Vaši 3D modeli izdvojena tema

poruka: 7.704
|
čitano: 2.053.577
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
RE: Vaši 3D modeli
Minoza kaže...
Minoza kaže...

Trebam hitno pomoć!

Vezano za animaciju, ranije sam rekao da koristim običnu liniju kao putanju za ribu. Koristim path constraint. Problem je što RealFlow tokom simulacije uzima u obzir tu path liniju koja se nalazi unutar akvarija i daje čudne rezultate, ne znam zašto to radi...

U svakom slučaju, kako ja mogu pomkanuti taj path izvan akvarija, a da riba i dalje ima originalnu animaciju odnosno putanju unutar akvarija? Znam da u RF-u mogu deaktivirati objekt tokom simulacije ali problem je što ja liniju uopće niti nisam exportao iz Maxa već RF smatra ribu i liniju jednim objektom.

Bump!

Navodno opcija "Relative" čini upravo ovo, objekt zadržava originalnu poziciju bez obzira na path krivulju ali meni se desi da se kompletna animacija smrda kada to uključim. Tijelo se pomakne u (valjda) originalnu poziciju i prividno se miče po putanji ali pritom se uopće ne rotira, izvija... Samo se pomiče ako me razumijete... Kostur ne prati liniju...

Može li mi itko ovdje pomoći? Stvarno je hitno, moram sutra poslat to kolegici, a nikako da riješim ovo... Ima li netko ideju zašto relative uništi animaciju i kako da to izbjegnem?

ljudi ajte malo razmisljajte. vidim ja da mnogi trebaju sjest sa sobom i zagrijat stolicu. sad kad vam kazem rijesenje udarit cete se sakom po celu i reci:"a jeeesam smotaaaan!" Smijeh

kako sam vec jednom rekao.

postavite si pitanja ovim redoslijedom

1. sto zelim postici?

2. sto znam?

3. koje bi bilo najjednostavnije rijesenje?

da li itko zna rigati auto preko reaktora? predpostavimo da ne zna.

1. nacrtaj path

2. nacrtaj kocku ili bilo koji drugi objekat koji ce slijediti path

3. linkaj ribu za objekat koji slijedi path, ribu postavi gdje god zelis ona ce slijediti objekat koji slijedi path

ovo je najjednostavnije i najucinkovitije. nije lako biti dizajner, zato sam u jednom poduzem postu i napisao da su dizajneri prvo "problem solveri" a tek onda dizajneri. jer ako ti ne znas rijesiti problem uzalud ti svi tutoriali i znanje ovog svijeta. vjezbajte tako da si zadate nesto, slikate vlastitim aparatom i to pokusjate odraditi, okanite se tutoriala, razvijajte pristup i razmisljanje, RAZVIJAJTE KREATIVNOST, jer vjerujte da ako se mislite bavit ovim poslom uzasno ce vam trebati najvise da znate rijesiti problem u treptaju oka. jednostavno budite otvorenog uma i uvijek razmisljajte jednostavno i to nadograđujte. Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.7.2010 22:07 (Rabenbal).
16 godina
Rabenbal kaže...

Ja tako radim,nijedan tut nisam pogledal za sketchup(jest da je lagan al za pocetnika bas i ne) pa stalno nesto kemijam,kompenziram i gledam kako cu sta napravit i dobro mi ideCool

xfire:hole3store |LoL EU: Cro Fake |msn: musared@hotmail.com |PM: "on"
15 godina
neaktivan

Evo sve pohvale za ovaj post,naime ja se isto bavim dizajnom web,graf..u zadnje vrjeme sam poceo sa 3D dizajnom

i prvo kada sam krenuo naucio sam osnove naci za sta je koj alat kako funkcionira...
I eto naiso sam na izazov..uredujuci stan trebala mi je kuhinja ali ne obicna vec po mjeri...
Odlucio sam pokusat napravit u 3D-u i upocetku sam si izjeo zivce trazeci nekakve tutoriale...I shvatio sam da od toga nema nista
morao sam jednostavno improvizirat kao sto je to i u web,graf dizajnu...U dizajnu jednostavno nema pravila sve je stvar maste i improvizacije...
I eto na kraju sam nesto iskemijo i objavio sam vam sliku kuhinje u par postova unazad...uglavnom uspjesno obavljeno ;)  

15 godina
neaktivan

Imaš možda primjer neke svoje web stranice? :)

15 godina
neaktivan
Vaši 3D modeli

imam iako ovo nije ta tema...al evo 
http://gw-design.comxa.com/ (ovo je neki primjer flasha bio)
imam ih jos..ali radi postivanja klijenata nemogu ih navodit kao reference..

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Rabenbal kaže...
...

Oprosti, zaboravio sam napomenuti da sam to pokušao napraviti. Osmijeh

Linkao sam glavnu kost u rigu na objekt koji ide po putanji (kocka), problem je što kostur automatski skoči na putanju (na mjesto kocke) umjesto da ostane na originalnoj poziciji. Naprosto toliko sam već umoran, spavam po 3-4 sata već nekoliko dana i nemam ideje, teško razmišljam... Ne bi niti tražio pomoć da nisam gadno zapeo. Hvala ti na objašnjenju ali problem je i dalje prisutan. Kako zadržati ribu na originalnoj poziciji?

Probao sam i collapse animation, ne znam jesam li to dobro napravio no ni to nije uplailo jer je RF i dalje prepoznavao putanju...

edit

Još malo sam testirao, izgleda da nije uopće problem sama putanja već prisutnost ribe u akvariju, odnosno možda neki od modifiera smeta... Morat ću sad jedan po jedan uklanjat da vidim koji stvara problem, u najgorem slučaju ići ću na max particles za vodu...

edit 2

Nevažno sada više, nisam uspio otkloniti problem, zapravo niti ustanoviti što ga točno uzrokuje... Jednostavno neće biti prskanja vode, jbg-a... ne stignem sad više isprobavati. Rad bi ionako trebao izgledati potpuno početnički tako da sam već pretjerao sa svime, za sutra ću pojednostavit scenu i napravit finalnu animaciju. Nemojte očekivati ništa spektakularno jer ne smije izgledati kao da je to radio netko sa imalo iskustva već kao da je radio početnik, tako mi je rečeno, tako će i biti. Cool

Možda u neko drugo vrijeme napravim iz toga nešto za portfolio.

3D Designer
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.7.2010 1:28 (Minoza).
15 godina
neaktivan
Vaši 3D modeli

ja bih htjeo nauciti raditi neke modele ali nezz kako da pocnem ... u kojem programu? gdje da nadjem tutorijale? 

:D

0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan

gle tesko je rec kojim programom pocet..jel kojim god da pocnjes neces pogrjesit..
ja bi ti preporucio da pocnjes sa necim laganim..ala sketchup..kako bi stekao neko pouzdanje i osjecaj..iako se drugi jaci programi dosta razlikuju..
i onda dok provedes par mjeeseci s tim programom rast ce ti zelja za boljim i boljim e a onda kreni sa nekim od jacih : 3Ds max,Sw,Catia...ovisi za koj dio modeliranja se odlucis...

15 godina
neaktivan
Vaši 3D modeli

lol @ faca Belji se

XD XD

Eto, a sad uništit postavke rendera i scene da izgleda totalno njubovski pa izrendat animaciju. Cool

3D Designer
Moj PC  
6 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
rebelsy imaš barem zadnjih 5 str. rasprave o programima,svejedno je koji uzmeš
@minoza kad ti ovako pričaš nas modelere naglašavaš kao neke zvijezde,i to mi baš zakon djeluje,ono'' moram napravit da izleda noobovski''tu mi posebno dolazi do izražaja jer nas totalno uvećavaš,našu moć da možemo napravit ultra model dok možemo i skroz početnički i to mi je super,svaka čast,i ribica ti je zakon,stvarno doprinosiš temi,hvala :D
http://www.kristijan3d.bloger.hr/
15 godina
neaktivan
Minoza kaže...
Rabenbal kaže...
...

Oprosti, zaboravio sam napomenuti da sam to pokušao napraviti. Osmijeh

Linkao sam glavnu kost u rigu na objekt koji ide po putanji (kocka), problem je što kostur automatski skoči na putanju (na mjesto kocke) umjesto da ostane na originalnoj poziciji. Naprosto toliko sam već umoran, spavam po 3-4 sata već nekoliko dana i nemam ideje, teško razmišljam... Ne bi niti tražio pomoć da nisam gadno zapeo. Hvala ti na objašnjenju ali problem je i dalje prisutan. Kako zadržati ribu na originalnoj poziciji?

Probao sam i collapse animation, ne znam jesam li to dobro napravio no ni to nije uplailo jer je RF i dalje prepoznavao putanju...

edit

Još malo sam testirao, izgleda da nije uopće problem sama putanja već prisutnost ribe u akvariju, odnosno možda neki od modifiera smeta... Morat ću sad jedan po jedan uklanjat da vidim koji stvara problem, u najgorem slučaju ići ću na max particles za vodu...

edit 2

Nevažno sada više, nisam uspio otkloniti problem, zapravo niti ustanoviti što ga točno uzrokuje... Jednostavno neće biti prskanja vode, jbg-a... ne stignem sad više isprobavati. Rad bi ionako trebao izgledati potpuno početnički tako da sam već pretjerao sa svime, za sutra ću pojednostavit scenu i napravit finalnu animaciju. Nemojte očekivati ništa spektakularno jer ne smije izgledati kao da je to radio netko sa imalo iskustva već kao da je radio početnik, tako mi je rečeno, tako će i biti. Cool

Možda u neko drugo vrijeme napravim iz toga nešto za portfolio.

to je ono sto sam govorio - ne mozes kost linkat za vanjski objekat, moras imat helper na koji je rigana kost i on odredjuje teziste modela  i onda helper linkas za objekat koji slijedi putanju i ne bude nikakvih problema. uvijek kada direktno kosti koje se krecu i konstantno mijenjaju koordinate unutar koordinatnog sustava linkas za drugi kretajuci objekat imat ces problema i doci ce do deformiranja same geometrije kostura, medjutim ako dodas helper izmedju dviju kosti i donju kost linkas za njega i gornju kost za njega a potom helper linkas za prateci objekat koji slijedi putanju sve ce biti ok. malo da is bolje uprizoris o cemu pricam zamisli si konstrukciju zmaja kojeg pustas na vjetru, kako je prikacen na špagu, ima čvor jel tako? iz kojeg se granaju niti na djelove kostura. e upravo taj čvor je helper, središnja točka zmaja, iliti težište jer ot tog čvora ti vuces zmaja. ista stvar sa 3d-om i kosturom. :D

15 godina
neaktivan
Vaši 3D modeli

jabuka za crva Pericu i referenca prema kojoj sam radio

10 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
gwdesign kaže...

gle tesko je rec kojim programom pocet..jel kojim god da pocnjes neces pogrjesit..
ja bi ti preporucio da pocnjes sa necim laganim..ala sketchup..kako bi stekao neko pouzdanje i osjecaj..iako se drugi jaci programi dosta razlikuju..
i onda dok provedes par mjeeseci s tim programom rast ce ti zelja za boljim i boljim e a onda kreni sa nekim od jacih : 3Ds max,Sw,Catia...ovisi za koj dio modeliranja se odlucis...

ne postoji jaci ili slabiji program. svaki program ima osnove  i uvod za pocetnike. stvar je samo sto je sketch up namjenjen za tehnicko crtanje, to mu je osnovna funkcija. dok programi ostale koje si naveo su cisto dizajnersko animatorskog pristupa i nude puno više, iako se moze tehnicki crtati ali te jezgre nikad nisu namjenjene bile za ino, jer prva i osnovna svrha maxa i maye kad su izasli, recimo max do verzije 4 je bio samo jezgra za vizualni 3d prikaz konstrukcija iz CAD-a, recimo bio je desna ruka CAD-u inžinjerima i tehničarima, kasnije je naravno napredovao do verzije 2011 i ima se ono sto se ima. sketchup i jezgre kao sto su 3ds max su dva totalno razlicita programa za razlicitu namjenu. sve je lagano sto se svlada. samo nemojte mjesati CAD programe sa navedenim jer im funkcije nisu iste kao ni namjena. kao da usporedjujete paint sa excelom, u oba se moze crtati ali jedan i drugi imaju drukciju namjenu. i sto cete onda nekom reci da prvo radi u paintu jer je lakse pa prijedje u excel?! nema smisla. onaj tko konstruira i bavi se tehnickim crtanje kombinira to sa nekim od 3d jezgri, onaj tko se bavi iskljucivo dizajnom i animaicjom ne radi sketchupu ili CAD-u jer to ne spada u okvir njegovog posla, on moze zaprimit CAD nacrt ili sketch up i postavit dizajn ali se ne bavi tehnickim crtanjem.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.7.2010 13:24 (Rabenbal).
15 godina
neaktivan
Vaši 3D modeli

Evo i od mene jedan u Mayi 2011 i Gimp 2.6,to je onaj isti robot samo malo poboljšan,preuređen,sat vremena rada,nadam se da vam se sviđa i da se vidi napredak Osmijeh

Moj PC  
9 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Zekida kaže...

Evo i od mene jedan u Mayi 2011 i Gimp 2.6,to je onaj isti robot samo malo poboljšan,preuređen,sat vremena rada,nadam se da vam se sviđa i da se vidi napredak Osmijeh

Onaj mi je bio puno bolji glede teksture Namigiva

Reading spoil vision, see only an illiterate :) http://crotrailers.co.cc/
15 godina
neaktivan
Ovi su novi pa nemaju hrđe :p,i na onom je bilo previše bumpa,pa mi je ovaj puno bolji,a i više sam se trudio oko njega.
17 godina
Vaši 3D modeli

WIP: sporije napredujem jer učim Mayu te uz nju učim raditi s mental ray-em u Max-u.

http://www.metacafe.com/watch/2749951// || http://www.metacafe.com/watch/1248654/3d_animacija/
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.7.2010 15:05 (Branimir2412).
Moj PC  
7 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Branimir2412 kaže...

WIP: sporije napredujem jer učim Mayu te uz nju učim raditi s mental ray-em u Max-u.

Zar max nije dobar...  Zar nije bolje naućit jedan program dobro nego 2 polovično... Znaš izvrsno u maxu i ti ideš u Mayu

17 godina

Ma ne prebacujem se na Mayu. Upisao sam tečaj za 3D dizajnera gdje se uči raditi u Mayi pa se eto malo vježbam prije predavanja.

http://www.metacafe.com/watch/2749951// || http://www.metacafe.com/watch/1248654/3d_animacija/
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.7.2010 15:15 (Branimir2412).
15 godina
neaktivan
branimire jel avion radiš s nurbsima.
15 godina
neaktivan
Vaši 3D modeli

Posto mi se onaj izbrisao, napravio sam novi spaceship ;) imam jos teksturiranje obaviti a posto nisam bas na "ti" sa uv mappingom jel bi mi to neko mogao uraditi exportat cu ja u bilo koji format ako treba ? unaprijed zahvalan :D

brodic brodic
odozdo odozdo
odozgo odozgo
U meneee nenaaaa arghhhhhhhhhhhhhh, a ja sam jednom cuo, a drugi put nisam -.-
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.7.2010 15:54 (Hambrle).

18 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
super ti je ovaj brod,to ti je najbolji rad do sada.
15 godina
neaktivan
Zekida kaže...
super ti je ovaj brod,to ti je najbolji rad do sada.

hvala :D zanimljiv je ovaj SF :D oces mi ti izteksturirat? pls, najbolji je zato jer nisam radio ni jedan veci projekt osim njega, sve neke male projekte i predmete izuzev bmw-a

U meneee nenaaaa arghhhhhhhhhhhhhh, a ja sam jednom cuo, a drugi put nisam -.-
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.7.2010 16:02 (Hambrle).
17 godina
Zekida kaže...
branimire jel avion radiš s nurbsima.

Nop. iako znam da bi s njima ovo bilo puno lakše napraviti, ali nekako mi je draže modeliranje uz pomoć poligona.

15 godina
neaktivan

sto ja volim photoshop i crtanje :D

uglavnom gotova jabuka za crva. sad ide rig crva i izrada kratkometraznog poucnog animiranog filma u vezi DDT-a. Smijeh

usput svi moji renderi su vecinom u scanline-u tako i ovaj. da ne bi ljudi mislili da se radi vrayu ili maxwellu a i zakljucit su vec svi mogli da mi je stil vise u crtanom filmu nego realizmu, iako kad treba nije problem odraditi realizam, samo se upali Vray :D

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.7.2010 17:32 (Rabenbal).
15 godina
protjeran
Rabenbal kaže...

sto ja volim photoshop i crtanje :D

uglavnom gotova jabuka za crva. sad ide rig crva i izrada kratkometraznog poucnog animiranog filma u vezi DDT-a. Smijeh

usput svi moji renderi su vecinom u scanline-u tako i ovaj. da ne bi ljudi mislili da se radi vrayu ili maxwellu a i zakljucit su vec svi mogli da mi je stil vise u crtanom filmu nego realizmu, iako kad treba nije problem odraditi realizam, samo se upali Vray :D

Odlično, no malo mi čudno izgleda, jabuka ima refleksiju Namigiva

15 godina
neaktivan
Hambrle,neznam ti ja baš uv u mayi tek sam došao do učenja nurbsa,a i da znam loš sam u programima za crtanje,pa kad radim uv onda improviziram ili ću ga u mudboxu jer mi on za svaki objekt koji ja napravim napravi automatski uv,ali neznam kako ga spremit ili da se on kad spremim spremi zajedno s modelom,moji roboti imaju samo materijale koje sam rendao u mental rayu i slici malo u gimpu nabacio koji efekt.
15 godina
neaktivan
Daniman123 kaže...

Odlično, no malo mi čudno izgleda, jabuka ima refleksiju Namigiva

sve spricane jabuke imaju refleksiju i cakle se kao dragulj. Smijeh

dobro nemaju toliko izrazenu, nije problem staviti refleksiju sa 100 tocaka na 20 tocaka udaljenosti, ali rekoh, ne radi se realizam. Smijeh

15 godina
neaktivan
Zekida kaže...
Hambrle,neznam ti ja baš uv u mayi tek sam došao do učenja nurbsa,a i da znam loš sam u programima za crtanje,pa kad radim uv onda improviziram ili ću ga u mudboxu jer mi on za svaki objekt koji ja napravim napravi automatski uv,ali neznam kako ga spremit ili da se on kad spremim spremi zajedno s modelom,moji roboti imaju samo materijale koje sam rendao u mental rayu i slici malo u gimpu nabacio koji efekt.

imas dva dva nacina rada sa unwrapom (UV), jedan je pečenje teksture na modelu koju si zadao UVW mappingom te snimanje UV mape koju jezgra sama napravi, ili rucno kreiranje i slajsanje 3d koordinata na 2d plohu. 1 nacin u kombinaciji sa 2 daje savrsenstvo savrsenstva teksturiranja Smijeh

ali minus je sto dugo traje hehe

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.7.2010 18:06 (Rabenbal).
15 godina
neaktivan
Zekida kaže...
@minoza kad ti ovako pričaš nas modelere naglašavaš kao neke zvijezde,i to mi baš zakon djeluje,ono'' moram napravit da izleda noobovski''tu mi posebno dolazi do izražaja jer nas totalno uvećavaš,našu moć da možemo napravit ultra model dok možemo i skroz početnički i to mi je super,svaka čast,i ribica ti je zakon,stvarno doprinosiš temi,hvala :D

Nisam mislio baš u tom smislu. Naprosto, radi se o tome da moram napraviti animaciju koja je ispod mojih mogućnosti i kada ju postam ne bih želio da to uzimate kao odraz mojeg poznavanja dizajna.

Rabenbal kaže...

to je ono sto sam govorio - ne mozes kost linkat za vanjski objekat, moras imat helper na koji je rigana kost i on odredjuje teziste modela  i onda helper linkas za objekat koji slijedi putanju i ne bude nikakvih problema. uvijek kada direktno kosti koje se krecu i konstantno mijenjaju koordinate unutar koordinatnog sustava linkas za drugi kretajuci objekat imat ces problema i doci ce do deformiranja same geometrije kostura, medjutim ako dodas helper izmedju dviju kosti i donju kost linkas za njega i gornju kost za njega a potom helper linkas za prateci objekat koji slijedi putanju sve ce biti ok. malo da is bolje uprizoris o cemu pricam zamisli si konstrukciju zmaja kojeg pustas na vjetru, kako je prikacen na špagu, ima čvor jel tako? iz kojeg se granaju niti na djelove kostura. e upravo taj čvor je helper, središnja točka zmaja, iliti težište jer ot tog čvora ti vuces zmaja. ista stvar sa 3d-om i kosturom. :D

Hvala ti još jednom što pridonosiš ovoj temi. Tvoji komentari su uvijek direktni i razumljivi! Napravio sam previd u jednom od tvojih postova, a za to krivim umor. Sada se sjećam da si napomenuo da je upravo zbog ovakvih stvari najbolje koristiti helper-controller.

3D Designer
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice