Minhen opet na Windowsima

poruka: 338
|
čitano: 39.513
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Minhen opet na Windowsima".
16 godina
neaktivan
Re: Minhen opet na Windowsima?
logik kaže...
mbaksa kaže...
duddo68 kaže...
Uvijek sam mislio da se piše München. Griješim li???

Mislim da bi bilo najbolje da se jezičari sastanu i konačno jednom za svagda odluče da se München na hrvatskom piše Minhen. Isto kao što su se mogli dogovoriti da se Wien čita i piše Beč. Minhen bar ima više smisla. {#} Pa se ne bi svaki put kad netko napiše Minhen trebale voditi ovakve neproduktivne rasprave.

To je zato što je Beč uvijek bio povezan s našim krajevima, pa smo osmislili naziv. Kao što je Agram njihov za Zagreb.

Ali Munchen pišemo tako, kao i Washington (ne Vošington), Stockholm (ne Štokholm). Jedan zanimljiv primjer je Lihtenštajn....

Ja bi zapravo bio za to da se imena za koja nemamo poseban naziv pišu izvorno, a ona za koja imamo (poput Beča ili Budimpešte) pišu po naški. Ipak da se kulturno i civlizacijski odmaknemo od nekih vremena i jugoistoka.

Beč je Mađarska riječ ne naša.

16 godina
Re: Minhen opet na Windowsima
Bukva kaže...

Aaaa 10 godina se prelazi na Linux zbog zdrave pameti, jel? Nije isto politika u pozadini?

Ma politika je i kod toga garant. Ali bar je pokušaj prelaska na open rješenja "plemenita" ideja. I prije nego netko navali pucat po meni, ne kažem to zato jer je Microsoft "evil" već zato jer je monopol "evil" i izbor je nešto što treba gurati naprijed.

Propisna standardizacija, izbjegavanje vendor lock-in-a i neka najbolji/najkvalitetniji pobjedi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2014 16:46 (josipva).
12 godina
neaktivan
segregator kaže...

Zanimljivo kako svi pričaju o Minhenu, a možda i veći projekt se malo spominje:

http://archive.today/9YeSa

Fak, jea.

Ovo sa tvojeg malo postarijeg linka je SUSE, dakle komercijalna verzija Linuxa. LiMux to nije.

Bilo bi žalosno da nešto što je u razvoju gotovo 20 godina nije u mogućnosti biti instalirano na više različitih modela računala.

OK, GNU Hurd ćemo prešutjeti ovdje.

Tu na forumu rečeno je već mnogo puta - kod nas pobroji samo Konzume pa ćeš zaključiti po broju kasa koliko je to bilo instalacija RedHat-a.

Nakon toga bio koji članak u Mreži, vijest na par portala i to je to.

Ovi iz Minkena su svako malo bili u tehnološkim medijima kada je nekom besposličaru koji glumi novinara trebala tema za nabijanje klikova taj dan.

Za mene ovo nije tema o tome je li neka tehnologija spremna ili nije za instalaciju na nekakva računala.

Fascinantno mi je da majstori uspiju razvući projekt 10 godina, uredno srkati pare iz nekakvog proračuna, a da pri tome ne spuše otkaz već nakon završetka druge godine.

Nirvana.

Tehnologija nije i ne smije biti svrha samoj sebi, pa ako ne pripaziš i ne odrađuješ projekte donekle razumno, kada u "preduzeću" krene rezanje troškova letiš među prvima.

15 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
kizo2703 kaže...

Pa gle ,moja stara ima stari MBP iz 2007. i pošto se na njega više ne može instalirati ni Mountain Lion ,a kamoli Mavericks ,instaliral sam joj također Mint ,stavil dock i žena uopće nije skužila u kojem je OS-u.

Samo joj je bilo čudno kaj nema jabuke kod paljenja računala.

A pošto prije nije upotrebljavala ni MSO ,nego samo Pages ,nije imala problema s radom u LibreOfficeu.

Vecina korisnika ima veci problem u prelasku sa Office 2003 na Office 2007 nego sa 2003 ili 2007 na Libre.

netočno!

korisnicima je bilo potrebno u prosjeku par otvaranja dokumenata, da me apsolutno prestanu zvati...tabovi su pametno i složeni i grupirani...

korisnici koji nikada u životu nisu radili sa officeom...snašli su se još brže...

plus za novo sučelje

nego...stalno se spominje rad kod kuće i uspoređuje sa radom u firmi...

meni je kod koće bilo koja vrsta officea, je apsolutno nepotrebna...

posao...druga priča...posao se treba obaviti brzo, što jednostavnije i efikasno...

svaka gnjavaža oko trivijalnih stvari tipa korisničkog sučelja, uređivanja, sređivanja, importa-exporta...potiče odbojnost prema proizvodu...

do something while necrknes
12 godina
neaktivan
Friday kaže...

4.000 servera na 20.000 zaposlenih??? {#}

To se zove dobar posao, jel'.

16 godina
Djuro von Prekoplotovich kaže...
Friday kaže...

4.000 servera na 20.000 zaposlenih??? {#}

To se zove dobar posao, jel'.

Koliko prosječan poštanski ured ima zaposlenih, 500+?

4000 servera je na 3400 poštanskih ureda, i tako treba čitati tu vijest

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2014 17:10 (segregator).
15 godina
neaktivan

[updated]...

Radi potpunosti predlazem originalni clanak na http://www.heise.de/open/meldung/Linux-in-Muenchen-Stadtrat-verteidigt-LiMux-gegen-Buergermeister-2262506.html

Protive se, za sada, cetvero iz gradskog vijeca koje se inace sastoji od 80 clanova:

- Otto Seidl, inace dugogodisnji Unix programer neoborivim argumentima da "je on oduvijek bio za LiMux i da Microsoft isto nije savrsen"

- Florian Roth iz Zelenih koji su bili idejni pokretaci LiMuxa prije 11 godina, inace po zanimanju "interkulturalni savjetnik i dozent filozofije", doduse ne osporava probleme, ali predlaze da se isti rjese "kreativno" i da zaposli jos ljudi u gradskom IT-u (!!!). Nije komentirao otovorene kritike koje je kandidatkinja Nallinger za gradonacelnika iz njegove vlastite stranke uputila za vrijeme predizborne kampanje i trazila prekid projekta. Selektivna amnezija...

- Thomas Ranft, sociolog i novinar, predstavnik Piratske partije unutar peteroclane grupe gradjana u gradskom odboru (grupu cine jedan iz stranke Pirata, jedan iz FDPa i trojica iz nezavisne gradske liste) koji tvrdi kako spomenuta grupa "cvrsto stoji iza LiMuxa" i za rjesavanje problema predlazu kupovinu novog hardvera (!!!) i poboljsanje komunikacije unutar radnih grupa (!!!!!)

- Bettina Messinger - glasnogovornica SPDove frakcije za "upravu, personal i IT" i po zanimanju tajnica, tvrdeci da problemi u ITu "nisu nista neobicno" i kako i njezin poslodavac (inace jedan od vodecih sindikata) "isto ima nekih problema sa Windowsima 8", te isto predlaze zaposljavanje dodatnih uhljeba u gradskom ITu (!!!!!). Istovremeno medjutim pozdravlja odluku Microsofta o preseljenju centrale u centar grada 2016. godine i ne zeli komentirati navode nekih medija da je jos prethodna gradska vlast vodila internu listu prituzbi i problema i vec zapravo donijela odluku o povratku na Microsoftove proizvode.

Sve sami neovisni IT eksperti, yebeno.

Bit ce zanimljivo, vidjet cemo sto ce komisija reci ali me uopce ne bi iznenadilo da se 2016. u centar Münchena ne preseli samo Microsoftova upravna zgrada nego i puno vise od toga, prikladni pano je vec na mjestu:

Inace, o stanju IT industrije i svijesti u DE dovoljno govori cinjenica da su se drzavne sluzbe od otkrivanja NSA afere pocele vracati na pisace masine, da nije zalosno, bilo bi smjesno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2014 17:49 (RobertS).
16 godina
kizo2703 kaže...

OS X: traje 20 minuta ,dumb proof pristup - naravno ,postoji i terminal ,za one koji žele urediti finese prije same instalacije.

Na kojim to sustavima? Windows 7 i 8? Kad si zadnji put instaliral koji od njih? Ako nemaš neki egzotični hardver ,svi driveri se instaliraju tijekom same instalacije i dobiješ OOB sistem.

Naravno ,uvijek ti možeš tražiti drivere sam ,ako si mazohist. {#}

Gle ,o ukusima se ne raspravlja. Unity mi jednostavno ne sjeda ,gotova priča.

Kao i Ubuntu, Mint i sl. Lijepo.

Da, na tim sustavima. Nedavno instalirah Osmicu frendu i ne sjecam se da su Flash i codeci (i recimo Java) bili instalirani OOTB kao kod Minta (mozda se varam, bilo je to pred koji mjesec), ali sam gotovo siguran da sa Sedmicom ne dolaze predinstalirani. O tome govorim, ne o driverima: (citat:) "Sto se tice codeca i Flasha, pa cuj, zar nije da na nekim sustavima [...]". Niti Ubuntu ne dolazi s predinstaliranim codecima, Flashom i Javom zbog pravnih i legalnih zavrzlama. Iako je dovoljno instalirati ubuntu-restricted-extras paket.

Ali kad vec spominjes drivere, neki se svakako moraju rucno instalirati, obavezno ATI/Nvidia driveri i driveri za malo "jace" komade hardvera, npr. Razerovi ili Sharkoonovi misevi i sl. ako zelis iskoristiti sve mogucnosti doticnog hardvera. No to je opet iznimka.

Nisam ni spominjao ukuse. Objektivno je Unity danas veoma dobar, cak i odlican DE. Subjektivno mi ne sjeda najbolje kao ni tebi, inace ne bih i dalje bio na Gnomeu 3.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina

Prije dva dana mjenjao grafičku karticu (nVidia GTX 275 na AMD R9 280x) - isčupao jednu, ukopčao drugu, upalio komp i gle čuda - sve podešeno.

Doduše prvo paljenje je dugo trajalo i imalo je reset u sebi, ali nisam prstom tako drivere ili što već. I da, Catalyst sam od sebe se pojavio u 8.1-ci, niti njega nisam instaliravao.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
16 godina
Bukva kaže...

Prije dva dana mjenjao grafičku karticu (nVidia GTX 275 na AMD R9 280x) - isčupao jednu, ukopčao drugu, upalio komp i gle čuda - sve podešeno.

Doduše prvo paljenje je dugo trajalo i imalo je reset u sebi, ali nisam prstom tako drivere ili što već. I da, Catalyst sam od sebe se pojavio u 8.1-ci, niti njega nisam instaliravao.

Blago tebi, ja nikako ne uspijevam za sedmicu naći drivere za Canon N650U skener, pod Linuxom radi, a na sedmici neće pa neće :(

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
15 godina
segregator kaže...
...

Uostalom, čak i Makedonija ima veliki projekt za kojeg bi bilo lijepo znati kako je završio

..

-kao i sve u 'našim' krajevima... btw, iz prve ruke, npr FZMO je na RH, to je tek cirkus, ne zbog OS-soft, nego svega u vezi nabave, počevši od printera-utilsa... (hint, za win postoji baš sve, za linux?). Naši su 'dobri'...

hrvooje kaže...

Nitko se ne obazire na to da se zapravo u Munchenu ništa ne događa :) vade se ratničke tipkovnice, roberts se pojavio, traže se statistike servera, broje se milijarde bačene u vjetar dovoljne za novi Maksimiru i 10 fontana. 

Demant dobije samo jedan palac gore. Kao da je bitno tko je prvi prešao bodljikavu žicu, do atomske se nitko ničega neće sjećat

- to su (za sad) politička prepucavanja, nikakakv bolji/open i sl razlog (ponajmanje ušteda ili korisnost društvu-građanima), nego tko je čiji kum. Moguće je svašta na kraju, ali političari imaju svoju glasačku mašineriju, hint vidi vladu, sabor, zg..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Objektivno je Unity danas veoma dobar, cak i odlican DE. Subjektivno mi ne sjeda najbolje kao ni tebi, inace ne bih i dalje bio na Gnomeu 3.

Linux ima tri savršena proizvoda: Unity, GNOME i KDE.

Svaki od njih radi savršeno, samo što ne odgovara svaki svakome. Što se mene lično tiče, KDE je po meni najbolja platforma za poslovne korisnike od te tri. Uvedi Kubuntu u firme, kupi korisničku podršku od njih i na konju si. Naravno, postoji poneki crach koji će se pojaviti, ali neće dovesti do gubitka podataka. Plus se može jednostavno srediti da izgleda gotovo jednako kao Windows i workflow mu nije puno drugačiji.

Plus ima softvere koje ne bih mijenjao ni za šta. Amarok je jednostavno savršen punokrvan audio player, kOrganizer je komad softvera koji sam na Windowsu bezuspješno tražio mjesecima, dok je ostalo većinom multiplatformsko tipa Firefox, Thunderbird, LO, qBittorrent, TrueCrypt...

Što se mene lično tiče, Windows imam instaliran zbog dvije stvari:

1. World of Tanks

2. Da mi ne propadne bezveze Office 365 licenca.

A jedina stvar koja mi fali na Linuxu (i to užasno) jeste OneDrive i njegov TB prostora koji ne mogu koristiti na Linuxu. {#}

Windows? B**ch my Arch can do anything.
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Da, na tim sustavima. Nedavno instalirah Osmicu frendu i ne sjecam se da su Flash i codeci (i recimo Java) bili instalirani OOTB kao kod Minta (mozda se varam, bilo je to pred koji mjesec), ali sam gotovo siguran da sa Sedmicom ne dolaze predinstalirani.

Osmica: Flash i Java instaliraju se kao browser pluginovi ,jedino ako hoćeš ovu Javu ,koju nitko pametan više ne instalira.

1domagoj1 kaže...

Ali kad vec spominjes drivere, neki se svakako moraju rucno instalirati, obavezno ATI/Nvidia driveri i driveri za malo "jace" komade hardvera, npr. Razerovi ili Sharkoonovi misevi i sl. ako zelis iskoristiti sve mogucnosti doticnog hardvera. No to je opet iznimka.

Osim yebenog VIA drivera za zvuk (zato jel ploča nakon instalacije zvučni chip prepoznaje kao ''Intel HD'' ,a na kao ''VIA'') ,sve ostalo na mojoj ploči me dočekalo instalirano ,i sve je radilo ,uključujući i AMD Catalyst.  Sad me čeka i njegov update.

To su oni bitni driveri ,o kojima pričamo i na koje mislim kad kažem OOB.

Periferija pout tipkovnica ,miševa i ostalog je nešto drugo. Za dodatne mogućnosti koje pružaju ,potrebni su i dodatni driveri i softwer.

segregator kaže...

Blago tebi, ja nikako ne uspijevam za sedmicu naći drivere za Canon N650U skener, pod Linuxom radi, a na sedmici neće pa neće :(

Naravno ,ne radi na ničem novijem od XP-a. I sad je opet kriv MS? {#}

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2014 18:53 (kizo2703).
16 godina
neaktivan

o, minkenska bojna. još ste tu? {#}

I know that you believe you understand what you think I said, but I'm not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
4 1 hvala 0
11 godina
neaktivan

Mene nebi čudilo da je sve to isplanirao microsoft tj da je platio političarima, nekim informatičarima samo da pokrenu veliki val koji bi vratio računala na windows. 

Kao sto je putin započeo operaciju preuzimanja Krima slično se dešava i ovdi. 

16 godina
moderator
Ajar kaže...

o, minkenska bojna. još ste tu? {#}

Čoeče, krivo si napisal. Morti se piše München (ili Munich ak je verovati Amerima), no službeno se rvacki izgovara Minhen (a ne s prijeglasom!), a isto tak se i piše čiji je. Znači, morti je München, al je minhenski.

Ili morti opće nisi pisal o pravopisu, nego o ovima Linux vs Windows bojevnicima? {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2014 19:58 (mbaksa).
16 godina
Bukva kaže...

To je 8.1. Ja nisam instalirao 8.1, vec 8.0 ili obicnu osmicu ili kako se vec zove. Eto, nisam znao da s 8.1 i proprietary driveri dodu OOTB. Bilo je i vrijeme da nakon 20 godina odluce napraviti taj korak pa da i proprietary drivere ukljuce po defaultu u instalaciju. /clap

kizo2703 kaže...

Osmica: Flash i Java instaliraju se kao browser pluginovi ,jedino ako hoćeš ovu Javu ,koju nitko pametan više ne instalira.

Osim yebenog VIA drivera za zvuk (zato jel ploča nakon instalacije zvučni chip prepoznaje kao ''Intel HD'' ,a na kao ''VIA'') ,sve ostalo na mojoj ploči me dočekalo instalirano ,i sve je radilo ,uključujući i AMD Catalyst.  Sad me čeka i njegov update. To su oni bitni driveri ,o kojima pričamo i na koje mislim kad kažem OOB.

Periferija pout tipkovnica ,miševa i ostalog je nešto drugo. Za dodatne mogućnosti koje pružaju ,potrebni su i dodatni driveri i softwer.

Pa tako se instaliraju i u Mintu/Ubuntuu, zar ne? Ali ih na Ubuntuu treba rucno instalirati, jedino je to razlika. Ili ako instaliras Chrome, on dolazi s vec ugradenim flash playerom.

Super onda. U Ubuntuu ti iskoci notifikacija koja pita jel zelis instalirati proprietary drivere te ti ponudi instalaciju i to je tako vec duze vrijeme. Svaka cast MS-u da su nakon tolikih godina i sami ugradili slican mehanizam.

Pa da, to sam i rekao te sam napomenuo da je to iznimka.

U biti, ono sto sam ja zakljucio sad iz ovog razgovora je da je MS tek s Win 8/8.1 napravio nesto sto na Ubuntuu postoji od valjda verzije 10.xx. Ajde, bolje ikad nego nikad. :D

Jos malo pa ce Win korisnici mozda dobiti i repozitorije (na dobrom su putu), revolucija rofl. xD

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
neaktivan

ma naravno - o velikim ratnicima zemlje OS. kao običan civil, ovoliko je falilo da budem faciniran makljažama ni oko čega (a počelo je s morskim cuckima i kabelima na članku prije). no savjest mi je mirna jer ne surađujem s okupatorom {#}

I know that you believe you understand what you think I said, but I'm not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
segregator kaže...

A da, imam sam i s*anje na 8.0 što mi nije prepoznao VoodooFX karticu... {#}

1domagoj1 kaže...

To je 8.1. Ja nisam instalirao 8.1, vec 8.0 ili obicnu osmicu ili kako se vec zove. Eto, nisam znao da s 8.1 i proprietary driveri dodu OOTB. Bilo je i vrijeme da nakon 20 godina odluce napraviti taj korak pa da i proprietary drivere ukljuce po defaultu u instalaciju. /clap

To tako radi još od Viste... 

S druge pak strane, OOB ili ne, barem imam pristojan FPS na Winsima, a ne da se mid-level grafičke guše na source engineu...

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Pa tako se instaliraju i u Mintu/Ubuntuu, zar ne?

Isto kao i na Windowsima i OS X-u.

1domagoj1 kaže...
U Ubuntuu ti iskoci notifikacija koja pita jel zelis instalirati proprietary drivere te ti ponudi instalaciju i to je tako vec duze vrijeme. Svaka cast MS-u da su nakon tolikih godina i sami ugradili slican mehanizam.

Na Windowsima ,ako nemaš drivere ,automatski se skidaju i instaliraju čim sistem otkrije novi hardver. Ako već imaš drivere ,za novije verzije drivera dođe notifikacija u Windows Updates kao ''Optionals updates''

,pa škicneš unutra i odlučiš hoćeš li ih ili ne. {#}

Naravno ,uvijek ih možeš odbiti te skinuti i instalirati one koji ti više pašu.

1domagoj1 kaže...

U biti, ono sto sam ja zakljucio sad iz ovog razgovora je da je MS tek s Win 8/8.1 napravio nesto sto na Ubuntuu postoji od valjda verzije 10.xx.

Jos malo pa ce Win korisnici mozda dobiti i repozitorije (na dobrom su putu), revolucija rofl. xD

Da ,pa ,sretan?

Store?

Jeste da je još uvijek pun većinom Metro/Modern sran*a ,ali ima sve više desktop aplikacija.

Jel sada dosta mjerenja ''čiji je veći''?

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2014 21:19 (kizo2703).
14 godina
neaktivan
Bukva kaže...

a ne da se mid-level grafičke guše na source engineu...

Raspolažeš starim informacijama.

A C program is like a fast dance on a newly waxed dance floor by people carrying razors.
16 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
1domagoj1 kaže...

Naravno ,ne radi na ničem novijem od XP-a. I sad je opet kriv MS? {#}

Kao što je Linux kriv kad 'mali što obećava' piše kako je Linux super da bolje podržava MS formate ili grafičke drivere, pa i kako je netko spomenio da mu nije radio flash proprietary software out of box. Većinom to nisu problemi niti Linux niti Windows kernela 

Life is too short to remove USB safely
16 godina
1domagoj1 kaže...

Meni na 8.1 proprietary driveri dolaze s windows update-om za gtx 770, isto mi je i na drugom kompu s 7950, dakle ili netko laže ili ja imam dva specifična slučaja. Čak mi bude i low rez ekran odmah nakon instalacije, ako ostavim par minuti u pozadini se skine driveri, ekran se standardno ugasi/upali i driver je instaliran.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2014 21:44 (josipva).
15 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Kao što je Linux kriv kad 'mali što obećava' piše kako je Linux super da bolje podržava MS formate ili grafičke drivere, pa i kako je netko spomenio da mu nije radio flash proprietary software out of box. Većinom to nisu problemi niti Linux niti Windows kernela 

Linux je uvijek kriv. {#}{#}

Jednostavno zato jel je drugačiji. A to nezahvalna većina ne shvaća. {#}

josipva kaže...

Meni na 8.1 proprietary driveri dolaze s windows update-om za gtx 770, isto mi je i na drugom kompu s 7950, dakle ili netko laže ili ja imam dva specifična slučaja. Čak mi bude i low rez ekran odmah nakon instalacije, ako ostavim par minuti u pozadini se skine driveri, ekran se standardno ugasi/upali i driver je instaliran.

Ista stvar je na 8.0 i 8.1. Samo ,problema može biti ako se sistem instalira bez uključenog lana ,samo s wi-fijem. Onda većinom nećeš dobit ništa.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2014 21:54 (kizo2703).
13 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

U isto vrijeme je na Windows Update izašao i compatibility pack koji je rješavao te stvari. A tu je i opcija da se kao defaultni postave stari formati.

Ali ,lakše je laprdat i jamrat ...

Nije izasao u isto vrijeme. Provjeriti a ne laprdati. Da ne govorim sto je Mac korisnicima znacila iznenadna pojava .docx formata kojeg nikako nisu mogli otvoriti. Ne da nisu imali compatibility pack kako bi tada aktualni Office for Mac 2004 i ranije verzije imale mogucnost otvaranja .docx-a nego su na Office for Mac 2007 cekali jos 6 mjeseci.  A prosjecan korisnik ni ne zna sto je windows update i zna da se sa "save" i "save as" snima. On pojma nema sto je format.

11 godina
protjeran

Koristim i windows i linux, da se nebi neko zaletio me razvrstavati u neke bratije i slično, i evo par neoborivih činjenica sa stanovišta prosječnog kucnog korisnika :

1. Ubuntu i mint su, zasad, besplatni

2.uz malo googlea je moguće napraviti live usb i par dana exprimentirati kako ce ubuntu raditi na dotičnom stroju i hoce li se korisniku dopasti

3.ogromna vecina hardwera podržana bez ikakve potrebe korisnicke reakcije ili instalacija

4.oko 40 000 raznih aplikacija je dostupno u software centru i instaliraju se i deinstaliraju doslovno jednim klikom

5.kroz redovni update nadogradjuje se os, kodeci, drajveri i svi programi normalno instalirani kroz sof centar

6.zauzece diska sa hrpom dodatnog softwera je ispod 10 gb

7.nema fragmentacije te je linux i nakon par godina brz kao i prvog dana, nema ni registry problematike

8.kroz update se vrlo jednostavno ubuntu nadogradi na nove verzije tj na potpuno novu verziju operativnog sustava ( ko da bi se npr sa dva klika windows 7 u par minuta nadogradio na windows 8.1 )

9.nadogradnja prva je par sto megabajta a ostale redovne nadogradnje su zanemarive, dok npr nadogradnja windows 8 na 8,1 je 3,5 gb a update 1 je oko 900 mb

Naravno da problema bude, tu i tamo, kao i u svemu, ali neke činjenice su takve kakve jesu i svatko realan i ne-fan ce za sebe najbolje procijeniti što mu uopće treba od tog pc-a pa ce prema tome si i složiti kombinaciju os-a i potrebnog softwera....

2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
BlueMax kaže...

Krivo sam se izrazio. Uglavnom racunalu sa ubuntuom je prvom probivena osnovna zastita, valjda firewall. Mogla se sa udaljene lokacije vidjeti folder struktura bez da napadac ima pomoc (neki podvaljeni link ili aplikaciju koju postavi na napadnuto racunalo). Medjutim administratorska prava nisu uspjeli dobiti sa udaljene lokacije niti uz pomoc (prevarenog) korisnika na tom racunalu ili kroz neku third party aplikaciju dok su OSX i Windows (tim redosljedom) poklekli. OSX prvog dana natjecanja, bez pomoci korisnika i koristenja aplikacija koje nisu dio OS-a (probiven kroz Safari) a Windowsi drugi dan natjecanja kroz Adobe Flash (nije dio windowsa pa je odgovornost MS-a po ovom pitanju manja ali sta je tu je).

Da jos jednom pitam, moze link na izvor? Jer me je zainteresiralo sad ovo, ja nisam nasao nista osim Pwn2Owna 2008. gdje kaze: "The laptop running Ubuntu was not exploited.". No, pisac exploita je izjavio da uz jos dodatnog vremena bi vjerojatno uspio pokrenuti exploit i na Ubuntuu.

Nisam vidio pitanje. Da radi se o Pwn2Own. Tocno tu negdje 2007-2008. godine. Pisem po sjecanju jer sam tada to pratio. Ne znam sto je bilo nakon natjecanja ali za vrijeme Ubuntu je jedini odolio pokusaju preuzimanja potpune kontrole nad racunalom. Prvi je dozvolio uvid u racunalo ali na tome je ostalo dok je Mac provaljen kroz Safari a Win kroz Flash.

15 godina

Za Windows usere u ovom topicu:

Za Linux usere u ovom topicu:

{#}

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Nije izasao u isto vrijeme. Provjeriti a ne laprdati. Da ne govorim sto je Mac korisnicima znacila iznenadna pojava .docx formata kojeg nikako nisu mogli otvoriti. Ne da nisu imali compatibility pack kako bi tada aktualni Office for Mac 2004 i ranije verzije imale mogucnost otvaranja .docx-a nego su na Office for Mac 2007 cekali jos 6 mjeseci.  A prosjecan korisnik ni ne zna sto je windows update i zna da se sa "save" i "save as" snima. On pojma nema sto je format.

Kaj da provjeravam sedam godina kasnije? Pa tko onda laprda?

Nije odmah nego u roku niti mjesec dana. A u međuvremenu ,nije da nije bilo upozorenja na sve strane da se radi o novom formatu ,jelda?

Skoro šest mjeseci prije nego je Office 2007 izašao ,znalo se da dolazi sa X formatima.

I da je dobro postaviti stare formate kao default za spremanje?!

Office for Mac 2008 nije imao podršku? Siguran?

Dobro ,istina je da je tada ,MS-ov softver za Mac ,a i Appleov za Windowse ,bio koma.

Da ,Save as i onda dolazi: Word ,Word 97-2003 ,and so on.

Prosječan korisnik ne ,ali onaj kome je to posao je bez problema mogao postaviti defaultni format po želji.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2014 23:46 (kizo2703).
14 godina
neaktivan
RobertS kaže...
Dakle desava se tocno ono sto sam pisao prije par mjeseci na http://www.bug.hr/forum/post/komentari-it-vijesti/juzna-koreja-do-2020-prelazi-otvoreni-kod/4267118.aspx na sto ste me ti i tebi slicni pametnjakovici ispljuvali. I po stoti put se potvrdila moja teza koju sam isto iznio u spomenutom postu, a koju ste ti i tebi slicni wannabe strucnjaci isto tako popljuvali, a to je da je Linux najbolniji, najdulji i najskuplji put od Windowsa ka Windowsima.

A da pričekamo da debela zapjeva. Ovako je sve u sferi naklapanja i pretpostavki a to su ti majke svih zaheba.

Pametnjaković kažeš, teško prije bih rekao da sam naivac (onaj slikarski). Stručnjak sigurno nisam, sebe držim za popriličnog nooba. Teško da se sa svojim ograničenim (ne)znanjem mogu mjeriti s pravovjernim apostolom MS-a.

RobertS kaže...
Nakon deset godina toboznje migracije, stotinu puta probijenih rokova, tko zna koliko milijuna uludo potrosenih poreznih eura na razvoj vlastite distribucije Linuxa i OpenOffice-a, stotina dodatnih nepotrebno zaposlenih referenata, birokrata, konzultanata, vanjskih suradnika, oni jos uvijek nemaju funkcionirajuci groupware (dakle mail, kontakti, grupni kalendar), nemaju podrsku za mobilne uredjaje (novi gradonacelnik je trebao cekati cetiri tjedna dok mu nisu uspjeli osposobiti *primanje maila na telefonu*!!!) ili opcenito za pristup podacima izvan ureda, 30-40% racunala jos uvijek svakodnevno paralelno sa politicki nametnutim Limuxom koristi i Windowse 7 i MS Office jer drukcije ne ide i koje su morali licencirati po puno nepovoljnijim uvjetima nego sto im se u pocetku nudilo, nisu u stanju izmjenjivati formulare niti sa jednom drugom upravom u DE ili EU itd. Ako se ovo pokaze debaklom, a po svemu sudeci hoce jer novi gradonacelnik vise ne zeli financirati tu rupu bez dna, nema vise te uprave na svijetu koja ce se ikada vise usuditi makar i pomisliti na Linux i "besplatni" ili "slobodni" software. TANSTAAFL. Pametni vec odavno znaju kako je Linux na desktopu mrtvo kljuse, nadam se da ce to nakon ovog fijaska napokon i oni drugi shvatiti.

Zalosno je jedino sto ce da bi izbjegli skandal stoljeca, zatvorske kazne za one koji su ovo smece podupirali i forsirali zadnjih 10 godina i masovne otkaze uhljeba koji su se ovih deset godina nakotili u IT odjeljenju vjerojatno izmisliti neko "diplomatsko medjurjesenje" bazirano na nekoj bolesnoj kombinaciji jednog i drugog i na taj nacin stvoriti jos veci i jos skuplji kaos nego sto vec jest, kao sto su 2011 vec napravili na drzavnoj razini nakon slicnog i jos skupljeg debakla. Da nije zalosno, bilo bi smjesno, ali to je uvijek tako kada umjesto struke, odluke donose praznoglavi politicari zeljni samopromocije i jeftinih glasova retardiranih ovaca na slijedecim izborima (u ovom slucaju se igralo na dva iskonska njemacka instinkta koja uvijek pale - skrtost i mrznju prema svemu sto dolazi iz USA).

Nakon čitanj ovkvog posta, ne kužim što tebe u životu muči. Iznosiš paušalne procjene i lupaš bez veze, ko da su spalili novac ili te boli što ga nisu utrošili na MS proizvode. Njihov novac, njihova odluka, možeš se s njom slagati ili ne ali ne možeš ljude zbog toga pribijati na križ. Po tebi bi svakog tko ne zagovara MS, u poslovnom svijetu trebalo u zatvor ili potjerati s posla. Nije li to zadrt stav.

Novce koje su utrošili na ovaj projekt dobio je netko tko je s njima napravio nešto drugo. Cijelu priču su zavrtili u vlastitom dvorištu. To da je odluka bila politička je nesporno, uvijek je političko a ne stručno mišljenje/stav to što donosi prevagu ili možda misliš da je partnerstvo MS-a i RH (u kojem RH dobiva ono što je i inače besplatno) stručna odluka?

Stručnjak za odmaganje...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice