Francuska želi zabraniti poslovne e-mailove izvan

poruka: 47
|
čitano: 6.647
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Francuska želi zabraniti poslovne e-mailove izvan ".
16 godina
Re: Francuska želi zabraniti poslovne e-mailove iz
GargamelHR kaže...

A što ako netko nema problema s time da mu šef, klijent ili netko treći pošalje poslovni mail?

Ništa dokle god ne očekuje da ga radnik pročita u svoje slobodno vrijeme kada se bavi svojim privatnim životom i problemima ili za vrijeme godišnjeg odmora-bolovanja.

A ne sutra ujutro dođeš u firmu, pa očekuje da si npr nešto napravio dok si u stvari bio izvan radnog vremena i prostora zaposlenja, dok je on naravno svoje vrijeme-odmor uredno iskoristio i tebi kao zaposleniku vjerovatno prebacio lopticu da uradiš nešto što je on trebao. Nek on šalje 2000 mailova, ali po zakonima di je to u efektu tipa njemačka, prvo ilegalno je da ti kao poslodavac njega uznemiravaš pozivima i mailovima izvan radnog vremena.

Na duge staze to je odlično jer su ljudi manje pod stresom , opušteniji su i kao izravna posljedica toga su puno efikasniji i bolji radnici dok su zapravo na poslu i rade.

Ovi što se bune za nekonkurentnost u članku sigurno su rukovodeći kadar ili tipa Human Resources department, sigurno neće biti jednih od onih koji će biti uznemiravani čitanjem mailova svojih nadređenih (čitaj u prevodu-do sutra da si napravio što sam ti zacrtao, to što trenutno nisi na poslu firmu ne zanima) kao npr. oni što su niže u poslovnom hranidbenom lancu.

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
14 godina
neaktivan
Colossus7 kaže...
Entry Point kaže...

Socijalisti. Nije ni čudo da su desetljećima u recesiji ili na rubu recesije.

Nijemci imaju zabranu E-mailanja radnika i zvanja mobitelom poslje radnog vremena ili za vrijeme godišnjeg odmora i bolovanja već uvedenu u praksi neko duze vrijeme.

gdje to? možda neke firme imaju takvu praksu, kao vw sa delayed dostavom maila, ali na razini zakona ne vjerujem.

zakon bi mogao jedino glasiti da poslodavac ne smije i ne može uvjetovati zaposleniku da odgovara ili komunicira vezano za posao nakon radnog vremena. Sve ostalo su regulatorska sranja.

dakle sve ostalo stvar uređenja odnosa poslodavac i posloprimac i zdravog razuma.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.5.2016 21:38 (grzzi).
10 godina
protjeran
Onjegin kaže...
RobertS kaže...
NEW_MAN kaže...
Francuzi i njemci su u top 10 izvoznika svijeta. Puno toga se izvozi i radi u drugim vremenskim zonama a onda ne mozes glumit gljivu ne odgovarajuci na mailove jer je van radnog vremena.
Moja bivsa firma je radila u zemljama od Juzne Amerike do Nove Kaledonije i ako je netko trebao pomoc u 22:00 na vecer ja sam bio spreman pomoci.
Kome ne pase nek rece sefu pa kad dobije kitu a ne povisicu onda nek se zali tu na forumu strucnjacima za sve i svasta.
Kaj ti mislis koja drama.

Ako firma radi i zarađuje 24/7 onda neka i organizira posao 24/7, dakle neka zaposli ljude po vremenskim zonama tako da nitko ne treba u 22:00 po svom vremenu odgovarati na mailove. Ako netko već mora odgovarati na mailove u 22:00, onda neka i bude plaćen za to (rad noću).

Prosječni Indijac je spreman da radi 24/7 za 300 Eura mjesečno s diplomom dva fakulteta u Indiji.

Da li će raditi malo lošije od top diplomca s MIT-a? Sigurno.

Da li je radnik koji radi za 40 puta manju plaću i ne traži nikakva prava bolji za firmu? Još sigurnije.

Nadji mi takvog Indijca treba mi, zapravo dva kad vec trazis. U stvarnosti vecina Indijskih freelancera su priucene domacice i seljaci, i nemaju veze s vezom. Obecaju brda i doline, a najboljem slucaju dobijes los rad. Ti obrazovani i pametni Indijci vec rade za velike kompanije, tako da pricas pizdarije. 

Imas tipican mentalitet balkanskih serifa koji misle da su bogom dani ako imaju neku firmicu.

16 godina
grzzi kaže...
Colossus7 kaže...
Entry Point kaže...

Socijalisti. Nije ni čudo da su desetljećima u recesiji ili na rubu recesije.

Nijemci imaju zabranu E-mailanja radnika i zvanja mobitelom poslje radnog vremena ili za vrijeme godišnjeg odmora i bolovanja već uvedenu u praksi neko duze vrijeme.

gdje to? možda neke firme imaju takvu praksu, kao vw sa delayed dostavom maila, ali na razini zakona ne vjerujem.

zakon bi mogao jedino glasiti da poslodavac ne smije i ne može uvjetovati zaposleniku da odgovara ili komunicira vezano za posao nakon radnog vremena. Sve ostalo su regulatorska sranja.

dakle sve ostalo stvar uređenja odnosa poslodavac i posloprimac i zdravog razuma.

Po zakonu je zabranjeno da se šalje ili kontaktira radnik tijekom godišnjeg odmora. Sve više ih sad uvodi praksu da kompanije po zakonu nesmije slati mailove ili zvati zaposlenika vezano za posao nakon radnog vremena. IT sistem je postavljen da automatski blokira takve mailove prema zaposleniku. Tj i ako ti pošalje, ti kao radnik nisi dužan odgovarati ili čitati taj mail dok ne radiš.

Ja znam za 2 konkrenta primjera, VW što si spomenuo i Fabercastel  koji proizvode olovke. Imaš ti praksu di Nijemac radi 36 sati tjedno, a plaćen je 40 sati i to uključuje 45 minuta pauzu koju imaju svaki dan usred radnog vremena + svi benefiti koje možeš zamisliti koje ja,ti i mnoge zemlje mozemo zamišljati samo u SF filmu.

Uglavnom kad se pita menađment ekipu na vrhu, kazu da je to ustvari čista dobra matematika, radnici su sretniji, međuljudski odnosi su vrlo  zdravi u radnom okruzenju, uzimaju u obzir njihove prijedloge i ideje ako se pokazu dobrima i ukomponiraju ju ih u poslovanje tvrtke-tvornice. Radnici sretni i efikasni, šefovi broje pare i uspješni su. Kad se radi, radi se, kad je radni dan gotov, gotov je. Ako se Njemački radnik smatra da je pod stresom, ode kod doktora i ima pravo da mu doktor propriše besplatan 3 tjedni spa izlet bez puno priče.

Onda  njemački radnički sindikati i njihova stvarna moć koja im je dana po zakonu, u nadzornim odborima tvrtki mora sjediti 50 % reprezenata radnika, npr. kao kod Mercedes-Benza  :)

Kada kompanija prekši prava ili zakon, vlastiti radnici te tuže jer su i po zakonu obavezni to da učine, kao što se to desilo baš u VW nedavno sa onim skandalom.

Naravno za imigrantsku ekipu je vrlo malo vjerovatno da rade takve poslove.

Uglavnom tko hoće da padne u depru i čudi se neka pogleda novi doc od Michaela Moora *Where to Invade Next* te vidi diljem Europe kako su postavljeni sređeni školstvo,  obiteljska, radnička prava-uvjeti, zatvorski, policijski sustavi itd.

11 godina
Drago, da 6 ekonomija svijeta kojoj BDP nije presao preko 1% rasta preko 10 godina. Za 5-10 godina ce biti daleko od 6-tog mjesta

Plutaju na oko 0.2% vec godinama, otuda na rubu recesije. Doslovno drze glavu iznad vode.
Samomrzeći hrvat
16 godina
Entry Point kaže...
Drago, da 6 ekonomija svijeta kojoj BDP nije presao preko 1% rasta preko 10 godina. Za 5-10 godina ce biti daleko od 6-tog mjesta

Plutaju na oko 0.2% vec godinama, otuda na rubu recesije. Doslovno drze glavu iznad vode.

Da je nama tako plutat frende :)

Mijenjao bih ja njihovu ekonomiju za našu, u sekundi.

11 godina
Pa i plutamo, kako ne bi, samo sto mi nismo bivsi kolonijalisti :)
Samomrzeći hrvat
14 godina
neaktivan

nisam siguran da se radi o zakonu, prije će biti o nekakvom pravilniku ili politici određene firme. Dakle oni koji mogu ili žele tako nešto će omogućiti u kolektivnim ugovorima. To vjerojatno vrijedi samo za određene poslove ili razrede plaće. Kažem, zakon te može štititi u slučaju da dobiješ otkaz jer nisi odradio neki zadatak koji si dobio van radnog vremena, al to je to. Na mailove koji su poslani nakon radnog vremena odgovorit ćeš kad dođeš na posao, ali ako baš imaš volje ili želje ili misliš da je bitno naravno da ti nitko ne bi smio braniti komunikaciju sa zaposlenikom i obratno.

0 0 hvala 0
16 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
BudalastoStvorenje kaže...
NEW_MAN kaže...
Francuzi i njemci su u top 10 izvoznika svijeta. Puno toga se izvozi i radi u drugim vremenskim zonama a onda ne mozes glumit gljivu ne odgovarajuci na mailove jer je van radnog vremena.
Moja bivsa firma je radila u zemljama od Juzne Amerike do Nove Kaledonije i ako je netko trebao pomoc u 22:00 na vecer ja sam bio spreman pomoci.
Kome ne pase nek rece sefu pa kad dobije kitu a ne povisicu onda nek se zali tu na forumu strucnjacima za sve i svasta.
Kaj ti mislis koja drama.

http://www.cnet.com/news/e-mail-after-work-hours-thats-overtime-says-law/

Tako je prekovremeni sati i kao takvi su se i vrednovali.

Nisam radil za badava i moj poslodavac nije ocekivao da radim za badava.

Problem je kaj se u Hr zabokrecini nista ne placa a jos manje prekovremeno pa kad pocne diskusija o mailovima iza radnog vremena onda svi objese nos.

Da ne seremo na dugo i siroko recimo ovako.

Jeste li spremni odgovarat na mailove poslije radnog vremena i mjesecno zaradivat 15k kn?

Tak dugo dok sam placen za svaku minutu opce mi je sve jedno ako je mail pet minuta poslije posla ili u ponoc. 

11 godina
neaktivan
NEW_MAN kaže...

Jeste li spremni odgovarat na mailove poslije radnog vremena i mjesecno zaradivat 15k kn?

Tak dugo dok sam placen za svaku minutu opce mi je sve jedno ako je mail pet minuta poslije posla ili u ponoc. 

Teoretiziraš ili tako radiš?

Spremni su oni koji imaju 20 godina i tek su počeli raditi. Tako smo mnogi radili, a nekima su prekovremeni plaćani jedno vrijeme, pa onda više nisu. I moj frend je isto nadobudno radio žestoko prekovremeno (privatna firma) koju godinu, a onda je odustao. Ne isplati se. Čovjek treba imati privatni život i svoje slobodno vrijeme. Tko može raditi kvalitetno godinama (do svoje 67. godine) i svaki dan doći u 8 ujutro i otići u 8 navečer i još doma nositi posao? To vodi u bolest.

14 godina
neaktivan

koliko vas radi i koliko vas je šef tražio da odgovarate na mailove nakon radnog vremena?? uostalom koji k ću odgovarat i da hoću kad mi je sve uglavnom na radnom kompu, tako da naravno da dobijam i šaljem van radnog vremena mailove kad se sjetim nečeg bitnog, ponekad gledam mailove, ponekad ugasim mob ... a odgovaram kad stignem ... šta se tu ima država petljati, vajda ima pametnijeg posla ili treba još par sto uhljeba da kontroliraju kad tko šalje mailove ... jesus.

0 0 hvala 0
17 godina
Entry Point kaže...
Pa i plutamo, kako ne bi, samo sto mi nismo bivsi kolonijalisti :)

Pa tu si u pravu, ali sam sebi ne dozvoljavaš da dovedeš zaključak do kraja - nema veze socijalisti, konzervativci - dobrostojeće su one zemlje koje su bile kolonijalne sile i na račun toga i dalje imaju primat u međunarodnim ekonomskim odnosima. 

Stoga je dvostruko promašen komentar o socijalistima na vlasti jer bi trebao biti dvjestan da to nema veze s Francuskom ekonomijom.

This space for rent!
11 godina
Drago kaže...

Pa tu si u pravu, ali sam sebi ne dozvoljavaš da dovedeš zaključak do kraja - nema veze socijalisti, konzervativci - dobrostojeće su one zemlje koje su bile kolonijalne sile i na račun toga i dalje imaju primat u međunarodnim ekonomskim odnosima. 

Stoga je dvostruko promašen komentar o socijalistima na vlasti jer bi trebao biti dvjestan da to nema veze s Francuskom ekonomijom.

Joj Drago moj Drago, svjestan sam ja jako dobro toga, ne trebaš mi govoriti kao da sam djete u školi, samo malo zahebancije nije nikog ubilo (valjda), i gledanje reakcije na isto to 

p.s. Razveseli se malo 

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.5.2016 13:12 (Entry Point).
16 godina
Entry Point kaže...
Drago kaže...

Joj Drago moj Drago, svjestan sam ja jako dobro toga, ne trebaš mi govoriti kao da sam djete u školi, samo malo zahebancije nije nikog ubilo (valjda), i gledanje reakcije na isto to 

p.s. Razveseli se malo 

Evo Drago će ti oprostiti što te tuko :D

16 godina
grzzi kaže...

nisam siguran da se radi o zakonu, prije će biti o nekakvom pravilniku ili politici određene firme. Dakle oni koji mogu ili žele tako nešto će omogućiti u kolektivnim ugovorima. To vjerojatno vrijedi samo za određene poslove ili razrede plaće. Kažem, zakon te može štititi u slučaju da dobiješ otkaz jer nisi odradio neki zadatak koji si dobio van radnog vremena, al to je to. Na mailove koji su poslani nakon radnog vremena odgovorit ćeš kad dođeš na posao, ali ako baš imaš volje ili želje ili misliš da je bitno naravno da ti nitko ne bi smio braniti komunikaciju sa zaposlenikom i obratno.

Poanta je izbor i pravo radnika, jer naravno kao što si opisao nisu svi poslovi iste prirode i dinamike , niti uvjeti rada, razina stresa, plaća itd.

Problem u ovoj državi je to što trud i prebijanje u debeloj većini slučajeva ne donosi ništa osim čira i razočarenja, a prekovremeni plaćeni su nepoznat pojam.

Imaš zemalja di je slično kao kod nas, a brate imaš zemalja di si plaćen adekvatno za svoj znoj i trud, pa tko hoće nek udara prekovremeno, i nek nosi posao doma.

13 godina
neaktivan

Najinteresantnije je to da unatoč takvim benefitima radnika u Njemačkoj njezino gospodarstvo je u svjetskom vrhu. To je konkurentnost. Mogu li ja biti konkurentan u Hrvatskoj kad moram "podmazivati" stvari? Retoričko pitanje.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.5.2016 19:51 (ELNinjo).

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice