Nedostaje nam informatičara!

poruka: 329
|
čitano: 66.053
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nedostaje nam informatičara!".
14 godina
protjeran
Re: Nedostaje nam informatičara!
mfrankovic kaže...

Da li si ikada bio na nekom predavanju VŠPR ili na laboratorijskim vježbama ili bilo čemu sličnom. Ili samo lupetaš napamet? Slični fakulteti kao naš naplaćuju jednako. Neki naplaćuju ispod tržišne i realne cijene i takvu edukaciju i dobiješ. Opet ponavljam, cijena studiranja na VŠPR može biti i iniža ako se izboriš za neku stipendiju ili ako imaš već položene neke certifikate. Koji drugi privatni faks tako nešto nudi?

Dragi algebra spameru, jesam li ja gdje spomenuo da je všpr loš fakultet sa lošim obrazovnim kadrom? Ja sam samo rekao da ako bi ja plaćao isti da im je onda bolje da je i ponuda sukladna cijeni koja se plaća. To je sve.

He is the motherfucking pterodactyl...
15 godina
mfrankovic kaže...

Hvala Bogu na vama s foruma. Ja ne znam kako bi išta bez vaših konstruktivnih komentara funkcioniralo.

A šta si drugo očekivao od nas, mi smo ti kao

.{#}

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
14 godina
protjeran
mfrankovic kaže...

Hvala Bogu na vama s foruma. Ja ne znam kako bi išta bez vaših konstruktivnih komentara funkcioniralo.

Pa onda daj argumente koje se protive činjenici da se na Europskom tjednu ICT zanimanja i digitalnih kompetencija nisu govorile notorne gluposti kako nam fali informatičara, kadra itd. Jel ti direktorčići i menadžeri barem jednom u godinu dana pogledaju recimo moj-posao.net i/ili ostale portale/HZZ oglase? Zvuče kao bivša premjerka.

Niti jedan od njih ne može pobiti činjenicu da ne samo da ne fali informatičara, nego ih ima nezaposlenih u izobilju. Dovoljan je samo jedan pogled na gore spomenute portale.

13 godina
neaktivan
mfrankovic kaže...

Inace ti isti ljudi kojima sad tako lijepo zahvaljujete su danas sutra mozebitne musterije :)

Back to topic ....

Problem je u hiper inflaciji „strucnjaka“ od strane Sveucilista, Veleucilista i ostalih prefix po volji ucilista.
Razumin da se mora okrenit neka lova na tim ljudima ali zauzvrat proizvodit ljude nepripremljene za trziste rada je suludo

(za one koji placaju a ne za one koji dizu pare na tim nesretnicima).

Bezbroj puta mi je na razgovor dopilota netko sa certifikatom iz ovoga ili onoga, zavrsen ovaj ili onaj faks a iza toga nista da podupre to sta je napisa u hebenom CV-u.
Ne daj Boze da ih upitas nesto konkretno iz podrucja za koji posjeduju te puste certifikate. (Svaka cast izuzecima s kojim je uzitak radit jer vidis da imaju znanje u malom prstu ali njih je maliiiiiiiiii broj).

Rezultat toga svega je da zelim zahvaliti tim svim ucilistima na povecanom broju kandidata sa papirom koji nisu u stanju obraniti sa znanjem taj papir.

Kao i u cinjenici da ja uzivam trositi svoje vrijeme odvajajuci zito od kukolja medu tim certificiranim genijalcima.

Ima ona stara poslovica da „Papir trpi svasta“.

16 godina
neaktivan
MateU kaže...
mfrankovic kaže...

Inace ti isti ljudi kojima sad tako lijepo zahvaljujete su danas sutra mozebitne musterije :)

opće poznato je da na bug.hr/forum obitavaju najveći umovi današnjice sa istančanim nosom za biznis te abnormalnim znanjima o ekonomiji, marketingu, hr-u, tehnologiji (i općenito i o pojedinim granama tehnologije), financijama, trgovanju dionicama i životu općenito te nepogrešivom intuicijom koja graniči sa proricanjem budućnosti.....a sve to je skupa je zapakirano u prosječnih 16 godina starosti........

kod mene normalno radi.....
17 godina

A tek onaj plakat da u Europi nedostaje 1xx.xxx informatičkih mjesta? pa koja ćete EU država primiti raditi tamo?? Ajde da vidim ijednog informatičara koji je završio neku kvazi obuku da pakira kofere i da ide raditi u Švedsku kao pripravnik bez išta radnog iskustva.... Kao da oni nemaju istog kadra bez posla ili opcije prekvalifikacije!

Znam curu koja je skupo platila obuku za jednu welness uslugu, 6000kn je koštala obuka s certifikatom. Digla je mini kredit, platila obuku, prošla obuku, dobila certifikat, otplatila kredit. Nakon toga prošlo je 2 godine i još ni kune dobiti-koristi nije mogla unovčiti uloženo za znanje koje je postigla.

Nitko ne obećaje, nitko ne garantira,nitko ne jamči IKAKVO radno mjesto a ponajmanje informatičko.

Današnji ljudi neće da rade, samo bi sjedili i tobože tipkali po kakvoj bazi za 7000 kn mjesečno.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.3.2012 8:07 (Ziga).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Dragi algebra spameru, jesam li ja gdje spomenuo da je všpr loš fakultet sa lošim obrazovnim kadrom? Ja sam samo rekao da ako bi ja plaćao isti da im je onda bolje da je i ponuda sukladna cijeni koja se plaća. To je sve.

Insinuirao si. Ponuda je sukladna cijeni.

Bypass kaže...

Pa onda daj argumente koje se protive činjenici da se na Europskom tjednu ICT zanimanja i digitalnih kompetencija nisu govorile notorne gluposti kako nam fali informatičara, kadra itd. Jel ti direktorčići i menadžeri barem jednom u godinu dana pogledaju recimo moj-posao.net i/ili ostale portale/HZZ oglase? Zvuče kao bivša premjerka.

Niti jedan od njih ne može pobiti činjenicu da ne samo da ne fali informatičara, nego ih ima nezaposlenih u izobilju. Dovoljan je samo jedan pogled na gore spomenute portale.

To je njihov problem a ne problem ankete. Spomenuti portali nisu mjerilo. ne izađe svaki oglas za posao na portalu.

cekpi kaže...

opće poznato je da na bug.hr/forum obitavaju najveći umovi današnjice sa istančanim nosom za biznis te abnormalnim znanjima o ekonomiji, marketingu, hr-u, tehnologiji (i općenito i o pojedinim granama tehnologije), financijama, trgovanju dionicama i životu općenito te nepogrešivom intuicijom koja graniči sa proricanjem budućnosti.....a sve to je skupa je zapakirano u prosječnih 16 godina starosti........

I ne zaboravi da su svi izbornici nogometne reprezentacije! :D

Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
16 godina
neaktivan
SilverSurfer kaže...
mfrankovic kaže...

Možda malo OT al evo: http://www.racunarstvo.hr/vijest.aspx?id=99916 Besplatno polaganje certifiakta za srednjoškolce.

Zanimljiv članak. Posebno mi je za oko zapeo onaj dio kako se sa certovima brzo pronalazi posao u struci. A kako onda to da ja već mjesecima sjedim doma i jedino što gubim vrijeme odlascima na beskorisne razgovore za posao, a certova, znanja i iskustva imam poprilično.

Mislim, sve je to divno i krasno, samo je problem u tome kaj ljudi čim steknu bilo kakav cert, odmah očekuju posao za 8k kn. U trenutnoj situaciji, bio bi sretan da mi netko plati i 5-6, makar smatram da vrijedim i više, ali nema veze.

Dakle, jedno konkretno pitanje. Zanima me jel uopće ikako moguće u našem divnom hrvatistanu pronaći posao u ITu samo sa certovima i 6 godina iskustva kako sistemaš? Moram nekoga pitati jer mi ništa više nije jasno.

Ili mi treba samo neka potvrda o srodstvu i kumstvu s nekim od naših pametnih političara?

Evo boldao sam ono što si sam rekao :).To ti je tako u nas.

Ja sam prije par godina morao ispravljati grešeke i neke projekte nanovo raditi zato što je netko došao na radno mjesto po tom boldanom.I na kraju ja sam bio plaćen tri put manje od dotičnog.

Ali kako je tako je,možemo mi tu raspravljati koliko god želimo a činjenica je da u hrvatskoj nema dovoljno radnih mjesta u IT sektoru gdje poslodavac cjeni kvalitetnog radnika.

I sve se svodi na isto kod većine poslodavaca u tom sektoru,nađi što jeftiniju radnu snagu sa što većim iskustvom koji je po mogućnosti u kreditu pa ga možeš držati u šaci.

Kapitalizam je jako gadna stvar (dvosjekli mač).Hrvati još nisu sposobni plivati u tom sistemu jer nas vode krivi ljudi,i sve me strah da nas nebi dočekal sudbina jedne grčke.

uglavno moja preporuka je svima koji su u mogućnosti to napraviti da se probaju prodati vani a ne uzaludno tražiti posao u IT struci kod nas za čarobnih 8k kuna (a kako to uopće izgleda).

So say We All
17 godina
krx00 kaže...
Moram priznat da ako netko zna svoj posao onda su to marketinški stručnjaci iz Algebre.

Stave da su proveli istraživanje, da je IT posao naj-naj, i onda par dana poslije nude neke certifikate, tečajeve da i vi postanete IT stručnjak i konkurirate za taj naj-naj posao, a barem mi ode na forumu znamo kakva je situacija.

Danas je općenito najžalosnije da NITKO NEĆE šegrte u bilo kojoj branši! Svi traže 24 godišnje osobe s završenim 4 godišnjim fakultetom i pazi sad minimalno 4 godine radnog iskustva. Nekad je pisalo da još mora biti odslužen i vojni rok (pa gdje se sve to može u cca 4 godine???)

15 godina
neaktivan
mfrankovic kaže...
Bypass kaže...

To je njihov problem a ne problem ankete. Spomenuti portali nisu mjerilo. ne izađe svaki oglas za posao na portalu.

Ako smijem pitati: a što je onda mjerilo? To sigurno ne može biti ni anketa provedena na tako malom uzorku (čak i ako zanemarimo nezgodnu činjenicu da konkretna metodologija i rezultati ankete nisu uopće prikazani). A što se tiče oglasa koji se ne objavljuju na portalima, i ti i ja znamo jako dobro da se tu onda uglavnom radi o preporuci (interno među stručnjacima) ili "preporuci" (po krvnom i sl. srodstvu). Posve je jasno da ljudi koji su na burzi ne mogu takvim poslovima ni prismrdjeti - inače ne bi bili na burzi. A možda misliš na oglase koje izlaze isključivo u tiskovinama te na taj način traže ICT stručnjake? Sretan onaj tko se zaposli u takvoj tvrtci. Ne znam što drugo preostaje?

mfrankovic kaže...
cekpi kaže...

I ne zaboravi da su svi izbornici nogometne reprezentacije! :D

Hehe, možda... :] Ali ne cilja li ova konferencija / anketa / članak upravo na takvu publiku? Govorim o godinama starosti (a ovo ostalo ide, kako je cekpi to lijepo rekao, u paketu).

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
17 godina
Svaka škola certifikat i komad papira su super ali kad se to riješi onda se mora nastavit radit. Spremal sam se za Cisco certificiranje jer mi je ponuđen posao ako budem u stanju odradit zadane zadatke.
Gradivo sam naučio solo uz literaturu s neta i stotinama vježbi koje sam odradio. Certificirao se nisam jer mi je uletio podjednako dobar posao gdi mi to ne treba. Četri mjeseca kasnije i više nemam pojma o Cisco gradivu. Mogu si ponovit i za tjedan dana budem opet sve kužio. Isto je i sa faxom, tečajem itd.
Bez prakse i stalnog korištenja znanja badava certifikati a to je najveća mana ljudi koji idu na tečajeve.
Odrade edukaciju dobe certifikat i onda drkica u nadi da budu dobili posao a kad dođu na radno mjesto ne znaju kak se zovu.
17 godina
NEW_MAN kaže...

Odrade edukaciju dobe certifikat i onda drkica u nadi da budu dobili posao a kad dođu na radno mjesto ne znaju kak se zovu.

Živio socijalizam...i rijetke preostale firme gdje ljude šalju na edukaciju kad se zaposle, tako da idu

ciljano na ono što firmi treba, pa ne stigneš zaboravit {#}

Ove fore sa "cjeloživotnim učenjem" su samo kukavičje jaje kojim je truli kapitalizam prebacio sav

trošak obrazovanja sa firme na pojedinca

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.3.2012 9:50 (segregator).
13 godina
neaktivan
cekpi kaže...
MateU kaže...
mfrankovic kaže...

opće poznato je da na bug.hr/forum obitavaju najveći umovi današnjice sa istančanim nosom za biznis te abnormalnim znanjima o ekonomiji, marketingu, hr-u, tehnologiji (i općenito i o pojedinim granama tehnologije), financijama, trgovanju dionicama i životu općenito  te nepogrešivom intuicijom koja graniči sa proricanjem budućnosti.....a sve to je skupa je zapakirano u prosječnih 16 godina starosti........

Koliko vidin i ti obitavas na ovom forumu ... nemoj samo rec da i sebe trpas u isto kos :)

Nego da skratimo pricu ... ciljana skupina je bas ta skupina extra znalaca aka "bug programera" kojima se servira da sa stecenim certifikatom dobijaju odma sutradan posao.

E sad pitanje koliko je tvojih kolega sa faxa iz tvoje generacije zaposleno u struci a koliko ih jos ceka na birou. (Pod uvjetom da imas zavrsen fax, a pod fax mislim FER i srodni a ne neko kvazi uciliste osnovana da izmuze novce od ovaca i podili papire)

offtopic ... nego koliko Algebra ili slicnih certifikata posjedujes? Cisto informativno :)

17 godina
neaktivan
mfrankovic kaže...
krx00 kaže...
Moram priznat da ako netko zna svoj posao onda su to marketinški stručnjaci iz Algebre.

Stave da su proveli istraživanje, da je IT posao naj-naj, i onda par dana poslije nude neke certifikate, tečajeve da i vi postanete IT stručnjak i konkurirate za taj naj-naj posao, a barem mi ode na forumu znamo kakva je situacija.

veći je problem onaj koji algebra mudro prešućuje u reklami

Istina je da u EU i RH fali IT stručnjaka

no kvaka 22 je u oglasima

svi traže stručnjaka sa minimalno 3-5 godina iskustva, ne početnika

A sa algebrinim znanjem ti imaš samo osnovno i početno znanje, ali ne i posao jer nemaš potrebnog iskustva

EU je prepuna ljudi bez posla koji nemaju iskustva (slično kao i kod nas)

14 godina
protjeran

Svi naši problemi bi nestali kad bi poslodavci tražili ljude sa znanjem, a ne brojali certifikate i gledali diplome.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
MateU kaže...

Koliko vidin i ti obitavas na ovom forumu ... nemoj samo rec da i sebe trpas u isto kos :)

Nego da skratimo pricu ... ciljana skupina je bas ta skupina extra znalaca aka "bug programera" kojima se servira da sa stecenim certifikatom dobijaju odma sutradan posao.

E sad pitanje koliko je tvojih kolega sa faxa iz tvoje generacije zaposleno u struci a koliko ih jos ceka na birou. (Pod uvjetom da imas zavrsen fax, a pod fax mislim FER i srodni a ne neko kvazi uciliste osnovana da izmuze novce od ovaca i podili papire)

offtopic ... nego koliko Algebra ili slicnih certifikata posjedujes? Cisto informativno :)

Naravno da sam i ja izbornik nogometne reprezentacije! :D

Niko ne dobije sutradan posao niti s certifikatom niti s fakultetom.

Ne znam, moja generacija na faksu je prilocno stara. Mislim da s mog smjera niko nije zapsolen van struke. Naime, zavrsio sam ekonomski fakultet u Zg, smjer Poslovna informatika. Nisu sva visoka ucilista osnovana s namjerom da izmuzu novce i podjele papire. To bi bilo samodestruktivno. Mi (VŠPR) smo tu da ostanemo duže vrijeme. Ne isplati na m se "dijeliti" diplome.

Ne posjedujem nijedan Algebrin certifikat. Posjedujem preko nekoliko Microsoft industrijskih certifikata.

Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
13 godina
neaktivan
mfrankovic kaže...
MateU kaže...

Naravno da sam i ja izbornik nogometne reprezentacije! :D

Ne znam, moja generacija na faksu je prilocno stara. Mislim da s mog smjera niko nije zapsolen van struke. Naime, zavrsio sam ekonomski fakultet u Zg, smjer Poslovna informatika. Nisu sva visoka ucilista osnovana s namjerom da izmuzu novce i podjele papire. To bi bilo samodestruktivno. Mi (VŠPR) smo tu da ostanemo duže vrijeme. Ne isplati na m se "dijeliti" diplome.

Ne posjedujem nijedan Algebrin certifikat. Posjedujem preko nekoliko Microsoft industrijskih certifikata.

Ok primjecujen da imate dosta godina jer ste upravo odgovorili na post upucen cekpi-u
Ovo je cisti pokusaj spina, doduse neuspjesnog spina ... ali ako vas to veseli ...
Nego mozete li mi reci koliki je postotak tecajaca na Algebri kojima drzava ili drzavne firme placaju taj isti tecaj ... cisto informativno

16 godina
odjavljen

Tu nailazimo na vrlo nezgodan kokoš-jaje problem. Ako tek izlaziš s faksa nemaš iskustva, a iskustvo ne možeš dobiti ako ne dobiješ posao, a bez iskustva ga ne možeš dobiti. Začaran je to krug, jer naši poslodavci rijetko imaju volje i sredstava obučavati mladi kadar. Doduše, dijelovi ICT sektora su tu u povoljnom položaju, jer programer i sistemaš uvijek mogu dignuti IDE/VM mrežu i vježbati i učiti.

15 godina
neaktivan

Ma ljudi...

važno je znati prodati se...

možete vi koliko god hoćete imati certifikata, škola pa čak i znanja ako vam prodaja slabo ide. 

Znam da IT populaciji ovo slabo ide XD ali pristup razgovoru za posao mora biti kao ulet curi, koliko god to smješno zvučalo, ali tako je. Mora biti jednostavno i direktno, predstaviti svoje mane i prednosti i nadasve od svega čitati ljude i prodati im maglu. 

Ruku na srce, poslodavca ne zanimaju vaši certifikati, zanima ga kakva ste vi kao osoba, da li uopće postoji mogućnost da iza vas stoje sve te diplome i CV.

Predstavljanje sebe mora biti kao predavanje, osobe koje imaju iskustva u predavanju (predstavljanju) lakše će se zaposliti.

Jer što je zapravo predavanje nego čišta prodaja, vi prodajte znanje, koliko ste dobri u tome toliko će dobro vaši đaci to naučiti (koliko ste dobar prodavač toliko ćete lakše nešto prodati), mfrankovic i vlad0 vam to mogu potvrditi.  

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.3.2012 10:24 (x3mania).
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
MateU kaže...

Ok primjecujen da imate dosta godina jer ste upravo odgovorili na post upucen cekpi-u
Ovo je cisti pokusaj spina, doduse neuspjesnog spina ... ali ako vas to veseli ...
Nego mozete li mi reci koliki je postotak tecajaca na Algebri kojima drzava ili drzavne firme placaju taj isti tecaj ... cisto informativno

Da. Mora da imam 70 godina i postajem senilan. :) Šta reći? Pokušavam sviam odgovoriti pa se eo dogode i greške. Spina? Čijeg? Mog?

Nemam pojma koliki je to postotak. Ne radim u prodaji.

17 godina

Inače, činjenica JEST da fali informatičara, ali kad ja poslodavcu spomenem

da nas ima 5, a da fali još 45 ljudi, kasnije vidim da mi svi po firmi kad

prođem pored njih tužno odmahuju glavom u smislu "jadan, prošvikao je"

Kao što sam negdje na forumu već spomenuo, kod nas u visokom školstvu ide

otprilike 1 informatičar na 1000 korisnika, a u USA i zapadnoj EU 1 na 100

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
17 godina
mfrankovic kaže...

Fakulteti imaju već odavno program s faksa direktno na posao, npr strojarstvo i brodogradnja, moj bratić je postao dipl. ing. aeronautike i dobio je posao odmah, sestrična je diplomirala politologiju i anglistiku dobila je posao odmah s izlasku s faksa.

no drugo je ako je u pitanju ekonomija, ima ih ko pljeve a posla nema.  isto vrijedi i za nastavnike hrvatskog jezika, nema stalnog posla za njih u osnovim školama, a matematika i ostalo se traže a nema ljudi koji bi to radili.

No s certifikatom nitko ne dobiva posao odmah, niti sutradan.

opet u državnim institucijama radi hrpetina ljudi koje bi ja u tren poslao u mirovinu jer ostvaruju sva prava za punom mirovinom, ali ne, oni i dalje lade guzice umjesto da prepuste svoja mjesta mladim generacijama koje zaslužuju početi raditi, i da steknu iskustvo, radni staž.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.3.2012 11:52 (Ziga).
17 godina
neaktivan
Ziga kaže...

Fakulteti imaju već odavno program s faksa direktno na posao, npr strojarstvo i brodogradnja, moj bratić je postao dipl. ing. aeronautike i dobio je posao odmah, sestrična je diplomirala politologiju i anglistiku dobila je posao odmah s izlasku s faksa.

Ne zavaravaj se. Nabrojao si fakultete koji imaju jako malo diplomanata u odnosu na potraznju. Naravno da ce odmah dobit posao. Sestrična ti je iznimka od pravila. Mislim pazi, ja sam se zaposlio i prije nego sam diplomirao na ekonomiji. Jel to onda isto znači da se svi ekonomisti odmah zaposle?

16 godina
neaktivan
MateU kaže...
cekpi kaže...
MateU kaže...
mfrankovic kaže...

opće poznato je da na bug.hr/forum obitavaju najveći umovi današnjice sa istančanim nosom za biznis te abnormalnim znanjima o ekonomiji, marketingu, hr-u, tehnologiji (i općenito i o pojedinim granama tehnologije), financijama, trgovanju dionicama i životu općenito  te nepogrešivom intuicijom koja graniči sa proricanjem budućnosti.....a sve to je skupa je zapakirano u prosječnih 16 godina starosti........

ja još nikad nisam nisam krenuo sa predviđanjim o propasti Microsofta/Applea/HP a isto tako nisam ni krenuo u rasprave kada je najbolje vrijeme za kupnju Appl dionica no ionako bolje da drugi sude o meni i mojim postovima.....što se tiče kolega s faksa, nisam u nekom kontaktu s njima jer sam cijeli svoj faks paralelno radio al za one koje znam ili rade u struci ili su ostali na faksu (al ne kao studenti) a od certifikata imam 12 Microsoft certifikata, nekoliko entry HP serverskih certifikata, certifikat o položenom vrtićkom stupnju engleskog jezika i certifikat o sudjelovanju na srednjoškolskom streljačkom natjecanju...

kod mene normalno radi.....
17 godina
Ziga kaže...

opet u državnim institucijama radi hrpetina ljudi koje bi ja u tren poslao u mirovinu jer ostvaruju sva prava za punom mirovinom, ali ne, oni i dalje lade guzice umjesto da prepuste svoja mjesta mladim generacijama koje zaslužuju početi raditi, i da steknu iskustvo, radni staž.

Ako pričamo SAMO o informatici u državnim institucijama, može se slobodno zadržati

postojeći kadar i zaposliti još 5 puta toliko...viška ima, ali na sasvim drugim mjestima

(ili nastaviti outsorce-ati pa ćemo i dalje imati projekte poput e-matice)

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.3.2012 12:09 (segregator).
17 godina
neaktivan

Svi su se raspištoljili sa kilometarskim postovima, oprečnim stavovima... no, da vidimo što kažu konkretne brojke na vrli događaj spomenut u članku:

Ponuda poslova sa Burze rada:

1. Ugostitelji, radnici u turizmu: 1164
  2. Trgovci, promotori, oglašivači: 402
  3. Učitelji, profesori: 302
  4. Ekonomisti, pravnici, administrativci: 205
  5. Zdravstvo, socijalna skrb, njega: 199
  6. Strojari i brodograditelji: 178
  7. Usluge u kući, ostale usluge, komunalne usluge, zaštitari: 165
  8. Građevinari, geodete: 162
  9. Stručnjaci u prometu, dizajneri: 137
  10. Kemijski i prehrambeni tehnolozi, proizvođači građevnih materijala: 122
  11. Poljoprivredni, šumarski, ribarski stručnjaci: 73
  12. Stručnjaci za elektrotehniku: 45
  13. Umjetnici, stručnjaci u kulturi: 32
  14. Obrađivači drva, proizvođači papira, grafičari: 28
  15. Tekstilci i kožari: 22
  16. Informatički, računalni i stručnjaci za Internet: 21
  17. Prirodoslovno-matematički stručnjaci: 12
  18. Društveno-humanistički stručnjaci: 10
  19. Geolozi, rudari, metalurzi: 6
  20. Ostala zanimanja: 4

IT sektor se nalazi na začelju, sa 21 ponudom od ukupno njih 3289. Dakle, IT sektor učestvuje sa 0,64% ponuda za posao. Valja također napomenuti da su ovo današnji podaci i kao takvi predstavljaju zapravo prilično dobar rezultat za IT sektor. Na ljeto, kada potražnja za radnom snagom u turizmu uzme svoj najveći zamah, udio ponuda poslova u IT sektoru bi mogao vrlo lako pasti ispod jednog promila.

Nedostaje nam informatičara?

mfrankovic kaže...
Spomenuti portali nisu mjerilo. ne izađe svaki oglas za posao na portalu.

Naravno da ne izađe svaki oglas za posao na portalu. Na svaki jedan oglas za posao u IT sektoru koji ne izađe na portalu, dođe 157 oglasa u ostalim sektorima koji također ne izađu. To i dalje ne mjenja činjenicu da je ponuda poslova u IT sektoru debelo ispod 1%.

The written word is the only way to present yourself on the forum. So if you type like an idiot, people will assume you are one.
17 godina
neaktivan
Pupi kaže...

mfrankovic kaže...

Naravno da ne izađe svaki oglas za posao na portalu. Na svaki jedan oglas za posao u IT sektoru koji ne izađe na portalu, dođe 157 oglasa u ostalim sektorima koji također ne izađu. To i dalje ne mjenja činjenicu da je ponuda poslova u IT sektoru debelo ispod 1%.

I kome sada vjerovati? 193 oglasa za posao u IT/Telekomunikacije kategoriji. Samo na jednom portalu. 9 puta više nego si ti iznio kao podatak. Ah ti podaci ...

16 godina
odjavljen
Ziga kaže...

Toga nema vec jako dugo - s faksa na posao. Politolozi su danas recimo teska kategorija. Ima ih viskova na sve strane, pa ministarstvo smanjuje i upisne kvote za njih.

Inace, informaticare je dotaklo ono sto je dotaklo i cijelo drustvo - enorman pad. Ako realni sektor pada, a to je sektor koji stvara vrijednost, onda sve pada.

Nikakvi seminari tu ne mogu pomoci. Nikakve prekvalifikacije (znam osobno neke ljude koji su zavrsili fakultet i vec 3x prekvalificirao ih HZZ i opet nema posla).

Jednostavno, trebaju ljudi koji ce kupiti 'uslugu', a prije ce kupiti hranu i platiti rezije, nego odvojiti za tako nesto. Zbog toga i padaju ulaganja u tako nesto.

Sve dok se realan sektor ne pokrene, nece nikome biti bolje. Sve ostalo je prodavanje magle. Realno, mi trenutno nemamo nicega manjak, osim, vjerojatno molekularnih biologa i to samo zato sto svi odu mlatiti pare negdje van.

15 godina
mfrankovic kaže...

I kome sada vjerovati? 193 oglasa za posao u IT/Telekomunikacije kategoriji. Samo na jednom portalu. 9 puta više nego si ti iznio kao podatak. Ah ti podaci ...

Nemoj više iznositi ovakve podatke, srozavaš si ugled naveliko. jesi li provjerio o čemu se radi u tvom linku? 30-ak poslova u Hrvatskoj a ostatak u regiji.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
16 godina
neaktivan
mfrankovic kaže...
Pupi kaže...

mfrankovic kaže...

A čak 2 u Rijeci sa 130 tisuća stanovnika.

Prokleta centralizirana država!

A probaj otići na 3. stranicu tog linka - regionalni poslovi - Beograd, Sarajevo i ekipa. Samo ne kužim otkud njima tolika potražnja.

Hvala ti Bože što sam RIJEČANIN!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice