Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.505.566
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
zerocool12 kaže...
... te se nadam da će sve ostati kako je bilo :(

Samo se ti nadaj, u nadi je spas ...

10 godina
neaktivan

a što znači subjektivan problem?

Pravedni Osvetnik Zorro
14 godina
Šta kažete na Ubuntu Mate ? Malo sam danas isprobavao live verziju 15.10. Čini se dobro i brzo.

0 0 hvala 0
15 godina
MdN kaže...
bunkermax kaže...

Danas , 22.10 , su izasle nove verzije cjele ubuntu obitelji : ubuntu kubuntu  ubuntu-mate ubuntu-gnome lubuntu xubuntu...

Jeste nadogradili makine ili...  ?

Malo me ubuntu gnome razocarao jer su ostali na shellu 3.16 .

Ubuntu mate je ispravio one probleme sa black mate temom i softver centrom.

Naravno. 2-3 klika, 2 sata čekanja (OK malo sam gledao u terminal da vidim što radi), restart, nikakvih problema. 

Koji dock koristis?

10 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Rocker747 kaže...

Neznam dal je do mog kompa ili je to i drugima

Pa kako se nitko drugi ne žali na slične probleme, biti će da se to samo tebi dešava.

Probaj kakvog egzorcista dovesti doma da vidiš da nema kakvih negativnih silnica u tvom stanu-sobi.

Možda i da probaš sa alu-folijom ili piramidom oko kompa .....  hehehehhehe   

Malo se šalim, a sad ozbiljno : jesi ti ziher da su to objektivni problemi ? 

Naime, možda je to subjektivan problem ...  ?

evo ti dokazi. Gledaj stijene

Totem nouveau-1
Totem nouveau-2
Totem nouveau 3
Totem Nvidia
Vlc nouveau trganje
VLc blinkanje-po defaltu je narihtan da koristi akceleraciju reprodukcija ide bez problema ali je iritirajuće to blinkanje kad ideš u full screen, mjenjaš aspekt ili pomakneš miš u fullscreenu da se pojavi playing bar
na mojem kanalu imasi video koji su napravljeni na windowsima
Pravedni Osvetnik Zorro
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.10.2015 19:12 (Rocker747).
17 godina
neaktivan
Rocker747 kaže...

Već sam ti rekao da ti je problem u izvoru, ne u kompjuteru (tamo 10-ak stranica ranije)

Ako video ne vrtiš sa originalnog DVD-a/BlueRay već ako je DivX onda je moguće da je korumpiran film.

Da, da, da i da, filmovi koje preuzimaš sa neta mogu i vrlo često su loše kodirani.

problem koji imaš nema veze sa Linuxom

prebaci svoje pitanje u podforum audio-video

tamo se ljudi bave trzanjem i dropnjem frame-ovima

10 godina
neaktivan
Darky kaže...
Rocker747 kaže...

Već sam ti rekao da ti je problem u izvoru, ne u kompjuteru (tamo 10-ak stranica ranije)

Ako video ne vrtiš sa originalnog DVD-a/BlueRay već ako je DivX onda je moguće da je korumpiran film.

Da, da, da i da, filmovi koje preuzimaš sa neta mogu i vrlo često su loše kodirani.

pa dobro kak onda isti video u istom playeru radi na 14.04. i poskidao razne verzije filma i kod svake isto. VLC reproducira normalno samo je ono zeleno blinkanje. A doma imam originalni dvd filma jel to pomaže i pital sam u toj temi ali ni bilo odgovora. na windowsima radi normalno u gomu, km,potu

Pravedni Osvetnik Zorro
13 godina
neaktivan
ministar kaže...
MdN kaže...
bunkermax kaže...

Danas , 22.10 , su izasle nove verzije cjele ubuntu obitelji : ubuntu kubuntu  ubuntu-mate ubuntu-gnome lubuntu xubuntu...

Jeste nadogradili makine ili...  ?

Malo me ubuntu gnome razocarao jer su ostali na shellu 3.16 .

Ubuntu mate je ispravio one probleme sa black mate temom i softver centrom.

Naravno. 2-3 klika, 2 sata čekanja (OK malo sam gledao u terminal da vidim što radi), restart, nikakvih problema. 

Koji dock koristis?

Plank. Nemam primjedbi, svakih tjedan-dva dobije update, radi bez greške, i negdje sam našao dvadesetak skinova. Jako zgodna stvar.

11 godina
protjeran

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Rocker747 kaže...
Darky kaže...
Rocker747 kaže...

pa dobro kak onda isti video u istom playeru radi na 14.04. i poskidao razne verzije filma i kod svake isto. VLC reproducira normalno samo je ono zeleno blinkanje. A doma imam originalni dvd filma jel to pomaže i pital sam u toj temi ali ni bilo odgovora. na windowsima radi normalno u gomu, km,potu

Postoji jednostavno rješenje (pogotovo što se verzije još dugo poslje održavaju), instaliraj verziju na kojoj  je radilo i točka.

--------------------------------------------------------------------------------------------
10 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...
Rocker747 kaže...
Darky kaže...
Rocker747 kaže...

Postoji jednostavno rješenje (pogotovo što se verzije još dugo poslje održavaju), instaliraj verziju na kojoj  je radilo i točka.

znam. ali me zanima dali je to blinkanje zeleno normalo kod vlc kad se ide u fulscreen itd (koristi se vdpau) hardverska akceleracija i dali na gornjim videima vi vidite trzanje ili se to mene pričinjava. a VLC je zadano podešen nak kak bunker preporuča u svom članku samo se treba prebaciti na nvidia drivere. zato ako netko ima komp s nvidiom nek to proba. Znači bilo koji video otvorite na 15.10 s nvidia driverima i vidite dali imate to blinkanje ili ne. ista stvar smplayer. blinkanje nije celo vrijeme samo dok idem u fullscreen ili pomaknem miš u fullscrenu, mjenjam aspect ratio. Samo me to zanima. I dali vidite na gore na mojim YT videima trzanje drugo nič ne tražim. samo to odgovorite.

Pravedni Osvetnik Zorro
11 godina

Uvijek postoji netko tko zamijeni nekog. 

Samomrzeći hrvat
11 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

Naravno , i staljin je nekoga zamijenio , a i iza tite su dosle zamjene no nekad nakon smjena stvari krenu gore a nekad ispadne show do jaja  :-)

2 0 hvala 0
11 godina
bunkermax kaže...

Naravno , i staljin je nekoga zamijenio , a i iza tite su dosle zamjene no nekad nakon smjena stvari krenu gore a nekad ispadne show do jaja  :-)

Ah ne brini, nema se što puno zajebat kod kubuntu-a. Nije da treba naciju voditi, to je samo flavor ubuntu distribucije. 

Samomrzeći hrvat
12 godina
neaktivan

Jel ima neko da se razumi u makefile?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Cromaki kaže...

Može li netko nabaciti screenshot desktopa ?

Već neko vrijeme razmišljam dati pokušaj Linuxu ali nemogu naći distribuciju koja će mi zapesti za oko. Dosta mi je bitno da je GUI ugodan oku, odnosno da ne izgleda staromodno kao Windows XP.

Faenza ikone, arc tema. 

Arc+tema,+faenza+ikone Arc+tema,+faenza+ikone

Vraćanje menija na prozore i njihovo postavljanje tamo za stalno bez nestajanja je meni korisno i trebalo bi biti po defaultu. Promjene samo radi promjena su mi bezveze. Kad je 'menu' na vrhu prozora često ne znaš na koji se prozor odnosi. 

http://www.omgubuntu.co.uk/2015/10/10-things-to-do-after-installing-ubuntu-15-10

Arc+tema,+elemetary+mono+dark+ikone Arc+tema,+elemetary+mono+dark+ikone
There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put ned 25.10.2015 21:22 (hrvooje).
17 godina
Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout. MTCNA
Poruka je uređivana zadnji put ned 25.10.2015 21:23 (Ante).
11 godina

Napravio apgrejd na willy-a. 20-25 min skidanje + instalacija, 0 problema. 10 min da vratim settingse i popravim css na gnome-u.

Gnome ubuntu ima baš lijep novi plymouth. Samo da je još tranzicija glatka plymount -> login screen, to bi bilo predobro.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...

Kud mi to danas kažeš,eto jučer mi upgrade bacio kernel panic. Sada baš rebuildam GRUB (jer sam i to u međuvremenu uspio shebat) i pokušavam reinstalirat kernel te se nadam da će sve ostati kako je bilo :(

Tek sad ovo vidim, al za ubuduce, samo restartas i u grubu odaberes prijasnju verziju kernela dok je sve radilo. Nema brige. Zato je uvijek pametno bar jedan stariji kernel ostaviti.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Tek sad ovo vidim, al za ubuduce, samo restartas i u grubu odaberes prijasnju verziju kernela dok je sve radilo. Nema brige. Zato je uvijek pametno bar jedan stariji kernel ostaviti.

Ja na archu uvijek drzim zadnji-zadnji i zadnji LTS. Iako mi doduse dosad niti jednom nije trebao fallback. Al opet, better safe than sorry.

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
zerocool12 kaže...

Kud mi to danas kažeš,eto jučer mi upgrade bacio kernel panic. Sada baš rebuildam GRUB (jer sam i to u međuvremenu uspio shebat) i pokušavam reinstalirat kernel te se nadam da će sve ostati kako je bilo :(

Ucinio sam tako,no svejedno sam htio osposobiti taj posljednji i eto shebao sam se,a mogao sam samo pobrisati i ponovo pokusati update.

--------------------------------------------------------------------------------------------
17 godina

Novi Kubuntu navodno ima problema sa loginom. Baš se pripremam probati ga malko ovih dana, već dugo nisam distrohoppao :)

Gledam te!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Novi Kubuntu navodno ima problema sa loginom. Baš se pripremam probati ga malko ovih dana, već dugo nisam distrohoppao :)

Ma ima tu svega. Dosta stvari za koje KDE nije kriv, a dolaze od Qt5

http://blog.martin-graesslin.com/blog/2015/10/looking-at-some-crashers-fixed-this-week/

Bilo bi pošteno da su rekli da je 5-ica još u beti 

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.10.2015 7:09 (hrvooje).
13 godina
neaktivan

planiram se prebacit na debian ili ubuntu, no postoji jedan problem. posto sam jos srednja škola, cesto moram radit nekakve prezentacije i referate.. sad, preko cega se na linuxu radi prezentacija, i moze li se ikako otvoriti na windowsima? i kako instalirati drivere od printera, i jel ih treba uopce instalirati na linuxima?

i sto mi preporucujete kao pocetniku, debian ili ubuntu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
hrvooje kaže...

Bilo bi pošteno da su rekli da je 5-ica još u beti 

Istina, iako nisam na to htio staviti naglasak. Jučer sam ga malo provrtio u live okruženju, svako malo bi mi se nešto srušilo. Zapravo sam se nadao da će mi sjesti kde petica, ali ništa od toga - look je puno bolji i jako mi se sviđa, no onaj feel mi i dalje ne leži, tako da sam gotov s testiranjem kde-a općenito.

SuperDox kaže...

sto mi preporucujete kao pocetniku, debian ili ubuntu?

Linux Mint.

Printere moraš instalirati, podrška je u principu dosta dobra, jedino multifunkcijski znaju raditi probleme.

Za prezentacije valjda Libre Office, ne znam postoji li što bolje, a i to mislim da nije neka sreća u kompatibilnosti s Windowsima na području prezentacija. Za školske potrebe vjerujem da bi bilo sasvim OK, ali realno nemam iskustva s ičim izvan domene tekst procesora i tabličnih kalkulatora (koji su vrlo solidni).

Gledam te!
16 godina
Pozdrav zanima me kako da instaliram fedoru ,vec imam win 8.1 ,stavim da cu rucno konfigurirati,odem na standard partition , stavim / (100gb) ,javlja mi no valid bootloader target device found...you must include an EFI system partititon ...
McLaren Mercedes:1974.Emerson Fittipaldi-1976.James Hunt-1984.Niki Lauda-1985.-1986.Alain Prost-1988.Ayrton Senna-1989.Alain Prost-1990.-1991.-Ayrton Senna-1998.-1999.Mika Hakkinen-2008.Lewis Hamilton
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
loky4i4 kaže...
Pozdrav zanima me kako da instaliram fedoru ,vec imam win 8.1 ,stavim da cu rucno konfigurirati,odem na standard partition , stavim / (100gb) ,javlja mi no valid bootloader target device found...you must include an EFI system partititon ...

Fedora ti nije baš za početnike ,pa ako nemaš nekaj volje za učenjem rađe razmisli o mintu ili ubuntu.

Ako baš hoćeš fedoru, onda u winsima pripremi dio diska i postavi ga na unalocated space.

Zatim instaliaj fedoru 23 ( beta ) na usb pomoću rufusa, na način da nakon odabira isoa-a postaviš gpt za uefi.

nakon toga prebaci u biosu da se pc pokrene sa usb-a i onda  klikni na live fedora.

Kad dođeš do particioniranja onda kreiraj :  -efi/boot , fat 32 , 1 gb , postavi boot zastavicu

- /  , ext 4 , 20 Gb , označi za formatiranje

- /home , ext4 , prostora po volji, označi za formatiranje

- swap , duplo od ram-a

11 godina
protjeran
SuperDox kaže...

planiram se prebacit na debian ili ubuntu, no postoji jedan problem. posto sam jos srednja škola, cesto moram radit nekakve prezentacije i referate.. sad, preko cega se na linuxu radi prezentacija, i moze li se ikako otvoriti na windowsima? i kako instalirati drivere od printera, i jel ih treba uopce instalirati na linuxima?

Ubuntu , definitivno , i to najnoviji 15.10.

Printer će ti se sam instalirati osim ako nije neki egzotični, a posle samo doinstaliraj aplikaciju za tu vrstu pisača iz softver centra.

Na početku instalacije ubunta označi da hoćeš i multimedijalne kodeke pa buš posle imal manje komplikacija.

16 godina
Uspio sam opensuse instalirati ,hvala svejedno ...sad opet imam problem sa wirlessom hardware disabled ,tako mi je bilo i na fedori prije
McLaren Mercedes:1974.Emerson Fittipaldi-1976.James Hunt-1984.Niki Lauda-1985.-1986.Alain Prost-1988.Ayrton Senna-1989.Alain Prost-1990.-1991.-Ayrton Senna-1998.-1999.Mika Hakkinen-2008.Lewis Hamilton
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
SuperDox kaže...

Libre office Impress za prezentacije,kaj se tiče otvaranja prezentacija na winzima može se,ali zna biti problema sa rasporedom elemenata,fontom i sličnim,najbolje je izvest prezentacije u PDF pa onda rade svugdje no gube se oni prijelazi (koji meni izgledaju gadno btw.).

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice