Gramatika - promjene se ne događaju često, a kada se događaju redovno su takve da je siluju.
Dnevno. Tjedno. Mjesečno. Godišnje. Odyebite s bazama i doslovnim prevođenjem američkih brainfartova.
Gramatika - promjene se ne događaju često, a kada se događaju redovno su takve da je siluju.
Dnevno. Tjedno. Mjesečno. Godišnje. Odyebite s bazama i doslovnim prevođenjem američkih brainfartova.
Uslijed lošeg stanja u državama tipa Indija i slične državljani tih država su u SAD i Zapadnoj Europi spremni raditi na poslovima mreža i programiranja za puno manje novce nego što bi trebali dobiti.
Nedavno smo u firmi debuggirali jednu web aplikaciju koju je pisao tim iz Indije. Vecu kolicinu smeca u zivotu nisam vidio. Nakon sto smo je (skoro) ponovno napisali izvrsavala se 1000% brze na istom stroju, uzimala je tek 20% resursa koji su joj prethodno bili potrebni. Trebam li reci da je vlasnika aplikacije skuplje izaslo ponovno uredjivanje aplikacije nego pisanje iz pocetka.
Dakle, isli su na ustedu outsourcingom u Indiju, dobili su smece od koda, neupotrebljivu aplikaciju i dodatan trosak u vidu prepisivanaj iste aplikacije.
Pričaj mi. Ja sam prepravljao web aplikaciju koju su indijci napravili. Majko mila. Doslovno su ostavili root access podatke u komentarima applikacije (html-a!!!). root access prema skeneru kojem je godišnja cijena 30 000$.
Toliko loš kod rijetko kad čovjek vidi.
Moj prvi savjet klijentima je da nikada ali nikada ne outsource-aju u indiju jer onda bolje da ni ne rade što misle.
Problem je u mentalitetu, jer ljudi ne shvaćaju kako kod nas (i na zapadu) programeski/bilo koji IT posao je tako skupi.
Ali opet mogu reći da sam nedavno radio PCI DSS compilance na jednom server/e-commerce aplikaciji koja je bila iz škotske i mogu reći da su u kategoriji indijaca koje sam gore spomenuo. S time da naplaćuju gadne novce, a ni c od compilance u njihovom kodu, odnosno toliko rupa je imao da sam morao predložiti (i napraviti) klijentu novu e-commerce aplikaciju, i konfigurirati novi server tako da bude usklađen sa standardom (banke u UK su nemilosrdne).
Nazalost nivo znanja danas je PUNO nizi nego sto je to bilo prije jedno 10 i vise godina. Osobno, mislim da se to namjerno radi jer sto je neko neobrazovaniji to je pogodniji za manipulacije. Nema neke velike razlike izmedju nas i vani (zadnjih 10-20 godina ta se razlika smanjuje). Stariji, kao ja, sjetit ce se kako su nas profaci tjerali uciti i da smo sa poprilicno znanja dolazili na faks. Ovo sto pisem je prije jedno 20 godina. Tada su HR (Zagrebacki) faksovi nesto znacili u svijetu i sa 3 godine si mogao vani dobiti diplomu (mora se poloziti par ispita razlike). Danas je ziva jeza jer su se u ovih 20 godina srozali medju zadnje u svijetu! Pa takvo je upravo i znanje studenata - katastrofa!
Za ucenike/studente jos mogu, donekle, shvatiti jer stvarno ne vide nikakvu buducnost. Oko tebe onaj tko krade taj ima i predstavlja "elitu" drustva. Sto vise ucis to si "gluplji" jer potrosis godine na faks, a placa ti je nesto visa. Ok, ovisi s kime se usporedjujes. Danas puno mladih razmislja o MBA jer manageri imaju mrak place i nikakvu odgovornost. No, koliko dugo? Onaj sto vrijedi taj ili odmah ili jako brzo napusta HR i odlazi van. Uzasno je tesko funkcionirati medju neobrazovanima (vecinom su sefovi nesposobniji od nekih radnika i radi straha za vlastit posao ih maltretiraju).
Identicna situacija je i na faksu. Dobri studenti (svega par po fakultetu) odlaze van ili u privatne firme dok oni nesto bolji (ili po vezi) ostaju na fakultetu. Krajnji rezultat je da los uci druge sto za rezultat daje samo losije studente. Kada se to zavrti kroz 10 godina imamo danasnji nivo znanja, ili ti ga katastrofu! Uz (ne)znanje dolazi i totalna nezainteresiranost i beznadje sto ce biti sutra (moras brinuti dal ces imati za kruh).
Dal nekakvi tecaj moze dati znanje? Ne moze! Najvaznije je da imas volje nesto uciti, a tecaj ti samo moze pomoci. Isto tako je i sa faksom koji je kod nas koma jer te uci sve i svasta osim najpotrebnijeg. Koliko je studenata, npr FERa, drzalo lemilicu u rukama? Isto tako i sa ITom. Microsoftovi ispiti su se jako srozali u zadnjih 20 godina. Kada sam isao polagati MCSE za WinNT to je bio strah od ispita, pogotovo serverski dio. Ovo danas je pljuga. Pogledajmo programere danas. Vecina radi pod JAVAom ili C# gdje se razbacuje resursima kompa. Direktni rezultat je danasnja tehnika.
Da zakljucim. Glavni problem, kod nas, je totalno beznadje i bezvolja!
Faksovi jesu i morali bi biti odskočna stepenica u profesionalne vode, smatram da su naši faksevi dovoljno dobri kvalitetom da izgrade prosječnog stručnjaka, problem daljenjeg osposobljavanja i kvalitete leži u pojedincu, a pojedinci se uglavnom podvode ovim podebljanim tekstom.
najveći problem je što se danas od svakog očekuje da je "multipraktik" radnik pa tako i od IT segmenta a to je u IT-u JAAAAAKO široko područje što rokovoditelji najčešće ne razumiju jer nemaju pojma pa misle da je sve to samo "tipkanje po kompjuteru" i da to "nije pravi posao". Logično je da onda osuđuju IT kadar kao "lijene" jer se njihov posao nikad nemože vidjeti u potpunosti već se ko i kod santa leda većina posla ne vidi samo tako
isto tako zbog nerazumijevanja rokovoditelja, kao što je spomenuto, edukacija ali i alati koje koristi IT si sam radnik mora priskrbiti kako zna i umije jer objašnjavanje da se to treba platiti te da to katkad itekako koštaju postaje sizifov posao. Na kraju je normalno da ljudi iz IT-a razviju stav nezainteresiranosti za riješavanje poslovnih problema koji zahtjevaju objašnjavanje rokovoditelju kako dodatno koštaju da se sam problem riješi
Pogledajmo programere danas. Vecina radi pod JAVAom ili C# gdje se razbacuje resursima kompa. Direktni rezultat je danasnja tehnika.
Los programer pise los kod i u C++u i u asembleru i u neznam ni ja cemu. To sto netko pise u C#, Javi ili VB.netu nije iskljucivo lose. Vec su postojale brojne rasprave vezane za low level jezike vs nekakvi frameworci. Odnos cijene izrade i cijene dodatnih resursa ipak ide u korist C# i Jave.
Uglavnom se slažem s tobom, samo postoji mogučnost da mi postanemo "low cost" s obzirom na EU, npr. firma iz središnje ili zapadne europe radi projekte za države srednje i zapadne europe , a radnu snagu rentaju kod nas, po naravno trostruko nižoj cijeni rada.
Ma pazi, svugdi postoje jeftini izvodjaci koji ce ti napraviti smece od koda koje radi. Isto tako postoje jeftini zidari koji ce ti napraviti zid, ali ces na inkartavanje tog zida potrosit puno vise smjese jer je zid kriv i sa rupama pa ga treba popravljati. To je neovisno o zemlji iz koje izvodjac dolazi.
normalno jer outsourcing stvara problem
osobno sam imao iskustva sa time, i ja sam uvijek za in-house rješenja (možda jesu malo skuplja) ali dugoročno firma sa time profitira
Ja sam prvenstveno iznenadjen kodom uzasne kvalitete. ConnString je bio definiran na 20 mjesta, SQL upiti su bili bespotrebno iskomplicirani, baze neoptimizirane i slicno.
Nije nivo znanja u IT-u danas ništa niži nego ranije, problem je u ubrzanom razvoju same branše i fragmentaciji posla zbog štednje poslodavaca (najčešće)
Čim vidite ovo "Kao najčešći način na koji se očekuje da će IT osoblje povećati svoje znanje je učenje putem Interneta" sve vam je jasno.
Očekuje se od IT ekipe da budu katice za sve (u većini tvrtki, a pogotovo kod nas) i da sve znaju, a znanje bi trebali dopunjavati preko interneta? Ma nemoj.
Da li da to još uče u slobodno vrijeme, da slučajno ne dangube na poslu?
Pa sve je na netu danas, čemu uopće slati ljude na usavršavanje vezano uz marketing, menadžment, IT, bilo što...samo laganini na net i u Google: "new IT skills to learn" i znanje samo leti
P.S. upravo je internet pridonio "problemu", jer je omogućio svakomu da postane "stručnjak" u tuđim očima, a krivica je poslodavaca što često ne znaju izabrati pravog stručnjaka na natječaju za posao pa uzmu "malog za siću" jer "zna sve kao i ostali"
Mišljenja sam da ovo više govori o ITu nego o kvaliteti ljudi.
IT već godinama samouvjereno ide u smjeru astroloških proricanja sudbine. Funkcioniranja sustava počesto ovise o mjesečevim mjenama, prolascima kometa i sličnim horoskop like utjecajima.
Pogledajmo programere danas. Vecina radi pod JAVAom ili C# gdje se razbacuje resursima kompa. Direktni rezultat je danasnja tehnika.
to je samo odraz lošeg programera i onoga koji želi aplikaciju jučer
Java i C aplikacije su veće čak i malo sporije u razvoju od php ali nisu ograničene i samo mašta i sposobnost programera je granica
nažalost danas se na izradu aplikacija gleda samo tako da se u što manjem roku izbaci što više aplikacija
što ima za posljedicu da se kod ne optimizira
evo primjer
ja ću u notepadu jednu web stranicu raditi dva dana (nisam web programer) i kod stranice u konačnici bude imao možda 20 linija
sve će raditi brzo i efikasno, ali potrošiti ću na to dva radna dana
sa druge pak strane u dreamweaveru mogu za pol sata to isto napraviti, ali stranica bude imala 100+ linija koda za istu stvar.
i sad ako sam pritisnut rokovima, onda se neću uopće baviti optimiziranjem, samo testiram dal radi i puštam u proizvodnju.
evo ti primjer u igračoj industriji, na tržište se bacaju igre koje su poluproizvodi
Uglavnom se slažem s tobom, samo postoji mogučnost da mi postanemo "low cost" s obzirom na EU, npr. firma iz središnje ili zapadne europe radi projekte za države srednje i zapadne europe , a radnu snagu rentaju kod nas, po naravno trostruko nižoj cijeni rada.
to se može dogoditi iduće godine, ali u roku od 2 godine stvari će se izjednačiti sa cijenama unutar EU
kako bude rastao standard kod nas i kako bude rasla potražnja za ljudima i poslovima i cijene će porasti.
ovo su komentari osobe koja ima zavidnu razinu notornog neznanja.
IT - na tjednoj bazi promjene ali treba uzeti u obzir da se radi o egzaktnoj znanosti. dakle.... ali sve u SEO optimizaciji napraviš po pravilima struke dobiješ i efekt. Nema neplaniranih događaja. dok u marketingu može sve biti po pravilu struke a opet ništa jer se radi o psihi potrošača a ne linijama koda koje ne mijenjaju preferencije.
najjadniji su mi oni koji pljuju po svim drugim strukama samo hvale svoju. Ako želiš da drugi poštuju ono što ti radiš onda i ti poštuj tuđu struku i rad. na kraju krajeva ja bi mogao tako reći za programere..... ma oni nisu nitko i ništa. samo pišu linije koda kako im se naredi a svi ostali moraju smisliti što će se programirati, kako će to funkcionirati, kome će se to prodati, kako će se marketinški obraditi. Najlakše je trkenjat po tuđem poslu. Bar da si probao raditi bilo što u marketingu ili financijama ne bi čovjek ništa rekao.
Right back at you (boldano)
Imaš skoro pa minimalno znanje o IT-u (SEO optimizacija, OMG, kao da svi pišemo Web aplikacije i još k tome SEO se koristi samo za pretraživaće), pa niti ne znam o čemu govoriš, pa niti neću raspravljati s tobom.
Svaka budala svoju kravu hval, bez obzira koliko mlijeka daje i koliko brige treba za nju.
I druga stvar boldana. Egzaktne znanosti se treba učiti, konstanto usavršavati, i za egzaktne znanosti uz malo talenta treba jako puno vježbanja i prakse da se netko može zvati stručnjakom, expertom.
I da stavi si na papir (možeš koristiti običnu wikipediju) metodologije koje se koriste u marketingu, stavi si metodologije koje se koriste u IT-u (opet sa wiki-a) i samo gledaj koja lista brže raste.
I da nisam nikad ništa radio u marketingu, ali zbog "debilnog" studija informatike naslušao sam se toga i previše za moj "mali/ograničeni IT mozak"
Treće boldano. Točno to si ti napravio svojim postom. Sveo nas na SEO optimizatore (da samo znaš što to znači Search Engine Optimization).
Hondo, ljudi su zapravo predvidljivi i jako dobro se mogu čitati. Pročitaj desetak knjiga o psihologiji pa onda iznosi tako hrabre zaključke kakve imaš o "nepredvidivosti" menadžmenta, marketinga i sl. glupostima zbog kojih, ruku na srce, ekonomski fakultet slovi i za veću zafrkanciju nego što jest (odakle i izlaze sve te silne tisuće ekonomista i menadžera u državi koja se zbog dobrog upravljanja i ekonomije u bezdan strmoglavila i pada već dvadesetak godina).
1. to je samo odraz lošeg programera i onoga koji želi aplikaciju jučer
Java i C aplikacije su veće čak i malo sporije u razvoju od php ali nisu ograničene i samo mašta i sposobnost programera je granica
nažalost danas se na izradu aplikacija gleda samo tako da se u što manjem roku izbaci što više aplikacija
evo primjer
2. ja ću u notepadu jednu web stranicu raditi dva dana (nisam web programer) i kod stranice u konačnici bude imao možda 20 linija
sve će raditi brzo i efikasno, ali potrošiti ću na to dva radna dana
sa druge pak strane u dreamweaveru mogu za pol sata to isto napraviti, ali stranica bude imala 100+ linija koda za istu stvar.
3. i sad ako sam pritisnut rokovima, onda se neću uopće baviti optimiziranjem, samo testiram dal radi i puštam u proizvodnju.
1. java i c nemaju apsolutno nikakve veze sa PHP-om. Po vasoj logici, kanali bi se trebali kopati zlicom a ne bagerom jer se zlicom to finije odradi.
2. Neznam zasto svi dr_kaju na pisanje koda u notepadu. Sta vas to cini hakerima? Vise ste l33t?
Budala je onaj koji ne koristi syntax highligting, odlican file manager, sinkronizaciju, live preview, intelli sense i slicne goody-e koje ti pruzaju alati poput Dreamweavera i slicnih programa. I ja ti garantiram da cu napisati jednako dobar kod u Dreamweaveru kao i ti u notepadu. I to duplo brze.
Drag and drop tabela, slika i ostalih djidji se ne smatra kucanjem koda. Ali Dreamweaver moze i to. Ako nekom treba.
3. Neoptimiziranost i netestiranost se ne moze opravdati rokovima. Takve aplikacije govore o tebi kao developeru.
Hondo, ljudi su zapravo predvidljivi i jako dobro se mogu čitati. Pročitaj desetak knjiga o psihologiji pa onda iznosi tako hrabre zaključke kakve imaš o "nepredvidivosti" menadžmenta, marketinga i sl. glupostima zbog kojih, ruku na srce, ekonomski fakultet slovi i za veću zafrkanciju nego što jest (odakle i izlaze sve te silne tisuće ekonomista i menadžera u državi koja se zbog dobrog upravljanja i ekonomije u bezdan strmoglavila i pada već dvadesetak godina).
Baš me zanima koliko je naših informatičara cijenjeno vani, a koliko ekonomista
To je to sto govorim. Danas su vecina gotovani koji bi sve gotovo. Rezultati su ovakvi kakve imamo. Ne kazem ja da su JAVA i C# programeri losi, ali ruku na srce, daleko je vise losijih nego kod C/C++ kod kojih gotovo pa nista nije gotovo. Nadam se da kuzite kaj ocu rec. Najbrze ces dobiti "programera" da ga naucis raditi u C# gdje uopce ne mora voditi brigu o dealokaciji memorije i uz sve to ima sve vec napisano (libovi).
Imam jako dobra iskustva sa indijcima, kinezima i rusima. Od svih, ali doslovce svih, je kod katastrofa! Naravno, ima i dobrih ali je njihov broj zanemariv. Slicno i kod nas. Ima odlicnih, ali nazalost, vecina je losa.
Nas problem, a ima takvih komentara na forumu, je sto svi gledaju faks. Faks uopce nije bitan! Faks ti daje opcenita znanja ali ne i praksu. Ako usporedimo nase faksove i vanjske vidimo da vani studenti znaju znanje. Tj, podrucje koje su zavrsili rasturaju ali sve ostalo ne znaju. Kod nas je suprotno. Faks te nauci svemu i svacemu u sirinu, a uska specijalizacija steka. O praksi da ne govorim jer gotovo da je nema (npr mi na fizici nismo vidjeli nista od opreme jer je nema!). Kada dodjes van onda blejis ko tele jer prvi puta u zivotu vidis neki uredjaj. Vrlo slicno je sa svim nasim faksovima.
Samo kod nas se za posao gleda diploma (vecinom) dok je vani puno vece teziste na iskustvu. I u pravu su, jer kada kod nas student dodje na posao on nema pojma o nicemu i sve ga moras nauciti.
Ima jos jedan problem. Nasi studenti (vecina) NE ZELI uciti i misle da su najpametniji.
1. java i c nemaju apsolutno nikakve veze sa PHP-om. Po vasoj logici, kanali bi se trebali kopati zlicom a ne bagerom jer se zlicom to finije odradi.
2. Neznam zasto svi dr_kaju na pisanje koda u notepadu. Sta vas to cini hakerima? Vise ste l33t?
Budala je onaj koji ne koristi syntax highligting, odlican file manager, sinkronizaciju, live preview, intelli sense i slicne goody-e koje ti pruzaju alati poput Dreamweavera i slicnih programa. I ja ti garantiram da cu napisati jednako dobar kod u Dreamweaveru kao i ti u notepadu. I to duplo brze.
Drag and drop tabela, slika i ostalih djidji se ne smatra kucanjem koda. Ali Dreamweaver moze i to. Ako nekom treba.
3. Neoptimiziranost i netestiranost se ne moze opravdati rokovima. Takve aplikacije govore o tebi kao developeru.
1. ja samo velim da java i c nemaju ograničenja kao php
2. ne čini me to hackerom, ja nisam profesionalac, ja nisam ni amater programer i samo sam ti htio pokazati kako ja gledam na programiranje web stranica
ja mogu napraviti web stranicu, ali za puno više potrošenog vremena od profesionalca
naravno da se može napraviti i super kod u dreamweaveru, ali ja kao amater koristim WYSIWYG i automatsko kodiranje (potrebno to ili ne) i neću se baviti sa optimizacijama za svoje potrebe
htio sam samo ukazati na to.
3. ja nisam developer, ja sam osoba koja naručuje nešto, a dobije obično poluproizvod i sa samo 20% izvedenog od onoga kaj su mi prodavali na početku
Ima jos jedan problem. Nasi studenti (vecina) NE ZELI uciti i misle da su najpametniji.
Netočno...naši studenti NE ŽELE učiti jer im je apsolutno svejedno...dok si
vani stimuliran i učiš zato što sa znanjem raste i plaća, a ne zato što su
oni nekakvi karakteri i žele učiti samo zato što im se uči
Valjda je ovo rezultat osobne frustracije.... ne bi znao na čemu čovjek mora biti da ovako bulazni.... no ovakvi komentari su samo pokazatelj kakva si ti zapravo zafrkancija samome sebi.
To je to sto govorim. Danas su vecina gotovani koji bi sve gotovo. Rezultati su ovakvi kakve imamo. Ne kazem ja da su JAVA i C# programeri losi, ali ruku na srce, daleko je vise losijih nego kod C/C++ kod kojih gotovo pa nista nije gotovo. Nadam se da kuzite kaj ocu rec. Najbrze ces dobiti "programera" da ga naucis raditi u C# gdje uopce ne mora voditi brigu o dealokaciji memorije i uz sve to ima sve vec napisano (libovi).
Ako bas patis o dealokaciji memorije, tko ti smeta da sam upravljas garbage collectorom? A sto se tice vec napisanih libova, tebi je to losa stvar? Zasto bi programer morao izmisljati nesto sto je vec izmisljeno i vjerovatno bolje odradjeno nego sto bi to sam programer sam odradio?
Da si pravi informatičar, ne bi instalirao ništa Symantecovo! Zadnje što je valjalo je bio Norton Commander.
Slazem se :)
Iako Backup Exec necem valja. Ili bi ga radije svrstao pod Vertias-ov proizvod? ;)
Čim vidite ovo "Kao najčešći način na koji se očekuje da će IT osoblje povećati svoje znanje je učenje putem Interneta" sve vam je jasno.
Potpisujem
Imam jako dobra iskustva sa indijcima, kinezima i rusima. Od svih, ali doslovce svih, je kod katastrofa! Naravno, ima i dobrih ali je njihov broj zanemariv. Slicno i kod nas. Ima odlicnih, ali nazalost, vecina je losa.
Nas problem, a ima takvih komentara na forumu, je sto svi gledaju faks. Faks uopce nije bitan! Faks ti daje opcenita znanja ali ne i praksu. Ako usporedimo nase faksove i vanjske vidimo da vani studenti znaju znanje. Tj, podrucje koje su zavrsili rasturaju ali sve ostalo ne znaju. Kod nas je suprotno. Faks te nauci svemu i svacemu u sirinu, a uska specijalizacija steka. O praksi da ne govorim jer gotovo da je nema (npr mi na fizici nismo vidjeli nista od opreme jer je nema!). Kada dodjes van onda blejis ko tele jer prvi puta u zivotu vidis neki uredjaj. Vrlo slicno je sa svim nasim faksovima.
Samo kod nas se za posao gleda diploma (vecinom) dok je vani puno vece teziste na iskustvu. I u pravu su, jer kada kod nas student dodje na posao on nema pojma o nicemu i sve ga moras nauciti.
Programiranje i alat baš nemaju veze jedno s drugim, ja sam počeo sa Pascalom i Com negdje u isto vrijeme i to u Borlandovom Turbo C i Turbo Pascal , a da li mi je to kasnije pomoglo u radu s VB-om i C# u čemu sam profesionalno radio, pa baš i ne jer sve stvari koje sam trebao odraditi u VBu ili C# u Pascalu i Cu nisu niti postojale, tako da sam nove stvari morao počet učit od nule, znači jedina stvar koju sam naučio u Pascalu i Cu je bila metodologija i osnove programranja, a tehnologiju sam morao naknadno tesat.
Faks je bitna stavka i nauči te mnogo, ne znam kako faksevi funkcioniraju vani, ali ovi kod nas ti daju dovoljno znanja za početak profesionalne karijere, plus naučte te učiti, a jednom IT stručnjaku učenje ne bi smijelo biti strano.
Nisi valjda toliko naivan da stvarno misliš da ekonomisti imaju ikakve veze sa govnima u kojima se nalazi ova država? (to što proizvodimo nepotrebne kadrove je glupost, ali to nije uzrok za ovo što se sada dešava)
U ovoj zemlji se ne radi ništa bez političke odluke. Firme vode ljudi koje je politika (ili krađa) smjestila u fotelje, oni su doveli svoje rođose na sve važnije pozicije, a ljudi koji nešto znaju i mogu napraviti, šljakaju za smiješne novce. A ovi koji ih vode velikom većinom nemaju ni 1% znanja potrebnog za poziciju na kojoj se nalaze.
Prvo sam mislio da su rođosima infestirane samo državne firme, na žalost brzo sam se uvjerio da ništa drugačije nije ni u privatnima.
Ma dosel sam u firmu na gotovo i sad se mogu batje.
Poludel budem!!!
Kak da sad izađem iz začaranog kruga kad se sve veže jedno na drugo!
Taj Symantec je žešće smeće ili ja nemam sreće ili sam nesposoban!
Ne znam u kakvoj i kolikoj firmi radiš ali pokušaj po isteku licence uzeti ponude drugih alata te uz jedan dopis svom nadređenom pošalji kako i zašto bi trebali migrirati na nešto drugo. Neče ništa više koštati, dapaće možda češ i jeftinije proći.
Ako i ne odobre prelazak na novi alat barem imaš opravdanje di si tražio ako te netko krene prcat u mozak zašto ne radi.
Mi sve to imamo sa jednim drugim alatom (da sada ne reklamiram) i u tri godine bio je samo jednom krivi update koji je zamrzavao određena računala, ispravili su isti dan.
hahahahahah ispričavam se na izrazu ali jače je od mene..... kakav notorni glupan!! Zato su hvala bogu hrvatski ferovci najbolji na svijetu al za divno čudo svi veliki softwareski poslovi odlaze u srbiju i susjedne zemlje. Toliko o kvaliteti i traženosti hrvatskih informatičara.
"notorno" očito jako korišten izraz u marketingu, valjda isto kao i "revolucionarno".
Pretpostavljam da su definicije obje rječi negdje "zapele" pa se koriste tako često.
Ima tu istine: danas svaki papan koji može upaliti editor i kopi-pejstati kod odnekud misli da je programer, čak i kad slaže horor triler od softvera. Tome jesu pridonijeli najviše "jednostavni jezici pristupačni svakome" i alati koji su dali dojam da se povlačenjem ikonica i kontrolica programira. Mnoštvo je "programera" koji tako kodiraju.
@Vash: ma ono je provokacija/bockanje.
Ima tu istine: danas svaki papan koji može upaliti editor i kopi-pejstati kod odnekud misli da je programer, čak i kad slaže horor triler od softvera. Tome jesu pridonijeli najviše "jednostavni jezici pristupačni svakome" i alati koji su dali dojam da se povlačenjem ikonica i kontrolica programira. Mnoštvo je "programera" koji tako kodiraju.
@Vash: ma ono je provokacija/bockanje.
Ja sam godinama programirao u jednom takvom alatu i ne vidim ništa loše u tome
Dapače, rješava te brige oko nevažnih detalja i možeš se fokusirati na ono bitno
Nije da bi sad ulazio u neke rasprave, i sam nisam obožavatelj Symanteca, ali prema garternu njihov AV je u samom vrhu.
Čak sam i od korisnika (nažalost, ne mojih) čuo da im se AV popravio
Možda se velike kompanije ipak mogu promjeniti?
Nije da bi sad ulazio u neke rasprave, i sam nisam obožavatelj Symanteca, ali prema garternu njihov AV je u samom vrhu.
Loše karme se teško riješiti u IT-u, evo npr Secret World će možda biti najbolji MMO ikad, al
nakon faila sa AOC-om, ja nemam namjeru išta od Funcoma taknuti ni štapom...a Symantec
AV je nešto što prvo deinstaliram sa laptopa naših korisnika u firmi
Loše karme se teško riješiti u IT-u, evo npr Secret World će možda biti najbolji MMO ikad, al
nakon faila sa AOC-om, ja nemam namjeru išta od Funcoma taknuti ni štapom...a Symantec
AV je nešto što prvo deinstaliram sa laptopa naših korisnika u firmi
Slažem se s jednim i drugim, naime prije 2-4 godine Symantecov AV je bio gušilište , ali koliko sam u zadnje vrijeme čuo dosta su to popravili, ali kao što je segregator napisao jednom negativno iskustvo zna bit ključan faktor pri odlučivanju.
...ali kao što je segregator napisao jednom negativno iskustvo zna bit ključan faktor pri odlučivanju.
Upravo tako. Seagateove diskove vecina ljudi i dan danas izbjegava :)))
...ali kao što je segregator napisao jednom negativno iskustvo zna bit ključan faktor pri odlučivanju.
Upravo tako. Seagateove diskove vecina ljudi i dan danas izbjegava :)))
ali popularniji su mađarski IBM diskovi...