Dual boot windows 7 i ubuntu 10.04

poruka: 41
|
čitano: 22.822
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Dual boot windows 7 i ubuntu 10.04
josipva kaže...

Nebitna je starost teme kad je zadnje pitanje novo.

..

Isto tako neovisno što canonical podržava secure boot u zadnjoj verziji jednostavnije i pametnije ga je isključit ako misli početi s linuxom.

.. S obzirom da to u vrlo velikom broju situacija povlači period "distro hoppanja". Šansa da ima oem windows na desktopu u hrv nije pretjerano velika.

- točno, starost nije važna ako je pitanje aktuelno. Ono što je razlika, nepotrebno za novi ubuntu, dok je za stari to potrebno.

- nit je jednostavnije nit je pametnije, nepotrebno i moguće nebootanje winOSa. Sasvim drugo je dali bi ja uključio npr UEFI opcije u startu, ali ako je npr GTP... ? KISS.

- zanemarivo dal ima licencu s tpb-a, bar edukacijski tako predpostavimo.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina

Gledamo li teoretski, u pravu si. Gledamo li praktično i primjenjeno na najvjerojatniju situaciju korisnika nisi u pravu.

16 godina
josipva kaže...

Gledamo li teoretski, u pravu si. Gledamo li praktično i primjenjeno na najvjerojatniju situaciju korisnika nisi u pravu.

Gledamo li praktično ,i konkretni PC o kojem se radi ima Windows 8 instaliran u UEFI modeu na GPT disk ,isključivanje Secure Boota traži reinstalaciju i reaktivaciju Osmice ,što je vrlo nepraktično za usera ,a s obzirom da je ključ u UEFI-ju ,reaktivacija s njim nije ni moguća!

Hoćeš ti onda platit čovjeku novi ključ?!

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.5.2014 18:57 (kizo2703).
17 godina
kizo2703 kaže...

Gledamo li praktično ,i konkretni PC o kojem se radi ima Windows 8 instaliran u UEFI modeu na GPT disk

Odakle ti to ? Izvadio iz guzice ?

Almin94 kaže...

Ima li kakvog nacina da nastimam dual boot - Windows 8.1 i Ubuntu ?

Ja sam na ovo pitanje odgovarao i koliko vidim to je jedino pitanje nedavno postavljeno.

16 godina
josipva kaže...

Odakle ti to ? Izvadio iz guzice ?

Ne ,nego samo odgovor na tvoje ''disableaj'' ,kaj si ti izbacil iz guzice ,bez da čovjeka uopće pitaš u čemu je problem i zakaj ne može napraviti dual boot.

Naime ,da je Osmica instalirana na MBR disk ,čisto sumnjam da bi problema uopće bilo ,pošto bi instalacija GRUB-a riješila problem dual boota (na MBR disku!).

I da ,malo kulture u komunikaciji nebi škodilo ,jelda?

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.5.2014 21:17 (kizo2703).
17 godina

Možeš ti to vrtiti kako god želiš, postotak ljudi koji u hrvatskoj imaju originalan oem windows na desktop računalu je minoran. Moj odgovor pokriva statistički daleeeeeeeko vjerojatniju situaciju, kolega ihush uredno teoretizira kao i uvijek i tu nemam nikakvih primjedbi, nakon toga dolazi tvoj ulet gdje me pokušavaš kontrirati s "činjenicama" (moš mislit). E pa na takve sigurne izjave od tebe odgovaram tako kako jesam, bilo kulturno ili ne, tako je. Netko tko će vjerojatno distro hoppat ne želi imati uključeno beskorisno govno od secure boota (za koji ni ne znamo da mu je uključen).

Uostalom, ako on čita uopće ovu temu neka se sam nadoveže da znamo je li uistinu ima originalnu oem instalaciju. Tako da jedan od nas "pojede govno" i završimo prepucavanje.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.5.2014 22:35 (josipva).
16 godina
josipva kaže...

..

Uostalom, ako on čita uopće ovu temu neka se sam nadoveže da znamo je li uistinu ima originalnu oem instalaciju. Tako da jedan od nas "pojede govno" i završimo prepucavanje.

-stil ti je nepotrebno svađalački. Daj prijedlog-rješenje i to je to.

btw, u kombinaciji gdje već postoji instaliran OS, nije stvar izbora postavka BIOSa, tako da u tom dijelu promašuješ nakon čeg nepotrebno rovovsko ukopavanje i vulgarizmi. Izbor je na korisniku ako može, zna, ne na tebi. Kao što dobro primjećuješ da autor pitanja ne reagira... tako da je daljnje (nepotrebno) prepucavanje, nepotrebno.

17 godina
ihush kaže...
 -stil ti je nepotrebno svađalački. Daj prijedlog-rješenje i to je to.

Pošteno, no svađalački ton je moja reakcija na agresivne odgovore koji sa sigurnošću tvrde nešto što neznaju.

ihush kaže...
 btw, u kombinaciji gdje već postoji instaliran OS, nije stvar izbora postavka BIOSa, tako da u tom dijelu promašuješ

Moguće. Prijedlog je objektivno gledajući bio ishitren, gledao sam više iz svoje pozicije gdje je reinstalacija čas posla za oslobodit se takve gluposti.

ihush kaže...
 nakon čeg nepotrebno rovovsko ukopavanje i vulgarizmi

To su mini vulgarizmi i ništa posebno, takve i gore stvari se redovno čuju u prijateljskim razgovorima, forum ne smatram mjestom gdje se treba poslovno izražavati.

16 godina
josipva kaže...
..

čuju u prijateljskim razgovorima, forum ne smatram mjestom gdje se treba poslovno izražavati.

- ipak, jer u tipkanju slova, fali mimika-mimikrija.. i ostale životinjske navike koje nam u frendovskom razgovoru s prijateljima prolaze kao normalne, ovako je bolje izbaciti npr riječ glupo iz komnetara/odgovora. Ponekad se teško suzdržati... ali, može se.

Jednako tako bi uz piće mogli trpati sve epitete i smijati se na to. Dovoljan je drugačiji ton ili pogled, pa frendovsko pederu glup si.. prolazi uz smijeh.

Forum je zapravo mjesto gdje ne moraš persirati (to je zapravo nepristojno po netiqueu) kao ni spominjati godine, visinu, rasu, spol.. jer su nevažni. Važno je samo točnost napisanog. Pa tad krenu i rovovske bitke, dovoljno je staviti zarez na krivo mjesto....

link, problemi povezani s promjenom opcije, sec.boot... i tko je za što kriv. Bilo je unazad par mjeseci već nekoliko takvih vijesti, uvjek je u pitanju bio notebook (ne svi PCji). (kao primjer tvojeg rješenja).

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.5.2014 17:14 (ihush).
15 godina
neaktivan

Sve sam ustimao, uredno instalirao ubuntu i sada mogu birati koji sistem da pokrenem Windows 8.1 ili Ubuntu, ali pritiskom tipke F12 i onda odabrati zeljeno. Kako mogu nastimati da mi se pojavi ovakav boot screen:

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

pozdrav, imam problem kod instalacije linuxa ( nije dual boot win 7 i ubuntu, ali je slično - win 8.1 i mint 17 )

napravio sam jednu particiju na koju planiram instlairati linux, napravio sam da mi linux pokreće preko usb-a i uspio pokrenuti instalaciju, ali problem nastaje kada dođem do točke da trebam odabrati particije za snimanje linuxa. Odaberem particiju na koju sam ga planirao instalirati ( stavim oznaku particije ext4 i mount point / ), ali kada kliknem next pojavi mi se slijedeća poruka " the partition table format in use on your disk normally requires to create a separete partiotion for boot loader code,..."

ako napravim tu particiju, koju oznaku particije moram staviti, koliko veliku i koji mount point?

ako napravim tuparticiju, da li ću i dalje moći pokrenuti windows ( tj, da li će najnormalnije raditi dual boot ) - bojim se da nešto ne zaribam pa da onda ni windows ne mogu pokrenuti

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice