ma to pričamo o tipičnom bug korisniku
ma to pričamo o tipičnom bug korisniku
I široj masi.
Sad sam se sjetio, imam jednog prijatelja s faxa i pricamo o tome kako imamo pravo na Win Pro licencu. Pita on mene jucer ako sam to uzeo, rekoh "imam vec 2 godine to, zasto ti ne uzmes isto?", veli on meni "ma neda mi se ici u racunski samo po to".
Balkane balkane balkane mooooj, i dok ti se besplatno nudi opet se nece :D
ne popravljaj dok pirat radi :D
Iako se u nacelu slazem s ovime moram nadodati:
dok MS nekim umjetno izvedenim ogranicenjem ne ucini prelazak na noviji OS potrebom.
Kako su te to do sada ogranicavali? Sto moze sedmica a nemoze vista. Sto moze sedmica a nemoze XP (osim DX10+ sto je inace jako bitno poslovnim korisnicima).
@woodogamefx - open office nije ni do koljena... ma sto do koljena, do gleznjeva MS office-u. Prisiljen sam koristiti OO na poslu i mogu reci da je paket katastrofa. Neke banalne stvari iz ofica ne rade na OO i slicno. Sucelje grozota. Fuj fuj. Zivio meni MS Office.
OO je teško sme*e kao i MS office. Ja na Linuxu uopće ne koristim OO.
I...o da ima gomiletina programa u razini najprofesionalnijih za PC (i animacija i audio studijska obrada i renderiranje i CAD i CAE...itd) samo ih treba naći, i to je jedina njihova cijena.
Sorry sto te moram razocarati, ali Linux Desktop je krepao:
http://www.bug.hr/forum/topic/linux/linux-desktop-is-dead/73288.aspx
Kako stvari stoje, sljedecih nekoliko godina ce se zaostriti rat izmedju Windowsa i Mac OS-a...
... a ja čuo da je Elvis živ i da ima čevabdžinicu u Sarajevu. Daj malo surfaj po netu, pusti Goebbels propagandu.
Iako se u nacelu slazem s ovime moram nadodati:
dok MS nekim umjetno izvedenim ogranicenjem ne ucini prelazak na noviji OS potrebom.
Kako su te to do sada ogranicavali? Sto moze sedmica a nemoze vista. Sto moze sedmica a nemoze XP (osim DX10+ sto je inace jako bitno poslovnim korisnicima).
@woodogamefx - open office nije ni do koljena... ma sto do koljena, do gleznjeva MS office-u. Prisiljen sam koristiti OO na poslu i mogu reci da je paket katastrofa. Neke banalne stvari iz ofica ne rade na OO i slicno. Sucelje grozota. Fuj fuj. Zivio meni MS Office.
OO je teško sme*e kao i MS office. Ja na Linuxu uopće ne koristim OO.
I...o da ima gomiletina programa u razini najprofesionalnijih za PC (i animacija i audio studijska obrada i renderiranje i CAD i CAE...itd) samo ih treba naći, i to je jedina njihova cijena.
Osim OO postoji i koffice koji je u biti nešto kaokombinacija officea i photoshop-a.
"Informacije su objavljene na nizozemskom blogu Microsofta i u međuvremenu su uklonjene sa stranica"
Marketing im je postao proziran ko Apple-u..
MA samo hoce pobrati pare...Sad su ljudi kupili 7 i onda za dvije godine ce dodati tih par appove(Repozitorije -.-? ) I odma 1000 kn cijena gore...
To je točno.Tako su windows vistu napravili 2007 i nakon dvije godine su napravili windows 7.On nije ništa drugo nego uređeni windows vista.Tako će biti i windows 8
Ja bi volio da naprave samostalni windows.Tj. da neovisi o nikom drugom windowsu i da to ne bude nikakvo uređenje starog windowsa
i onda ubaciš dvd od kol of djutija...kad ono neče
da ms to napravi bio bi veci fail od ME
Pa mogli bi počet opet dva paralelno, kao nekada 9x i NT...
Pa mogli bi počet opet dva paralelno, kao nekada 9x i NT...
Riječi ti se pozlatile.
p.s. Ballmer je rekao da bi windows i 8 mogli biti njihov najriskantniji produkt u posljednjih nekoliko godina,iako nije namignuo šta bi moglo biti toliko riskantno...
Linuxaši pripremite svoje vile i baklje,bit će prosvjeda pred Microsoftom.
Nazalost nisam upoznat sa Win programiranjem... ali znam da mora postojati kvalitetnija alternativa registryu (kao sto je imaju i Mac i Linux - koji je u srzi visekorisnicki sustav).
A koja je to alternativa? Hrpa tekstualnih konfiguracijskih datoteka? Registry je izmisljen upravo zato da ne bi imao konfiguracijske datoteke razasute po direktorijima koji bi se u datom trenutku nekom developeru cinili prikladni. Prisjetimo se da Windows nije *nix i da nema standardizirane lokacije za te stvari, ok, postoji "Application Data", ali to bas i nije neki standard. Uostalom tko/sto tjera programere da koriste registry? Prakticnost.
Windows registry je u biti baza podataka, a jedina alternativa koju mogu zamisliti je povratak na tekstualne konfiguracijske datoteke, ne pada mi nista trece na pamet. Iako su prednosti registryja (brzina, kompaktnost, standardiziran API) zbog napretka u hardveru postale zanemarive, ocito niti jedna alternativa ne nudi prednosti vrijedne kompletne generalke cijelog windows konfiguracijskog sustava.
primjer programa koji radi bez registry je WOW
Instaliraš ga jednom i samo kopiraš wow datoteku na drugi komp i gle čuda čak i radi
ili još bolje instaliraš ga na d: particiju i reinstaliraš win ispočetka, wow radi i dalje bez ikakvih problema (kako? zašto?)
o da i wow radi i na macu i uz malo kemijanja na linuxu
Očito da kad si programeri daju truda da onda stvar radi i bez registry i to sasvim dobro,
Znači osnovni problem je u:
- lijenim programerima
- i programerima koji koriste builder skripte za izradu programa
primjer je izrada web stranice u MS Wordu u kojem sasvim dobre HTML stranice možete napraviti i njegovoj suprotnosti notepad u kojem sve ručno moraš kodirati, obje stranice rade, samo je pitanje kako izgleda kod i kako on utjeće na OS koji ga vrti
Nažalost većina novih aplikacija i nazovi "programera" preferira ovaj ekspresni način pisanja jer skraćuju rokove i nedostatak znanja, ali zato su im programi smeće koje u stvari ubije win (postavljajući u reg što treba i što ne treba, zauzimajući memorijske resurse čak i kad ne rade i slične gluposti)
još jedan primjer je ako se sjećate
Corel Draw (500+ MB) i njegov alter ego tada još samo Xara (14 MB), oba su bila identična po mogućnosti koje su imali. (razlika je samo bila u količini koda)
I ne samo WOW, dosta igara radi bez zapisa u registry.
Instaliraš ga jednom i samo kopiraš wow datoteku na drugi komp i gle čuda čak i radi
ili još bolje instaliraš ga na d: particiju i reinstaliraš win ispočetka, wow radi i dalje bez ikakvih problema (kako? zašto?
Upravo suprotno, sve te "registry sucks" programere bi trebalo povuc za usi. S obzirom da se od Windowsa Vista zabranjuje pisanje u "Program Files" folder, programeri su umjesto u registry ili u "program files", poceli svoje konfiguracije pisati posvuda, pa tako kad pogledam u svoj "users" folder imam sto vidjeti. Hrpa nekakvih foldera i fileova cudnih naziva, i to jos neki koji pocinju sa "." Uzas...
Ali najveci probem je nekakava interoperabilnost medju programima. Kako program moze znati da li je instaliran neki drugi program koji mu treba za rad? Npr. kako plugin za Office moze znati da je Office instaliran, i uopce javiti Officu da on postoji bez registrija? Da radi search za "office.exe" po cijelom disku? I onda sta? Da kopa po njegovim konfiguracijskim datotekama i pise u njih? Registry to sve rijesava na vrlo jednostavan i elegantan nacin...
A pretraga za svim upisima pojedine aplikacije je jednostavna, bezbolna i iznimno dobro dokumentirana.
ili još bolje instaliraš ga na d: particiju i reinstaliraš win ispočetka, wow radi i dalje bez ikakvih problema (kako? zašto?
Upravo suprotno, sve te "registry sucks" programere bi trebalo povuc za usi. S obzirom da se od Windowsa Vista zabranjuje pisanje u "Program Files" folder, programeri su umjesto u registry ili u "program files", poceli svoje konfiguracije pisati posvuda, pa tako kad pogledam u svoj "users" folder imam sto vidjeti. Hrpa nekakvih foldera i fileova cudnih naziva, i to jos neki koji pocinju sa "." Uzas...
Ali najveci probem je nekakava interoperabilnost medju programima. Kako program moze znati da li je instaliran neki drugi program koji mu treba za rad? Npr. kako plugin za Office moze znati da je Office instaliran, i uopce javiti Officu da on postoji bez registrija? Da radi search za "office.exe" po cijelom disku? I onda sta? Da kopa po njegovim konfiguracijskim datotekama i pise u njih? Registry to sve rijesava na vrlo jednostavan i elegantan nacin...
User/Documents and Settings/ jest mjesto gdje bi se to sve trebalo biti zapisano.

?
zašto?
Ako sam ja napisao program stavim sve što mi treba u njegov instalacijski folder.
Kad dodaješ plug program te uredno pita za lokaciju plugina i kad mu je dodaš upiše u svoju lokalni fajl.
pa recimo photoshop te pita da mu daš lokaciju di da traži pluginove, zašto bi to moralo pisati u reg?
Gore sam već spomenuo WOW, imao sam ga na Win XP 32 bit
Odlučio sam da mi je dosta, pa sam instalirao Win 7 64 bit
kad sam pokrenuo WOW sve je radilo jednako kao i na xp. (svi adoni, sva podešenja) a samo sam povukao ikonu iz e:\ na desktop (nisam reinstalirao WOW)
Još jedan program koji me fascinirao je Forte Agent (news reader) stavio sam ga na disketu i dotični prgram je radio na ama baš svemu na čemu sam ga isprobao od Win NT 4.0 do preko win 95, 98, ME 2000 do XP samo si morao iskopirati folder i pokrenuti program, sve što mu je trebalo, uključujući i baze što si pročitao sve je bilo sa njime)
primjer programa koji radi bez registry je WOW
ili još bolje instaliraš ga na d: particiju i reinstaliraš win ispočetka, wow radi i dalje bez ikakvih problema (kako? zašto?)
Fail, WoW itekako koristi registry, samo kada ga pokrenes na suho on mudro zakljuci da ga prvi puta pokreces i sâm stvori registry kljuceve. Puno bolji primjer igara koje ne koriste registry su ti Unreal Tournament i Quake3.
Registry je baza podataka, nista vise nista manje. Nije sam po sebi odgovoran za nikakve nestabilnosti i usporavanja. Jednako kako nemaran programer moze poremetiti sistemske registry kljuceve, tako bi mogao i po sistemskoj .ini datoteci i prouzrociti jednake probleme.
I sto je tu registry kriv? Sve se danas vrti na layeru povrh layera povrh layera... a samo zato sto se nekome ne da, ili nema vremena uciti low level stvari. Ja jos uvijek programiram u C-u direktno sa API-jem, C++ mi ne treba, a C# ili Java jos manje. Istini za volju meni je to hobi i nisam ogranicen nikakvim rokovima, tako da mi nije cilj sto prije ispljunut aplikaciju jer bi mi inace sef zakrenuo vratom. Ovdje ima dosta profesionalnih programera, cini mi se da i tnakir jedan od njih, pa neka ti objasne kako to ide.
A pretraga za svim upisima pojedine aplikacije je jednostavna, bezbolna i iznimno dobro dokumentirana.
Koji ce ti vrag pretraga za upisima pojedine aplikacije? To nije linux da se od tebe trazi svakodnevno prckanje po tim stvarima. Osim toga, postoji jedinstveno mjesto HKLM->Software. E sad, hoce li netko bas tamo stavljati svoje kljuceve, ili ce ih rasuti posvuda, je do programera, i isto tako bi mogao konfiguracijsku datoteku staviti na mjesto koje nema veze s mozgom. Uzevsi u obzir tvoj avatar mogu samo zakljuciti da nemas pojma. Koliko god volio linux i linuxase...
?
zašto?
Ako sam ja napisao program stavim sve što mi treba u njegov instalacijski folder.
Kad dodaješ plug program te uredno pita za lokaciju plugina i kad mu je dodaš upiše u svoju lokalni fajl.
pa recimo photoshop te pita da mu daš lokaciju di da traži pluginove, zašto bi to moralo pisati u reg?
Gore sam već spomenuo WOW, imao sam ga na Win XP 32 bit
Odlučio sam da mi je dosta, pa sam instalirao Win 7 64 bit
kad sam pokrenuo WOW sve je radilo jednako kao i na xp. (svi adoni, sva podešenja) a samo sam povukao ikonu iz e:\ na desktop (nisam reinstalirao WOW)
Još jedan program koji me fascinirao je Forte Agent (news reader) stavio sam ga na disketu i dotični prgram je radio na ama baš svemu na čemu sam ga isprobao od Win NT 4.0 do preko win 95, 98, ME 2000 do XP samo si morao iskopirati folder i pokrenuti program, sve što mu je trebalo, uključujući i baze što si pročitao sve je bilo sa njime)
I vidis da ne shvacas razliku izmedu registrija i programa kojemu ne treba nikakva konfiguracija. Ako programu *treba* konfiguracija za normalan rad on ju mora spremati na nekakvo standardizirano mjesto, bilo registry bilo application data folder. A takav program koji ovisi o postavkama spremljenim u sistem ti nece biti portabilan. A ako je napravljen da popunjava nepostojece registry kljuceve na startupu, kao WoW. Onda ce biti portabilan, registriju unatoc.
I za kraj, mrzim kad se ponavljam ali moram reci. Registry je prvo i osnovno zamisljen kao mjesto za spremanje postavki samog operativnog sustava, API za svrljanje po registriju je svima dostupan ali ga ne moraju koristiti.
Odnosno HKCU->Software :0)
Da, to bi bilo pravilnije, HKLM je globalno za sve korisnike. To varira Windowsa do windowsa, u 9x je uglavnom sve bilo trpano u HKLM, sada sa vise korisnika na jednom racunalu pametnije je koristiti HKCU.
Koji ce ti vrag pretraga za upisima pojedine aplikacije? To nije linux da se od tebe trazi svakodnevno prckanje po tim stvarima. Osim toga, postoji jedinstveno mjesto HKLM->Software. E sad, hoce li netko bas tamo stavljati svoje kljuceve, ili ce ih rasuti posvuda, je do programera, i isto tako bi mogao konfiguracijsku datoteku staviti na mjesto koje nema veze s mozgom. Uzevsi u obzir tvoj avatar mogu samo zakljuciti da nemas pojma. Koliko god volio linux i linuxase...
Kada ovo pita covjek koji za sebe tvrdi da je programer, onda se uopce ne cudim zasto velik broj aplikacija na windowsima je jedan nivo iznad smeca. 90% vas "programera" ne potrudi se napraviti ni postenu uninstall proceduru za vlastiti program, a kamoli dokumentaciju, sto je jedan od glavnih razloga zasto registryiji i jesu kreteneraija. I onda pitas zasto bih kopao po registryiju.
Zbog "programera", dakako.
Vi "programeri" imate tendenciju zivjeti u svom vlastitom baloncicu u kojem je teorija=praksa, valjda profesionalna deformacija od rada u "kockicama". Da ne spominjem stavove "Ako to ja ne koristim, to onda nikome ne treba" i "moj program je sveta krava i u njemu ne moze biti problem".
Koliki problem je nepotrebno bujanje registryija govori ti i jedno manje more aplikacija za ciscenje i defragmetaciju registrya, od kojih su mnoge komercijalne i prilicno dobro posluju.
Dakle, jos jednom.
Teorija je jedno, praksa nesto posve drugo.
P.S. neka te moj avatar ne zbunjuje, IT profesionalac sam koji zivi od Windowsa, a koristi Linux.
Koliki problem je nepotrebno bujanje registryija govori ti i jedno manje more aplikacija za ciscenje i defragmetaciju registrya, od kojih su mnoge komercijalne i prilicno dobro posluju.
Nekad su i aplikacije za defragmentaciju memorije prilicno dobro poslovale...
Nekad su i aplikacije za defragmentaciju memorije prilicno dobro poslovale...
Ne kuzim, na sto poentiras sada?
Valjas se po podu od smijeha ili samo zelis pojasniti da je tvoja recenica zapravo smijesna?
I sto je tu registry kriv? Sve se danas vrti na layeru povrh layera povrh layera... a samo zato sto se nekome ne da, ili nema vremena uciti low level stvari. Ja jos uvijek programiram u C-u direktno sa API-jem, C++ mi ne treba, a C# ili Java jos manje. Istini za volju meni je to hobi i nisam ogranicen nikakvim rokovima, tako da mi nije cilj sto prije ispljunut aplikaciju jer bi mi inace sef zakrenuo vratom. Ovdje ima dosta profesionalnih programera, cini mi se da i tnakir jedan od njih, pa neka ti objasne kako to ide.
Nit sam profesionalac nit bih se slozio sa tobom. Po meni, kucanje C + API je preseravanje i gubljenje vremena, osim ako stvarno ne trebas minimalan kod, visoke performanse ili nekakve low level djindje, a to danas velika vecina aplikacija ne treba.
trenutno sam na linuxu, ali uskoro bacam gore i windows 7 čisto iz nekih sklonosti windowsu...
stvarno bi nas mogli iznenaditi ovi iz microsofta i izbacit neki novi sasvim drugačiji windows...
Kada ovo pita covjek koji za sebe tvrdi da je programer, onda se uopce ne cudim zasto velik broj aplikacija na windowsima je jedan nivo iznad smeca. 90% vas "programera" ne potrudi se napraviti ni postenu uninstall proceduru za vlastiti program, a kamoli dokumentaciju, sto je jedan od glavnih razloga zasto registryiji i jesu kreteneraija. I onda pitas zasto bih kopao po registryiju.
Zbog "programera", dakako.
Vi "programeri" imate tendenciju zivjeti u svom vlastitom baloncicu u kojem je teorija=praksa, valjda profesionalna deformacija od rada u "kockicama". Da ne spominjem stavove "Ako to ja ne koristim, to onda nikome ne treba" i "moj program je sveta krava i u njemu ne moze biti problem".
Dakle, jos jednom.
Teorija je jedno, praksa nesto posve drugo.
P.S. neka te moj avatar ne zbunjuje, IT profesionalac sam koji zivi od Windowsa, a koristi Linux.
Prvo ne generaliziraj, nemas uopce pojma sto tocno radim i kako to radim tako da cemo moj hipotetski nemar ostaviti po strani, drugo izvoli elaborirati zasto je potrebno nekakvo ucinkovito pretrazivanje registrija, jer vidis, drzim da netko tko zna sto njegov program sprema tamo ne mora vrsiti nikakva pretrazivanja. I trece registry cleanery su zmijsko ulje i zaraduju na naivnosti korisnika koji registry dozivljavaju kao nekakvo poluzivo mitsko bice koje govori elfskim jezikom.
Dakle recimo hipotetska situacija, program nakon uninstalacije nije uklonio svoje registry postavke. Osim ocitog nemara programera, ja zelim znati kakav to problem tebi predstavlja. Ne govorimo o sistemskim komponentama nego o faking programu koji ima kljuc u HKCU->Software, kako konkretno taj nepotrebni, zaboravljeni kljuc utjece na rad windowsa? Ne radi se o asocijacijama datoteka, niti je registrirana komponenta. Dakle najobicniji kljuc kakve koristi 99% programa.
Nit sam profesionalac nit bih se slozio sa tobom. Po meni, kucanje C + API je preseravanje i gubljenje vremena, osim ako stvarno ne trebas minimalan kod, visoke performanse ili nekakve low level djindje, a to danas velika vecina aplikacija ne treba.
Dobro, onda se preseravam i gubim vrijeme. Jos nesto?
Iduci puta nemoj propustiti dio u kojem kazem da mi je to hobi, od toga ne zivim, niti kanim zivjeti nego me bas takva vrsta programiranja zabavlja, sto vise low level to bolje. Sto bi tek rekao da ti kazem da i u assembleru radim?
Da to si svi misle. I Onda kad dobiju npr. GTA 4 koji treba mrcina da ga pokrene na 30 FPS onda se svi žale. Ali ne kod uopce nebi trebao biti optimiziran, cak naprotiv nek troši cim vise resursa da budei izgledalo da je bolji.
Nemojete sad početi da se igre ne programiraju tako itd... Ovo je samo bio jedan promejr iz živora
Ha ha, ali si zato moje znanje procijenio gledajuci u moj avatar. Boze dragi, al' ga lupetas.
btw. pojasni kakav je to hobi gdje ti sef zavrce vratom ako izbacis losu aplikaciju?
U stvarnom svijetu to se zove posao.