Bojno polje Fukushima I

poruka: 211
|
čitano: 66.953
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Bojno polje Fukushima I".
16 godina
Re: Bojno polje Fukushima I
Drago kaže...

Balkancima ili balkancima se još uvijek nije dogodio niti jedan nuklearni incident ni izbliza nalik Fukushimi. Kako to objašnjavaš?

Da imamo sreće.

Mislim, što bi se trebalo nešto u Krškom dogoditi pa da onda konstantiramo kako je NE opasna? Ako ulazi tanker sa naftom u Jadransko more, on predstavlja veliku opasnost, bez obzira jel se dogodila ekološka katastrofa ili ne i tako on mora biti tretiran.

Osobno vjerujem da su Japanci puno kompetentniji od naših ljudi u održavanju nuklearki jer ih imaju daleko više nego mi. Ja se bojim pomisliti što bi se dogodilo da je Fukushima u Hrvatskoj bila. Vjerojatno bi nakon eksplozije sazvali sijednicu Sabora na kojoj bi vladakući konstantirali kako je to oporba sabotirala i da je to sve samo obmana komunista da ovu vladu prikažu nesposobnom.

A teze o nuklearki u ZGu... Mislim, ozbiljno... Recimo da se nešto dogodi. Ne mora čak biti niti neki inicdent, već više radi prevencije. I što onda? Gdje ćeš evakuirati milijun ljudi? U Gospić? A glavni grad natrag u Varaždin prebacit, jel?

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina
neaktivan
Knin je nenaseljen i drevna je prijestolnica.

A i podrucje Svilaje i Zagora te Slavonija vape za radnom snagom.
17 godina
Bukva kaže...
Drago kaže...

Balkancima ili balkancima se još uvijek nije dogodio niti jedan nuklearni incident ni izbliza nalik Fukushimi. Kako to objašnjavaš?

Da imamo sreće.

Mislim, što bi se trebalo nešto u Krškom dogoditi pa da onda konstantiramo kako je NE opasna? Ako ulazi tanker sa naftom u Jadransko more, on predstavlja veliku opasnost, bez obzira jel se dogodila ekološka katastrofa ili ne i tako on mora biti tretiran.

Osobno vjerujem da su Japanci puno kompetentniji od naših ljudi u održavanju nuklearki jer ih imaju daleko više nego mi. Ja se bojim pomisliti što bi se dogodilo da je Fukushima u Hrvatskoj bila. Vjerojatno bi nakon eksplozije sazvali sijednicu Sabora na kojoj bi vladakući konstantirali kako je to oporba sabotirala i da je to sve samo obmana komunista da ovu vladu prikažu nesposobnom.

A teze o nuklearki u ZGu... Mislim, ozbiljno... Recimo da se nešto dogodi. Ne mora čak biti niti neki inicdent, već više radi prevencije. I što onda? Gdje ćeš evakuirati milijun ljudi? U Gospić? A glavni grad natrag u Varaždin prebacit, jel?

Dijelom si u pravu - nogometna liga s 20 klubova i 10 milijuna registriranih igrača sigurno je jača od nogometne lige od 10 klubova i 1000 registriranih igrača.

Isto tako, kad imaš 50 i kusur nuklearnih rektora i odgovarajuću visoku razinu tehničke naobrazbe imaš i više stručnjaka od nekoga tko ima u vlasništvu pola nuklearnog reaktora i sukladno tome daleko manji broj tehnički obučenog ljudstva za upravljanje njima. 

Međutim - ja ne vidim nikakav razlog, ako odbacimo šovinističke i kompleksaške teze o "balkancima" kao posebnom šuftu, zbog kojega slovenski ili hrvatski tehničar ne bi mogao po stručnosti i odgovornosti biti jednak bilo kojem drugom tehničaru u Japanu, Americi, Francuskoj ili bilo gdje drugdje?

Pa upravo činjenica da je Fukushima (i druge japanske NE iz tog doba i tog dizajna) imala u radnom vijeku više incidenata, a NE Krško samo jedan minorni i to koji su zabunom prijavili ECURIE-u iako su ih ovi "špotali" jer se tako mali incidenti ni ne prijavljuju, govori da se ne radi o "sreći".

NE Krško je daleko bolja i suvremenija elektrana od Fukushime i brojnih drugih japanskih NE, plus što se nalazi na neusporedivom sigurnijem mjestu od bilo koje japanske NE. 

Dakle, nije "by chance", nego "by design".

This space for rent!
16 godina
Drago kaže...

zbog kojega slovenski ili hrvatski tehničar ne bi mogao po stručnosti i odgovornosti biti jednak bilo kojem drugom tehničaru u Japanu, Americi, Francuskoj ili bilo gdje drugdje?

Pa upravo činjenica da je Fukushima (i druge japanske NE iz tog doba i tog dizajna) imala u radnom vijeku više incidenata, a NE Krško samo jedan minorni i to koji su zabunom prijavili ECURIE-u iako su ih ovi "špotali" jer se tako mali incidenti ni ne prijavljuju, govori da se ne radi o "sreći".

NE Krško je daleko bolja i suvremenija elektrana od Fukushime i brojnih drugih japanskih NE, plus što se nalazi na neusporedivom sigurnijem mjestu od bilo koje japanske NE. 

Dakle, nije "by chance", nego "by design".

Ma nije bitan tehničar. Iz osobnog iskustva mogu reći da je sa jednim Balkancem (koji je stručnjak iz XY područja) puno ugodnije raditi nego sa nekim (doduše znam da generaliziram) fah-idiotom iz SAD-a.

Ali što da se dogodi neki incident u Krškom. Može to biti čisto do više sile (ne znam, kiše meteora ošteti plašt reaktora). Nuklearka je i jedno političko pitanje. I ovim našim pacijentima bi vjerojatno trebalo 2 dana vijećanja da uopće potvrde da je došlo do incidenta. Pa pogledaj onaj slučaj sa kvazi-epileptičarem u Tkalči. Policajac (znači službena osoba) zvala hitnu kojoj je trebalo 40 min da izađe na teren.

Možemo mi imati super uber 1337 nuklearne stručnjake, ali ako se nešto dogodi, oni su nemoćni. Potreban ti je cijeli sustav iza njih koji mora stati na noge. A bojim se da kod nas od toga sustava nema ni "s".

A ovo, "by design", moje čisto osbno laičko nestručno i ino mišljenje je da nekako NE 15 km od glavnom grada u kojem sa satelitskim naseljima imaš 1/4 stanovništva te zemlje nije baš najsretniji "design".

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
15 godina
protjeran
Bojno polje Fukushima I

Sto se lociranja nuklearki tice mislim da bi najpostenije bilo onima koji su ZA staviti ih u dvoriste. I onda je provincijalac neko iz zadra kad mu proroci iz zagreba zele napraviti nuklearku na Viru?

1 0 hvala 0
17 godina
AnyDog kaže...

- Čovječanstvo srlja u samouništenje jer ne vidi jednostavnu istinu - nismo dorasli baviti se - razbijanjem atoma, genetikom i svim sličnim postignućima koje smatramo "napretkom". Ne možemo nikako predvidjeti sve konzekvence našeg prtljanja po atomskom i subatomskom svijetu. Ne možemo znati ni kakve će dugoročne posljedice biti pisanja/brisanja po genetskom kodu.

Jel se ti zajebavas ili to ozbiljno mislis?

Ako da, nadam se da ne koristis mobitel, jer to je jedna vrlo opasna naprava koja izaziva rak...  A i nadam se ti je ovu poruku pisao netko drugi, jer se utjecaj elektromagnetskog zracenja monitora i racunala takodjer smatra vrlo opasnim...

Svaki napredak donosi nove opasnosti i izazove, jos od prvog puta kad je pracovjek zapalio vatru... tko zna koliko je pozara i unistavanja izazvao...

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
17 godina
neaktivan
Commodore kaže...

Sto se lociranja nuklearki tice mislim da bi najpostenije bilo onima koji su ZA staviti ih u dvoriste. I onda je provincijalac neko iz zadra kad mu proroci iz zagreba zele napraviti nuklearku na Viru?

pa znaš kaj odreci se ti struje i onda nećemo trebati nuklearku

Ja imam samo jedan savjet za sve koji se ponose sobom kaj se bore protiv

1. Nemojte koristiti struju uopće u životu
  2. nemojte se voziti autom (zagađujete zrak), nemojte se voziti tramvajem (zbog struje koja je potrebna da vas voze, zagađuju zrak ili nedaj bože grade NE)
  3. nemoj korisititi ama baš ništa što nisi sam napravio i uzgojio

NE je sigurnija o bilo koje elektrane (upravo zbog opasnosti koje su povezane sa NE)

da sutra zatvore sve NE, cijena struje bi skočila 500% odmah

• fosilne elektrane zagađuju zrak ispušnim plinovima
  • hidro elektrane uništavaju desetke kilometara zemljišta koje moraš pretvoriti u jezero
  • vjetro elektrane su slabašne i ovise o vjetru
  • solarne - to je dječja igra za ono što nam danas treba
  • fuzijske - SF - pitanje je da li ću ja doživjeti da to vidim, ali fuzijske opet spadaju pod NE (znači one otpadaju)

Što nam onda ostaje?

Da ugasimo sva svjetla i vratimo se u mračni srednji vijek?

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2011 16:41 (Darky).
17 godina
neaktivan
Darky kaže...
  • fuzijske - SF - pitanje je da li ću ja doživjeti da to vidim, ali fuzijske opet spadaju pod NE (znači one otpadaju)

E ovdje te moram ispraviti. Ne zato kaj su SF, to je više-manje i istina, već to kaj otpadaju. Zakaj bi otpadale? Stvar je u tome kaj nuklearna fuzija zahtjeva kontroliranu temperaturu, tlak i parametre magnetskog polja da bi stvarala energiju. Nek se bilo koji od tih parametara iz nekog razloga "pobrčka" generiranje topline u reaktoru rapidno opada.

E, a upravo tu je fora sa fisijskim reaktorima. Čak i nakon gašenja reaktora toplina se nastavlja razvijati kroz beta-raspad po nekoliko sati, a čak i po nekoliko dana (evo, Fukushima je pokazala taj problem, čak i par dana nakon emergency shutdown-a, pojavljuju se problemi uzrokovani generiranjem topline beta-raspadom).

Također kaj se tiče goriva, kod fuzijskih reaktora to je tipično par grama goriva, ako se dovod zatvori, reakcija odmah prestaje. Dok su fisijski reaktori natovareni gorivom za oko godinu pa i više dana.

No, kaj je da je, fuzijski reaktori su SF. :(

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
15 godina
protjeran
Bojno polje Fukushima I

Ma ne, ja samo smatram da Zg kao najveci potrosac, a uzmemo li u obzir gubitke prilikom transporta zasluzuje svoju nuklearku. recimo na bundeku bi bilo skroz ok. Cemu nuklearke graditi u turistickim regijama i potkopavati ono jedino na cemu ova drzavica zivotari? Oni dolje imaju novca pa nek si kupuju struju. Ako ih pitas vjerujem da ce im draza biti ta solucija. U krajnjoj liniji i ovako je placaju.

0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
syncmaster245b kaže...

@Drago

Da autoflagelacija, ja cu poluditi!!! {#}

*on topic

Zna li netko kolika je prosjecna masa nuklearnog goriva za , ajmo reci isto tako jedne prosjecne nuklearke?

O kojem se redu velicine radi? Dekama? Kilogramima? Tonama?

Oko 120 tona je ostalo u Černobilu.

17 godina
Bukva kaže...

A ovo, "by design", moje čisto osbno laičko nestručno i ino mišljenje je da nekako NE 15 km od glavnom grada u kojem sa satelitskim naseljima imaš 1/4 stanovništva te zemlje nije baš najsretniji "design".

Uzmi Google maps.

BTW - gdje bi ti gradio elektranu, bilo koju - 2000 km od grada koji napaja? Ne ide to tako, barem ne dok se ne opskrbimo supravodičima umjesto bakra i aluminija koji sada koristimo za tu namjenu.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2011 17:08 (Drago).
15 godina
neaktivan
Commodore kaže...

Ja ne bih imao apsolutno ništa protiv. Nažalost, nemam dvorište jer živim u stanu.

17 godina
Commodore kaže...

Ma ne, ja samo smatram da Zg kao najveci potrosac, a uzmemo li u obzir gubitke prilikom transporta zasluzuje svoju nuklearku. recimo na bundeku bi bilo skroz ok. Cemu nuklearke graditi u turistickim regijama i potkopavati ono jedino na cemu ova drzavica zivotari? Oni dolje imaju novca pa nek si kupuju struju. Ako ih pitas vjerujem da ce im draza biti ta solucija. U krajnjoj liniji i ovako je placaju.

Ovo s Bundekom je, naravno glupost, ali ja sam apsolutno za to da se NE ne gradi na turističkim lokacijama, ne zbog toga što je opasna, već stoga što je turisti mogu percipirati kao opasnu.

Bilo gdje u blizini ZG je ok, naravno, ako je teren odgovarajući i ako stvarno treba zadovoljiti energetske potrebe ZG.

Ako, pak, struja ide u Slavoniju, Dalmaciju, ili negdje drugdje, bilo bi neracionalno zbog gubitaka u transportu graditi je toliko daleko od mjesta gdje će se el. energija u njoj proizvedena trošiti.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2011 17:12 (Drago).
16 godina

Hmm

nekako imam dojam da je dosta pro NE ekipe nekako FER.ovski orjentirana.

Reaktori i cjepanje atoma su guba a opasnosti ionako nevidljive pa tko bi se bavio s njima .- ) Isto tako svi se bave s zračenjem i opasnostima u radu a otpad i raspršivanje izotopa i ne spominju, kao niti njihovo nakupljanje u tijelu.

(dakle kratki edit: ne tražimo tko će dat da mu se elektrana radi u dvorištu već odlagalište otpada jel evo Ruđer neće...)

Što se elektromagnetskog zračenja tiče - rekao bi ovako - vodu je kao zdravo piti - al jel zdravo piti 10 l dnevno?

Zašto onda WHO kaže da se mobiteli ne daju djeci mlađoj od 6 godina? Čemu?

Uglavnom primjetio bi da fali znanja iz kemije jel svijet ne opisuje samo fizika nego bogme i kemija i biologija.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2011 17:37 (SasaFrr).
17 godina
neaktivan
Commodore kaže...

Ma daj ne drobi, pa NE na bundeku je manje opasna od jakuševačkog smetlišta. {#}, i svih onih rafinerija na žitnjaku

A jel vi znate od čega živi švicarska?

njemačka i francuska joj zlatom plačaju da im iskrcaju svoje smeće

to isto smeće švicarci spale u svojim TE i struju prodaju tim istim švabama i francuzima

znači duplo im uzmu love.

Kod nas bi na to skočili svi, bilo kuda samo ne kod nas je politički moto svake općine

17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Darky kaže...

E ovdje te moram ispraviti. Ne zato kaj su SF, to je više-manje i istina, već to kaj otpadaju. Zakaj bi otpadale?

No, kaj je da je, fuzijski reaktori su SF. :(

pod otpadaju sam stavio zato jer i fuzijska elektrana je NE (je da je drugačiji proces, ali je i to bomba u dvorištu, a ovi su protiv svega po defaultu)

mislim da bi uopće dobio fuziju trebaš prvo energiju fizije, što sve jako komplicira i zato velim sa su SF.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2011 18:18 (Darky).
16 godina
neaktivan
Bojno polje Fukushima I

Normalno, ko po obicaju, uocio sam dobru temu prekasno, no sto je tu je. Zelio bi samo zahvaliti profesoru na clanku i osobnom sudjelovanju na forumu, gdje imamo mogucnost dobiti strucan odgovor na pitanja.

Trenutno nemam ni jedno, nazalost :-D

Back off I'll take you on, headstrong to take on anyone, I know that you are wrong, headstrong, I'm headstrong...

5 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Darky kaže...

Ma daj ne drobi, pa NE na bundeku je manje opasna od jakuševačkog smetlišta. {#}, i svih onih rafinerija na žitnjaku

A jel vi znate od čega živi švicarska?

njemačka i francuska joj zlatom plačaju da im iskrcaju svoje smeće

to isto smeće švicarci spale u svojim TE i struju prodaju tim istim švabama i francuzima

znači duplo im uzmu love.

Kod nas bi na to skočili svi, bilo kuda samo ne kod nas je politički moto svake općine

dakle slazemo se oko lokacije prve nuklearke u hrvatskoj.

ovaj drugi dio mi nije jasan. jel to hoces reci kako su svicarci pametni a francuzi i njemci budale?

17 godina
neaktivan
Bojno polje Fukushima I

Ja bih eliminirao sadašnji sadržaj (dakle ne preselio) i nuklearku sagradio na Markovom trgu. Takva prenamjena bi umanjila štetnost lokacije za širi okoliš i ljude.

Moj PC  
7 0 hvala 0
15 godina
protjeran
naxeem kaže...

Ja bih eliminirao sadašnji sadržaj (dakle ne preselio) i nuklearku sagradio na Markovom trgu. Takva prenamjena bi umanjila štetnost lokacije za širi okoliš i ljude.

Tada bi se cak moglo pricati i o korisnosti radijacije u atmosferi.

17 godina
protjeran
naxeem kaže...
Knin je nenaseljen i drevna je prijestolnica.

A i podrucje Svilaje i Zagora te Slavonija vape za radnom snagom.

U zagrebu je navječe opterečenej i potrošnja, pa je logično da bude tamo. {#}

kako je netko reko, švicarci imaju u centru Beča TE na otpad pa nije nikakav problem, da se to kod nas napravi svi bi imali šta za reč.

naxeem kaže...

Pa manje štetna sigurno bi bila nego što su štetni oni koji su sada na markovom trgu.

I don't need sex, T-com fucks me every day
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2011 20:56 (pinkskin).
14 godina

Molim lijepo i drugi puta (ime.prezime@fer.hr).

16 godina
odjavljen
pinkskin kaže...

kako je netko reko, švicarci imaju u centru Beča TE na otpad pa nije nikakav problem, da se to kod nas napravi svi bi imali šta za reč.

khm?

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
15 godina
protjeran
pinkskin kaže...

U zagrebu je navječe opterečenej i potrošnja, pa je logično da bude tamo. {#}

pa mogli bi i mi onda svoju napraviti u Beogradu :))))

14 godina
neaktivan
Darky kaže...
Commodore kaže...

pa znaš kaj odreci se ti struje i onda nećemo trebati nuklearku

Ja imam samo jedan savjet za sve koji se ponose sobom kaj se bore protiv

1. Nemojte koristiti struju uopće u životu
  2. nemojte se voziti autom (zagađujete zrak), nemojte se voziti tramvajem (zbog struje koja je potrebna da vas voze, zagađuju zrak ili nedaj bože grade NE)
  3. nemoj korisititi ama baš ništa što nisi sam napravio i uzgojio

NE je sigurnija o bilo koje elektrane (upravo zbog opasnosti koje su povezane sa NE)

da sutra zatvore sve NE, cijena struje bi skočila 500% odmah

• fosilne elektrane zagađuju zrak ispušnim plinovima
  • hidro elektrane uništavaju desetke kilometara zemljišta koje moraš pretvoriti u jezero
  • vjetro elektrane su slabašne i ovise o vjetru
  • solarne - to je dječja igra za ono što nam danas treba

Što nam onda ostaje?

Da ugasimo sva svjetla i vratimo se u mračni srednji vijek?

Gdje nam je sada moderator da recenzira ovu gomilu?

Ali ovaj post je dotaknuo srž, čini mi se.

Ako ovako nastavimo, što se energije tiče, samo fuzija je rješenje (btw. fuzioni reaktor već radi, neka me prof Šimić ispravi ako imam krivu informaciju), jer naša glad za energijom nema granica.

Samo, zamislimo što bismo napravili ovoj nesretnoj planeti sa neograničenom količinom gotovo besplatne energije, kada smo je već dobro načeli sa naftom po 120$/barel.

Bog nam nije dao ovu planetu da uživamo u njoj, to je mračni srednji vijek u glavama onih koji tvrde da "napredak" nema alternative. A "napredak" je stalni rast, od stanovništva do stjecanja materijalnih dobara, potrošnje svega per capita, pa i energije.

Problem je što ova planeta ima svoju dimenziju, pa i naš rast ima granice. Osim toga, još dugo nećemo biti u stanju kontrolirati klimu (daj Bože nikada), pa ćemo sami pomaknuti ovu nježnu ravnotežu na način da će nas nestati kao da nas nikad nije ni bilo.

Ionako smo evolucijski hir, a gledajući povijest Zemlje postojimo samo 2 sekunde od 24 sata njene povijesti.

17 godina
zoranzadar kaže...

Da, tako nešto, trebalo bi samo osvijestiti ljude, a to će malo teže ići, ja ni svoju ženu ne mogu uvjeriti da gasi svijetlo u kupaoni kad nije tamo (u frižideru gasi, mislim).

Čovjek može sve što hoće, samo ne može sve htjeti

Kakva stednja, kakvo gasenje svijetla? Ako imas beskonacne kolicine besplatne energije, jedino na cemu ces ustedjet su prekidaci, jer svijetlo vise neces gasit... NIKAD... {#}

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
MrBlc kaže...
pinkskin kaže...

khm?

Joj da, zajeb

Tj. u austriji u Beču ima isto TE na otpad http://www.industcards.com/wte-austria.htm

http://www.wtert.gr/downloads/Spittelau.pdf

I opet ljudi žive s tim, riješi se donekle problem smeća, el. energije i toplinske energije. tako nešto treba u našim gradovima

I don't need sex, T-com fucks me every day
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2011 22:44 (pinkskin).
15 godina
neaktivan

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
pinkskin kaže...
MrBlc kaže...
pinkskin kaže...

khm?

Joj da, zajeb

Tj. u austriji u Beču ima isto TE na otpad http://www.industcards.com/wte-austria.htm

http://www.wtert.gr/downloads/Spittelau.pdf

I opet ljudi žive s tim, riješi se donekle problem smeća, el. energije i toplinske energije. tako nešto treba u našim gradovima

Hm,hm... da vidimo, spalionica puštena u rad 1971., filteri (skraberi) ugrađeni 1989.! Nije loše, 18 godina dioksina...A opet, dva puta sam tamo bio u međuvremenu, Bogu hvala živ i zdrav!

16 godina
neaktivan

Vrijeme je da radimo male nuklearne reaktore..

How to build a homemade nuclear reactor

{#}

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice