Sony PlayStation 5 izdvojena tema

poruka: 27.878
|
čitano: 5.667.787
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
neaktivan
Re: Sony PlayStation 5
greysaint0 kaže...
MEGATAMA kaže...
gamex1423 kaže...

Znaci ipak je insomniac djaba otkljucao fps i na graphics mode kada se VRR pali tek na 48Hz? Kada su tek izbacili VRR na sony TV uredjaje bilo je takodjer 48-120 ali su kasnije ispravili i sad je 20-120 pa se nadam da ce i na PS5 biti poboljsanja.

I ja se apsolutno nadam da ce prosirit VRR range na 20-120hz radi svih Ps5 igara koje imaju fidelity mode.

U pravilu, ako PS5 podržava LFC (a kako se čini podržava), nema potrebe da išta proširuju. Za 120 Hz televizore, sve i da framerate padne na npr. 47 FPS-a, PS5 će jednostavno poduplati zadnji frame što će ga gurnuti natrag u VRR range - framerate će u tom trenutku iznositi 94 FPS-a što je debelo unutar 48-120 Hz-a.

Za 60 Hz televizore, njihov VRR je obično 48-60 Hz i tu LFC ne može niti raditi bez da se ne koristi paralelno sa nekakvim adaptivnim V-Syncom (kad se probije 60 FPS-a).

Istina da bi bilo idealno da se LFC ne mora nikada koristiti ali:

1. Nema perceptivne razlike između LFC-a i "nativnog" VRR-a.

2. Pitanje da li postoje ograničenja u bandwidthu PS5 koja bi tu radila probleme - XsX ipak ima 8 Gbps veći bandwidth, pa možda upravo zato i može adaptirati signal u većem rasponu (30-120 Hz).

Po meni je daleko veći problem da PS5 ne daje forsan VRR za sve igre, već s nekima ne radi, tako da ta opcija očigledno ne radi kako je "reklamirana". Isto tako, na PS4 igrama nema nikakvog učinka.

Da li i igra mora podrzava 120Hz output da bi to radilo ili? Evo probao Elden Ring, cak i graphics mode koji se vrti 35-45fps i mislim da mi izgleda fluidnije.

13 godina
gamex1423 kaže...
 Da li i igra mora podrzava 120Hz output da bi to radilo ili? Evo probao Elden Ring, cak i graphics mode koji se vrti 35-45fps i mislim da mi izgleda fluidnije.

Prije nego što odgovorim, samo da nešto pojasnim: 

LFC iliti low framerate compensation je mehanizam kada GPU, u trenutku kada detektira da je framerate pao ispod donjeg VRR raspona, duplicira frame-ove i prikazuje ih ponovo na displeju da bi na umjetan način gurnuo framerate natrag u VRR raspon.

GPU zna koji je VRR raspon displeja jer mu to isti komuinicira putem EDID podataka.

Problem sa LFC mehanizmom je taj što isti zahtjeva visok gornji rang VRR-a zato što dupliciranje frame-ova obično gurne framerate debelo iznad 60 Hz.

Na konkretnom primjeru 2 TV-a:

1. TV sa 48-60 Hz VRR rasponom:

Framerate padne na 35 FPS-a. GPU to detektira i podupla frameove i na taj način stvori privid 70 FPS-a. Pošto je 70>60, taj frame je izašao izvan VRR-a i samog maksimalnog refresh rate-a TV-a i obično takav slučaj završava sa screen tearingom.

2. TV sa rasponom 40-120 Hz (LG OLED i sl.):

Framerate padne na 35 FPS-a. GPU to detektira i podupla frameove i na taj način stvori privid 70 FPS-a. Pošto je 70 FPS-a i dalje unutar VRR raspona takvog TV-a (40-120 Hz), displej je savršeno syncan sa tim framerateom i nema pucanja slike i drugih nuspojava desinhronizacije.

Znači, igra ne mora podržavati 120 Hz da bi taj mehanizam radio ali je onda poželjno da minimalni framerate nikada ne padne ispod donje granice VRR-a, u slučaju PS5, to je 48 FPS-a jer je LFC beskoristan na takvom displeju zbog premalog raspona VRR-a.

Osobno sam probao Elden Ring na 120 Hz displeju, ne znam kakvo je ponašanje na 60 Hz displeju sa 48-60 Hz VRR-om. Nema mi smisla da se LFC tu aktivira jer bi bilo tearinga na sve strane, osim ako Elden Ring ne koristi nekakav adaptivni V-Sync kada bi framerate prešao 60 FPS-a.

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.4.2022 15:13 (greysaint0).
4 godine
neaktivan
Sony PlayStation 5

Ok, hvala ti na takvom pojasnjenju.

2 0 hvala 0
7 godina
odjavljen
Purger155 kaže...

Kad smo vec tu i LG, jel i vama stalno iskace The Instant Game Response is launched poruka i koristite li ga uopce? Meni je pomalo iritantan taj popup..da ne velim kako mi na sekundu zacrni sliku

Meni iskače ali me to ne smeta. 

12 godina
Sony PlayStation 5

Za moj Sony X90J na redditu kažu da je uz VRR slika užasna s degradiranim bojama. Nego, nisam baš upoznat puno s pozadinom cijele priče, ali da vidimo jesam li dobro shvatio:

- ako želim VRR moram koristiti game mode, koji ima neusporedivo lošu sliku nego ona koju sam namjestim sa svim dostupnim opcijama postprocessinga

- ako želim VRR moram se pomiriti da nemam local dimming

- i sve ovo gore navedeno samo zato da bi možda u neki igrama framerate izgledao bolje, ako se sve zvijezde poklope

Zbilja ne znam zašto bih ikad uključio tu opciju. 

Origin: klemp0, Steam: Klempo, Battle.net: Klempo, Uplay: klemp0
Moj PC  
4 1 hvala 1
4 godine
Cekaj.
Imam xh9096 zadnji update. Ps5 sve azurirano.
Hdmi spojen na hdmi4, u postavkama ps5 kada pokusam palit vrr kaze tv ne podrzava.
Help
Tn
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Q-Tip kaže...

Za moj Sony X90J na redditu kažu da je uz VRR slika užasna s degradiranim bojama. Nego, nisam baš upoznat puno s pozadinom cijele priče, ali da vidimo jesam li dobro shvatio:

- ako želim VRR moram koristiti game mode, koji ima neusporedivo lošu sliku nego ona koju sam namjestim sa svim dostupnim opcijama postprocessinga

- ako želim VRR moram se pomiriti da nemam local dimming

- i sve ovo gore navedeno samo zato da bi možda u neki igrama framerate izgledao bolje, ako se sve zvijezde poklope

Zbilja ne znam zašto bih ikad uključio tu opciju. 

Zato da budeš early adopter :-)

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
14 godina
Sony PlayStation 5

Šta ovaj update znači za nas koji imamo 60hz Tv i kako će to izgledati u praksi?

http://trakt.tv/user/MjezZza
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Tko uopće igra na TV-u a da ne koristi game mode? Input lag je osjetno lošiji u svim durgim modovima i općenito slika je neprirodna sa nalijepljenim svakakvim "enhacementima" koje samo pogoršavaju prikaz.

Uopće ne znam zašto komplicirate na zadnjih par stranica ko da je riječ o znanstvenoj fantastici. Ako imate ekran koji podržava VRR, probate i vidite na čemu ste. Ne može ništa biti gore nego što je bilo dosad, sa VRR može samo bolje. Ako ne radi kako treba isključiš i doviđenja.
Blaugrana al vent, un crit valent, tenim un nom, el sap tothom, BARCA! BARCA! BARCA!
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.4.2022 17:10 (antimadridista).
16 godina
antimadridista kaže...
Tko uopće igra na TV-u a da ne koristi game mode? Input lag je osjetno lošiji u svim durgim modovima i općenito slika je neprirodna sa nalijepljenim svakakvim "enhacementima" koje samo pogoršavaju prikaz.

Uopće ne znam zašto komplicirate na zadnjih par stranica ko da je riječ o znanstvenoj fantastici. Ako imate ekran koji podržava VRR, probate i vidite na čemu ste. Ne može ništa biti gore nego što je bilo dosad, sa VRR može samo bolje. Ako ne radi kako treba isključiš i doviđenja.

Na Sony TVu nisam nikad igrao na game modeu jer je kako Q-Tip kaže slika bila puno bolja, mogao sam kompenzirati očajnih 30 FPSa sa motion smoothingom i bez ikakvog vidljivog input laga za konzolne igre.

Na LG CX moram koristiti game mode jer je bez njega input lag očajan.

Za igre gdje je input lag od iznimnog značaja ionako nije niti jedan TV prihvatljiv, ni u game modeu.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
16 godina
maxy0 kaže...

Šta ovaj update znači za nas koji imamo 60hz Tv i kako će to izgledati u praksi?

Ako ti TV podržava VRR imat ćeš ugodniji gameplay u tih 60 hz, točnije u rasponu od 48-60...dakle neće biti primjetnog stuttera, kidanja slike itd.u tom rasponu, ako padne ispod tih 48 framea, moguće je da će nešto od toga biti prisutno. Iako najiskrenije nisam primjetio niti do sada na PS 5 nešto od navedenih problema jer sve što sam igrao, igrao sam u performance modeu u lockanih 60 fps-a, barem što sam onako odokativno primjetio.

Nasigurnije vam je pogledati u playstation settings jel VRR uključen, evo primjer na linku testiran u Dirt 5: https://ibb.co/wgGyfzb

Ako nije u igri podržan onda se ne nalazi se u resolution sekciji, ako vam TV ne podržava pod VRR će to i pisati.

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.4.2022 18:30 (lobotomac90).
9 godina
Meni zvuci pozeljnije da je igra optimizirana da radi na stabilnih 60fps... Nego da nekim forama to krpaju....
Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Damir22 kaže...
Meni zvuci pozeljnije da je igra optimizirana da radi na stabilnih 60fps... Nego da nekim forama to krpaju....

Ma nije, poželjnije je da čim grafička ima spremnu sliku proslijedi ju ekranu na prikaz. Treba zaboraviti FPS ispod 48 i doviđenja.

9 godina
Pa ok ako nesto radi na stabilnih 60fps u svim uvjetima i ekran istih tih 60 moze prikazati, onda nema problema? Ili?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Damir22 kaže...
Pa ok ako nesto radi na stabilnih 60fps u svim uvjetima i ekran istih tih 60 moze prikazati, onda nema problema? Ili?

Pojednostavljeno rečeno je to istina.

No jako je teško osigurati "stabilnih" 60 FPSa u svim uvjetima u svim igrama, a samim time moraš drastičnije smanjiti neke skupe efekte radi tu i tamo nekog propada od par FPSova.

4 godine
neaktivan
Sony PlayStation 5

Takodjer mi nije jasno kako neko za gejming koristi bilo sta osim game mode. Ostali nacini izgledaju uzasno lose u igrama a jos pri tom uvode input lag.

Imam XH90 i game mode izgleda predobro, dok kad probam van njega za igranje katastrofa. Takodjer ovaj model gasi local dimming u vrr mode ali nije to toliko strasno kako raja pise.

Neko ke i pisao da ima model koji ima VRR ali mu ps5 prikazuje da nije podrzan, pa trebas u postavkama tv ici na external inputs i tamo naci za hdmi port gdje ti je ps5 te prebaciti na VRR.

1 0 hvala 0
14 godina
Ja ne kužim otkud svima vama uopće postavke za VRR na konzoli? Ja niti sam dobio update niti ima ta opcija bez updatea. Gledam i ništa mi nije jasno.
Blaugrana al vent, un crit valent, tenim un nom, el sap tothom, BARCA! BARCA! BARCA!
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
Sony PlayStation 5

Odes u postavke, screen, i tamo ti se pojavi ta opcija, bez ikakvog updatea, barem ne dobijes nikakvu obavijest da je update napravljen....

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Ok.
Na xh9096 otic u settings ulaza, port 3 i 4 imaju opcije vrr, tv preporuca hdmi4 za ps5, na njemu upalit vrr.
Postavke PlayStation su se same podesile. Mozete samo forcat vrr u svim igrama
Tn
Moj PC  
1 0 hvala 1
4 godine
Ok.
Na xh9096 otic u settings ulaza, port 3 i 4 imaju opcije vrr, tv preporuca hdmi4 za ps5, na njemu upalit vrr.
Tn
Moj PC  
1 0 hvala 1
4 godine
Ok.
Tn
Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina
antimadridista kaže...
Ja ne kužim otkud svima vama uopće postavke za VRR na konzoli? Ja niti sam dobio update niti ima ta opcija bez updatea. Gledam i ništa mi nije jasno.

Moras restartat konzolu pa ce ti se pojavit u Ps5 izborniku po opcijama za sliku.

14 godina
Restartao i nemam ništa za VRR pod opcijama za sliku
13 godina
Probaj otvoriti video output information. Ako ti tamo pise VRR nakon toga bi se trebalo pojaviti.
14 godina
Ima pod information, da. Ali u opcijama nula bodova. Pretpostavljam da nije još svima došlo.
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.4.2022 1:11 (antimadridista).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

U kojim opcijama od igre ili sistema??Koji tv imaš?

14 godina
U opcijama sistema nigdje nema VRR. Koliko sam skužio trebalo bi biti? Imam LG C1.
13 godina
antimadridista kaže...
U opcijama sistema nigdje nema VRR. Koliko sam skužio trebalo bi biti? Imam LG C1.

Ajde otvori game meni (kada ti je PS5 upaljen). Odi na postavke i vidi jel uključer VRR/Gsync (ako je probaj ga isključiti pa ponovo uključiti). Dodatno, probaj i uključiti/isključiti Freesync. Na nekim TV-ima to zna zezati.

12 godina
gamex1423 kaže...

Takodjer mi nije jasno kako neko za gejming koristi bilo sta osim game mode. Ostali nacini izgledaju uzasno lose u igrama a jos pri tom uvode input lag.

Imam XH90 i game mode izgleda predobro, dok kad probam van njega za igranje katastrofa. Takodjer ovaj model gasi local dimming u vrr mode ali nije to toliko strasno kako raja pise.

Neko ke i pisao da ima model koji ima VRR ali mu ps5 prikazuje da nije podrzan, pa trebas u postavkama tv ici na external inputs i tamo naci za hdmi port gdje ti je ps5 te prebaciti na VRR.

Input lag mi je totalno nebitan jer ne igram online pucačine, niti ga primijetim u bilo kojoj igri koju igram. I ne mogu se složiti da je slika u game modeu s pola zaključanih opcija bolja nego u custom modeu sa svim dostupnim opcijama.

I ono što je spominjao i Bitanga, izvan game modea mogu koristiti interpolaciju frameova i dobiti privid 60 fps-a.

Opet ponavljam, za ono što ja igram na konzoli (uglavnom single play, open world, rpg itd.) to mi je daleko bolje rješenje. Online FPS-ove igram na PC-ju.

Origin: klemp0, Steam: Klempo, Battle.net: Klempo, Uplay: klemp0
12 godina
Sony PlayStation 5

Ekipa nagadja da je u sluzbeno podrzanim naslovima VRR aktivan i ispod 48hz...

Mislim da cu pauzirat Horizon Forbiden West pa nastavit kada podrze VRR,nadam se istome i za GT7.

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice