10kW lol. Okrenes se i postanes Stevie Wonder
SAD dobile prvi prijenosni taktički laser iz North
- poruka: 39
- |
- čitano: 25.340
- |
- moderatori:
vincimus
Ovo dofurat na neki party
Nije baš smiješno.
Ova rečenica je znakovita; "Iz Northrop Grummanna kažu kako su ekspertizu stečenu u razvoju tog oružja primijenili i kako bi izradili njegovu minijaturiziranu varijantu, laganu, ali istodobno i učinkovitu."
Sve više razmišljam da će sve više današnjih revolvera, pištolja, strojnica, otići u ropotarnicu povijesti, a zamijenit će ih lasersko oružje kratkog dometa.
Star Trek na vratima.
Cim vidjeh ovo "Pistolj do nekih 20-30 metara" udarih reply ali vidim da si se ipsravio ;)
Pogoditi nestoi sa pistoljem na 20 do 30 m je lovacka proca isto kao rafal iz ak47 sa svim zrnima u metu.... Cuo sam i to ;)
Cim vidjeh ovo "Pistolj do nekih 20-30 metara" udarih reply ali vidim da si se ipsravio ;)
Pogoditi nestoi sa pistoljem na 20 do 30 m je lovacka proca isto kao rafal iz ak47 sa svim zrnima u metu.... Cuo sam i to ;)
eh znam par ljudi kojima ne bih stao ni 50-100 m dok imaju pištolj u ruci, tako da to nisu lovačke...
Kalaš, ako ne odbijaš juriše kineske pješačke divizije, nemaš kaj ispucavati više od 3 metka zaredom (nosi gore desno svse više, zato M70 imaju ukošeni navrtak na ustima cijevi) i to trebaš biti vražje utreniran da ti slijedno polazi za rukom (kažiprstom)...
eh znam par ljudi kojima ne bih stao ni 50-100 m dok imaju pištolj u ruci, tako da to nisu lovačke...
Kalaš, ako ne odbijaš juriše kineske pješačke divizije, nemaš kaj ispucavati više od 3 metka zaredom (nosi gore desno svse više, zato M70 imaju ukošeni navrtak na ustima cijevi) i to trebaš biti vražje utreniran da ti slijedno polazi za rukom (kažiprstom)...
Znam i ja ali to su teski izuzeci....
I za kalas znam pucao sam iz njega. Pricam o standardnoj ak47 iz jna 7,62 mm. Naravno da nema potrebe ali slusao sam price o rafalu u metu.....;)
ako se ovo kombinira s revolucionarnim baterijama iz prijašnjih različitih napisa o "tematici", možda čak može "opaliti" i dvaput u jednom danu, ako je blizu suprčarđr. bit će vojsci dosadno čekati ali uvijek ima šljunka za prebacivanje lopatom s jedne hrpe na drugu.
Kako je napajanje izvedeno da taj top moze izbacit 10kW lasersku zraku ?
Otkuda izvor energije ?
ako se ovo kombinira s revolucionarnim baterijama iz prijašnjih različitih napisa o "tematici", možda čak može "opaliti" i dvaput u jednom danu, ako je blizu suprčarđr. bit će vojsci dosadno čekati ali uvijek ima šljunka za prebacivanje lopatom s jedne hrpe na drugu.
A što češ kad u Americi nema stručnjaka kavih ima po našim forumima.
Znam i ja ali to su teski izuzeci....
I za kalas znam pucao sam iz njega. Pricam o standardnoj ak47 iz jna 7,62 mm. Naravno da nema potrebe ali slusao sam price o rafalu u metu.....;)
ima ih itekako, ja sam u lasu gađao sve u crno, najprije u jednu metu, zatim u dvije naizmjenično, udaljenost 10 metara
lik je mene i kolegu upozorio da će s nama gađati uvježbana likuša koja redovito gađa, pa da se ne ljutimo kad bude imala bolje rezultate
na kraju je ona gledala ispod oka, a lik koji je vodio streljanu nije vjerovao da prvi put gađam pištoljem
iz kalaša rafalno sve u metu može jedino ako stoji ispred nje direktno
Praznjenje takoder treba uzet u obzir, da ispucas 10kW momentalno vise zvuci ko neko kondenzatorsko-baterijsko rijesenje ili nesto sasvim trece koje nama (meni) nije poznato.
Sa poznavanjem danasnje tehnologije vise zvuci ko oruzje za jednokratnu uporabu ako se radi o "baterijskom" tipu izvora energije.
Drago je svojedobno napisao baš lijepu "crticu" o tome (= takvim stvarima).
Praznjenje takoder treba uzet u obzir, da ispucas 10kW momentalno vise zvuci ko neko kondenzatorsko-baterijsko rijesenje ili nesto sasvim trece koje nama (meni) nije poznato.
Sa poznavanjem danasnje tehnologije vise zvuci ko oruzje za jednokratnu uporabu ako se radi o "baterijskom" tipu izvora energije.
Da, poslije baterije kondenzatori za "tankiranje" energije za burst (normalno switchano preko nekih MOSFET-a).
Odokativno bih rekao nekih 10 KWh litijska baterija (cca. 33 litre i 50 kila), potrošnja lasera cca. 40kW, što bi u CW modu bilo dostatno za nekih 15 minuta neprekidnog pucanja.
A to je jako, jako, jako puno, jer ti je dovoljan i puls s većom gating frekvencijom na par milisekundi da probiješ bilo kaj u dometu.
A tu onda dolazimo do problema - domet, jer kak god dobru optiku napravili protiv kvadrata udaljenosti nemreš ništa...
Ocito su rijesili one jeftine, a oku ugodne grafenske baterije o kojima se toliko toroce.
Ode Li Ion doklinca. Sad cemo svi na laserske topove
Ja te bez problema skinem pištoljem na 20 do 50m. Ali, slažem se, netko može, većina ne, pa otud lovačke priče.
-kad već koristimo 'amerićanske' mjere (olimpijski bazen ili igralište...) za ovo je primjereniji gepek prosječnog auta, manji..
U "prijevodu" na metričke jedinice to je oko 340 litara, a u "narodskom" izričaju – riječ je otprilike o volumenu prijenosnog hladnjaka.
... u koji stane prijenosni hladnjak koji je time osjetno manji.. tj bolja mjerna jedinica i ''prijevod'', razumiljivija, je gepek :) .. pri čemu su škoda-merc oni s +500L zapremine ostali 300-400L .. odnosno nešto što knap stane u takav prostor, približno..
ostalo, tema.. :) skipam..
ali kalaši ne... G36 kao teški derivat ima, ali je puno moderniji
Pištolj do 20-30 metara ;)
Generalno za pištolje je predviđeno korištenje do nekih 7-10 metara... Naravno da postoje ljudi koji će pogoditi i na 100 ali generalno za prosječnog korisnika koji pištolj koristi za samo odbranu je do nekih 10 metara....
Ali ispravio si se...
jedna stvar je 'generalno korištenje' kad većina ljudi nemere pogodit metu na 20 metara osim slučajno
druga je stvar reći da je pogoditi metu pištoljem na 50 metara mitologija kao i kalašom rafalno istrest sve u metu
prvo je sasvim normalno za dobre strijelce, drugo je nemoguće za bilo koga
Zavisi i na koji kalas mislis... Jer nije ista 47 i 74... x39 jesu oba ali jedan je 7.62 a drugi 5.54 i nisu sigurno isti za pucanje... Ili recimo G3 koji je 7.62x51, pa to je top... Niti je 5.56x45 isti kao oni... I vjeruj mi i u rafalu stignes nisanit, samo treba praksa i znanje...
Zavisi i na koji kalas mislis... Jer nije ista 47 i 74... x39 jesu oba ali jedan je 7.62 a drugi 5.54 i nisu sigurno isti za pucanje... Ili recimo G3 koji je 7.62x51, pa to je top... Niti je 5.56x45 isti kao oni... I vjeruj mi i u rafalu stignes nisanit, samo treba praksa i znanje...
misli se valjda na udaljenost s koje se inače gađa u metu, najmanje 100 metara
rekao sam i ja da možeš sasut rafal u metu ako stojiš ispred nje
ako si ikad gađao na streljani kalašom, onda ti je valjda jasno da na tim udaljenostima samo prvi metak iz rafala ide u metu
i to ako si dobar strijelac
e jbga, ja ti govorim kako se gađalo prije 30 i nešto godina
gađao sam srbijankom pojedinačno i rafalno, više gađanja, ponekad i noćno, zadnje čega se sjećam na grobniku
taj dan smo odradili dnevno i čekali noćno gađanje, dok smo čekali stižu cestom vojni auti i crne limuzine, ministar, generali, vadi se rt20 i roka se stijena kilometar i pol u brdu
mislim da je to bila prva upotreba te topčine, onako javno
uglavnom, pri gađanju na streljani najmanja udalejnost za pušku, odnosno kalaš, je bila 100 metara, a gađalo se i na 200 i na 300 metara
u sva tri slučaja rafalno možeš pogodit prvi metak, ostali idu tkozna kud i tu ne ovisi ništa, jednostavno je pomak cijevi već nakon prvog metka prevelik da bi mogao pogoditi išta dalje od prvom metka
nema tu filozofije, nema ovisi, rednog broja niti bilo čega drugog, rafalno pogađa prvi metak i gotovo, ako se nađe još koji u meti, to je dobitak na lotu
i to je na streljani gdje su uvjeti idealni, gdje si smiren i siguran, uživo je sasvim druga priča