3D Modeling - Iskustva, programi, problemi i dr. izdvojena tema

poruka: 1.295
|
čitano: 480.160
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
3D Modeling - Iskustva, programi, problemi i dr.

Imam jedan problem u 3Ds Maxu. Naime nešto modeliram i nakon nekoliko minuta rada najednom mi se skroz pobrkaju prečaci. Znači nemogu sa alt+klik na kotačić da radim orbit niti dolly sa okretanjem kotačićem. Problem nije velik ali mi jede živce kako da to sredim jer mi se neda svako malo klikat na orbit camera, dolly camera i sl.

EDIT: Skužio sam da sam bio u camera modu pa zato prečaci nisu šljakali.

logic sense of no sense.
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.2.2011 22:58 (Saryne).

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Jeli mi može ko odgovoriti koja je razlika između 3ds max 2009 , 2010, 2011?

Kake-Bake

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Re: 3D Modeling - Iskustva, programi, problemi i d
bandito kaže...

Svakom novom verzijom programa isprave se neki bugovi, te se dodaju neke nove opcije. Mislim da je najvažnija nova opcija (2011) Slate material editor. Za tebe kao početnika (pretpostavljam) nije bitno koju ćeš verziju upogoniti, za početak ti je svaka dobra. No moj savjet je da ipak kreneš sa najnovijom ;)

http://www.animehr.com
15 godina
neaktivan

dali postoji neki program kojim mogu konvertirati fajl .max(verzija 2010) u .max ili bilo koji koji podržava 3ds max 2009?

Kake-Bake

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
bandito kaže...

dali postoji neki program kojim mogu konvertirati fajl .max(verzija 2010) u .max ili bilo koji koji podržava 3ds max 2009?

Dok si u maxu 2010 i imaš učitanu scenu, idi na export pa as .obj

I onda u maxu 2009 imoprt .obj {#}

15 godina
neaktivan
APazinjan kaže...
bandito kaže...

Znači moram nabaviti 3ds max 2010 da bi mogao to napraviti? ok

hvala

Kake-Bake
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.2.2011 13:27 (bandito).
16 godina
protjeran
bandito kaže...
APazinjan kaže...
bandito kaže...

Znači moram nabaviti 3ds max 2010 da bi mogao to napraviti? ok

hvala

Ako hoćeš pošalji meni taj fajl, pa ti ga ja exportam u obj, da ne nabavljaš bezveze 2010

17 godina

Zanima me da li postoji neki alat sa kojim bi rederiranje u Afreima mogao podjeliti na računala u mreži da se prije zrenda?
Čuo sam za Xredner ali dalje nisam ništa istraživao

Super Secret Secret Squirrel

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Htio bih si kupiti Tablet,pa me zanima koliko će mi on zapravo pomoći u 2d i 3d svijetu?

Programer i 3D artist

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
bandito kaže...

tehnologija

15 godina

evo da pitam u ovoj temi ako ko zna , jeli moguce za cinemu 4d namjestiti ili skinuti neki plugin da se renderiranje prebaci na gpu?

EDIT: evo bas sam uspio exportat u octane , i stvarno loži grafu , nego ne postoji neki bolji,jednostavniji nacin?

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.3.2011 22:30 (athlon64).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Wedran Dev kaže...

Htio bih si kupiti Tablet,pa me zanima koliko će mi on zapravo pomoći u 2d i 3d svijetu?

Pomaže dosta, u 2D-u pogotovo.

A pravi odgovor je mislim, da ti pomaže onoliko koliko ga koristiš hehe.

Za rad u 3D programima je nespretan i mislim da nitko ni neradi s tabletom po 3DsMaxu hehe ili su rijetki :) osim za sculpt programe, onda je jako koristan, jer ima lvl pritiska pa nemoraš ko sa mišem stalno naštelavat jačinu brusha, već je jačina onoliko koliko stisneš olovku, brži je rad itd.

Meni ako nešto zatreba to je za texture i za crtanje u PS-u.

http://denisivankovic.com
15 godina
neaktivan

Buduci da nemam puno novaca,ali sigurno cu si skupiti tablet...Mislim uzeti ovaj -> Genius MousePen i608,sto ti mislis o njemu?

Ako znas neki bolji ali da mu je cijena tu oko 350kn slobodno mi kazi...

Koristio bih ga uglavnom za crtanje u photoshopu!

Programer i 3D artist
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.3.2011 13:49 (Wedran Dev).
15 godina
neaktivan
Wedran Dev kaže...

Buduci da nemam puno novaca,ali sigurno cu si skupiti tablet...Mislim uzeti ovaj -> Genius MousePen i608,sto ti mislis o njemu?

Ako znas neki bolji ali da mu je cijena tu oko 350kn slobodno mi kazi...

Koristio bih ga uglavnom za crtanje u photoshopu!

Ja imam Genious Gpen F610...za mene je super :) 500kn sam ga platio

A neznam za ove druge....probaj na 3dhr-u pitat tam ima ljudi koji su malo više upoznati s tabletima pa eto :)

15 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

Znam da je tesko odgovorit al eto , kao svaki geek znatizeljan sad :D , ugl otprilike sam shvatio , nije sve u rendanju , grafa se koristi i u samom radu , jel mi mozete objasnit sto je wiewport? i u cemu bi bila razlika npr da se modelira u cinemi sa nekom 9600gt i gtx 580 , cemu sluzi cuda ? znam da se to koristi u takvim aplikacijama , ugl ono sto mene zanima je kakva je uopće korist od dobre grafe ako se za renderiranje koristi procesor?

Viewport je ono što vidiš kada pokreneš program u kojem radiš, oni prozori. Korist od dobre grafe je da ćeš moći učitati kompleksniju scenu, a zadržati dobar FPS, kao i u igri npr. Teško je raditi kada ti trzaka viewport.

3D Designer
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Minoza kaže...
athlon64 kaže...

Znam da je tesko odgovorit al eto , kao svaki geek znatizeljan sad :D , ugl otprilike sam shvatio , nije sve u rendanju , grafa se koristi i u samom radu , jel mi mozete objasnit sto je wiewport? i u cemu bi bila razlika npr da se modelira u cinemi sa nekom 9600gt i gtx 580 , cemu sluzi cuda ? znam da se to koristi u takvim aplikacijama , ugl ono sto mene zanima je kakva je uopće korist od dobre grafe ako se za renderiranje koristi procesor?

Viewport je ono što vidiš kada pokreneš program u kojem radiš, oni prozori. Korist od dobre grafe je da ćeš moći učitati kompleksniju scenu, a zadržati dobar FPS, kao i u igri npr. Teško je raditi kada ti trzaka viewport.

e hvala , gledam malo po ovom 3d.hr forumu i vidim da svi koriste cpu za rendanje , ocito da je bolje , jos se samo ne mogu odlucit da li da radim u cinemi ili 3ds-u , cinema mi se puno vise svida ali vidim da je 3dmax dosta popularniji , jer kad krenem ucit u jednom necu ucit drugo.

15 godina
neaktivan
athlon64 kaže...
Minoza kaže...
athlon64 kaže...

e hvala , gledam malo po ovom 3d.hr forumu i vidim da svi koriste cpu za rendanje , ocito da je bolje , jos se samo ne mogu odlucit da li da radim u cinemi ili 3ds-u , cinema mi se puno vise svida ali vidim da je 3dmax dosta popularniji , jer kad krenem ucit u jednom necu ucit drugo.

Pitaj Denisa, on je dosta radio u Cinemi, sada radi u Maxu.

3D Designer
15 godina
Minoza kaže...
athlon64 kaže...
Minoza kaže...
athlon64 kaže...

Pitaj Denisa, on je dosta radio u Cinemi, sada radi u Maxu.

oke idem sad vani ostavit cu cinemu da renda jednu sliku koju sam radio ( 3d tekst neki ) zadnji put kad sam stavio sve detaljei gluposti max , pola sata sam gledao ekran i nisam vidio s od slike , sad cu ga ostavit 3 sata da vidimo oce li bit sta od toga.

17 godina
Ako ti za pola sata nije izrendao obična slova, onda nije problem u renderu nego u tvojim postavkama. Rađe ovo vrijeme koje gubiš na gpu rendanje iskoristi za upoznavanje i učenje cineminog rendera.

Što se tiće CUDA-e, to je (recimo pojednostavljeno) programski jezik kojim se programiraju aplikacije da mogu iskoristiti grafičku karticu. I CUDA je samo za Nvidia kartice.
A oni koji imaju 3 gtx580 kartice ti ih koriste za igranje. Oni koji se bave 3d-om, ne kupuju tolko kartica, nego te novce ulažu u procesore.
http://dejankober.com/ Tweeter: http://twitter.com/#!/koberko
15 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

oke idem sad vani ostavit cu cinemu da renda jednu sliku koju sam radio ( 3d tekst neki ) zadnji put kad sam stavio sve detaljei gluposti max , pola sata sam gledao ekran i nisam vidio s od slike , sad cu ga ostavit 3 sata da vidimo oce li bit sta od toga.

Sve je stvar postavki... Evo, npr. ova tipična studijska scena, piše ti dolje render time, rendano u 720p

Ak ne vidiš kaj piše: 2 minute i 18,7 sekundi

Tak da ako se tebi jednostavan tekst renda par sati, tu neš ne štima... Ovo se izrendalo dok sam tipkao post... doslovno...

3D Designer
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.3.2011 21:15 (Minoza).
15 godina
neaktivan

"jos se samo ne mogu odlucit da li da radim u cinemi ili 3ds-u"

Zašto sam prešao na max?

Jedan od razloga je bio taj što mi je dosadilo to cinemino cartoon sučelje.

Drugi od razloga, i jedan veliki razlog je taj što me naživciro cinemin viewport (to će tebe vjerovatno interisirat)

U Cineminom slučaju, tak ti je svejedno oćeš imat grafu po 500kn ili po 20k kn. Cinemin viewport ne može iskoristit svu snagu grafičke. Bio sam jako uzrujan kad su mi performanse viewporta bile identične s Nvidiom 9600GT i GTX460, uz to da je 9600GT 512MB, a GTX460 1GB.

Evo primjer; upali cinemu i uključi da ti prikazuje FPS, isto narpavi s Maxom...U cinemi se prazan viewport vrti s oko 90FPS-a, dok u maxu s oko 700FPS-a. Model od 400-500k polya u cinemi užasno brejka (4FPS-a) u maxu se vrti s oko 500FPS-a. Negdje sam pročitao na forumu za cinemu, nešto u smislu; "ne razumijem zašto bacate tolike novce na jake grafičke kada to cinema nemože iskoristit.."

U Maxu je puno brži workflow, ako uzmemo u obzir da radim brže u maxu, u kojem radim možda mjesec dana, nego što radim u cinemi u kojoj sam radio skoro pa godinu dana.

Alati za modeliranje su bolje posloženi nego u cinemi, UVW Editor je praktičniji i efikasnije nego u cinemi, brže se odrade neke stvari dok su pak neke jednostavnije u cinemi.

Turbosmooth nekako bolje radi u maxu, dok ti u cinemi i kad imaš super mesh nekad smooth zna zadavat problema. Točnije, u maxu nemoraš pazit na svaku sitnicu, dok u cinemi moraš (tako da ponekad gubim vrijeme na nebitnim stvarima jer sam naviko tako radit u cinemi)

Max ima slate materijal editor koj je meni osobno puno bolji od standardnog. Ugl ima hrpa stvari pa da nenabrajam sve....

Sa druge strane, malo se teže naviknut na Maxove probleme nakon što radiš duže u npr. Cinemi...Recimo, u godini dana koliko sam radio u Cinemi nije mi se program nikad srušio...a u maxu radim par mjeseci pa više nebrojim koliko puta se srušio....no, večinu tih rušenja sam izazvo ja jer još nisam znao kako neke stvari u maxu funkcioniraju pa se srušio mojom greškom...dok nekad zna i sam od sebe jednostavno prestat radit.

Cinema je puno stabilnija od maxa...Recimo, Cinema mi se upali za svega 3-sec, dok na max moram čekat 10-15sec da se upali ako ne i više.

Možda će netko pomislit iz ovoga da je u maxu nemoguće radit jer je nestabilan hehe, ali nije tako; već evo par tjedana radim po 8h bez pauze i nije mi se srušio, kažem, večinu stvari je zbog korisnika.

U cinemi mi je bolji loop selection jer prije prikaže što će selektirat, ima više "izbora" kakav loop želite dok u maxu kliknete pa kud pukne da pukne i još k tomu neoznači ok ili neoznači ništa....

Da sad nenabrajam nedostatke i prednosti;

I max i cinema imaju svoje prednosti i mane.

Ako se mene pita, moj izbor bi bio max...Ima dosta korisnih stvari koje max ima a cinema nema...tj ima, ali je u maxu to bolje posloženo pa to sve ide brže.

Tak da eto...možda ti ovaj kratki tekstić pomogne u odabiru programa...

I da;

Da napomenem, nervirala su me oba programa jednako hehe (a to je sve zbog greške korisnika i neznanja)

Tak da se nemože reć e taj program je bolji ili lošiji, uzmi koj ti više paše...

Eto zaključak priće zašto sam ja odabrao max je taj što su me neke stvari u cinemi užasno nervirale koje su u maxu puno bolje posložene.

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.3.2011 21:42 (Denis Ivankovic).
16 godina

ei ljudi pozdrav, ovako, radio sam nešto malo u mayi u sklopu srednje i onda me full interesiralo to, ali se nekak kroz vrijeme to sve izgubilo... Daj mi recite dali mi se isplati ponovo ispocetka ucit mayu, dali tu kod nas ima kruha od toga ili se s tim vise manje bave entuzijasti, pa neki tu i tamo upikne neki posao? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Blade18 kaže...

ei ljudi pozdrav, ovako, radio sam nešto malo u mayi u sklopu srednje i onda me full interesiralo to, ali se nekak kroz vrijeme to sve izgubilo... Daj mi recite dali mi se isplati ponovo ispocetka ucit mayu, dali tu kod nas ima kruha od toga ili se s tim vise manje bave entuzijasti, pa neki tu i tamo upikne neki posao? 

Ako te zanima, naravno da se isplati. Što se posla i novca od 3D-a tiče, na ovim prostorima, dosta teško ali se može nešto zaradit... pogotovo ako imaš dobre kontakte i dobar potrfolio. A također je moguće raditi poslove za van ako se uspiju uhvatiti.

E da; pročitaj ovo, životna priča! {#}

http://www.3dhr.net/novosti/intervjui/67_intervju_sa_tonijem_bratincevicem/

Maya ti je super program ako se misliš počet ozbiljnije baviti 3d-om. Dosta je tražena s gotovo svim Autodeskovim proizvodima (3DSMax, Softimage...)

http://mayahotspot.blogspot.com/
16 godina
protjeran

Evo za sve 3d modelere, grafičare itd svakako se registrirajte na ovu stranicu. Često ima poslova a i jako su dobro plačeni, pogotovo za 3d...

http://www.bug.hr/forum/topic/internet/odesk-pouzdana-ponuda-potraznja-poslova/90914.aspx

http://dizanje-ratia.info
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina

pozdrav...odlucio sam poceti uciti neke osnove modeliranja pa koji je program bolji za pocetnika a da nije blender...i ako netko ima jedan link za tutorijal za taj program posto napocetku ove teme nisam se mogao snaci medu onoliko linkova

★★★★★
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
FiCoO kaže...

pozdrav...odlucio sam poceti uciti neke osnove modeliranja pa koji je program bolji za pocetnika a da nije blender...i ako netko ima jedan link za tutorijal za taj program posto napocetku ove teme nisam se mogao snaci medu onoliko linkova

Probaj blender , najviše tutova imaš za 3ds max .

You may say that I'm a dreamer But I'm not the only one I hope someday you'll join us And the world will live as one .......
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.3.2011 23:49 (nixXxa).
15 godina

poceo sam malo cinema 4d....dal da prekinem i pocnem 3ds ili ostanem?

★★★★★
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

hvala ljudi svima na pomoći , odlucio sam se učiti u 3d max-u ;) , mozete li mi samo reci da li ima nekakve znatne razlike od 32 do 64 bitne verzije ( radim na win7 64bit)  , jer mi ne radi crack za 64 bitni 3dmax , btw i meni se 3dmax 1 put srusio do sad ali ok je to  , nije veliki problem , inace hvala na pojasnjenima , preporucite mi samo sta da onda da koristim za rendanje , da ostavim onaj defaultne postavke ili nesto drugo , quicksilver/default/mental ray , meni se quicksilver najvise svida ali preporucite mi vi :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Razlika između 32 i 64bitne verzije je ta što ti 32-bitna verzija nemože "očitat" više od mislim 4gb rama, tako da ako imaš više rama onda ti max neće moć sve iskoristit. 

A šta se rendera tiče ja koristim Vray...

Nisam ove nikad probao pa ti nemogu niš preporučit, a najbolje se pozabavi sa svakim pa vidiš koj ti se najviše sviđa..

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2011 13:18 (Denis Ivankovic).
15 godina
Denis Ivankovic kaže...

Razlika između 32 i 64bitne verzije je ta što ti 32-bitna verzija nemože "očitat" više od mislim 4gb rama, tako da ako imaš više rama onda ti max neće moć sve iskoristit. 

A šta se rendera tiče ja koristim Vray...

Nisam ove nikad probao pa ti nemogu niš preporučit, a najbolje se pozabavi sa svakim pa vidiš koj ti se najviše sviđa..

vray=mental ray? isprobavam i njega al je neusporedivo sporiji a razliku u kvaliteti ne vidim.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice