Ima film o tome.. samo da ga se sjetim kako se zove.
Mislim da je ovaj Dark Waters... i još uvijek se tuže.
Kemičar u kući (#38): Opasnost od teflona – mit il
- poruka: 54
- |
- čitano: 25.185
- |
- moderatori:
vincimus
Ok to je sa zagrijavanjem problem, a koliko je opasno pojesti teflon koji se guli sa tavica. Kad pogledam tatine tavice bude mi muka, ali mi ih ne da baciti u smeće, iako ima keramičke. Jel taj keramički premaz stvarno ok?
Od jedenja teflona ne trebate se bojati, jer je teflon vrlo inertan materijal, pa se čak upotrebljava u medicini za izradu implanata. Druga je priča što teflonske tave nisu trajne, pa ih treba tu i tamo baciti u smeće.
Odličan film i vrhunska uloga Marka Ruffala.
gus ili giza ili lijevano željezo pretpostavljam... može i čelik ali prije upotrebe treba načiniti ono što englezi kažu "seasoning", polimerizirati na visokoj temperaturi tanak sloj ulja na površini posude od čelika (wok npr.) i ljevanog željeza, nakon toga niš se ne lijepi na njih + zaštita od hrđanja
Od jedenja teflona ne trebate se bojati, jer je teflon vrlo inertan materijal, pa se čak upotrebljava u medicini za izradu implanata. Druga je priča što teflonske tave nisu trajne, pa ih treba tu i tamo baciti u smeće.
Još treba dodati da za podmazivanje u prehrambenoj industriji se koriste masti na bazi teflona, većina navojnih spojeva u vodovodu je brtvljena teflonskom trakom. Tako da jedenje teflona nije opasno.
Kod teflonskog suđa najgore je pregrijavanje što dosta ljudi radi.
Najzdravije je gus, inox i bakar. Mane su narovno seasoning i cijena za druge dvije opcije.
Najzdravije je gus, inox i bakar. Mane su narovno seasoning i cijena za druge dvije opcije.
Bakar je ako se ne varam odličan po pitanju provođenja temperature, ali je i iznimno reaktivan što nije poželjno, uz to je i jako skup.
Mislim da su najzdraviji ipak staklo, keramika i glina, a ujedno su i poprilično jeftini. Mana im je krhkost u usporedbi sa željezom.
Kod nas je izbor odavno pao na taj trojac (staklo, keramika i glina) kad su u pitanju posude za kuhanje i pećenje, a tu su i wok i tava od lijevanog željeza.
EDIT: imate upravo lijepi popust na De Buyer posuđe pa si uzmite dobru tavu za palačinke ili kvalitetan željezni wok.
nije li suludo presvlaciti tave, cija je osnovna svrha obrada hrane na visokoj temperaturi, necim sto je izuzetno otrovno na visokoj temperaturi...
zasto uopce to raditi... zasto ne odabrati neku drugu tvar...
uzmimo analogiju da recimo spremamo municiju u crne sanduke... i onda kazemo da temperatura na suncu nece prijeci recimo 70 celzija i da je to ok.
zasto ih ne obojati u bijelo (ako cemo ih vec izlagati suncu).
Nije teško pregrijati tanku laganu tavu koja se reklamira kao zamjena za korištenje masnoće, pogotovo na plinu. Par sekundi i već se dimi iz nje.
Još sam prije čuo da teflonsko posuđe nije baš "zdravo". Međutim, ako znaš kemiju, onda ti nije problem znati pravo stanje stvari. Kuda god se okreneš sve je kemija.
Zanimljivi su ovi nazivi u kemiji(npr.'tertrafluoreten')....Uopće nisu komplicirani za izreći, hrvatski i engleski nazivi....Vjerujem da nije lako biti student kemije.
Mozda je Raos znanstvenik koji se kemijom bavi citav zivot, ali ja cu vjerovati ipak Pernaru.
@Psiho246
Frendač, ne znam jel se šališ, zezaš, trollaš, ali ne radi ti se o vjeri. Može ti vjerovati kaj želiš, al' jedno je kada je nešto egzaktno, kada je nešto istina, a drugo je kada je nešto poluistina, laž, muljaža,....
Briga me za tog bivšeg narodno poslanika, al' on nema dokaze da se razumijem u kemiju. Koliko je zadataka riješio drug Pernar, a koliko prof. N. Raos u svojem životu što se tiče kemije. Koliko znastvenih radova ima Pernar, a koliko prof. N.Raos?
Prof. N. Raos je vrhunski stručnja, te volim njegove tekstvoe, knjige i komentare na forumu. Ovaj spometuti tip me ne zanima u nikakvom smislu. Neznalica jedna. Ne radi se o vjeri, nego o zdravom razumu.
Živjela nauka, dole nezanje.
Inače, hvala prof. N Raosu na vrlo dobrim tekstovima, gdje kemiju približava širim slojevima ekipe.
Bakar je ako se ne varam odličan po pitanju provođenja temperature, ali je i iznimno reaktivan što nije poželjno, uz to je i jako skup.
Mislim da su najzdraviji ipak staklo, keramika i glina, a ujedno su i poprilično jeftini. Mana im je krhkost u usporedbi sa željezom.
Da, bakar presvući nekim zaštitnim slojem i to je to.
Opet nema nekog izbora osim teflona...
A to da je skup, zato kaj se takvo posuđe nije baš udomaćilo kod nas, pa drže visoke cijene kao jer imaju"ekskluzivno" te tave.
Najbolje rješenje: zaputiš se na izlet kroz Bosnu i usput kupiš bakreno posuđe; kod njih ga ima na sve strane i poprilično jeftino (bar je tak nekoć bilo).
Mozda je Raos znanstvenik koji se kemijom bavi citav zivot, ali ja cu vjerovati ipak Pernaru.
Slažem se, ak' je Pernar nekaj rekel onda je to to, nema se tu kaj više pametovati.
Ovo što je zadnje napisano o bakrenom posuđu je točno. Bakar nije kemijski inertan materijal, a osim toga je otrovan, posebice ako se s nečim legira. Zato se bakreno posuđe presvlači s unutrašnje strane kositrom ("kalaisanje"). A što se tiče teflona... Treba znati da tehnologija napreduje, tehnologija materijala napose, pa tako i tehnologija kuhinjskog posuđa. Aluminij i teflon su nekoć možda bili najbolji materijali, danas više nisu. Gus i keramika? Možda su najbolji za kuhanje i zdravstveno najpovoljniji, no lako se razbiju ili nešto u kući razbiju. Talesu iz Mileta (ili nekom drugom grčkom filozofu, ne sjećam se točno kojem) upisuju u veliku zaslugu što je izumio zvečku. Djeca se naime u staroj Grčkoj nisu imala čime igrati, pa su lupala po loncima. Zamislite kućanstvo sa šestero, sedmero sitne djece, a sve puno glinenih lonaca i amfora! Koliko su jada zadavala svojim roditeljima ne može se opisati. Ipak, krhotine glinenog posuđa služile su za pisanje, pa je i od razbijenog lonca bila nekakva korist.
znači, nije pametno jesti posuđe presvučeno teflonom ili bakreno ali možemo žvakati gus do mile volje. mljac. jupi.
Ok to je sa zagrijavanjem problem, a koliko je opasno pojesti teflon koji se guli sa tavica. Kad pogledam tatine tavice bude mi muka, ali mi ih ne da baciti u smeće, iako ima keramičke. Jel taj keramički premaz stvarno ok?
Zavisi koja vrsta keramike. Imaš kineskih ulijepiš nakon 1. uporabe imaš dobre da ti ulje ne treba. Dok ne "crkne" tava.
Ima u gore fimu kada lik pita koliko ovih što je autor F-C-F F-C-F možemo napraviti, odgovor je bio "pa koliko želimo".
Na pitanje što bi bilo kada bi to čovjek jeo.. odgovor je bio čudan kao "gdje ćeš me to pitati, to je isto kao da me pitaš šta bi bilo kada bi čovjek pojeo kilogram ili par kilograma gume".
Odličan film, po istinitom događaju i otrkiva kako je došlo do masovne uporabe teflona. Moja preporuka i nije dosadan i nije dokumentaran.
Inače nema do Metalca Srbija posuđa. Imaju "sahan" (sahan na turskom - limena posuda) tanjuri ali jako su rijetkost.
A da se ja pitam nema do kamene posude (ili glinene ništa).. 2 ili 3 vrste mesa ili more povrća pa napravi kuhanje da su lignej na žaru - pašteta.
Odličan film i vrhunska uloga Marka Ruffala.
Onda sam pogriješio film.. sad ću ja njega za čas skinuti da vidim je li to - taj. Ali film je odličan, mislim taj na koji ja mislim.
A mislim da je to taj.
Kakva je situacija sa drugim "teflon" kućanskim uređajima, pada mi na pamet ovaj moj toster za sendviče. Nemam pojma koju temperaturu postiže, ali zna mi tu i tamo ostati upaljen malo duže dok se grije
Može li se tu postići ta opasna temperatura za teflon? Recimo da je upaljen 20 min. i zaklopljen. Pretpostavljam da ne bi trebala biti prevelika temperatura?
EDIT: čitam ponovno članak 380 stupnjeva, mislim da bi se rastalio ovaj moj toster na toj temperaturi... barem mi tako djeluje.
Odličan film i vrhunska uloga Marka Ruffala.
Ako se ne varam, govorilo se i posljedicama koristenja teflona. Ali teflon tada i danas nisu isto.
Odličan film i vrhunska uloga Marka Ruffala.
Ako se ne varam, govorilo se i posljedicama koristenja teflona. Ali teflon tada i danas nisu isto.
Je, na par mjesta (posebno u odjavnoj špici) je spomenuto, kako bi film dobio na senzacionalizmu i bolje se prodao.
380 oC je poprilično visoka temperatura, jer kositar se tali na 232, a olovo na 327 oC. Najveća temperatura koja se može postići u elekričnoj pećici je 250 oC, pa je očito da veće temperature u kuhinji ne dolaze u obzir - ako ne želimo jesti zagorotinu. Svi se organski spojevi raspadaju se u rasponu temperature od 400 - 600 oC, pa tako i polimerni materijali. PVC se raspada (kemijski se mijenja, dimi se) već na 300 oC.
Je, to je taj film... BlueMax je u pravu ali govori se i o teflonu čak u filmu lik crta lanac C-C-C-C.
Za danen imam par PrtScrnova:
Možda će ti potaknuti nostalgiju, meni jeste kada sam vidio da lik pretražuje Alta Vistom (nije bilo sada nam omraženog Googla). I govori kako je to 3M izmislio ali više ne rade. Zašto? 3M nije htio odgvoriti. Film je top.
Tko stavlja teflon tavu u peć, pa da bi te temperature bile relevantne?
Obično plinsko kuhalo stvara temperaturu od 800 do preko 1000 stupnjeva, tako da prelaženje 380 °C "u kućnim uvjetima" nije nikakva znanstvena fantastika.
Postoji umjetna kemikalija izumljena za vrijeme projekta Manhattan.
Odbija tvari, psobeno vodu.
Pa su je iskoristili da napre prvi vodonepropusni premaz za tenkove.
Neuništiva je.
A onda su neke firme pomislile "Hej, zašto samo za bojno polje? Zašto ju ne bi doveli u američke domove?"
Hvala danen na fantastičnom članku.
Da odgovorim uuY. Točno je da se tava stavlja na plinski plamen koji ima temperaturu od 700 oC i više, no ne stavlja se u plamen teflon, nego lim koji je s druge strane obložen teflonom. Tava se s druge strane, one obližene teflonom, hladi strujanjem zraka (konvenciom) i zračenjem (radijacijom). Uzmite primjerice lonac pun vode. Kolika je tempratarura na njezinom dnu? Ne više od 100 oC, jer se hladi vodom. Tako se i tava hladi zrakom. Da nije tako onda bi u njoj sve zagojelo, na što sam ukazao i u članku. To opet na znači da ne možete uništiti teflon na tavi i ispuniti kuhinju otrovnim plinovima, ako vam je baš stalo da to učinite. Bitno je da se to pri normalnoj termičkoj obaradi hrane to ne događa.
Pa vjerojatno nemaš tu klizavost na tom oštećenom dijelu kao kod teflona (sa tavom od teflona ti treba doslovce kap ulja ako ne i manje od toliko + taj dio ti još i korozira + svašta nešto.
Jedva čekam da ovu tavu koju sam htio da bacim stavim na kamin gdje svojim instrumentom mogu do +500°C Ups to ne bi bila dobra ideja, sad sam skužio jer bi teflon počeo da isparava sa ovim otrovima.
danen, može li kakav članak o tome da li su stare cigle iz veso peći one šamtoske karcinogene ili ne. Kamin nisam još završio (samo taj donji dio) jer lik koji mi ga je pravio, a pravio ih je i u Njemačkoj i CH, kaže da su te cigle (šamotne) kao karcinogene? Ove obične nemaju šanse na ovom kaminu. A još uvijek čekam da taj lik (a donis već dvije godine ) tu smjesu koja izlije na betonski dio kamina.