eBay - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 14.403
|
čitano: 5.391.949
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: eBay - pitanja i odgovori

Plaćaš normalno i PDV i Carinu na njega jer je iz Kine, a kina nije u EU! 
Imaš odmah na prvom postu sve objašenjeno. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.9.2013 16:19 (Liverpool1892).
17 godina
moderator
skooto kaže...

Dosta komentara i raznih iskustava sa memorijskim karticama,ali do sada sam kupi četiri komada i nikada nije bilo ni najmanje problema, uvijek u originalnom pakiranju(identičnom kao i u našim dućanima) i sa istim karakteristikama, a o cijeni da i ne govorim,odprilike 50% jeftinije.

Trebalo bi obratiti pažnju na nekoliko stvari. Ako se preko eBaya kupi originalni SanDisk ili nešto slično, onda je to to - onda je to SanDisk pa se i očekuje da se tako ponaša u praksi. Dakle, ako si dosad kupio sve originalne kartice, onda je jasno zašto imaš pozitivna iskustva.

eBay se inače u zadnjih nekoliko godina jako poboljšao što se tiče robe poput memorijskih kartica. Ako se dobro sjećam, pred godinu-dvije jednostavno je iščezlo dosta kartica koje su se dotad nudile, barem mi se tako činilo (a i drugih vrsta roba). Mislim da su počeli bolje paziti je li u pitanju krivotvorina ili ne i da zaista reagiraju na prijave, barem kad su u pitanju ozbiljne marke. Osim toga, sasvim je razumljivo da se prodavačima koji su si izgradili dobar račun na eBayu jednostavno ne isplati zafrkavati s krivotvorenim karticama, jer em neće dobiti lovu za njih, em će im ubiti dugo vremena stvarani račin.

S druge strane uvijek je moguće da uskoči neki friški prodavač koji će nuditi "originalni" SanDisk. Dakle, ako se kupuje od provjerenih prodavača ne bi trebalo biti problema, a ako se kupuje od novih, tu bi već trebao zazvoniti alarm jer postoji mogućnost da je riječ o nekome kome je stari račun blokiran zbog prodaje krivotvorenih kartica.

Drugi moment su "lijeve" kartice, dakle bezimene kartice koje se nude po niskoj cijeni s velikim kapacitetom. Te kartice nisu krivotvorine u smisli da je ukraden nečiji brend, kad su bezimene. Međutim, ljudi su znali kupiti takve kartice (i USB stickove) koje su bile kapaciteta 2 GB ili tako nešto, ali su "izmanipulirane" tako da kod očitavanja kapaciteta pokazuju kapacitet tipa 32 GB. Takva bi se kartica mogla činiti normalna, sve dok ne pokušate na nju spremiti više od 2 GB - onda nastaju problemi. Takva je kartica "krivotvorena" u smislu da je lažiran kapacitet. Ili je pak lažirana brzina.

Kolega je recimo na drugoj temi uočio da su se ljudi žalili za takve nekakve kartice da su fejk, lažiranog kapaciteta. Ujedno, bezimene kartice, a dolaze s Apacerovim adapterom microSD->SD? Da, adapter se čini krivotvorenim - veličina natpisa ne odgovara originalnom, a ni Apacerov font nije točno pogođen.

Suma sumarum: ako karticu kupite kod nas u dućanu, >99,99% ste sigurni da je to to i imate tipično petogodišnju garanciju (provjerite prije kupnje kolika se garancija daje na mjestu gdje karticu namjeravate kupiti). Mirni ste, ali ćete platiti osjetno više. Brand name kartice od respektabilnih prodavača izvana - prihvaćate malo veći rizik da je riječ o originalnoj kartici i (obično) odričete se jamstva u zamjenu za nižu cijenu. "Lijeve" kartice dolaze uz još nižu cijenu, ali je rizik daleko veći.

Osobno bih išao samo na prve dvije opcije, s tim da ako bih konkretnu karticu koristio za posao, naginjem kupnji kod nas, a ako bih kupovao poznatu marku izvana, onda bih karticu dobrano istestirao prije nego bih se usudio na nju snimati išta ozbiljno.

17 godina
moderator

Ako si po ultra-jednostavnim uputama nisi sam sposoban to izračunati, onda je bolje da se uopće ne upuštaš u ikakvu kupovinu. {#} Osim toga - sad ćeš tražiti da ti se "izračuna" za ovo, onda za par dana za neki drugi mobitel, pa onda opet za nešto treće.

Kako to da dosad nisi pročitao često postavljana pitanja u kojima ti sve to piše? http://www.bug.hr/forum/topic/internet/ebay-cesto-postavljana-pitanja-faq/167189.aspx

15 godina
neaktivan
eBay - pitanja i odgovori

Gdje mogu kontaktirati ebay da prijavim bug, nisam nigdje nasao opciju da prijavim bug.

Konstatno mi pokazuje da imam 7 itema u korpi, ali kada otvorim korpu, onda mi tek pokaze stvarni broj koliko imam artikala u korpi i prikaze artikle

http://www.bug.hr/_cache/7212792f336994ac380c770cfba06f84.jpg?rand=528294568

http://www.speedtest.net/result/2906188858.png
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.9.2013 10:56 (Haker_x).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Narucio sam cepice za ventile za bajk prije tocno 31 dan, pise tamo da bi trebali stici u roku 10 - 20 radnih dana. Kaj da cekam jos il da kontaktiram sellera?

http://isvijet.com.hr

0 1 hvala 0
17 godina

Ma guzicu će ti doći za 10dana, to se dogodi jednom u 100 kupnji. Vjerojatno će ti i doći slijedeći tjedan, taman kada zaboraviš da si ih i naručio {#}

Pričekaj još tjedan i onda ako ne dođe imaš u uputama u 1.postu što napraviti kada i ako ti ne dođe paket na vrijeme. 

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
17 godina
moderator
Pero Dinamit kaže...

Pričekaj još tjedan i onda ako ne dođe imaš u uputama u 1.postu što napraviti kada i ako ti ne dođe paket na vrijeme. 

Treba čekati skoro do zadnjeg roka za podizanje casea jer je problem na našoj strani - na našoj pošti i carini. Svaki paket se šalje na carinu i to na istu carinu u Zagrebu i čini se da ne stignu sve obaviti na vrijeme. Ako se nešto ne poduzme, zadržavanje će se možebitno još produljiti. Još je čovjek sretan ako mu ne misle cariniti paket, jer ako traže račun, na to će valjda izgubiti još i tjedan dana pogotovo ako nisu iz Zagreba.

Meni je recimo danas (13.9.) došla obavijest o dostavi računa na kojem je datum 9.9. (iako na IPS-u stoji 10.9.), danas sam mailao račun, ne mogu računati da će to ocariniti kroz vikend, dakle mogu se samo nadati da će to biti početkom tjedna, pa onda kad to još pošalju, kad stigne u moju lokalnu poštu...

Otkad su ukinuli lokalne carinarnice, sustav je prezagušen i sve je usporeno.

12 godina
neaktivan

mene zanima dali svaka banka/paypal uzima na kupnju 2.36 kn bez obzira šta kupujem (u mom slučaju igre, kupljene na UK bay-u) i jel uzmu više provizije ako se kupuje sa američkog ebay-a?

Sacrifice is a choice you make. Loss is a choice made for you.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Obzirom da smo sad većina nas koji smo kupili cubota gt99 dobili poziv od carine da mogu obračunati poziv,

bi li se to dogodilo da sam naručio mobitel za sloveniju. Npr. na onu foru poste restante u brežicama pa samo pređem granicu i pokupim mobitel.

Ili i oni zaračunavaju svoj pdv? Meni je to glupo pitanje, ali mi je frend danas to predložio pa sam se malo zamislio...

0 2 hvala 0
15 godina
odjavljen
9090 kaže...

mene zanima dali svaka banka/paypal uzima na kupnju 2.36 kn bez obzira šta kupujem (u mom slučaju igre, kupljene na UK bay-u) i jel uzmu više provizije ako se kupuje sa američkog ebay-a?

U slučaju kupnje ne uzima ništa. Toliko možda izgubiš na konverziji valute. Paypal proviziju plaća prodavač.

voci kaže...

Obzirom da smo sad većina nas koji smo kupili cubota gt99 dobili poziv od carine da mogu obračunati poziv,

bi li se to dogodilo da sam naručio mobitel za sloveniju. Npr. na onu foru poste restante u brežicama pa samo pređem granicu i pokupim mobitel.

Ili i oni zaračunavaju svoj pdv? Meni je to glupo pitanje, ali mi je frend danas to predložio pa sam se malo zamislio...

Reci frendu da malo bolje razmisli, to se radilo prije dok mi nismo bili u EU a Slo je, sada je potpuno isto. I da si naručivao nešto od izvana EU u Slo bi ti carinili, to se radilo za unutar EU.

Svi smo mi Mentalist.
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.9.2013 23:45 (Jakovp).
12 godina
neaktivan

dosad sam kupio 3 stvari u 2 navrata i čekam robu {#}  no to sam naručio preko bratića, a on nije išao za tim pa pitam jer ima kune...no pošto planiram uskoro i sam sebi napravit račun da njega ne maltretiram šta predlažete kao valutu da si stavim

6 KN
1
2 £
4 $
Sacrifice is a choice you make. Loss is a choice made for you.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pozdrav,

dobio sam refund za jedan proizvod na ebayu jučer ali danas ne vidim da mi je stiglo to na karticu.  Da li je potrebno čekati neko vrijeme?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
joze kaže...

dobio sam refund za jedan proizvod na ebayu jučer ali danas ne vidim da mi je stiglo to na karticu.  Da li je potrebno čekati neko vrijeme?

Pričekaj neko vrijeme. Inače, za stvari vezane uz PayPal imamo posebnu temu: http://www.bug.hr/forum/topic/internet/paypal-pitanja-odgovori/22500.aspx {#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.9.2013 22:47 (mbaksa).
13 godina

Pogledaj na paypal, da ti nije tamo sjelo... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Tko mi uspije pronači tenisice NIKE model AIR PENNY 1 orange-gray, size 43 (veličina)

nagrađujem sa 50 eura !

Više sam očajan u potrazi a ima za kupiti  samo ne u Hrvatskoj.

Tko mi može pomoći neka me kontaktira na moj e-mail ; keko.superduke@gmail.com

Thanks !

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Jel postoji nekakva firma/organizacija koja za neku malu proviziju kupuje umjesto mene s ebaya?? 

I šta mislite koliko bi mi udarili poreza i carine ako uzimam sat iz singapura u vrijednosti cirka 1000kn?

Moj PC  
0 3 hvala 0
17 godina
moderator
Doctor Freak kaže...

Jel postoji nekakva firma/organizacija koja za neku malu proviziju kupuje umjesto mene s ebaya?? 

Koja bi bila svrha toga? I koliko to može biti "mala provizija", ako oni moraju platiti PDV na sve, imati ljude koji će to raditi, plaćati im zdravstveno i mirovinsko...

Doctor Freak kaže...

I šta mislite koliko bi mi udarili poreza i carine ako uzimam sat iz singapura u vrijednosti cirka 1000kn?

Točno ovoliko: http://www.bug.hr/forum/topic/internet/ebay-cesto-postavljana-pitanja-faq/167189.aspx

14 godina
protjeran

Pa mozda zato jer nemam kartice za ebay i nemam i ne zelim paypal? Kucam na ebay kupovina i ima takvih stranica samo neznam kolko je to pouzdano? I zasto bi oni placali porez? Ako sat vrijedi 1000kn ja mu uplatim npr 1100kn i on samo unese moje podatke..tako da dalje ja carinu i porez rjesavam sam. Takoder nemozes mi okvirno reci koliko bi me izasla carina i porez? Da bas ne citam sve :(

Moj PC  
1 1 hvala 0
17 godina
moderator
Doctor Freak kaže...

Pa mozda zato jer nemam kartice za ebay i nemam i ne zelim paypal? Kucam na ebay kupovina i ima takvih stranica samo neznam kolko je to pouzdano? I zasto bi oni placali porez?

(brišem svoje opaske jer je sirka666 pronašao neki takav obrt; samo moram priznati da mi nije baš najjasnije kako je zakonski uređeno to njihovo poslovanje s obzirom na carinske propise)

Doctor Freak kaže...

Takoder nemozes mi okvirno reci koliko bi me izasla carina i porez? Da bas ne citam sve :(

Pročitaj barem pitanje koje se tiče izračuna carinskog duga. Na tom ti je linku točno dan primjer kako se računa carinski dug, još je i u pitanju sat! Ak zaista baš forsiraš, na iznos do 150 eura plaća se PDV, na iznos veći od 150 eura uz PDV se plaća i carina, koja na satove iznosi 5%.

PS Neimanje kartica i PayPala nije takav problem. Možda ti netko od familije ima kreditnu karticu, a PayPal račun se može povezati i s nekim Visa Electron karticama. Eto, obrti za posredovanje u kupovini ti omogućavaju da kupuješ, a nemaš kreditnu ili Visa Electron karticu i PayPal račun.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.9.2013 10:15 (mbaksa).
16 godina

Zato umjesto da tražiš firmu, zaobiđeš to sve i zamoliš nekoga da ti kupi za tebe ako baš već ne želiš kupovati sam...

www.damagehigh.com // Don't fix what ain't broken!
15 godina
Doctor Freak kaže...

Postoji.

https://www.facebook.com/Monikaposredovanje

Swedish latin super funk.
11 godina
neaktivan

Mislila sam sebi uzeti ovu futrolu za mobitel - http://www.ebay.com/itm/Snoopy-Hund-Schutzhulle-Hardcover-Cover-Case-fur-das-Samsung-Galaxy-S3-i9300-/190865253834?pt=DE_Handy_PDA_Taschen_Schutzh%C3%BCllen&hash=item2c7074a5ca , ali mi prijateljica kaže da mi treba 100KM na račun i nekakva eBay kartica bez obzira što piše da je poštarina besplatna...ne znam taj način plaćanja preko Pay Pal-a i mislim da mi je to mnogo komplicirano da radim radi futrole za mobitel. Ako ima neki drugi laganiji način samo recite?

Enaa

0 0 hvala 0
17 godina
Enaa kaže...

Mislila sam sebi uzeti ovu futrolu za mobitel - http://www.ebay.com/itm/Snoopy-Hund-Schutzhulle-Hardcover-Cover-Case-fur-das-Samsung-Galaxy-S3-i9300-/190865253834?pt=DE_Handy_PDA_Taschen_Schutzh%C3%BCllen&hash=item2c7074a5ca , ali mi prijateljica kaže da mi treba 100KM na račun i nekakva eBay kartica bez obzira što piše da je poštarina besplatna...ne znam taj način plaćanja preko Pay Pal-a i mislim da mi je to mnogo komplicirano da radim radi futrole za mobitel. Ako ima neki drugi laganiji način samo recite?

To je najlakši način. {#}

Ako misliš i nadalje kupovati preko neta, dobro prouči PayPal. Ako je to to i gotovo, neka netko naruči za tebe.

13 godina
neaktivan

naručio proizvod na aliexpressu ( slično ebay-u ), on je uredno stigao, ali ne radi. kontaktirao sam prodavača u vezi tog problema, poslao mi druge drivere da probam instalirati, ali ne opet ne radi. imam li ja pravo tražiti povrat novaca zbog nefunkcionalnosti istog?

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Koliko se ja razumijem u aliexpress, oni daju novac prodavaču tek kad dobiju zeleno svijetlo od kupca da je sve prošlo ok.

Svi smo mi Mentalist.
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.9.2013 10:14 (Jakovp).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

znači, onda da ispunim "dispute" pa da oni to riješe?

14 godina
neaktivan
Trebam pomoc, narucio sam curi onako kao neke cizme od kineza naravno 20 $. Te su cizme stigle smrde jebacki, krivo su zašivene, i sigurno 2 broja manje. Pitao sam cajneza sta cemo on nudi 8 AUD kao toliko bi vratio. Napisao sam mu onda da cu mu dati negativan feedback na sto on odgovara kao da bi mu trebao poslati cizme pa ce on meni vratit sve pare. Sta da radim ? Kolika je postarina do tamo ? Hvala

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Marko5552 kaže...
Trebam pomoc, narucio sam curi onako kao neke cizme od kineza naravno 20 $. Te su cizme stigle smrde jebacki, krivo su zašivene, i sigurno 2 broja manje. Pitao sam cajneza sta cemo on nudi 8 AUD kao toliko bi vratio. Napisao sam mu onda da cu mu dati negativan feedback na sto on odgovara kao da bi mu trebao poslati cizme pa ce on meni vratit sve pare. Sta da radim ? Kolika je postarina do tamo ? Hvala

Došao ti je krivi predmet, oštećen i sl. Prodavač ima pravo zatražiti taj predmet da ga pošalješ nazad i kad mu stigne da ti vrati novce. (poštarina je skupa ako misliš vraćati nazad, provjeri na stranici pošte).
Nudi ti skoro pola para nazad (7.5$), i da ti ostavi te čime. Sad ako to tebi ne paše a poštarina je skupa da vraćaš nazad paket, tu nije kriv prodavač što ti se ne ispalti vraćati nazad.
Ako daješ negativan feedback iz toga razloga, to ti nije pametno jer je prodavač izašao tebi u susret da mu bratiš nazad i da će ti vratiti pare.

17 godina
moderator
Marko5552 kaže...

Potraži cjenik na stranicama pošte. Vjerojatno nećeš proći ništa bolje ako mu ih vratiš, a imat ćeš zafrkanciju s pakiranjem i slanjem.

Neka ti je ovo škola za ubuduće - od Kineza se ne naručuje nebrendirana obuća (a i brendirana je upitna, jer postoji opasnost da ti pošalje lažnjak) ni išta drugo "kožno", kao ni "original kineske" torbe, koje isto znaju smrditi da je to strašno (kupio sam jednu malu torbicu za kamericu - toliko smrdi, čak i nakon pranja u vešmašini, da je nikad nisam koristio za ono za što sam je kupio, već mi služi za držanje rezervnih baterija, punjaša i sl. u velikoj torbi s opremom). Zapravo - opako smrdjeti recimo može i metalna foto-oprema - kupio sam ručku/nosač za blic koja isto smrdi za nevjerovati. Sva ta roba koja smrdi je u pravilu crna - možda ima neke veze s tim (tvari za zaštitu boje).

Zanimljivo je kako kod nas kupljena kineska roba, čak i ako ne nosi oznaku ikakve marke, obično ne smrdi tako. Razlog je jasan - problem je takvu robu prodati kad si u dućanu, jer em bi se pogušili ovi u dućanu, em kad ju primiš u ruke i osjetiš smrad, pobjegneš što dalje.

Moguće je i da u proizvodnji ovog smrdljivog smeća koriste nedopuštene kemikalije (možebitno proizvodi imaju previše formaldehida) pa takve proizvode ni ne mogu legalno distribuirati na naša tržišta, a poštanske pošiljke prolaze jer one ne moraju proći nikakve takve sigurnosne inspekcije.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice