OLPC XO s Windowsima

poruka: 5
|
čitano: 1.961
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "OLPC XO s Windowsima".
17 godina
OLPC XO s Windowsima

Naravno da se Microsoft morao ugurati, ipak, šteta bi bilo da se dječica naviknu na Linux pa ako ikada budu u mogućnosti da kupe PC da slučajno ne kupe PC bez Windowsa. Sve mi to liči na jedno veliko sr....

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
OLPC XO s Windowsima

... a konačan cilj kompanija je napraviti takvu verziju prijenosnika XO koja će imati i Windowse i Linux te odabir operativnog sustava ostaviti na korisniku.

Jel ti procitas tekst prije komentara ili samo naslove?

0 0 hvala 0
17 godina
OLPC XO s Windowsima

Al' je to cudoviste ruznooooo....

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: OLPC XO s Windowsima
plavooki kaže...

... a konačan cilj kompanija je napraviti takvu verziju prijenosnika XO koja će imati i Windowse i Linux te odabir operativnog sustava ostaviti na korisniku.

Ne, cilj je proizvesti tri verzije od kojih je jedna dual boot.

Njegov komentar je inače na mjestu; naime, već se našao jedan vođa (mislim kolumbijski?) koji je rekao kako je njima bitno ne općenito da se djeca educiraju (cilj OLPCa) nego da se djeca naviknu na "moderne OSove", što ne bi trebao biti jedini cilj. Zamislite kako bi bilo da MS bude otjeran, npr., s tržišta Europske unije? Što nije posve nezamislivo. Cijela EU bi koristila nelicencirane (ne bih rekao baš ilegalne) primjerke Windowsa? 

Treba ljude (što znači početi od djece) navikavati da ne postoji jedno rješenje. Windowsi su poprilično dobar operativni sustav. Nažalost, mnogi se odnose kao da su jedini mogući i jedini pravi za njih.  
17 godina
neaktivan
RE: OLPC XO s Windowsima
plavooki kaže...

Cilj je proizvesti tri verzije, od kojih je samo jedna dual boot.

Ima neki vođa (mislim kolumbijski?) koji je već izjavio da ga interesira verzija s Windowsima, zato da djeca dođu na razinu onih iz razvijenih zemalja. Nažalost, on zapada u jednoumlje po tom pitanju. Windowsi nisu jedini moderni OS. Windowsi su poprilično dobar OS, ali rijetko tko od "običnih ljudi" kakvima će postati ta djeca uopće razmatra da nisu i jedini OS. Jednoumlje nikad nije bilo dobro.

Zamislite da Microsoft bude otjeran s tržišta EU. Malo vjerojatno, ali nije potpuno nezamislivo. Da li bi cijela EU koristila nelicencirane (neću reći ilegalne, jer zakoni se lako mijenjaju) OSove?   Vjerojatno bi, jer ljudi su zadnjih deset godina odgojena u duhu jednoumlja.

Netko bi rekao da onda zagovaram da OLPC bude zapakiran jedino s Linuxom. Ne,   to nije tako. Neka OLPC bude zapakiran u dvije varijante, s GNU/Linuxom i u dual bootu. Čisto Windowsi - ne. Zašto? Zato što imamo dovoljno ljudi koji u svakodnevnom radu koriste jednu monolitnu platformu. GNU/Linux nije toliko monolitan; na kraju krajeva, odmah se dobiva na izbor Gnome ili KDE. Bitan je izbor, bitna je cijena. U Windowsima tolikog izbora nema.

Djecu treba odgajati od malih nogu.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice