IT osoblje nema dovoljno znanja

poruka: 138
|
čitano: 18.306
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "IT osoblje nema dovoljno znanja".
17 godina
odjavljen
Re: IT osoblje nema dovoljno znanja
Busola kaže...

pa netko ukrade dio tvog rada da se prikaže boljim i na kraju od svog tog rada ostane jedan običan čušpajz...

Kao prvo - naglasio sam da NISAM završio fakultet. Stoga mi je logično da ću morati proći neke druge torture (umjesto akademskih) ako hoću raditi to što radim. Serem zapravo, nisu to torture - to je kad te bace u vatru i primoran si naučiti posao.

Kao drugo (u svezi sa citiranjem) - iz ovoga se vidi da ne znaš kako programerski timovi funkcioniraju. Postoje source control sustavi koji o tome brinu i u kojima se vidi tko je što napravio (ili eventualno ukrao). Ne nabijam ti na nos, samo ukazujem da nema te holivudske komponente u cijeloj priči.

Freak Show Inc.
17 godina
protjeran
Friday kaže...
Busola kaže...

pa netko ukrade dio tvog rada da se prikaže boljim i na kraju od svog tog rada ostane jedan običan čušpajz...

Kao prvo - naglasio sam da NISAM završio fakultet. Stoga mi je logično da ću morati proći neke druge torture (umjesto akademskih) ako hoću raditi to što radim. Serem zapravo, nisu to torture - to je kad te bace u vatru i primoran si naučiti posao.

Kao drugo (u svezi sa citiranjem) - iz ovoga se vidi da ne znaš kako programerski timovi funkcioniraju. Postoje source control sustavi koji o tome brinu i u kojima se vidi tko je što napravio (ili eventualno ukrao). Ne nabijam ti na nos, samo ukazujem da nema te holivudske komponente u cijeloj priči.

Fakultet u pravoj informatici na zapadu ništa ne znači. Realno najjači programeri vani su bez fakulteta ili završavaju tek fakultet , jer su rano povučeni i uočeni od strane poslodavaca. Npr. moj jedan moj prijatelj stručnjak za linux (vodio stranicu Linux za sve...) je usred fakulteta FER OSijek ošao raditi u SAD , jer jednostavno ga uočili i on odlučio (u biti par njih..) da nažalost u Hrvatskoj nema sreće. Sada ono što je najzanimljivije , da profesori na FER-u u Osijeku su puno manje znali od njega , ali jednostavno nisu mu dali da ruši njihov trubi dubi kredibilitet koji održavaju u Hrvatskoj... U biti samo još kod nas gledaju taj glupavi papir. Osim nekih specifičnih zanimanja ko doktori, nuklearni inženjeri, piloti... fakultet posebno ovi naši su običan ČUŠPAJZ na kojem se praktički ništa ne nauči osim posebno kod cura naglašeno bubati bez ikakvog razumijevanja.

Ironija surađivao sam sa magistricom ekonomije koja ne zna napraviti Excel tablicu , Powerpoint prezentaciju i šta je kompenzacija i  kako se obračunava plaća... Surađivao sam i sa inženjerima informatike kojima je vrh znanja instalirati Windowse i napamet znati osnovne naredbe C-a i Basica...

Da sunpr.  Tesla i Einstain prvo išli na fakultete , a kasnije stvarali nikada ne bi doprinjeli toliko svijetu. Ono što postaje opasno za društvo je ideja neoliberalnog kapitalizma da ljudima bez fakulteta daju što manju šansu da smijene njih i njihovu djecu , jer eto oni nisu školovani , a time automatski su i neznalice. Stvarnost je puno drugačija.

17 godina
odjavljen

Nije FER u Osijeku nego ETF. Tamo ima tako malo predmeta koji imaju dodira sa informatikom da je to smiješno. A znanje koje se tamo stekne u tim predmetima je još smiješnije (ili je tragično, nisam siguran). Radio sam par godina sa dečkom koji je završio ETF. Vrlo pametan dečko, "rasturio" je sve što bi bacio pred njega ali po završetku faksa nije imao apsolutno nikakvo konkretno znanje o bilo čemu što bi mu moglo pomoći u stvarnom životu. Inače, isprike da je netko bio u sukobu s profesorom "koji nije shvaćao" i da zbog toga nije završio fakultet mi nikako ne pije vodu. Bolje priznati (kao što sam i ja) - usrao sam i gotovo!

Freak Show Inc.

2 0 hvala 0
15 godina
Busola kaže...
Friday kaže...
Busola kaže...

Fakultet u pravoj informatici na zapadu ništa ne znači. Realno najjači programeri vani su bez fakulteta ili završavaju tek fakultet , jer su rano povučeni i uočeni od strane poslodavaca. Npr. moj jedan moj prijatelj stručnjak za linux (vodio stranicu Linux za sve...) je usred fakulteta FER OSijek ošao raditi u SAD , jer jednostavno ga uočili i on odlučio (u biti par njih..) da nažalost u Hrvatskoj nema sreće. Sada ono što je najzanimljivije , da profesori na FER-u u Osijeku su puno manje znali od njega , ali jednostavno nisu mu dali da ruši njihov trubi dubi kredibilitet koji održavaju u Hrvatskoj... U biti samo još kod nas gledaju taj glupavi papir. Osim nekih specifičnih zanimanja ko doktori, nuklearni inženjeri, piloti... fakultet posebno ovi naši su običan ČUŠPAJZ na kojem se praktički ništa ne nauči osim posebno kod cura naglašeno bubati bez ikakvog razumijevanja.

Ironija surađivao sam sa magistricom ekonomije koja ne zna napraviti Excel tablicu , Powerpoint prezentaciju i šta je kompenzacija i  kako se obračunava plaća... Surađivao sam i sa inženjerima informatike kojima je vrh znanja instalirati Windowse i napamet znati osnovne naredbe C-a i Basica...

Da sunpr.  Tesla i Einstain prvo išli na fakultete , a kasnije stvarali nikada ne bi doprinjeli toliko svijetu. Ono što postaje opasno za društvo je ideja neoliberalnog kapitalizma da ljudima bez fakulteta daju što manju šansu da smijene njih i njihovu djecu , jer eto oni nisu školovani , a time automatski su i neznalice. Stvarnost je puno drugačija.

Sve to vrijedi, osim toga Tesla je išao na fakultet (studij), za Einstena neznam.{#}

Inače kod mene na poslu imamo diplomiranog inžinjera strojarstva koji nikad u životu nije vidio stroj (time se još i pohvalio), a nije ga znao ni pokrenti. 

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
17 godina
mac92 kaže...
Busola kaže...
Friday kaže...
Busola kaže...

Sve to vrijedi, osim toga Tesla je išao na fakultet (studij), za Einstena neznam.{#}

Inače kod mene na poslu imamo diplomiranog inžinjera strojarstva koji nikad u životu nije vidio stroj (time se još i pohvalio), a nije ga znao ni pokrenti. 

Nije nikad vidio auto? Nezna upalit auto?
Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
16 godina
neaktivan
mac92 kaže...
Busola kaže...
Friday kaže...
Busola kaže...

Pa Ava ide na strojarski fax pa kad su joj pokazali motor od tankera nije znala što je to {#}{#}

Pa će isto dobiti posao kao neki inžinjer hahahah

So say We All
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.3.2012 7:59 (skyreeper).
17 godina
skyreeper kaže...

Pa Ava ide na strojarski fax pa kad su joj pokazali motor od tankera nije znala što je to {#}{#}

Ne ide, nego tu kod mene studira jezike {#}

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
16 godina
neaktivan
segregator kaže...
skyreeper kaže...

Uf moja greška to je bila jedna od naših bistrih misica.............E da sjećam se da mi je stric pričao kad je on iša na FER i prebaci se u ljubljanu na fakultet i sa njim je išla jedna sugrađanka koja je bita teška bukva itd itd....uglavnom moj stric sa 2 fakulteta dobije posao inžinjera u ISKRI (čovik koji i dan danas ima par patenata iza sebe i uspješno vodi svoju tvrtku) a ta njegova kolegica kojoj je on praktički položio sve ispite i rišia diplomski dobije posao kao glavni inžinjer za kompletnu proizvodnju u toj istoj ISKRI,i pogodite što je radila.............{#}{#}

To se isto danas događa,nemoran značiti ako osoba nema znanje da neće završiti na nekom radnom mjestu koje nije adekvatno za tu osobu.

So say We All
16 godina
odjavljen
segregator kaže...
skyreeper kaže...

Kako misliš "tu kod tebe"? Mene fascinira kako ona sama prijeđe cestu, a kamoli studira...

17 godina
Tonči kaže...
segregator kaže...
skyreeper kaže...

Kako misliš "tu kod tebe"? Mene fascinira kako ona sama prijeđe cestu, a kamoli studira...

Pa na sveučilištu di ja radim. Inače ima sve petice, samo jednu četvorku u indexu

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.3.2012 9:14 (segregator).
17 godina
odjavljen
segregator kaže...
Tonči kaže...
segregator kaže...
skyreeper kaže...

Pa na sveučilištu di ja radim. Inače ima sve petice, samo jednu četvorku u indexu

I dvije dobre četvorke na torzu... {#}

Freak Show Inc.
16 godina
neaktivan
Friday kaže...
segregator kaže...
Tonči kaže...
segregator kaže...
skyreeper kaže...

I dvije dobre četvorke na torzu... {#}

Ona ima sve petice i četvorke???Kome se ulizala.Da nebi opet neka sudska tužba isplivala.A što se tiče torza {#}{#}{#}

So say We All
16 godina
odjavljen
segregator kaže...
Tonči kaže...
segregator kaže...

S obzirom da tamo radiš, neću direktno insinuirati o načinima na koje je došla do tih ocjena, ali ta je osoba u mnogobrojnim obraćanjima javnosti i javnim obraćanjima drugim osobama, zorno pokazala da ne zna ni osnove talijanskog jezika (koji navodno studira?), ali i da ne zna pretjerano dobro ni materinji jezik. Uza sve to, izjavama redovito podupire tezu da i nije najoštriji nož u ladici. S druge strane, prošetala se navodno sudovima zbog seksualnog skandala s profesorskim kadrom (barem tako prenose mediji), što navodi na mnoge insinuacije koje bi Ministarstvo moglo ponukati na inspekcije.

17 godina
odjavljen

Dakle, sergegator, daj neke materijale sa video nadzora ako imaš... {#}

Freak Show Inc.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

S obzirom da tamo radiš, neću direktno insinuirati o načinima na koje je došla do tih ocjena, ali ta je osoba u mnogobrojnim obraćanjima javnosti i javnim obraćanjima drugim osobama, zorno pokazala da ne zna ni osnove talijanskog jezika (koji navodno studira?), ali i da ne zna pretjerano dobro ni materinji jezik. Uza sve to, izjavama redovito podupire tezu da i nije najoštriji nož u ladici. S druge strane, prošetala se navodno sudovima zbog seksualnog skandala s profesorskim kadrom (barem tako prenose mediji), što navodi na mnoge insinuacije koje bi Ministarstvo moglo ponukati na inspekcije.

tonči ava je tipičan primjer našeg fakultetskog obrazovanja

• nabubaj napamet riječ po riječ - i nakon ispita sve zaboravi

Dokaz tome su vrli doktori znanosti u vladi, ministarstvima i najvećim firmama

kako je moguće da takovi silni stručnjaci ne znaju ništa drugo do sistematski uništiti sve čega se dohvate?

jedino logično objašnjenje je da se na ispitima ne traži logičko razumijevanje već recitacija naučenih rečenica iz knjige dotičnog profesora (ako slučajno citiraš krivog profesora to je odmah 4 ili čak jedva 3 - jer taj kolega nije takav stručnjak kao profesor koji traži da ga citiraš)

Rezultat je da imamo gomile praznoglavih "stručnjaka" koji ne znaju misliti već samo k'o papagaji ponavljaju tuđe teze (pogledajte samo hdz, dajte mi od tamo navedite bar tri osobe koje znaju o čem pričaju, a da ne ponavljaju demagogiju istih rečenica od tuđmana pa do danas)

i kad ti praznoglavci dođu do vlasti - rezultat je ovo što imamo

žalosna je činjenica i da profesori više vole štrebere i recitiranje napamet nego logička razmišljanja (jer ovi im podižu ego i statistiku) i u konačnici nisu opasni da izguraju profesora (jer su idioti) sa njegovog mjesta, što pak dotičnom ostavlja sigurnu budućnost od 20 godina predavanja bez da moraju modernizirati svoje znanje....

17 godina
protjeran
Tonči kaže...
segregator kaže...
Tonči kaže...
segregator kaže...

Koje inspekcije kada su svi u talu... E da Vi znate kako se te kokoške orgijaju... Sve te za mene kokoške ko Ava, Sopekica, Sevka su se probile guzicom ... Bilo je toga i prije  (tako kažu stariji...) , ali ne u tolikom obimu. Uglavnom društvo i mediji nam sami nameću standarde ..., recite koga vidite kada upalite televizor neku dobru znanstvenu, povijesnu, alternativnu emisiju (kojih je izrazito malo...) ili Red Carpet , Survivor, sapunice, Big Brother, Farma i šta već ne...

Realno problem je ogroman , ali već bježimo od teme i to spada u sferu politike i neoliberalnog kapitalizma koji je donio totalno bolesne standarde...

17 godina

No comment {#}

15 godina
odjavljen
jumboY kaže...
Profesor Jakov kaže...

A jel se smije znati o kojoj firmi se radi ili konkretnije segment IT-a? (vidim da je o firmi koja razvija software riječ, ali koji tip)

Software jedino. Specijalizirali se prvotno za .NET, naknadno dobili dosta ponuda za MacOS + iOS aplikacije, pa se malo bacamo i na taj dio.

Imali manji dio posla i u PHP-u. Vec 2x sam otvarao topice gdje sam nudio posao, zanimljivo da se na jedan nitko nije javio. Barem na na bug.hr forumu. Oba su sada popunjena, a iskreno, vjerojatno cu i u buducnosti otvarati slicne topice.

@tonci

Cesto i zaposleni i/ili oni koji se zele zaposliti gledaju samo svoju guzicu. Osobno sam imao slucaj gdje sam covjeku platio 2 skupa tecaja, jedan za odrzavanje win servera, drugi za linux. Taj covjek se zadrzao dovoljno dugo da odslusa tecajeve, polozi iste i ode u Njemacku raditi, jer mu je netko iz rodbine sredio bolji posao. Samim time sam uzurbano morao traziti novog covjeka, a to nikad nije dobra stvar.

Nije sve crno/bijelo, niti ce ikada biti. Vecina poslodavaca su pokvareni, i gledaju samo svoj dzep. No nista bolji nisu ni oni koji se zaposljavaju. Barem vecina istih. No kako nije sve crno-bijelo, nije ni u ovom slucaju. Nisu svi poslodavci pokvareni, niti su svi zaposlenici "andjeli".

Ja osobno uzivam u programiranju, i ne mogu se zamisliti u bilo cemu drugom. U svoje slobodno vrijeme dosta visim po forumima, pretezito stranima. Citam, ucim, komuniciram. Volim takodjer dobru programersku knjigu, pa cak i u vezi tematike koja mi je dobro poznata. Uvijek ima prostora za uciti. I jedini dobar programer je onaj koji stalno radi na sebi. Kljucna stvar. No onda takvu osobu treba i advekatno platiti.

Svaka čast, ali nikada nisam mislio da bi netko tražio a kamoli nudio ozbiljan posao ovdje. A kad bolje razmislim, svi portali za traženje poslova su nekako previše generički. =/

Drazen kaže...
Opti kaže...
1tip kaže...

Kad naše firme ne bi zapošljavale osobe sa KV, SSS ili čak NKV i tražile od njih da obavljaju poslove na razini visoke stručne spreme, možda ne bi imali problema s nedostatkom znanja.

Ai kad zaposle ljude, mogli bi nešto u njih i uložiti, poslati ih na neki tečaj ili im omogućiti da steknu neki certifikat. Ja sam poslije faksa završio 5 tečajeva, svaki put su me šefovi mrko gledali kao da im pokušavam ukrasti radno mjesto. 

Službena politika najveće firme u mojem kraju: mi ne zapošljavamo informatičare sa VSS jer oni nemaju znanja koja mi trebamo. U prijevodu, šef im ima trogodišnju srednju i osjeća se ugroženim. 

Da oprostiš nemoj kenjat... Reci ti meni što VSS jednom sistem inženjeru znači? Apsolutno ništa, može s tim otrat guzicu! Prolem svih naših fakseva je da se svi orjentiraju na programiranje, a što ako to mene ne zanima? Što ako ja želim bit DBA, mrežni sistemac, MS sistemac, linux sistemac?? Radim kao sistemac, ali na faksu nisam apsolutno ništa naučio o tome, ima sam samo jedan kolegij o računalnim mrežama. Na faksu dobiješ dobru podlogu za programiranje i to je jedino zašto se isplati ić na faks (osim dobivanja papira pa da se doživot možeš uhljebit u neku državnu firmu)...

Evo ti jedan primjer, surađujemo sa jednom splitskoj gradskom tvrtkom kojoj šef IT-a (ujedno i jedina osoba IT-a) ne zna ubacit računalo u domenu. U mreži je raspad sistema, kaos, ali bitno da je on VSS i da voditelj IT-a :). Baš sam s kolegom nekidan komentira da je taj papak iti malo pametan sredia bi tu mrežicu kako spada i onda fušaria jer budimo realni radom u državnim firmam nije baš da se uči radeći posao (čast iznimkama).

To je ono sto sam i sam napisao. FAKS NISTA NE ZNACI!

Mozes biti Dr i sto ja znam kaj ali to ama bas nista ne znaci. Daj ti meni pokazi sto znas, a ne vrtiti formule i teoriju. Na nasim faksovima uci se teorija, a praksa je minimum minimuma. Lijepo kazes, ako uzmemo da je FER najjaci faks po tom pitanju dajte mi kazite koliko ljudi na njemu znade raditi sa, npr, Oraclom? Studosi znaju napisati najjednostavniji SELECT i tu zavrsava prica. Velika vecina ih misli da su bogom dani jer su dobili 5 iz selecta. Kada takav sa diplomom dodje u firmu (vecu) i kada ga prepisa balavac bez faksa ovaj se osjeca ugrozen i povredjen. E, to su HR sefovi.

Programeri isto tako. Znanje programskog jezika je kao vozacka dozvola. Medjutim, vozacka dozvola i voznja su dvije totalno razlicite stvari. Evo ti zadatak pa pokazi koliko si snalazljiv i kako ces ga rijesiti.

Nazalost danas naci dobrog "strucnjaka" nije moguce. Oni koji vrijede su vec zaposleni, a vecina novoga je koma. Totalna koma!

Ako ne vjerujete otvorite firmu pa probajte zaposliti nekoga. Da, i investiranje u nekoga u vecini slucajeva znaci da ce isti vrlo brzo otici iz firme. Jedan T-Com si to moze dopustiti, ali manja firma ne. Nemojte mi samo sada poceti sa placama. Visina place uopce nije bitna. Visina place ne utjece na kvalitetu. Dapace, ako nekome das visoku placu u vecini slucajeva ce postati umisljenko koji terorizira sve oko sebe.

Pa evo baš sam upisao sad na diplomskom studiju jedan predmet di će određeni % najboljih imati priliku odslušati tečaj za Oracleove baze podataka i dobiti certifikat.
Problem je što dosta veliki % ljudi jednostavno nije zainteresiran za neke stvari, ali bi takve stvari trebao filtrirati razgovorom za posao i natječajima (testovima).

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.3.2012 23:11 (Profesor Jakov).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice