Graficki dizajn - časopisi...komentar na moj rad..

poruka: 24
|
čitano: 8.445
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran

Pozdrav svima....ako ima neko da se razumije u graficki dizajn novina...ima nekih prijedloga neka kaze...bilo bi mi od pomoci....Nedavno sam se poceo baviti malo aktivnije oko toga...Evo moj prvi uređeni članak....komentarisite molim vas...

Moj prvi članak Moj prvi članak

0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Graficki dizajn - časopisi...komentar na moj r

ovaj članak je čisto ok, iako sam tekst preletio na brzinu. nema tu nekog posebnog dizajna oko kojega možeš manevrirati. možda se malo poigrati s bojama i tako to, ali mislim da ovdje nije potrebno. dok je s naslovnicom već druga stvar, tu se već može poigrati.

ja se ne razumijem u dizjajn novina kao takvih, ali se grafičkim dizjanom bavim na neki način, odnosno dizjanom općenito. e sad, pitaj ako te nešto zanima oko toga. odgovoriti ću ako znam.

reci mi, da li ti osobno radiš dizjan ili samo pišeš?

edit: zaboravio sam napomenuti da gornja fotka "visi", trebalo bi ju umalo poravnati, to je dosta važno. i ispod donje slike bu trebalo napisati tko je ta osoba, i eventulano ubaciti uz ime jedan njegov citat iz teksta pod navodnicima.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.5.2010 23:39 (robisierra92).
15 godina
protjeran

i ja se malo bavim photoshopom...i dobio sam ponudu da radim dizajn za jedan sportski časopis....ja dobijem tekstove i slike od novinara...ja treba da to složim....i u komponujem bojama da izgleda lijepo...

Ovo sam radio u drugom programu...koji je u setu cs5...zove se Adobe INDesign

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.5.2010 23:43 (Edo9999).
16 godina
neaktivan

bravo za tebe Osmijeh

da, da, znam ja što je indesign, tu i tamo se pozabavim s njime. i zar već na cs5?

15 godina
protjeran

najnoviji....trebalo bi biti da je dobar...a i nije previse komplikovano....slicno i photoshopu i corelu....samo sto se neke stvari mogu brže i jednostavnije uraditi...

16 godina
neaktivan

eh, u mojoj firmi se još ne prelazi na cs5, skup nam je eh eh.. inače, indesing je software storen za takav rad, iako ima i nekih drugih rješenja, ali ja svoju pažnju uvijek posvećujem adobeu.

u svakom slučaju, što da ti kažem, listaj puno časopisa, gledaj malo "tuđe" ideje, malo eksperimeniraj..i sretno  Osmijeh

15 godina
protjeran

ja cu raditi kuci...pa mi za upotrebu moze pomoci i piratski diskovi.....nece me mngo kostat..., bas sam danas gledao malo po casopisima...i ima stvarno super ideja...a nadam se da cu se snaci u ovom poslu imam tek 17...godina....

16 godina
neaktivan

e vidiš, u "lijepoj našoj" u firmama ne smiješ imati piratski software, nego samo licencirani..iako sam malo isprobao neke stvake novog cs5, ali ne vidim neki drastični razlog za prelazak s cs4 na cs5..

15 godina
protjeran

ja sam prešao sa cs2....na cs5.....nisam imao priliku prije...jer sam imao malo rama na racunaru...al sad je sve ok....

Evo nekih radova sto sam pravio u photoshopu...

U prve dvije malo fotomontaze a ova treca pomocu maski...ovo sam danas isto pravio...

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.5.2010 0:11 (Edo9999).
16 godina
neaktivan

da, ako prijeđeš s cs2 na cs5 onda se definitivno uoči razlika, od samog sučelja, pa do raznih drugih mogućnosti i alata.

na ovoj fotki gdje su fordovi, ispod auta bih ubacio sjenu, za svaki layer posebno, i jedan automobil bih promijenio u drugu boju (da ne izgleda baš kao da su kopije). ti auti na sebi imaju pre jako svjetlo za razliku od ostatka fotografije, tako da se poigraj malo s levelsima od tih layera, da "ublažiš" to svjetlo.

15 godina
protjeran

ok, hvala na prijedlozima...

16 godina

Kakve veze radovi iz PS imaju veze sa ovom temom o DTP Izlanuo se

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ivane..dečko je mlad, skuplja iskustva, ideje  Osmijeh udijeli mu i ti koju pametnu  Namigiva

16 godina
robisierra92 kaže...

ivane..dečko je mlad, skuplja iskustva, ideje Osmijeh udijeli mu i ti koju pametnu Namigiva

Čekaj da iskopam koji svoj rad u InD. Kad se već hvalite Cool

16 godina
neaktivan

eheh  Osmijeh pokaži mu što majstor radi he he  Smijeh

dosta mi je oftopičarenja - horizontala Osmijeh

16 godina

Moj prvi rad u InDesign Sramim se Izlanuo se

7 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Edo9999 kaže...

Pozdrav svima....ako ima neko da se razumije u graficki dizajn novina...ima nekih prijedloga neka kaze...bilo bi mi od pomoci....Nedavno sam se poceo baviti malo aktivnije oko toga...Evo moj prvi uređeni članak....komentarisite molim vas... 

Sasvim solidan uradak, moj savjet bi bio da uvijek radiš članke da izgledaju kao "cjelina", tj. da imas neku solidnu pozadinu koja povezuje sve djelove članka. U tvom slučaju to je plava boja, jer jer oku najuočljiviji element jer prevladava, no ti si ga razbio odmah pri početku s ogromnim bjelim djelom i malim, crnim tekstom "Sport u mjesnoj ...itd.", koji, po mom mišljenju, uništava integritet čitavog izgleda. Po meni, bilo bi puno bolja da si taj dio jednostavo stavio kao podnaslov ili pak umetnuo u glavni tekst kao početak. Usto, crveni outline na naslovu je grozan, ako ga makneš, izgledat će puno bolje (savjetujem i drugi font, nešto deblje, možda arial black).

I još nešto, mali detalji, poput jednostavne horizontalne crte, mogu izgled članka učiniti puno otmjenijim.  Ljepota je u detaljima ;D

14 godina
neaktivan

iskljuci bold na tekstu, naslov malo veceg formata, sve ostalo je ok osim margina. premale su, plus unutarnji dio stranice treba biti sa 1cm do 1.5 cm minimalno uvuceniji od vanjskih margina.

sto se ostalih tice, svima unutarnje margine ne valjaju, inace dizajn je ok, priprema ne valja. Osmijeh

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.7.2010 12:11 (Rabenbal).
15 godina

Textovi su poprilično dobri. No za tisak novina se prvenstveno koristi QuarkXPress.

Razlog? Majstor za prelamanje texta sa slikama.

Photoshop je majka samo za dizajn. Nije on za text.

Corel je za letke , prospekte, plakate, ncr blokove i sl. stvari. Znači... može sve.

AI je sličan kao i Corel no nije zastupljen u mojoj regiji tako da ga ne koristim. Eventualno u njemu otvaram fileove i prebacujem u cdr format ;)

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
sbcreation kaže...

Textovi su poprilično dobri. No za tisak novina se prvenstveno koristi QuarkXPress.

Razlog? Majstor za prelamanje texta sa slikama.

Photoshop je majka samo za dizajn. Nije on za text.

Corel je za letke , prospekte, plakate, ncr blokove i sl. stvari. Znači... može sve.

AI je sličan kao i Corel no nije zastupljen u mojoj regiji tako da ga ne koristim. Eventualno u njemu otvaram fileove i prebacujem u cdr format ;)

Vecina naprednih studija i tiskara koriste InDesign a ne QuarkXPress, razlog je taj sto si ga mogu priustiti jer adobe je skup. Medjutim oba programa su namjenjena istome, stolnom izdavastvu i prijelomu (iskreno ja brze odradim 2 stranice u InDesignu nego u QuarkXPress-u, zato ga i ne koristim, a Indesign koristim i u pripremi Jumbo plakata, flyera, vizitki (ponekad, inace corel ima rjesenu najbolju pripremu sto se tice pripreme manjih formata, bogom dan program za takve stvari).

Znaci sve ono sto moze QuarkXPress moze i InDesign, medjutim to su dva vodeca programa u stolnom izdavastvu, tu jos ima nekoliko desetaka manje poznatih ali jednako dobrih i DTP-ovci se stalno prepucavaju koji je bolji, nesto slicno kao odnos Max i Maya korisnika.

Sto ce tice Corela i Illustratora, tu nema razlike puno (illustrator ima 3d opciju - mesh) izuzev u pripremi samo, gdje Corel je bolji i prakticniji zato ga vecinom tiskare nabavljaju dok studiji nabavljaju Illustrator, nemalo puta jedni drugima psuju sve po spisku kada dodje do razmjene fajlova izmedju studija i tiskare, dok sve ostalo sto se moze dobiti u Illustratoru moze se odraditi i u Corelu, uz malo vise posla ali moze se. Recimo primjer jednog mog starijeg rada, nije savrsen ali za onoliko vremena koliko sam imao i vise nego dovoljno je. Naravno trebalo se sad tu jos poigrati refleksijama i slicno ali nebitno.

Stvar je pojedinca i sa koliko novaca raspolaze firma. Ako firma dovoljno zaradjuje, onda se najcesce uzima InDesign, pogotovo u zadnje vrijeme u kojem se onda prelamaju casopisi, novine, brosure, harmonicni flayeri, naslovnice, knjige... ama bas sve isto kao i kod QuarkXPresa. Quark je prije par godina bio najzastupljeniji, za sada ga jos uvijek ima u firmama koje su "odrasle" na njemu jer nema smisla prelaziti na drugi isti software, ali u mladim studijima i tiskarama, za QuarkXpress jedva da je itko i cuo, bar iz mog radnog iskustva, Adobe paketi su vecinom najzastupljeniji jer u jednom paketu dobijes sve, od photoshopa do after effectsa, samo ovisno koji paket uzimas, nekom ne trebaju svi adobe programi. Njaveca prednost je savrsena kompatibilnost ako radis kroz adobe paket, a da oba programa se zablesaju ponekad, to je neminovno. Smijeh

Ali ima jedna mala sitnica po cemu je InDesign bolji od Quarka kad je u pitanju prelamanje texta sa slikama i priprema. Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.7.2010 8:46 (Rabenbal).
15 godina

Slažem se Adobeov CS paket ima sve na jednom mjestu. No sad prelazim na stvar navike.

U quarku sam neko vrijeme radio prelamanja i iz tog razloga znam za navedeni program.

Na žalost svaki od navedenih programa uvijek ima boljki koje da nikako poprave.

Živci mi puknu kad mi recimo Corel usred posla rikne.  Naravno krivo je moje manipuliranje textom.

Svaka verzija donosi neke novine no osnovne stvari nikako da poprave.

AI sam pokušavao koristiti veoma kratko vrijeme. Kratko samo iz razloga što nema isto sučelje i kratice kao corel, pa me živcira kad stisnem recimo "p" a objekt ne napravi ništa.

Nažalost imam čast ne samo raditi pripreme već i tiskati na offsetu (uglavnom kad je gužva) tako da sam naučio paziti kakvu pripremu radim.

Jednolični raster preko cijelog A3 formata ne izgleda isto na svakom stroju.

Kupac je uvijek u pravu i on traži savršen proizvod... tako da i dizajneri trebaju paziti kome ide priprema i šta njihov stroj može.

Nažalost nemamo svi Heidelberg-a u speedmaster verziji.

Uglavnom... svako svog konja hvali, a realnost je da ni jedan program ne obavlja sve funkcije 100%

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
sbcreation kaže...

Slažem se Adobeov CS paket ima sve na jednom mjestu. No sad prelazim na stvar navike.

U quarku sam neko vrijeme radio prelamanja i iz tog razloga znam za navedeni program.

Na žalost svaki od navedenih programa uvijek ima boljki koje da nikako poprave.

Živci mi puknu kad mi recimo Corel usred posla rikne.  Naravno krivo je moje manipuliranje textom.

Svaka verzija donosi neke novine no osnovne stvari nikako da poprave.

AI sam pokušavao koristiti veoma kratko vrijeme. Kratko samo iz razloga što nema isto sučelje i kratice kao corel, pa me živcira kad stisnem recimo "p" a objekt ne napravi ništa.

Nažalost imam čast ne samo raditi pripreme već i tiskati na offsetu (uglavnom kad je gužva) tako da sam naučio paziti kakvu pripremu radim.

Jednolični raster preko cijelog A3 formata ne izgleda isto na svakom stroju.

Kupac je uvijek u pravu i on traži savršen proizvod... tako da i dizajneri trebaju paziti kome ide priprema i šta njihov stroj može.

Nažalost nemamo svi Heidelberg-a u speedmaster verziji.

Uglavnom... svako svog konja hvali, a realnost je da ni jedan program ne obavlja sve funkcije 100%

naravno sb. ali nije krivo tvoje baratanje textom vec sama aplikacija koja eto dogodi se da najcesce se radi na slabijim racunalima i program jednostavno preoptereti komponente i zabloka se. Ja recimo koristim corel umjesto AI isto jer sam "odrastao" na njemu i jednostavno ne mogu prozvakati AI, ali opet sto se tice prijeloma Indesign mi je kao domaci, i tu se slazem da sve ovisi samo o pojedincu. medjutim slazem se isto definitivno da je klijentova rijec prva i zadnja. Osmijeh

17 godina

Rabenbal kaže...

Sto ce tice Corela i Illustratora, tu nema razlike puno (illustrator ima 3d opciju - mesh) izuzev u pripremi samo, gdje Corel je bolji i prakticniji zato ga vecinom tiskare nabavljaju dok studiji nabavljaju Illustrator, nemalo puta jedni drugima psuju sve po spisku kada dodje do razmjene fajlova izmedju studija i tiskare, dok sve ostalo sto se moze dobiti u Illustratoru moze se odraditi i u Corelu, uz malo vise posla ali moze se. Recimo primjer jednog mog starijeg rada, nije savrsen ali za onoliko vremena koliko sam imao i vise nego dovoljno je. Naravno trebalo se sad tu jos poigrati refleksijama i slicno ali nebitno.

Svaka čast kume rad ti je odličan

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice