sve 5 ali, rođo boli mene čuna za njih... kupci na jednoj strani - izdavači na drugoj, nema tu ljubavi.
Lol, pa to isto imas i s njihove strane, "boli mene cuna za njih, evo nek bude 50$ za igru, ko hoce nek kupi, ko nece ne mora", nema tu ljubavi.
sve 5 ali, rođo boli mene čuna za njih... kupci na jednoj strani - izdavači na drugoj, nema tu ljubavi.
Lol, pa to isto imas i s njihove strane, "boli mene cuna za njih, evo nek bude 50$ za igru, ko hoce nek kupi, ko nece ne mora", nema tu ljubavi.
ajmo svabe, tko ce ako vi necete...da se nas pita i nase sudstvo, mi bi jos dobili obavezu svaku kupljenu igru osigurati kod croatia osiguranja, te placati porez na virtualno vlasnistvo u igrama...jeeeej!
Da, super. I onda ako ovo dozvole, definitivno ce ukinuti razno razne popuste jer oni vise nece imati smisla. I vise necu moci kupiti igru za 2 eura nego za 40 eura.
tocno tako. ovi anarhisti su prekratkovidni da to shvate.
Mislim da je stvar malo kompliciranija i za sam Valve. Iskreno nikad nisam obračao previše pozornosti na njihov licencni ugovor makar sam trebao, jer realno nemam namjere preprodavati igre koje sam kupio.
Prvo oni nisu autori velike većine igara već samo distributer. Nisu čak ni izdavač. Tako da nisam siguran koja prava opće ostvarujemo po tom pitanju, osim korištenja usluge Steam. Znači download, zakrpe, Steam Cloud za pohranu i slično.
Mislim da je slična situacija sa iTunes uslugom. Ispada prema zadnjem da tamo ni ne kupuješ glazbu već samo "posuđuješ". Ne možeš čak ni ostaviti svoj acc kao nasljedstvo nekome.
E sad s druge strane, nedavno je pokrenut Steam Community Market. Za sada je u beti i mogu se preprodavati samo neki predmeti it TF2 i Dote 2. Možda Newell i ekipa odluče iskoristiti to čudo i za preprodaju igara, naravno uz postotak.
Obrati pozornost na njihov licencni ugovor u kojem stoji da ti oni igru iznajmljuju a ne prodaju a ono što ti je iznajmljeno ne možeš preprodati? Nije li tako? E sad, zašto to svi bez čitanja potvrde i slažu se s tim a poslije im nije jasno u čemu je fora drugi je par cipela.. Zar nije njihovo pravo postaviti pravila igre kao i tvoje da se s time ne slažeš pa ne kupiš a samim time takvim ponašanjem reguliraš tržište. Oni s nepovoljnijim licencnim ugovorima upali bi u poteškoće i morali bi se prilagoditi novonastaloj situaciji. Ovako ljudi sve potpišu a onda se bune kako nisu znali što potpisuju...
Zato kaj vas sve boli igrate loše portove s konzola i svi zadovoljni...kupaca ionako nema..
Nista od toga.
Znaci anarhisti?!
Tkome trebaju popusti ako imas svaki dan "popust"? Ili poklon?!
Lesinarenje i strepnja da ce prestati je opaka boljka.
Ti zalis njih. Tko tebe?
Jeli pita mene netko kako ja zaradim 60 eura koje pljunem za igru? Pita me sto ustajem u 4 i idem da kopam 12 sati u rudniku? Pita me da trebam kopati 60 sati za tih 60 eura? I onda jos nemam prava da to sto sam platio i "manipulisem" kako mi se prohte, jer eto, mi lesinarimo i cekamo mrvice ispod stola?
Meni sada vise nije tema - Steam interesantna! "Citajuci" mentalitet je urnebesno na ovakvim temama.
Problem nemogućnosti prodaje postaje tim veći što se više potroši na igre, to s vremenom postaje sve veći psihološki teret, a lijek za to je biti vrlo oprezan pri kupovini, kupovati minimalno i čekati rasprodaje, ili čekati nove zakone/ugovore. Ljudi se lako zanesu u uzbuđenju i želji da uživaju u nečem sasvim novom, pa treba pokušati odrasti i malo smiriti strasti.
Znaci anarhisti?!
...Hm, ti vjerujes da ako Steam omoguci preprodaju igara, da ce ljudi te igre prodavati po cijenama nizim za 75% od stvarne cijene i da ce ih isto tako poklanjati drugima?!
Haha, u kakvom ti to ruzicastom svijetu zivis? Odavno sam izgubio svaku nadu u ljude da bi tako nesto radili. Naravno, bit ce i takvih pojedinaca, ali vecina bi preprodavala po max 20% nizoj cijeni od one trenutne (koja je ~60$ za blockbuster igre). A da bi netko poklonio nekome igru nakon sto je se zasiti? Jea rajt, mozda u nekoj paralelnoj dimenziji.
Ovako kako stvari sada stoje, ne moras pljunuti 60 eura za igru. Doci ce za 2-3 godine (mozda i vise) na popust i tada ces za nju moci pljunuti 5 eura. Ali znam ja u cemu je problem, tko ce cekati tolike godine da konacno zaigra nesto sto je prije 2 godine bilo hit, u tome je stvar.
EDIT: Btw, ovaj kolega kaze da je za svoje Steam igre ukupno ispljunuo 1340 kn. Ima 128 igara. To je 10.5 kn po igri u prosjeku. Kupovao ih je samo na popustima ocito. I naravno da nije kupovao igru cim je izasla kad joj je cijena bila 60 eura. To sto je vecina iskompleksirana pa mora imati igru odmah isti dan kako izade nije moj problem, a ni Valveov. Cekaj par godina i nabavit ces ju za sicu. Mislim da nitko ne bi preprodavao igru koja kosta normalne cijene 50$ i toliko ju je platio za sicu od 10.5 kn.
Znaci anarhisti?!
Lesinarenje i strepnja da ce prestati je opaka boljka.
Ti zalis njih. Tko tebe?
Jeli pita mene netko kako ja zaradim 60 eura koje pljunem za igru? Pita me sto ustajem u 4 i idem da kopam 12 sati u rudniku? Pita me da trebam kopati 60 sati za tih 60 eura? I onda jos nemam prava da to sto sam platio i "manipulisem" kako mi se prohte, jer eto, mi lesinarimo i cekamo mrvice ispod stola?
Meni sada vise nije tema - Steam interesantna! "Citajuci" mentalitet je urnebesno na ovakvim temama.
Svarno te zalim ako ustajes u 4 i kopas 12 sati u rudniku da bi kupio igru na steamu. Valjda ti ostane kakva sica za kruh i mlijeko...
Nemoj pretjerivati.
Ima tu jedan problem.
Svaka budala bi mogla izbjeci VAC ban tako sto prebaci igru na drugi racun.
Bas bi htio ovim ljubiteljima Valvea da pri kupovini novoga automobila svaki proizvodjac turne u ruke licencni ugovor u kome pise da auto, koji su upravo platili 150 000 kn u ustvari ne kupuju vec samo rentaju... I jasno, za 5 godina ga nemaju pravo prodat...
Kupuje se korištenje igre.Da se igra stvarno kupi,bili bi njeni vlasnici,mogli bi je modati,petljati po kodu i štošta drugo,ali je to zabranjeno.To stoji i za Windowse,svi ih fino koristimo i ne pravimo od toga problem.Komu je preskupo platiti igru na steamu 20 Ojra,do daske je se naigrati i najužiti,i još se nađe uvrijeđen time ,što licencni iznajmitelj traži da se igra ne prodaje drugima,nek uzme klikere i nek raspiči igru.Uostalom,to i jeste na nekom intelektualnom nivou naših "Uvrijeđenika"
Ono što doista duduci ne shvaćaju je to da se prodajom igre mijenjaju korisnici akaunta,moguće je stvaranje vrlo zbunjujuće,u najmanju ruku,situacije na mrežnom napucavanju,uz to što se može to direktno zlorabiti u svrhu nekih naruđbi,radi kojih možda prvi vlasnik igre,financijski naebe..Valve si ne želi praviti dodatne komplikacije s tim,a to dal će igru odigrati 1 ili 10 likova,to je potpuno irelevantno..
Haha, u kakvom ti to ruzicastom svijetu zivis? Odavno sam izgubio svaku nadu u ljude da bi tako nesto radili.
Koliko si igara kupio day one?
Nakon par mjeseci pokusaj je prodati NEREGISTROVANU retail kopiju pa mi kazi koliko si dobio. Na amazonu imas, recimo, WoW MoP Collectors Edition za 32 eura. U slucaju da mozes preprodati igru, sto mislis, koliko ces dobiti?
ISTO kao da si je prodao na popustu od 75%. A nije samo amazon sa konkurentnim cjenama...
Znaci, prosta matematika, ako si platio Batman AC punu cjenu, igrao je par mjeseci i resio da je prodas; trenutna cjena je 20% niza od nove, day one cjene; da bi je prodao, moras da je prodas bar 25% jeftinije. Znaci ti vec "dajes" popust veci od Steam-a. Kada resis da je prodas nakon godinu dana, ista ta Batman AC igra kosta 20 eura a ti je mozes prodati, recimo 15.
Nakon cinjenice da NISI JEDINI koji ne zeli vise tu igru, dolazimo i do cjene od 10, 7 a mozda (!!!) i "samo" 5 eura.
Elementary!
To je ono sto njime bode oci i onda krene lov na "potencijalne" second hand kupce u tim "popustima" od "cak" 75%. jer igra DOSADI makar i da je vrh vrhova, nakon utucenih stotinjak sati u njoj. Ljudi su navikli na promjene.
Popust je samo lov koji mozemo i sami da organizujemo samo da imamo dozvolu loviti.
EDIT: BTW, kazi mi tvoj Steam acc, sledeci put kada budem kupio nesto saljem ti poklon, kad vec nisi to dozivio.
Koliko si igara kupio day one?
Nakon par mjeseci pokusaj je prodati NEREGISTROVANU retail kopiju pa mi kazi koliko si dobio. Na amazonu imas, recimo, WoW MoP Collectors Edition za 32 eura. U slucaju da mozes preprodati igru, sto mislis, koliko ces dobiti?
ISTO kao da si je prodao na popustu od 75%. A nije samo amazon sa konkurentnim cjenama...
Znaci, prosta matematika, ako si platio Batman AC punu cjenu, igrao je par mjeseci i resio da je prodas; trenutna cjena je 20% niza od nove, day one cjene; da bi je prodao, moras da je prodas bar 25% jeftinije. Znaci ti vec "dajes" popust veci od Steam-a. Kada resis da je prodas nakon godinu dana, ista ta Batman AC igra kosta 20 eura a ti je mozes prodati, recimo 15.
Nakon cinjenice da NISI JEDINI koji ne zeli vise tu igru, dolazimo i do cjene od 10, 7 a mozda (!!!) i "samo" 5 eura.
Elementary!
To je ono sto njime bode oci i onda krene lov na "potencijalne" second hand kupce u tim "popustima" od "cak" 75%. jer igra DOSADI makar i da je vrh vrhova, nakon utucenih stotinjak sati u njoj. Ljudi su navikli na promjene.
Popust je samo lov koji mozemo i sami da organizujemo samo da imamo dozvolu loviti.
EDIT: BTW, kazi mi tvoj Steam acc, sledeci put kada budem kupio nesto saljem ti poklon, kad vec nisi to dozivio.
Niti jednu, cekam popust lol :D
E, ali problem je u tome, da bi Valve onda vrlo vjerojatno u kompi s izdavacima napravio sljedece: day one cijena ce nakon godinu dana pasti max 5%. Njihov servis, njihova pravila. I opet si u banani. Bilo bi lijepo to sto pricas, ali gle zivimo u korporativnom kapitalizmu i definitivno to nece tako lako proci.
Isti nick kao i ovdje, ali hvala ne treba ;). Naravno da se poklanja i da sam to dozivio, ali samo izmedu ljudi s kojima sam prijatelj i u stvarnom zivotu. Virtualno ne mislim zicati nikoga iz Steam zajednice ili s ovog foruma da mi nesto pokloni, tak da...
1. Eto vidis, a ovdje je slucaj ljudi koji su platili PUNU cjenu.
2. Mozda Valve.
Amazon i ostali - NE! Kada retail cjena bude zavisila direktno od izdavaca onda bi mozda bio moguc taj "crni" scenarij. Ovako - otsetas do amazona kupis za 9 eura i eto popusta. Neke igre su i trenutno jeftinije retail nego na Steam-u. Treba kopati. Ja sam kupio RO 2 na amazon UK za 15 eura dok je igra jos bila 40. Fantasticno!
Zato Steam igre ne mogu sebi dozvoliti "luksuz" da drze cjene godinu dana iste nakon day one.
Za poklon, nije bilo zlonamjerno.
Nemoj pretjerivati.
a šta je njegov post nego pretjerivanje? ljudi zaboravljaju da su igre luksuz a ne nasušna potreba.
a šta je njegov post nego pretjerivanje? ljudi zaboravljaju da su igre luksuz a ne nasušna potreba.
Igre su... isto sto i sve ostalo na sta "bacamo" novac.
Potreba - shmotreba...
Ako zelim da dam novac a da ne dobijem nista onda ga dajem u dobrotvorne svrhe ili bacam u bunar.
1. Eto vidis, a ovdje je slucaj ljudi koji su platili PUNU cjenu.
2. Mozda Valve.
Amazon i ostali - NE! Kada retail cjena bude zavisila direktno od izdavaca onda bi mozda bio moguc taj "crni" scenarij. Ovako - otsetas do amazona kupis za 9 eura i eto popusta. Neke igre su i trenutno jeftinije retail nego na Steam-u. Treba kopati. Ja sam kupio RO 2 na amazon UK za 15 eura dok je igra jos bila 40. Fantasticno!
Zato Steam igre ne mogu sebi dozvoliti "luksuz" da drze cjene godinu dana iste nakon day one.
Za poklon, nije bilo zlonamjerno.
Sve to stoji, ali Steam nisu samo igre. Steam predstavlja cijeli community, cijelu igracu drustvenu mrezu, osim igara redovito dobivas automatske update, tu su forumi, tvoji Steam frendovi, chat, Game Hubovi, vijesti, najave... sve na jednom mjestu.
Tako da usporedba s Amazonom i Steamom nije bas 1 na 1. Ako ti je samo radi igre, ok, tada ti je svejedno, Amazon, Steam, Origin, nebitno. Ali ako koristis i druge usluge koje Steam pruza, onda tu Steam vec ima prednost, jer kao sto rekoh, ne mozes ga bas 1 na 1 usporedivat sa servisima koji samo prodaju igre.
Nisam ni mislio da je, sve pet. :)
Da, ali ad hominem na nekoga zbog njegovog socijalnog stanja i/ili posla koji radi nije niposto u redu.
Ako u licenci piše nešto što je protuzakonito, onda je ona nevažeća, ali ovdje se radi o nečemu drugom. Korisnici Steam-a ne kupuju igre (i samim tim ne postaju vlasnici tih igara) nego plaćaju pretplatu za korištenje igara.
U principu to je analogno unajmljivanju automobila u rent-a-car-u, kada platiš najam automobila stekao si samo pravo korištenja, ali ne i posjedovanja.
Ili drugačije rečeno, ako želiš kupiti igru, kupije je u dučanu na DVD-u, na Steam-u si je "kupio". Inaće, ja sam dosta knjiga kupio, pa kad mi iz nekog razloga nisu bile zanimljive, prodao. Ne vidim zašto isto tako ne bi mogao prodati igru koja mi više iz nekog razloga nije zanimljiva.
Sve to stoji, ali Steam nisu samo igre. Steam predstavlja cijeli community, cijelu igracu drustvenu mrezu, osim igara redovito dobivas automatske update, tu su forumi, tvoji Steam frendovi, chat, Game Hubovi, vijesti, najave... sve na jednom mjestu.
Tako da usporedba s Amazonom i Steamom nije bas 1 na 1. Ako ti je samo radi igre, ok, tada ti je svejedno, Amazon, Steam, Origin, nebitno.
O igrama koje trebas "otklucati" putem Steam-a i govorim. Kupis ih retail.
O servisima... Ne zamaram se njima. Nikada nisam shvatio do kraja ludilo oko Facebooka, drustvenih mreza, (??? jel smo prije bili toliko nedrustveni? Bilo je chatova i u Quake-u...), search programima i sve sto danas vole mladi.
Tako da Steam, Origin, GFWL i UPlay dozivljavam kao mala smetala koje moram trpjeti dok igram.
(OK, potajno sam zaljubljen u Achievemente GFWL-a, ali to ne brojim).
Vjesti jos uvjek pratim u shacknewsa i fileplaneta. Steam je previse "suh" za moj ukus.
Ili drugačije rečeno, ako želiš kupiti igru, kupije je u dučanu na DVD-u, na Steam-u si je "kupio". Inaće, ja sam dosta knjiga kupio, pa kad mi iz nekog razloga nisu bile zanimljive, prodao. Ne vidim zašto isto tako ne bi mogao prodati igru koja mi više iz nekog razloga nije zanimljiva.
E vidiš proizvođači igara ili kojekavih programa su druga kasta(viša),a književnici su.....
Ja radim sa njemcima svaki dan. I mogu vam reci nema kod njih cile mile. Oni se bore za svoja prava do lipe; i to ne zato sto nemaju, nego iz principa jer ne daju da se po njima gazi.
Mislim da je ovo čista glupost. Ako se nekome ne sviža ne mora da kupuje igre na steamu...
Uf, rado bi prodao Max Payne 3 sa Steam-a, sramoti mi druge igre na listi
Ja radim sa njemcima svaki dan. I mogu vam reci nema kod njih cile mile. Oni se bore za svoja prava do lipe; i to ne zato sto nemaju, nego iz principa jer ne daju da se po njima gazi.
Pa nema Hrvatu ljepsega nego da ga kapitalista gazi...
...ako slucajno kapitalista malo smanji gazenje, Hrvat se pita: Nisam li ga valjda cime uvrijedio?
Jer meni niti sada jos nije jasan rezon razmisljanja:
-Evo, ovih pedesetak igara okje imas a neda ti se vise igrat, smijes prodat!
-Neeeeeeeeeeeeee!!!!! Ja ne zelim mogucnost da to prodam i vratim svoj novac!!!!! Neeeeeeee!!!!! Ne zelim to!!!!!!!
Bolesno
Ali zato i jesmo tu di jesmo, a vidim, biti cemo jos dugoooo vremena....
lol, pa zato sam ti i napisao... vidi što sam citirao. baš bi mene trebalo biti briga za izdavače. developeri su druga priča ali tu pričamo o izdavačima.
želim sva moguča prava, da igre koje sam kupio mogu i prodat, da ih mogu poklonit ili bilo što... je8e mi se njih i njihove milijone. ako imaju tolike pare za marketing oni si mogu i priuštit razmjenu dobara uz max 2% naknade.
uostalom, zašto bi digitalni kupci bili građani drugog reda? zašto box kupci mogu prodavat njihova sranja bez beda?
Zato kaj vas sve boli igrate loše portove s konzola i svi zadovoljni...kupaca ionako nema..
je, igram se na xboxu... steam acc sam poklonio jednom forumašu (rebelsy).
vi, sveti ratnici steama me podsječate na ovo:
Kupite si igru po realnoj trzisnoj cijeni u obliku DVD-a (Zavvi ftw) i to je to. Bojkotirajte Steam ako vam ne pasu njegova pravila i uvjeti. Nije da nemate izbora.
Što su se okomili isključivo na Valve i Steam? A šta je sa Originom i ostalima, koji su po meni mnogo više zaslužili da se nađu na udaru nego dotični Steam!