Teško je reći, 7,62 trese jako, to je istina, bitno da barem jedan zahvati bedro ili nadlakticu, bilo što i priča je gotova. Ne treba ići ni u glavu ni u prsa. Ako uđe u trbuh, stigneš još i popričati s njime. Starijim profama bih dao uzi, nešto slabije da otprilike pošalju paket od 10 komada u pravcu pinganja pogotovo ako imaju samo naočale za čitanje kod sebe.
Ne trese jako (nisu to njemačke strojnice iz ww2 pa s boka) već je ak47 neprecizan ko ćoravi krtz, plus rafalno ga diže na 45 stupnjeva.
S uzijem (zbrojovke...) možeš "pričati" na 15 metara, sve dalje od tog je u krugu od 2m neprecizno. Preciznije kamen baciš ;)
Prvo što bi skužio u Nuštru je da se svi ili voze biciklima, ili kao rastafarijanci neku reggae čagicu imaju, i dok hodaju i dok stoje. Zbog snajpera 24/7. U 1-2 dana to preuzmeš, nakon prvog propuha od metka blizu tikve. Gibaš se +/- pola metra, snajper te ne može naciljati.
No ako se iz panike ukočiš ili instiktivno počneš bježati unatrag, na istoj si liniji - popit ćeš garant. Vrijedi i za kalaš itd.
Kalaš na 30m, iz ruke, pa još rafalno - nema šamse. Pa još trzaj, u pravilu ti valjda već 3. metak metar iznad glave.
Sad opet, tko se zna služiti tim gadostima, pa još dupli okvir ima (da ne zanosi toliko)... ali to brzo vidiš s kim imaš posla (ehm, ako stigneš).
imho zahebanija je prastara M48 ili obična papovka, neki hladnokrvan igrač će na 50-80m pogoditi cca 6/10, skoro pa "rafalno".
Sve bi ja oružje pozabranjivao, samo "službama" - ne svim i to uz obavezan video (kao u US sad), da se vidi da nije došlo do zlouporabe.
Hobi, trofeji, lov, ribolov, sport... zahebi.
Radio sam na strelištu. M75 je lomio sve do 400 m, jasno, dobro upucana puška, tanđara M48, papovka pa ak, istina. Najbrutalniji je M53 u šarafštuku, postolju.
S tim sranjem su nam razvalili grudobrane i počeli rokati po instalacijama pa sam morao sirenom prekinuti gađanje i dva dana smo sanirali štetu.
Što se tiče aka i rafalno, zato i diže jer trese, ali ako ga držiš kako spada na 30 metara smo kokoši za juhu trančirali bez problema. Nezgodno za javnost ali u mojoj brigadi je najviše sranja bilo u međusobnim razračunavanjima, malo cuga pa pušiona na poker aparatu, srećom svi su u "zasluženim" mirovinama pa sam isto malo skeptičan prema neselektivnom dijeljenju oružja, a disciplina nam je bila kao na krstarici Costa Concordia. Ispucao sam more metaka i sa svjetlećim mecima bih od onog tipa napravio božićno drvce na 30 metara. Dosadno bilo tijekom primirja 92, Santa Barbara ide tek u pol sedam, ne da mi se provlačit' drnč oa rađe jedan okvir poslat' u nešto da vidim kako mi ide, a cijev se sjaji. Inače, samoobrana i je stvari izbliza do nekoliko metara. Ove priče o Bruce Willisu Pravednome koji će po shop centrima spašavti nejač privatnim naoružanjem isto ne spadaju u realu.