Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.109
|
čitano: 3.307.769
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori
http://www.soundstream.com/

4 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori

Sutra bi trebala biti beta1 Ubuntu sa GNOME-om

Key dates:

• June 29 — Alpha 1 (opt-in for flavors)
  • July 27 — Alpha 2 (opt-in for flavors)
  • August 31 — Beta 1 (opt-in for flavors)
  • September 28 — Final Beta
  • October 19 — Final Release
Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
14 godina
neaktivan

To bi bila prva beta bez Unity-a?

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
neaktivan

gnome mi se nesviđa sto stoji gore

ajde da je dolje pa da imitira kao cinamon ili mate

plus stavis dock da stoji iznad njeg ne sastrane (dolje iznad taskbara)

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.8.2017 10:39 (Killua).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja idem ovom vodiljom - ako stoji gore, dobro je. Uostalom, kao ga je GNOME samo menu bar.

Zgodan monitor za frekvencije i temperature s-tui napisan za bash u pythonu2. Morat ćete imati i ppi2, on se instalira s

sudo apt-get install python-pip

https://itsfoss.com/stress-terminal-ui/

0 0 hvala 0
11 godina
Killua kaže...

gnome mi se nesviđa sto stoji gore

ajde da je dolje pa da imitira kao cinamon ili mate

plus stavis dock da stoji iznad njeg ne sastrane (dolje iznad taskbara)

Sve je stvar navike. Prvo ti se ne sviđa, pa se privikneš i na kraju ne možeš bez toga.

Meni je takav minimalizam trenutno najbolji. Osobno ne mogu više vidjeti bar dolje. Daj mi gore notifikacije, vrijeme, i taskbar desno. :)

Samomrzeći hrvat
16 godina
neaktivan

Sve što sam gledao je reklo da im radi glatko daily build :)

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

koju sliku treba spržit zajedno s linuxom na dvd da se boota? otkud da je skinem? hvala

0 0 hvala 0
7 godina
neaktivan

Sliku.... Ciciolina ?

😊

2 0 hvala 0
15 godina

Kod odabira grafičke jeli bolji izbor nvidia ili ati ??? Podrazumjeva se da se koriste vlasnički drajveri i da se igraju igrice na linuxu ... ma koliko got zvučilo čudno.

Hvala svima na odgovoru 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Nvidia, ako su ti uvjeti

2 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
lizard_ago kaže...

Kod odabira grafičke jeli bolji izbor nvidia ili ati ??? Podrazumjeva se da se koriste vlasnički drajveri i da se igraju igrice na linuxu ... ma koliko got zvučilo čudno.

Hvala svima na odgovoru 

http://pcchip.hr/hardver/komponente/graficke-kartice-amd-ili-nvidia/

16 godina
neaktivan

Čovjek pita za Linux,a ti njemu directx recenzije. Ovdje je u igri wayland ili xorg, vlasnicki ili otvoreni driveri, stariji ili noviji fglrx vs radeon vs radeon pro vs nouveau vs nvidia

Bete su vani za sve okuse 17.10, a baš Ubuntu s GNOME-om može se preuzeti daily build

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Ubuntu-17.10-Beta-1

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.9.2017 8:51 (hrvooje).

1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
bunker kaže...

Sliku.... Ciciolina ?

😊

Pipi

12 godina
neaktivan

kako da spržim boot dvd sa Linuxom? skinuo mint,pogledao tutorial na yutubu (u kojem se ne spominje ništa osim da ga spržim uobičajeno),spržio,prebacio u biosu boot sa dvd i nakon toga ništa,samo crni ekran

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pa ne mozes sprzit data disc. Svaki program za przenje ima opciju burn image. Uostalom zar nije lakse na usb nekim programcicem, ima ih na desetke

0 0 hvala 0
15 godina
VeseloMrtvoPseto kaže...

kako da spržim boot dvd sa Linuxom? skinuo mint,pogledao tutorial na yutubu (u kojem se ne spominje ništa osim da ga spržim uobičajeno),spržio,prebacio u biosu boot sa dvd i nakon toga ništa,samo crni ekran

umjesto YT imaš howto, korak po korak za par scenarija ovisno koji OS trenutno koristiš (za izradu bootmedija, alati, razlika usb-dvd..)... bilo kojia distra ima live opciju, za početak pogledaj ubuntu (kvalitetan support-howto, sve je primjenjivo na ostale distre).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
protjeran

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Dosta je bilo galame kad je Apple izdao MBP sa malo utora i ogrnaičenom količinom RAM-a. Očito su to dobro iskoristili razni OEM-i. Plus antifragmentacija sa Ubuntu + GNOME će isto tako dobro doći  

1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
13 godina
neaktivan

Imam pitanje, na kompu imam dual boot Windowsa 7 i Ubuntu 14.04. Nešt se desilo sa windowsima pa me zanima ako obrišem windowse i ponovo ih instaliram, kako opet dobiti i Ubuntu bez da i njega brišem i ponovo instaliram? U kompu su inače dva hard diska, na svakom je jedan OS.

0 0 hvala 0
7 godina

Ja bih osobno, izvadio HDD sa Ubuntuom, napravija clean install windowsa na drugom HDD-u i kasnije vratija HDD sa Ubuntuom, ako te bude zezao bootloader, easy BCD je dobro rješenje jer bi trebao moći pristupiti windowsu, ako pak budeš mogao pristupiti samo linuxu onda je rješenje install GRUB bootloadera , 

Trust nobody, become the best !
12 godina
neaktivan

Ćao ekipa.

Stavio sam si Ubuntu na lap nakon dosta vremena, i evo odmah problema 

Prvo shortcutsi za brightness ekrana nisu radili, pa sam si podesio grub config i sad rade, ali u međuvremenu sam također stavio (a sad i maknuo) proprietary drivere od NVidie koji su izgleda nešto zahebali. Brightness ne mogu podešavati niti iz settingsa niti za shortcutovima. Malo sam gledao što ne valja, i fora je u tome da pod /sys/class/backlight sad imam tri (!) foldera: u jedan folder shortcutsi i settingsi pišu svoje postavke, drugi ostaje uvijek isti i nebitan je, a u trećem kad promjenim fajlove zapravo se i mijenja brightness. Ima li netko ideju kako ovo riješiti na neki normalan način? Jedina ideja koju ja imam je neka skripta koja gleda kad će se promjeniti fajl u prvom folderu i podesiti fajl u trećem folderu prema njemu.

Trava raste tamo gdje je posadiš.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

KDE Plasma 5.11 dolazi za mjesec dana s mnogim novositma: redizajniran system settings, vault za enkripciju dokumenata, različiti dpi-i za multimonitore. Uz novi Ubuntu s GNOME-om jesen će biti zanimljiva

http://news.softpedia.com/news/kde-plasma-5-11-enters-beta-introduces-plasma-vault-revamped-settings-and-more-517733.shtml

3 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Bok ekipa! 

Povodom "pužastog" laptopa, odlučio sam isprobati Lubuntu Linux. Napravio sam novu particiju od kojih 25GB, Rufusom napravio bootabilni USB, i odlučio instalirati taj operativni sustav. Ubacim stick, prebacim u BIOSu na drugi redoslijed bootanja - da stick bude prvi.
Znači sve u redu, krene radit i pojavi se - Install, Try before installing i još neke opcije. I sad koju god od ove 2 upotrijebim, pokaže mi prokletni command umjesto GUI. Pošto nikad nisam koristio, a iskreno ni vidio - može li pomoć??
Traži me da unesem nešto, odnosno neku/e komandu/e nakon /sh: Gledao sam po internetu i piše da bi mi trebalo otvoriti GUI, bez ovog sr*nja.  

Šta sljedeće? 

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Kakav je taj pužasti laptop, podržava li UEFI? Možda da prebaciš na legacy mode. Da li si potvrdio hash da je slika skinuta ispravno? Probaj neku drugu distribuciju, Ubuntu? 

Al ga nahvali.

https://www.dedoimedo.com/computers/hp-pavilion-kubuntu-zesty.html

2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Kakav je taj pužasti laptop, podržava li UEFI? Možda da prebaciš na legacy mode. Da li si potvrdio hash da je slika skinuta ispravno? Probaj neku drugu distribuciju, Ubuntu? 

Al ga nahvali.

I ja sam prešao na Kubuntu 17.04 (s Ubuntua s Unity-em) i za sada sam zadovoljan. Tu i tamo potrošim nešto vremena ali ništa što se ne da preživjeti. Nakon odustajanja od Unity-a KDE je moj slijedeći DE.

Stručnjak za odmaganje...
9 godina
neaktivan

Probao s Legacy, UEFI je podržan.

Amd E300 APU. Win su preteški za njega...  (320gb hard, 2gb ram)
Koja slika? Misliš "iso" ? Skinuta je sa službene stranice. Htio bih Lubuntu jer piše da je najlakši za spore mašine. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.9.2017 12:25 (matejBJ).
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
hrvooje kaže...

Al ga nahvali.

I ja sam prešao na Kubuntu 17.04 (s Ubuntua s Unity-em) i za sada sam zadovoljan. Tu i tamo potrošim nešto vremena ali ništa što se ne da preživjeti. Nakon odustajanja od Unity-a KDE je moj slijedeći DE.

Od proljeća sam na 17.04, a već par godina na KDE-u :) Ne zaboravi alt+space otvara krunner, slično hud-u na unityju

matejBJ kaže...

Amd E300 APU. Win su preteški za njega...  (320gb hard, 2gb ram)
Koja slika? Misliš "iso" ? Skinuta je sa službene stranice. Htio bih Lubuntu jer piše da je najlakši za spore mašine. 

A čuj, što ti vrijedi laki DE, kad ti Chrome uzme preko 1GB. KDE u praznom hodu ne uzima više od 600MB, Lubuntu možda 300MB i onda odeš na youbito i ode sve :)
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.9.2017 12:28 (hrvooje).
15 godina
matejBJ kaže...

Amd E300 APU. Win su preteški za njega...

- već +10godina, requirementsi su identični za sve OSeve, .. tako da nema preteškog OSa. Nešto drugo je snaga i performanse, browsanje = multimedija = gaming..

- za ISO se spominje provjera hasha, jer postoje neispravni-fejkani-štoveć.. neisprvni ISOi.

- probaj prvo KDE (može live, skoro sve distre imaju live), ako radi OK tad baš ništa nećeš uštedjeti lakšim DE (jer nije GUI problem, nego korištenje tj surfanje, appsi itd..)

- OS nije problem, nije zahtijevan.. OS je jedan-linux (i onaj drugi, treći..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice