a sad uzmi u obzir na kakvom se hw-u crti android a na kakvom ios
Izuzev kolicine rama (koju je i apple poceo filat) iphone ima jedan od najjacih SoC-ova na trzistu. Jezgre ne znace nista. Reci cu ti samo da imaju vise tranzistora od high end intel x86 proceva. Single core performance im je stoljecima zbog tog ispred bilo kojeg SoCa na kojem se vrti android. Ok, nesto ima i u samoj arhitekturi, ali iphone po nicemu ne zaostaje (dapace, SoC im je monstrum) od android drustva. Ljudi se tu zesce zaebu kad pomisle na applove dvije jezgre, ali ne znaju da su monstruozne + sestero-jezgrena grafika! :) Beast mada faka.
iPhone je zvijer što se tiče SOC-a, broj instrukcija po megahertzu im je daleko ispred svih procesora na tržištu, SOC sistema.
Velika većina aplikacija i dalje koristi dvije jezgre na smartphoneovima naveliko a iPhone je tu pa i aplikacijama koje koriste 4 jezgre ispred Androida i dalje.
U multithreadu(bench i slično)android based telefoni sa 6,8 jezgri mogu biti ispred iPhonea ali to u radu nije tako.
Po meni je Android što se tiče fluidnosti gdje i iOS ali je iPhone SOC i dalje ispred svih, pa onda Exynos pa tek Snapdragon, Kirin i MTK.
Ja osobno posjedujem iP5S i M2 Note sa MTK octo core chipsetom, iP je kudikamo jači ali razliku ne osjetim u svakodnevnom radu, porukama i svemu ostalom osim u igrama.
Isto tako iPhone ima i brutalan grafički čip te poprilično zatvoren sistem za korisnika kako bi u konačnici korisnik sam sebi nanio malo štete a i Appleu što se tiče plaćanja.
Osobno smatram da je jedina boljka iPhonea baterija koja s obzirom na specke mora biti puno jača na većini modela.
Koristim jedne i druge i smatram da korisnik tu puno utječe.
Ja patim od čistoće i želim da mi telefon radi kao sat pa sam Note rootao i maknuo sav bloat.
Baterija traje bolesno, kad ne surfam nego samo šaljem ws poruke ili mail bez attacha na prečici isključim 3G i na takve načine produžim trajanje baterije i ubrzam telefon jer nemam brdo smeća na njemu.
Mnogo puta sam naišao na stroj od PC-a i telefona koji šteka samo zato jer vlasnik nema pojma da neke stvari treba uraditi s vremena na vrijeme.
U konačnici smatram da je Android development napredovao strašno i da su telefoni sada super, pogotovo Google Nexus serija.
Tako da, ne pravim razliku među njima, svi imaju svoje za i protiv.
Pitanje je što je korisniku na kojem mjestu, od veličine pa do baterije.