3D Modeling - Iskustva, programi, problemi i dr.
- poruka: 1.295
- |
- čitano: 480.161
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nisam primjetio te postavke. Inače ja to radim preko edit poly. Onda označim edge-ve od ruba i u edit poly izabere chamfer. Jedine postavke koje imam tamo su širina chamfera, broj puta koliko će stvoriti novih edgea i izbor između otvorenog i zatvorenog chamfera. Mislim da je to u mayi drugačije organizirano.
Ovo sam zasada uspio riješiti preko smooth modifiera.
U maxu ima opcija bevel. No ona se može koristiti samo sa selekcijom poligona. On ti u 3ds max-u spaja opcije extrude i outilne. Extrude ti premjesti određene poligone u visinu dok outline "skupi" poligon. Najoblje polgedaj na slici:
A što se tiče smootha primjetio sam da u 3ds max-u ima više "vrsta" smootha. Ja koristim "obični" smooth koji ne dodaje nove poligone. On jednostavno na neki način "zaobli površinu". No vidio sam da imaju još meshsmooth i turbosmooth koji dodaju nove poligone:
Jedno rješenje može biti smooth modifier, drugo bi bilo da selektiraš:
a) grupu poligona koju želiš smoothati pa koristiš smooth grupe
b) selektiraš sve i koristiš autosmooth
Te se opcije nalaze u desnom izborniku "Editable Poly-ja", malo scrollaš dolje dok ne vidiš Autosmooth i neke brojeve.
Jedno rješenje može biti smooth modifier, drugo bi bilo da selektiraš:
a) grupu poligona koju želiš smoothati pa koristiš smooth grupe
b) selektiraš sve i koristiš autosmooth
Te se opcije nalaze u desnom izborniku "Editable Poly-ja", malo scrollaš dolje dok ne vidiš Autosmooth i neke brojeve.
Evo i slika :)
EDIT: Ako je objekt složeniji i ne možeš sve poligone označiti (mislim možeš ali smooth loše ispadne) onda označi samo one poligone koji su nastali chamferom plus vrh i klikni na autosmooth...
Danas sam malo doradio vrata, dodao rukohvate i tako to. Dodao sam prozore, a i odlično me spasila nova opcija kojom se može sakrit poligon jer kad obrišem face pa smootham, pretvori se u krug, a sada ostane pravokutnik
Moram sad još onaj gornji dio gdje je svjetlo i ostalo...
Scena za sada broji 12824 lica
P.S. Ops, kriva tema, oprostite... ne znam kako se briše post...
Danas sam malo doradio vrata, dodao rukohvate i tako to. Dodao sam prozore, a i odlično me spasila nova opcija kojom se može sakrit poligon jer kad obrišem face pa smootham, pretvori se u krug, a sada ostane pravokutnik
Moram sad još onaj gornji dio gdje je svjetlo i ostalo...
Scena za sada broji 12824 lica
P.S. Ops, kriva tema, oprostite... ne znam kako se briše post...
ova druga odlicno izgleda je to svetionik???
ako je evo ideja dodaj svijetlo i zrake nesto sl ovom http://www.softpedia.com/screenshots/Lighthouse-Point-3D-Screensaver_2.jpg
jos neke tmurne oblake i dodas kisu
i na kraju filter u ps ali da to sve izgleda nesto tipa ovako http://www.atomicpopcorn.net/wp-content/uploads/2009/10/sin-city.jpg
ali u boji
i slika ce izgledat opako shema sin city ;)
Imam problem sa scale tool-om. Kad želim objekt povećati/smanjiti po jednoj osi on mi automatski deformira objket po drugim os-ama.
Drži pritisnuto lijevim klikom miša na Scale gumbiću, otvoriti će ti se mali dropdown izbornik (na slici) pa odaberi najgornju opciju (na drugoj slici).
Ponekad mi se u 3ds maxu 2011 "pokvare" kontrole viewporta. Npr. ponekad se usporu zimuranje, doke mijenjam kut gledanja ili dok srednjom tipkom miša "pomičem" sliku. Kako to riješiti?
Koristi "Zoom extents all" gumbić dolje desno na dnu ekrana gdje su i ostale kontrole za navigaciju kroz viewport ili koristi tipkovničku kraticu "z". Ako nemaš ništa selektirano prebacit će ti kameru tako da ćeš cijelu scenu vidjeti, a ako selektiraš neki objekt, zumirat će na njega te češ se tad oko njega moči vrtjeti itd. Ako sam ja dobro skužio problem, to bi bilo brzo rješenje, tak ja to ispravljam. Meni je tako reći jedan prst uvijek na z ;D Imam 6. prst samo za z hehe
@Minoza:
Ili, koristiš puno manje poligona na osnovnom modelu + Turbo smooth ili Mesh smooth. Samo treba taktički rasporediti poligone. A u kombinaciji sa smoothing grupama, mogu se dobit zanimljive stvari.
Doduše, kod deafultnog cilinfra u maxu je ružna geometrija gore na.. kapi ;D. Pa onda treba to malo uredit prije
Imam problem - u autocad-u sam slučajno stisnuo render to viewport i sad mi renderira preko cijelog ekrana. kako da to zaustavim? Ne da mi se čekat sat vremena... Treba stisnut [Esc]
Ponekad mi se u 3ds maxu 2011 "pokvare" kontrole viewporta. Npr. ponekad se usporu zimuranje, doke mijenjam kut gledanja ili dok srednjom tipkom miša "pomičem" sliku. Kako to riješiti?
Koristi "Zoom extents all" gumbić dolje desno na dnu ekrana gdje su i ostale kontrole za navigaciju kroz viewport ili koristi tipkovničku kraticu "z". Ako nemaš ništa selektirano prebacit će ti kameru tako da ćeš cijelu scenu vidjeti, a ako selektiraš neki objekt, zumirat će na njega te češ se tad oko njega moči vrtjeti itd. Ako sam ja dobro skužio problem, to bi bilo brzo rješenje, tak ja to ispravljam. Meni je tako reći jedan prst uvijek na z ;D Imam 6. prst samo za z hehe
A zo, nisam odmah shvatio problem. Da, imao sam i sam tih problema.
Nekaj sam smrdal dok sam lampu radio u podrumu kuće koju radim (AutoCAD 2011) i sad mi sunce je jako slabo ili nešto ne valja sa indirect lighting, global illumintaion... ugl. sve mi je jako tamno.
Iako mislim da nije global ill. jer mi je jednako tamno u viewportu i renderu
nije mi se dalo veće renderirat, traje.
E, da: na drugom kompu na kojem nisam prčako po lampi u podrumu je sve ok. Inače, renderiram na 2 kompa paralelno.
Imam jedno pitanje.Radim u May 2011.Kako neku radnju(npr. da na nekoj ravnoj plohi napraviti male rupice) napravim jako puno puta,ali da ne moram svaku rupicu posebno raditi s Boolean opcijom?
Ako se radi o hrpi sitnih rupica/udubljenja možda ne bi bilo loše koristiti opacity/displacement teksturu. Ovo doduše nije uvijek idealno rješenje.
Kopiraj objekt koji "urezuješ" ali svaku kopiju pridruži onom prethodnom. U Maxu je to opcija attach u izborniku Editable polyja. Nakon što imaš dovoljno kopija i nakon što pridruživanjem te kopije spojiš u jedan objekt, koristiš boolean.

Još samo jedno pitanje.Je li moguće da na modelu označim samo jedan dio kojemu želim dodati geometriju?
Još samo jedno pitanje.Je li moguće da na modelu označim samo jedan dio kojemu želim dodati geometriju?
Ne razumijem posve pitanje. Misliš ako imaš model od npr. 40 faceova, da samo jednom face-u dodaš još geometrije (edgeva, vertexa) pa da onda samo na taj dio možeš dodavati detalje, a ostalo ne dirati? Ako je tako onda poligoni nisu za to, već SubDivision površine. One su neka mješavina poligona i NURBS-a, a i može se dodavati detalja na točno određenom dijelu modela. Samo onda moraš znati da je rad s takvom vrstom površina drugačiji nego s poligonima pa se mijenja i način editiranja i workflow... Nadam se da sam pomogao.
@nixXxa
Vidim da se žališ na postavljanje blueprinta pa evo ovdje ću odgovorit, primjerenije je nego tamo u Vaši 3D modeli.
Zadnja stvar koja bi trebala zaje*avat kod modeliranja auta je namještanje blueprinta. Evo jedan kratki tut, možda bude još nekom od pomoći.
-Postavi se blueprint u jedan view (ovaj put je to side), nakon tog se napravi kocka tako da odgovara veličina auta.
-Umetne se druga slika (front view), koja u ovom slučaju ne odgovara veličini prethodno napravljene kocke.
-Skalira se blueprint tako da se rubovi kocke označeni na slici poklapaju sa veličinom auta.
-Poveća se bočna strane kocke tako da u potpunosti odgovaraju veličini auta.
-Umetne se treća slika (back view) koja je ovaj put puno veća od veličine kocke.
-Ponovo se skalira bluprint tako da odgovara veličini kocke ali ovaj put treba skinuti kvačicu sa Keep Aspect Ratio kako bi poklapanje u potpunosti bilo moguće.
-Razlog zašto se mora skinuti kvačica sa Keep Aspect Ratio je različita veličina bluprinta (front view-back view) kao što se vidi i na slici ispod.
Na kraju se izbriše kocka koja više nije potrebna i sve je spremno za modeliranje.
Nisam probao ali mislim da se ova tehnika postavljanja blueprinta može primjeniti i na ostale 3D programe a ne samo Cinemu.
U zadnjih par dana baš nemam inspiracije za sad mi je to problem
Ja sam počeo radit u Blenderu 2.5, prvi dojmovi su : , ali i vrjeme je da napustim dobri stari 2.4X Blender , šmrc
Stavio sam testne materijale i na nekim mjestima su mi "vodeni" Npr. ovde na gusjenicama ova cista strana treba biti boja aluminija ali je kao vodena...
Zna li neko kako rjesit?
Možda da promijeniš "oblik" teksture , cubic , cylinder ...

Evo stavio sam hdr mapu po nekom tutorialu...Sad nema toga vise...Ali sad mi se ova hdr mapa nastavlja na objekte...Objekti su "prozirni" za tu mapu, ali npr. ako ima objekt iza njega on se nevidi...Pogledaj sliku pa ako nekuzis pitaj xd
Nisam nikad radio sa HDR mapama pa onda neznam...
Nisam siguran da razumijem pitanje. Ali sve se svodi na isto, ako želiš da se materijali ponašaju prirodno onda environment mora biti prirodan. Scena je za sada prazna, pokušaj postaviti objekt na podlogu pa uključiti GI jer ovako se svjetlo ne odbija pa se pola toga niti ne vidi, također uključi AO (Ambient Occlusion) kako bi dobio detalje oko spojeva. Tada će ujedno i tvoj problem (vizualno) biti jasniji, ako uopće bude problema. Jedino što eventualno ne valja je postavka nekog materijala, ali kako je sve za sada dosta tamno ne mogu niti razaznati dijelove i materijale.
Evo stavio sam hdr mapu po nekom tutorialu...Sad nema toga vise...Ali sad mi se ova hdr mapa nastavlja na objekte...Objekti su "prozirni" za tu mapu, ali npr. ako ima objekt iza njega on se nevidi...Pogledaj sliku pa ako nekuzis pitaj xd
Nisam nikad radio sa HDR mapama pa onda neznam...
U material edotoru, u postavkama bitmape koju koristiš kao enviroment mapu, cordinates type iz "texture" u "Environment", te Mapping iz "Screen" u "Spherical Enviroment"
Ne znam da li je prava tema, ali znam da je ovo okupljalište 3D-ovaca, a i je u neku ruku problem :)
Naime, tražimo 2d artista da nam pomogne u izradi skica, storyborda i sličnih elemenata u predprodukciji našeg shorta kojeg planiramo napraviti. Scenarij je gotov, 3d artisti na okupu no ovaj 2d dio nam ne ide baš od ruke... :D
Nažalost, nismo u mogućnosti ponuditi novčanu naknadu, no nadamo se da će se netko ipak odazvati.
Hvala!
http://silverwaveproduction.webs.com/
OGLAS POPUNJEN!
Budemo uskoro trebali i 3d artiste budite u pripravnosti
Danas sam instalirao cinemu r12 , sučelje baš i nema izmjena , ova kocka koju sam stavio je sada u nekoj plavoj boji a prije je bilo u sivoj . Malo me je zbunilo kad sam htio dodat fur , prije ja bio sa desne strane a sad je sa ljeve .