Pozdrav!
Home netvork mi je trenutno složen tako da imam više "glupih" routera postavljenih u AP mode, i više unmanaged switcheva. Sve to je spojeno na Mikrotik router i tu radim sve postavke krajnjih uređaja (Iot prekidača, laptopa, mobitela...)
Dakle, svim spojenim uređajima Mikrotik router dodjeljuje lokalnu adresu i to sad funkcionira dobro (uz užasne muke shvaćanja router OS-a)
Radi toga, u nadi da je Ubiquiti OS jednostavniji za postaviti, htio bih preći na recimo U Dream Router 7.
Pitanje za znalce - da li ću moći u UniFi OS "razvrstati" / grupirati spojene uređaje u VLAN-ove svaka grupa sa svojim postavkama. Ali to mora biti odrađeno recimo na razini svakog uređaja / lokalne IP adrese ili MAC-a, nikako ne recimo jedan port - jedan VLAN.
Zašto? - Pa zato jer, kako sam napisao, na jedan wireless AP sa jednim SSID su mi spojeni IoT prekidači, ali se spajaju i mobiteli i ostalo.
Nebih htio sad mjenjati sijeli hardware i kupovati nekoliko UniFi AP-ova.
Da pojednostavim - Može li UDR 7 odraditi moderiranje lokalne mreže - Razvrstati spojene uređaje u VLAN grupe i pri tome još da neke VLAN grupe idu preko VPN-a gdje bi UDR 7 još bio i VPN Client za 2 VPN-a (komercijalni Private internet Access wireguard i drugi dislocirani VPN wireguard server)
Nadam se da sam uspio objasniti želje :)
Ako je odgovor DA, krenio bih u istraživanje kako to posložiti (youtube...) Ali nadam se da je UniFi logika barem malo jednostavnija odnosno da neke stvari UniFi odradi behind the scene ako mu ja "kažem" što želim.