Nedostaje nam informatičara!

poruka: 329
|
čitano: 65.097
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nedostaje nam informatičara!".
16 godina
protjeran

Problematicna je ova prica... i problematicno je to trziste rada... kako znati dal netko nesto zaista zna? jel su agencije za trazenje zaposlenika efikasne? jel firme imaju osposobljeni kadar koji zna ocijeniti mogucnosti nekog pojedinca?

Ja sam na burzi, nedavno je moja firma "propala" i odlucio sam ostati malo doma, pokupiti malo novca koje sam godine uplacivao u proracun, odmoriti i jednostavno dati si prostora i pronaci novog poslodavca... Misljanja sam da se zajedno trazimo, niti on meni treba niti ja njemu, trebamo se zajedno... ako nadjem zajednicki jezik na razgovoru, ako vidim otvorenost i spremnost da se odredjeni detalji razjasne, definiraju, posao cu prihvatiti... ako moj dojam bude da se tu mulja, ne da mi se trositi 2-3 mj u nekoj tvrtci i shvatiti da moram otici!

Traze se strucni ljudi, bitno je znati nesto dobro i biti spreman savladati jos malo u slucaju da ne poznajes neki jezik - nauciti ga brzo, ne pravdati se novom okolinom, zagrist! :) afirmirati se i postavljati uvijte: placa, stimulacija... ako je poslodavac za uredu, ako nije, trazit dalje i malo na kocnicu... jer ocito poslodavcu strucnjak ne treba :)

vidijeti cemo, ali ne vidim razloga strahovati...

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@royalhero - nakon godina rada u BiH kao IT (sys admin/network engineer), od malih privatnih firmi do velikih kladionica itd. sve sto ti mogu savjetovati je da nadjes drugu profesiju ako nemas ultimativni cilj da do 30-te osnujes svoj posao i radis kao sam svoj gazda.

Placa od 1300-1800 KM je ok u BiH ako sam, nemas obitelj i/ili kredite. Cak i vise nego dobra placa. Ali to je max sto ces ikad imati jer za mog a i tvog radnog zivota stanej u BiH se nece promjeniti. Ako imas srecu (citaj ultra vezu) pa upanes u neku dobru banku kao programer onda mozes ocekivati 2000+Km placu.

Ovo gore navedeno su idealni uvjeti i placa. Nazalost rijec "idealno" je davno nestala s prostora BiH.

Bilo nas je 15-ak sto smo studirali IT u Mostaru (sto ljevo, sto desno :D ), svi smo zavrsili s dobrim ocjenama i dosta nas je bilo stipendirano od HT-a/Eroneta. Samo jedna osoba je se uspjela zaposliti u HT-u te uskoro i dobila otkaz kao tehn. visak (ako si iz Mostara/okolice lako ti je provjeriti viskove u tim "drzavnim" firmama u kojima se mislis zaposliti). Dva frenda koja su jos uvjek u BiH i ja smo jedini od tih ljudi koji su ostali radii u IT-u (i ja sam honorario sve i svasta izmedju poslova a i kad sam imao isti jer su place ono extremno dobre).

Nakon svega toga nasao sam svoju (poslovnu) srecu daleko, daleko od balkana na dalekom istoku. Da se razumjemo, posao je isti, s istim problemima samo ovdje imam cca 3000eura i placene troskove zivota sto je ono malo bolje nego u BiH ali sta ces :)

Poanta price je da ako nemislis ici dalje iz BiH i ako nemas DRAMA DOBRE veze, da bi opstao u IT-u (osobito kao programer) u BiH morat ces zrtvovati svoj socijalni zivot i sve ono sto covjeka cini covjekom da bi mogao sklapati kraj s krajem.

OT - kad vidim ovakav naslov/clanak na BUG i slicnim stranicama okrene mi se zeludac. Iako BUG mora zaraditi za zivot i kao svi mi ostali rob je drustva koje nevidi nista osim novca mala doza rezerviranosti ka sirenju ovakvih nazovimo informacija i rezultata "istrazivanja" bi bila dobrodosla.

Poslodavci nerijetko osobu koja je sposobna programirati/upravljati automatski stroj za pranje automobila smatraju informaticarem i raspisiju natjecaje "trazim informaticara" sto naravno se klasificira kao atraktivan posao i IT-u samo sto nema dovoljno sposobnog kadra... muhahahaha...

"Glavni sugovornici u istraživanju bili su direktori  informatika i direktori ljudskih resursa..." - definitivno dvije skupine ljudi koji imaju najmanje ako i imalo znanja o IT/ICT se skupile da pricaju sta to cini IT strucnjaka i da procjene njihove sposobnosti. Nazalost ovi ljudi biraju i odlucuju tko ce dobiti posao. Ako imate jednog od njih za frenda i on vam pomogne "uljepsati" zivotopis na pravom ste putu da dobijete posao bez obzira na razinu znanja ili iskustvo koje imate.

"a ICT kadar se i u ovim vremenima pokazao kao tražen, poželjan i dobro plaćen." - da prepravim - trazen, nepozeljan (sve da se izbjegne zaposljavanje stalnog kadra) i extremno lose placen (Cro/BiH regija). Sve veci trendovi outsourcing-a, svega i svacega, je pogodio i IT. Kao i sve ostalo kvaliteta se neprovjerava dok nije kasno a i tada ako  radi 'bare minimun" onda i to prolazi.

Ima sretnika, i stvarno mislim sretnika, koji su uspjeli naci dobar posao u skladu s njihovim znanjem/zeljama ali tih je vrlo malo.

Ne zato sto nema posla vec zato sto nesposobni ljudi zaposljavaju nesposbne ljude za poslove koji su od vitalne vaznosti za tvrtku. A da ti isti ljudi opravadaju svoju nesposobnost te posezu za izjavama tipa "radnici su nesposobni/ nemamo dovoljno radnika" i onda magicni krug ide dalje...

6 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Bilo kako bilo, IT je propulzivna i tražena struka. Ja osobno iskreno mislim da se u takvoj i sličnim strukama nikada ne treba prestati educirati. Bilo samostalno ili uz nečiju pomoć. Shvatite da Algebra funkcionira kao i ostle tvrtke u slobodnom tržištu, nudimo uslugu. Po tome se ne razlikujemo od ostalih tvrtki na tržištu. 

100% sam siguran da nikada kao tvrtka ne bi pribjegli lažnim anketama da bi privukli potencijalne klijente. Jednostavne se dugoročno ne isplati. To bi trebali biti svima jasno kao dan.

Na kraju krajeva, mislim da smo svi (ili bar većina nas) samostalno u mogućnosti odlučiti da li ćemo u nešto uložiti ili ne. Bilo to naše znanje, hrana ili auto.

Nekoliko puta sam ostavio svoju mail adresu na ovom forumu dobrovoljno, da mi se ekipa javi ako ima želje nešto kod nas raditi (predavati i sl.) i rado svačiji CV proslijedim kolegama iz "kadrovske". Uvijek tražimo potencijalne zaposlenike (većinom honorarne jer je posao takav). Pa evo još jednom, marin@algebra.hr.

Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
protjeran

E što bih dao da mogu vidjeti tu listu firmi i što je koja odgovorila u toj anketi {#}

Programko http://programko.bloger.hr

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Nedostaje nam informatičara!
mfrankovic kaže...

Bilo kako bilo, IT je propulzivna i tražena struka. Ja osobno iskreno mislim da se u takvoj i sličnim strukama nikada ne treba prestati educirati. Bilo samostalno ili uz nečiju pomoć.

Apsolutno.

Ali tvrditi da fali kadra je glupost. Medju svim tim nezaposlenim IT-ovcima se moze naci bar 10% ljudi koji su kvalitetni, tako da ni ono "nasi ljudi nemaju pojma" ne stoji.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
14 godina
protjeran
mfrankovic kaže...

Bilo kako bilo, IT je propulzivna i tražena struka. Ja osobno iskreno mislim da se u takvoj i sličnim strukama nikada ne treba prestati educirati. Bilo samostalno ili uz nečiju pomoć. Shvatite da Algebra funkcionira kao i ostle tvrtke u slobodnom tržištu, nudimo uslugu. Po tome se ne razlikujemo od ostalih tvrtki na tržištu. 

100% sam siguran da nikada kao tvrtka ne bi pribjegli lažnim anketama da bi privukli potencijalne klijente. Jednostavne se dugoročno ne isplati. To bi trebali biti svima jasno kao dan.

Na kraju krajeva, mislim da smo svi (ili bar većina nas) samostalno u mogućnosti odlučiti da li ćemo u nešto uložiti ili ne. Bilo to naše znanje, hrana ili auto.

Nekoliko puta sam ostavio svoju mail adresu na ovom forumu dobrovoljno, da mi se ekipa javi ako ima želje nešto kod nas raditi (predavati i sl.) i rado svačiji CV proslijedim kolegama iz "kadrovske". Uvijek tražimo potencijalne zaposlenike (većinom honorarne jer je posao takav). Pa evo još jednom, marin@algebra.hr.

Jednom davno ja bijah na testiranju za predavača, ali smo obostrano zaključili da ja nisam materijal za predavača, odnosno da nemam te sposobnosti u sebi {#}

Lulz is on lulz.
16 godina
neaktivan

Kako me ovakve vijesti naživciraju...onda me još netko pita zašto izgledam 5 godina starije i imam sijede po glavi.

Da, naravno, nedostaje informatičara, zato i jesam nezaposlen i ne mogu već 4 mjeseca naći posao, iako imam 6 godina iskustva kao admin i imam MCSE i MCITP EA. Ali eto, baš me zanima o kojim se to točno firmama radi, kada im toliko nedostaje informatičara. Ok, u zadnjih mjesec dana sam bio na 3 razgovora, međutim, nisam čuo ništa bolje od "javiti ćemo vam se". Naravno da se nitko nikada ne javi. Nikoga ne krivim, jedino mi nije baš jasno u čemu je kvaka :)

Očigledno znanje, sposobnost i iskustvo ne znači više ništa, a meni nema pomoći jer eto, nemam vezu.

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Treba rasčlaniti što je točno informatičar i kakvih sve tipova informatičara ima. 

-IT demittere vulgaris: misli da je primio Boga za... time što je upisao "x" tečaj/faks/školu, nakon završetka kuka kako ne može naći posao a najveći domet mu je renistalacija windowsa čim nešto ne radi kako se spada (jučer se susreo s takvim jednim, zaposlena jedinka, nisam mu namjerno htio reći čime se bavim samo da vidim koliki mu je domet, koliko može baljezgati)

- IT centralis vulgaris: za razliku od ovog prvog, ovaj čita redovito informatičke časopise tipa "x" (da ne reklamiram) i više vjeruje reklamiranom novinarstvu nego onome što struka kaže, jer ovi su to objavili, usko se specijalizirao samo za Microsoft Office, baza se radi još uvijek u Accessu pa sharea...

- IT vulgaris: najgori primjerak u IT zbog njega i takvih Internet Explorer još uvijek mora biti instaliran u uredima... skilovi inherit od prethodna dva, jedine tehnologije koje valjaju su od M$, sve gura na microsoft, web mora biti u .net, sve aplikacije također, obavezno MSSQL baza, server ne postoji drugi osim windows servera, linux je za neuke geekove, mrežu izvodi isključivo sa cisco opremom, open source je tehnologija otvorenog koda koja je ujedno zbog toga višestruko nesigurna...

- tanka linija ukusa, znanja, geekovštine -

- IT superior simplex: inherit skilovi od nižih jedinki, inače genije, završio faks u roku, kad se radi neki projekt prvi je što se tiče papirologije i svih ostalih pizd..., sve radi strogo u skladu sa onim što je natipkao, AGILE, SCRUM...., koristi virtualizaciju, čuo je za dosta toga ali ga je strah probati ili nema iskustva

- IT superior duplex: inherit skilovi od nižih jedinki, genije kao i simplex, ali gura samo Open Source, Microsoft je preskup i on je samo za glupe usere, linux je jedini operativni sustav, PHP i C su jedini programski jezici, pogleda te ispod oka ako mu spomeneš GUI u unix/linux, ima android (ne zato što si nije mogao priuštiti nešto drugo, već zato što je to android OS), 

- Baja: nije uspio završiti faks, većinu što je naučio bilo je kao posljedica neprospavanih noći isprobavajući dio softwarea ili hardwarea satima/danima, ogromno iskustvo sa puno pokušaja i padova ali i uzleta, tehnologiju bira po onome što je vidio da radi i što je naučio raditi ali ne libi se isprobati nove tehnologije (HW i SW) da bi sebi olakšao posao

(ne nedostaje nam informatičara, nedostaje nam poslodavaca koji će zaposliti tog informatičara jer obično su IT shvaćeni kao nepotreban trošak)

ima još toga, ali ne stignem više tipkati, kasnim na job...

Moj PC  
7 1 hvala 1
17 godina

Da se malo osvrnem na ovo...

S jedne strane pun mi je kufer upita za posao, u kojem klinci koji su tek izasli sa faxa spamiraju firmu, dok s druge strane u tim svojim upitima ne znaju sloziti prostu recenicu. Kako zaposliti nekoga koji ne zna ni osnove knjizevnog jezika? Puno ima onih koji su naucili fraze i misle da su veliki strucnjaci, a ono na kraju ne znaju ni da prostite "guzicu" obrisat.

Koliko sam upoznat ni ubuduce nece biti bolje. Pogledajte malo sto klinci uce u osnovnoj, sto u srednjoj. Zar je to buducnost informatike u Hr? Malo morgen. Tecajevi bi trebali biti samo nadogradnja i prosirenje vec usvojenog osnovnog znanja.

Problem s poslovima i cijelom tom pricom su u prvom redu stvorili sami informaticari. Zasto? Danas jako fale informaticari koji imaju recimo 35 - 40 g. i koji su sa racunalima rasli, koje su racunala zanimala, koji su se njima bavili ko sto se neka curica bavi svojom bebom. Takvi fale, ali s druge strane najveci fail koji su napravili bilo je to sto su za svaku sitnicu bili dostupni, sto su uvijek bili na usluzi, jer s jedne strane su za sitnicu napravili posao, a s druge strane se usavrsavali. Umjesto da se naplati posao kako spada, da se ljudi nauce da znanje nije jeftino i da ga treba masno platiti....

2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
1. Stanje u državi ne ide na ruku nikom pa tako ni informatičarima jer u 80 posto slučajeva informatika je usluga koja se većinom vezuje uz proizvodnju koju na žalost imamo sve manje osim banki/telekoma i manjih privatnih tvrtki koji žive od IT-a, a poslodavci iskorištavaju činjenicu prosječne plaće u Hrvatskoj koja ne pokriva 70 posto životnih potreba i onda što se dogodi; čovjek radi po principu uspavanog diva 10-15 godina u firmi i jedva spaja kraj s krajem radeći sve i svašta jer u većini tvrtki ne postoji odjel razvoja koji bi definirao što je to IT i kako on treba izgledati, što je s edukacijom tj. službe informatike su svedene na svaštarenje.
2. Završavanje nekakvog tečaja je po meni plus jer uvijek dobiješ nekakvo znanje samo je pitanje hoćeš li ti to znanje dalje graditi i biti uporan i učiti nadograđivati ga itd osim onih koji su to upisali radi potrebe da se time hvale okolo a od toga što su tamo učili imaju jako malo znanja/koristi.
3. Nema onog poslodavca koji može provjerit sposobnost ili iskustvo u razgovoru s budućim radnikom osim ako ga ne zaposli na 3-6 mjeseci probnog roka
4. Ja sam isto tako završio tečaj u algebri koji mi nije puno pomogao u vezi plaće ali u vezi znanja svakako jest; problem je sada što je stanje na tržištu takvo kakvo jest ali ko kaže da me sutra ne čeka bolje plaćen posao što je rekao Marin to je pitanje investicije; u što danas uložit novac da bi se isplatilo sutra

1 0 hvala 0
13 godina

Mislim da u životu jednostavno treba imati sreće. 

Ja sam također sistemac u jednoj manjoj firmi (do cca 50 ljudi). Došao sam sa znanjem "mali od suseda iz kvarta kaj instalira windowse". Uvjerio sam direktora da treba baš mene i mene je odabrao. Imao sam neko početno znanje o mrežama, ali vrlo usko i vrlo osnovno, bavio sam se dreamweaverom i reparacijom sustava te slaganjem konfiguracija. Ništa osobito. Bio sam 6 mj bez posla, tražio sam bilo što, ovo je uletjelo i zahvaljujem Bogu i svim svecima na nebu što je tako. Samo sreća, ništa drugo.

Danas, dvije godine poslije, nakon dana i noći samoučenja, uspješno administriram i održavam preko 30 servera i 40 radnih stanica, hrpe RAID polja, DHCP, svih 7 layera, web/ftp server, SQL i Oracle bazu, Exchange 2003 + mail server, napravio novi firewall, VPN, naučio Linux, sredio PBX centralu za voip, video nadzor, imamo tri udaljene poslovnice koje uspješno rade na bazama i poslovnoj aplikaciji... mogao bih ovako nabrajati do sutra. Posla ima puno, možda i previše, no nikada mi se nije desilo da mi se sve rasulo odjednom. Najviše problema zadaju Exchange i baze (u bazama imam najmanje znanja). Tu ima posla za cijele dane. Štoviše razmišljam da taj Exchange izbacim, POP3 nam je sasvim dovoljan. Plaća je oko 5500-6000kn, radim od 7.45 - 16.15h, osim ako se nešto fizički ne razvali, onda prespavam na poslu i to je plaćeno. Vikendi su slobodni, godišnji redovni prema dogovoru. Vrlo sam zadovoljan.

Stvar je u tome da sam se ja znao prodati. Došao sam sa stavom da vrijedim (premda nisam vrijedio bogznašto, ali sam bio uvjeren u svoju sposobnost učenja i snalaženja) i tu sam dobio prođu. Gledam dosta ekipe koju poznam, idu na razgovore, pa se tresu od treme, spremni su pristati na bilo što, daju se ponižavati i gaziti do te mjere da je i mene sram... Takvi su ljudi nižeg ranga, bez obzira na znanje, i tu stvar obavlja prirodna selekcija. Onaj tko je jači, agresivniji i tko ima izražajniji nastup, taj dobiva partiju. Ne samo na poslu, nego svugdje u životu. Svi ovi studoši koji su low life shakin lignje sa ogromnom količinom znanja i neiskorištenog kapaciteta obično tako i završe. Nažalost, ali tako je.

I još jedna stvar, tu jedan frajer iz grada, ima jedno brat bratu 50 godina, admin je. Znanje brutalno. Zanimanje: ispijanje pive po birtijama svakodnevno. On ima moto: "Sat vremena - 450kn". Doslovce je plivao u novcima, firme su ga uzimale za sve i svašta, radio je dobro svoj posao. Poanta je da što se više cijeniš, više i vrijediš. Dok se ne precijeniš :)

Fuck me I'm famous.
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.3.2012 8:59 (guls).
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
SilverSurfer kaže...

Kako me ovakve vijesti naživciraju...onda me još netko pita zašto izgledam 5 godina starije i imam sijede po glavi.

Da, naravno, nedostaje informatičara, zato i jesam nezaposlen i ne mogu već 4 mjeseca naći posao, iako imam 6 godina iskustva kao admin i imam MCSE i MCITP EA. Ali eto, baš me zanima o kojim se to točno firmama radi, kada im toliko nedostaje informatičara. Ok, u zadnjih mjesec dana sam bio na 3 razgovora, međutim, nisam čuo ništa bolje od "javiti ćemo vam se". Naravno da se nitko nikada ne javi. Nikoga ne krivim, jedino mi nije baš jasno u čemu je kvaka :)

Očigledno znanje, sposobnost i iskustvo ne znači više ništa, a meni nema pomoći jer eto, nemam vezu.

Kvaka je u tome da cesto informaticari imaju "binarni" defekt.

Kako ga objasniti? Pa najjednostavnije bi bilo reci da dosta "informaticara" vide svjijet crno na bijelom, nema sive, necitaju izmedju redaka, vide razliku izmedju dobrog i loseg, istina im je definiran pojam koji nije podlozam "razvlacenju" u vlastite svrhe.

Sa jos par simptoma iz ove grupe, "binarni" defekt se uglavnom manifestira kao manjak socijalnih vjestina (ass-kissing etc.)te izoliranosti od okoline (netolerancija na razmazena derista kojima je laz samo sredstvo do cilja). Ova dva efekta se akumuliraju tjekom godina sto dovodi do fizickih maifestacija kao sjeda kosa, nagli gubitak ili dobivanje na tjelesnoj tezini te nekontrolirano izljeve fizickog nasilja nad tipkovnicom tokom citanja naslova poput "Nedostaje nam informatičara!" te slicnih...

Nazalost ovaj defekt najcesce pogadja dobro odgojene ljude zaposlene u IT-u, iskustvo i znanje u spomenutoj struci uzrokuje jos razorniji efekt na tijelo.*

17 godina
Mrk1 kaže...
1. Stanje u državi ne ide na ruku nikom pa tako ni informatičarima jer u 80 posto slučajeva informatika je usluga koja se većinom vezuje uz proizvodnju koju na žalost imamo sve manje osim banki/telekoma i manjih privatnih tvrtki koji žive od IT-a, a poslodavci iskorištavaju činjenicu prosječne plaće u Hrvatskoj koja ne pokriva 70 posto životnih potreba i onda što se dogodi; čovjek radi po principu uspavanog diva 10-15 godina u firmi i jedva spaja kraj s krajem radeći sve i svašta jer u većini tvrtki ne postoji odjel razvoja koji bi definirao što je to IT i kako on treba izgledati, što je s edukacijom tj. službe informatike su svedene na svaštarenje.

Upravo tako...evo primjera kako država razmišlja:

1. Hrvatska - sveučilište od 5000 studenata, sve ukupno 5 informatičara, postoji neka podjela posla,

ali u konačnici ipak svaštarenje

2. USA - po istraživanju Gartnera, 1 informatičar na 80-120 korisnika, znači za gornji primjer

iz Hrvatske trebalo bi biti oko 50 ljudi

Ako neko ne vjerjuje, probajte pobrojiti informatičare na sveučilištu Indiana, koje ima oko 50000 studenata

(ja kad sam prije 2 godine brojao izbrojao sam 660, sad mi se čini da ih ima čak i više)

http://uits.iu.edu/staff_list/

p.s.

I ovo 5 ljudi što imamo, ostali odjeli misle da je previše i da ništa ne radimo (a i O.M. ih podržava) {#}

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.3.2012 9:02 (segregator).
16 godina
neaktivan
segregator kaže...

Treba trgovaca, kuhara, sobarica, konobara...to nama treba, a ne IT.

Nije da me ovo raduje, ali je realnost

Slažem se sa tobom,ali i plaće bi im tribalo dizati,ja sam u prodaji informatike i grafici skoro 15 godina već.Primjetio sam da mi je na zadnjih par poslova(4 radna mjesta) u informatici (općenito) na koje sam morao dati otkaz zbog nenormalnih radnih uvjeta padala skoro do 1000 kuna godišnje.

Posao znam (nisam vrhunski stručnjak) mogu reći bolje od velike većine u mom gradu,ali bez obzira koliko sam ponuda primio za posao (imam preporuke ) danas u IT trgovinama kao katica za sve je teško dobiti plaću preko 2800 kuna,što je jako žalosno.

Moje skromno mišljenje je da oni bespotrebno pumpaju brojke što se tiče manjka radne snage u tom segmentu.

So say We All
17 godina
neaktivan

Ma sistemaca ima - ali naći programera koji zna raditi - e to je već problem. Ne mislim pritom na programera koji zna tehničke detalje (spojiti se na bazu, raditi s gridom) - nego nekoga tko ima kreativnu crtu i zna mailom opisani problem pretvoriti u funkcionalni niz kompajliranih bitova. Koji zna razumjeti objektni model, složiti stvar po pravilima struke da kasnije bude održiva i proširiva - to je umjetnost. 

Evo ja sam prije mjesec i pol u ime svoje firme napisao oglas i stavio ga na moj-posao.net i posao.hr. Tražio sam .NET programera sa iskustvom i dobrim poznavanjem OO principa, te bazičnim poznavanjem Linuxa.

Nisam pozvao NITI jednog čovjeka (od nekih 15 prijava). Na kraju sam preko poznanstva i preporuke jedva uspio doći do jednog koji bi mogao biti dobar - jer nam je pojačanje hitno trebalo.

Tako da DA - fali kvalitetnog kadra. Hobby programera ima na bacanje, ali za takve više nemam živce.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Vidim da su se svi usredotočili isključivo na PROGRAMERE......pa nije to jedina IT grana....

So say We All
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
skyreeper kaže...

Vidim da su se svi usredotočili isključivo na PROGRAMERE......pa nije to jedina IT grana....

Nije, a i to je privid, jer zbog veličine naših firmi programer je u pravilu i projektant i sistem analitičar, a

kuha i kavu ako treba

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
16 godina
neaktivan
segregator kaže...
skyreeper kaže...

Nije, a i to je privid, jer zbog veličine naših firmi programer je u pravilu i projektant i sistem analitičar, a

kuha i kavu ako treba

A to znam,odavno je prošlo vrime kad je jedan čovjek radio samo svoj posao za koji je dobio radno mjesto (nažalost).Danas na svakom radnom mjestu moraš imati bar 3 struke,i naravno da kvaliteta pada....

So say We All
17 godina
skyreeper kaže...
segregator kaže...
skyreeper kaže...

kuha i kavu ako treba

A to znam,odavno je prošlo vrime kad je jedan čovjek radio samo svoj posao za koji je dobio radno mjesto (nažalost).Danas na svakom radnom mjestu moraš imati bar 3 struke,i naravno da kvaliteta pada....

A onda recimo odeš na link koji sam postao gore, ali izabereš da ti sortira djelatnike po pododjelima i vidiš kako jedan ozbiljan sveučilišni IT

centar mora izgledati:

http://uits.iu.edu/page/apmz

Zna se ko povlači kabele, ko programira, a ko odgovara na helpdesk pitanja

16 godina
odjavljen
skyreeper kaže...
segregator kaže...
skyreeper kaže...

kuha i kavu ako treba

Ne, nije prošlo, nego nije ni postojalo tamo gdje ne postoji sada. "Vani" je to daleko pametnije i bolje organizirano.

15 godina
neaktivan

Ovaj me članak podsjeća na onaj vic u kojem je statističar odbio letjeti avionom nakon alarmantne vijesti kako postoji velika vjerojatnost da se u avionu nalazi bomba. Nekoliko mjeseci kasnije, u nekim novinama je slučajno pronašao informaciju koja je govorila o tome da je mogućnost da se u nekom avionu nalaze dvije bombe istovremeno gotovo zanemariva. Pa sada, kada god leti, sa sobom uvijek nosi jednu bombu. {#}

Sve je to divno i krasno, ali jedina relevantna statistika vezana uz trendove zapošljavanja je broj otvorenih natječaja. Mislim da je već netko spomenuo OVU (moju) temu koja je dosad čitana više od 45.000 puta, što je prilično dobar pokazatelj kako ljudi na forumu ipak prate što se događa na tržištu rada. Tako da je po meni pomalo naivno izlaziti van sa statistikama koje pokazuju trendove koji realno gledajući ne postoje. Ali OK, treba donekle uzeti u obzir da su ciljana publika ovakvih promocija ipak mlađi ljudi (srednjoškolci i studenti) koji se možda zbog ovih brojki odluče umjesto npr. Poljoprivrednog fakulteta upisati FER-ov ili Algebrin program, ali svejedno...

Da, već sam tisuću puta rekao da nisam protiv IT edukacije (dapače), ali naš cijeli sustav nažalost ne štima i smeta mi što se mladim ljudima uporno pokušava mazati oči. Smatram kako imamo odgovornost prema njima predočiti im stvari onakvima kakve doista i jesu. Naravno, pod pretpostavkom da očekujemo kako će se ti ljudi aktivno pridružiti radikalnom zaokretu koje neminovno čeka naše gospodarstvo (pa tako i IT). Bacite svakako malo oko na gorespomenutu temu ako uhvatite vremena. Problemi IT-a kod nas su nažalost  puno dublji od nedostatka stručnjaka. Naš IT je trenutno u stanju teške nekonkurentnosti na globalnom tržištu i teško da će pokoji novopečeni "stručnjak" puno promijeniti na stvari ako ne promijeni (loš!) stav da je sve što mu treba fakultetska diploma u džepu te da to automatski znači konkurentnost.

Prema informacijama koje dolaze do mene zadnjih nekoliko dana, čini se da će se uskoro početi ponovno pojavljivati silazni trend rasta čak i kod nekih od najvećih IT tvrtki. Što u konačnici znači da će se na burzi naći još novih/starih IT kolega i da se na nekakav oporavak (pošto uskoro dolazi ljeto) može očekivati tek potkraj godine. No to će realno značiti tek zaustavljanje negativnog trenda, a ne nikakav rast. Postaje sve očitije kako nama pod hitno trebaju nove (radikalne) ideje i odmak od prastarog načina borbe s problemima. Problema koje smo si sami stvorili i to na temelju pogrešnih stavova koji su se kroz godine oblikovali kao jedini way-to-go. A mnogobrojni primjeri iz svijeta pokazuju kako je to svjetlosnim godinama daleko od istine.

A u skladu s tim, OVA vijest me je poprilično razveselila! Zašto? Zato što ovakav model IT startup tvrtke itekako mogu iskoristiti ako pametno rasporede karte! Nadam se da će ovo popratiti i druge olakšice (prvenstveno financijskog karaktera). Živi bili, pa vidjeli!

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Moj PC  
7 0 hvala 2
17 godina
neaktivan
segregator kaže...
skyreeper kaže...

kuha i kavu ako treba

Ma koji sistem analitičar i projektant? 

Evo baš sat vremena objašnjavam čovjeku (prekvalificirani ekonomist završio 3 godine nekog Algebra-like studija) kako da napravi zadatak koji se tiče editiranja jednog entiteta u bazi. Čovjek sa FER-a ili FOI-a bi pogledao bazu i NAPRAVIO to (jer pogled na model je kao pogled u pisani tekst s dokumentacijom - ako su tablice i polja nazvana smisleno). Ne bih mu morao objašnjavati sat vremena zašto ovaj ID, di ide combo - zašto 1:1 (nasljeđivanje) i 100 sranja. Yebote već sam mogao bit gotov.

Da nisam vezan NDA-om postao bih tu Skype prepisku (vanjski suradnik iz partnerske firme). Još jedan takav i trebala bi mi boca Badelovog konjaka.

15 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

A u skladu s tim, OVA vijest me je poprilično razveselila! Zašto? Zato što ovakav model IT startup tvrtke itekako mogu iskoristiti ako pametno rasporede karte! Nadam se da će ovo popratiti i druge olakšice (prvenstveno financijskog karaktera). Živi bili, pa vidjeli!

Korisna informacija, hvala {#}

17 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

Katastrofa. To znači još žmukler-poduzetnika koji obećavaju i zajebavaju ljude. Ko nema 20.000 ušteđeno za firmu (pa to su 3 plaće u Zagrebu) - tko to nije uštedio radeći - taj ni ne treba imati firmu (kako će voditi firmu ako nema radno iskustvo???). 

Uostalom - 20.000 i tako potrošiš na opremu - server, laptop i par licenci. Ili postojeće (koje imaš) uneseš kao temeljni kapital - dakle gdje je problem?

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.3.2012 11:35 (funat).
15 godina
neaktivan
funat kaže...

Katastrofa. To znači još žmukler-poduzetnika koji obećavaju i zajebavaju ljude. Ko nema 20.000 ušteđeno za firmu (pa to su 3 plaće u Zagrebu) - tko to nije uštedio radeći - taj ni ne treba imati firmu (kako će voditi firmu ako nema radno iskustvo???). 

Uostalom - 20.000 i tako potrošiš na opremu - server, laptop i par licenci. Ili postojeće (koje imaš) uneseš kao temeljni kapital - dakle gdje je problem?

Ne, poanta nije u tome da se pogoduje tzv. kako ti kažeš žmukler-poduzentnicima , jer ako netko osniva biznis na kojem će, ajmo reć "žmukatat" ljude, onda je tome 20000 kn najmanji problem. 

17 godina
neaktivan
woodgamesfx kaže...
funat kaže...

Ne, poanta nije u tome da se pogoduje tzv. kako ti kažeš žmukler-poduzentnicima , jer ako netko osniva biznis na kojem će, ajmo reć "žmukatat" ljude, onda je tome 20000 kn najmanji problem. 

Nije istina - kombinatorima i žmuklerima uvijek fali para - ali su zato uvijek puni ideja. Odi u bilo koji birc i zapričaj se s ekipom koja bulji u teletekst. Sve poduzetnik do poduzetnika.

17 godina
protjeran
misljenja sam da bi bug trebao stavljati naznake kada su po srijedi placeni oglasi. ako ovo nije placeni oglas onda tim gore za Bug jer besplatno reklamiraju nadobudnu prasad iz Algebre sa sa druge strane krivo im je kad ih IT strucnjaci skeniraju i dijele po WEBu. ostalima, ako itko cita, put podnoge i u bijeli svijet. da uzmete pola od onoga sto dobi ITovac u normalnim zemljama biti ce te prilicno dobro zbrinuti, danas bar nije problem prodati se na daljinu. U banani hrvatistanu mozete samo kitu pljugati ako nise neuobicajeno sretne ruke.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
funat kaže...

Nije istina - kombinatorima i žmuklerima uvijek fali para - ali su zato uvijek puni ideja. Odi u bilo koji birc i zapričaj se s ekipom koja bulji u teletekst. Sve poduzetnik do poduzetnika.

Moj hedikep je što ne hodam po kafičima i jezim se od takovih tipova te u pravilu izbjegavam takove brainwasheve, ali ako netko ima ideju, volju i znanje, ne vidim u čem je problem ?

Sustav je taj koji mora regulirati da netko kao vlasnik dooa jamči svom imovinom i kao fizička osoba je vezan uz biznis.

17 godina
neaktivan

Kod nas je najveći problem u razmišljanju ljudi. Kad netko ide osnovat firmu ili kad ide probat zaradit, svi prigovaraju i kažu "on hoće zaradit na nama", jok ljudi, on otvara firmu tek toliko da kaže da ima firmu. Pa normalna stvar je da hoće zaradit. Bez novaca nema života. Naš narod (balkan) je općenito zatupljen narod. Stalno se nešto žale, ne valja im ovo ne valja im ono, a najlakše je doma sjediti i ništa ne pokušati napraviti. Ljubomorni i zavidni kad netko ima više od njih, te im žele nesreću. "Zašto bi on imao, kad ja nemam? Sigurno je ukrao!" i sl... Bal-ka-ne, Bal-ka-ne, Bal-ka-ne moj... :)

15 godina
neaktivan
crash11 kaže...

Kod nas je najveći problem u razmišljanju ljudi. Kad netko ide osnovat firmu ili kad ide probat zaradit, svi prigovaraju i kažu "on hoće zaradit na nama", jok ljudi, on otvara firmu tek toliko da kaže da ima firmu. Pa normalna stvar je da hoće zaradit. Bez novaca nema života. Naš narod (balkan) je općenito zatupljen narod. Stalno se nešto žale, ne valja im ovo ne valja im ono, a najlakše je doma sjediti i ništa ne pokušati napraviti. Ljubomorni i zavidni kad netko ima više od njih, te im žele nesreću. "Zašto bi on imao, kad ja nemam? Sigurno je ukrao!" i sl... Bal-ka-ne, Bal-ka-ne, Bal-ka-ne moj... :)

To se zove jal i svugdje je prisutna, možda je kod nas malo više naglašena u onom provincijalnom obliku, ali svugdje je ima i među ljudima i među velikim kompanijama, gdje je novac tu nema ljubavi.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice