Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.580
|
čitano: 6.444.186
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
Vodič za odabir grafičke kartice

Ekipa aj dajte savjet, imam grafu gainward rtx 3070 kojoj garancija ističe za dva mjeseca. Radi sve super, stvarno sam zadovoljan i radi mi odlično za gejming na 1440p, ali sam si počeo razmišljati je li mi pametnije ići na prodaju sad dok još ima garanciju pa je i kupac sigurniji i mogu ja dobiti koju kintu više, a sebi uzeti možda rtx 4070? jel skok u performansama opravdava cijenu da naodplatim na ovu oko 350-400 eura?

Ili da udaram sa ovom kolko ide, pa onda kad dođe nova serije 50XX onda kupiti a ovu prodati za koliko se da?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Vodič za odabir grafičke kartice

A gle, ako gledaš sirove performanse onda je to dosta mali pomak, do nekih 20% cca, ali ako uzmeš u obzir 4 gb više V-rama i novi DLSS, onda i nije tako loš upgrade.

Imao sam po izlasku 3070, no u međuvremenu sam ju prodao zbog hira kupi/porodaj, a sada imam 4070 i zadovolljan sam sa grafom, te ju ne planiram mijenjati sigurno dok ne izađe 5xxx serija.

Igram se na 4k 144hz monitoru i DLSS na performance lijepo izgleda, a radi odlično, većinu igara mogu igrati na visokim postavkama na konstatnih 60+ fpsa, ja manje više ciljam da budem na nekih 80-ak u SP igrama, a MP oko 100, ovisi naravno od igre do igre.

Uglavnom po meni je rtx 4070 čisto solidna grafa po malo manje solidnoj cijeni, ako ti nije problem lova onda ju uzmi i imaš sigurno jaču grafu sa novim tehnologijama koje će vjerojatno još napredovati u skorije vrijeme. 

10 godina
lobotomac90 kaže...

A gle, ako gledaš sirove performanse onda je to dosta mali pomak, do nekih 20% cca, ali ako uzmeš u obzir 4 gb više V-rama i novi DLSS, onda i nije tako loš upgrade.

Imao sam po izlasku 3070, no u međuvremenu sam ju prodao zbog hira kupi/porodaj, a sada imam 4070 i zadovolljan sam sa grafom, te ju ne planiram mijenjati sigurno dok ne izađe 5xxx serija.

Igram se na 4k 144hz monitoru i DLSS na performance lijepo izgleda, a radi odlično, većinu igara mogu igrati na visokim postavkama na konstatnih 60+ fpsa, ja manje više ciljam da budem na nekih 80-ak u SP igrama, a MP oko 100, ovisi naravno od igre do igre.

Uglavnom po meni je rtx 4070 čisto solidna grafa po malo manje solidnoj cijeni, ako ti nije problem lova onda ju uzmi i imaš sigurno jaču grafu sa novim tehnologijama koje će vjerojatno još napredovati u skorije vrijeme. 

Hvala puno, mislim da je to skroz ok razlog. Gotovo me jednako koštala i rtx 3070, bila je oko 5200 kn, tako da dati za ovu oko 750 eura je čisto ok. Bolje nego da se rastežem još 300 eura gore pa da idem na TI verziju, ne znam baš jel to opravdana razlika

16 godina

Ja sam razmišljao također o Ti verziji, ali je nemalo skuplja, a ima isto 12 gb video memorije, pa nisam iz principa htio dati milju eura kada škrtare na ramu.

Ona je brža za nekih 15-20% sigurno, ali mislim da kada 12 gb video memorije postane premalo, da tih 20% ne bude puno značilo, a nećemo se načekati za taj scenarij s obzirom da je već sada 12 gb na knap u većim rezolucijama od FHD.

Uglavnom sve ovisi kako stojiš s lovom i koliko možeš sam sebi opravdati potrošiti na grafu 

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.9.2023 14:44 (lobotomac90).
14 godina
Cansee kaže...

Ekipa aj dajte savjet, imam grafu gainward rtx 3070 kojoj garancija ističe za dva mjeseca. Radi sve super, stvarno sam zadovoljan i radi mi odlično za gejming na 1440p, ali sam si počeo razmišljati je li mi pametnije ići na prodaju sad dok još ima garanciju pa je i kupac sigurniji i mogu ja dobiti koju kintu više, a sebi uzeti možda rtx 4070? jel skok u performansama opravdava cijenu da naodplatim na ovu oko 350-400 eura?

Ili da udaram sa ovom kolko ide, pa onda kad dođe nova serije 50XX onda kupiti a ovu prodati za koliko se da?

Ma kakvi, ne isplati ti se toliko novca doplatiti za nešto malo bržu grafu. Sad ti je evo bolje za manju nadoplatu kupiti sutra RX 7800 XT. Ako baš patiš na Nvidiu, onda tebi nema smisla ništa osim minumum RTX 4070 Ti, a to te košta jako fino za nadoplatu. 

10 godina
itomic009 kaže...
Cansee kaže...

Ma kakvi, ne isplati ti se toliko novca doplatiti za nešto malo bržu grafu. Sad ti je evo bolje za manju nadoplatu kupiti sutra RX 7800 XT. Ako baš patiš na Nvidiu, onda tebi nema smisla ništa osim minumum RTX 4070 Ti, a to te košta jako fino za nadoplatu. 

a nije da se palim, nego imam gsync monitor koji i dalje radi super, pa mi žao da to ne koristim

20 mjeseci
protjeran

DarthMarkus

Pa sto ovo ne uzmes klik 1629e? mala dostava, super siguran ducan i odlican support...

Ovo je i dobar model, velik hladnjak 110mm ventovi, KFA 2 je inace naziv koji se koristi u EU a GALAX se koristi u USA i to je ista firma, samo koristi naming shemu kao recimo Xiaomi za mobitele gdje se neki modeli u aziji prodaju pod redmi a kod nas pod poco...

Za Galax si nadam se cuo... exotic proizvođac koji ima najbolje flagship modele na tržištu i grafe koje su osvojile more svijetakih rekorda u benchanju...

A jos zanimljivije od svega je kad neko kaze za Palit da je šrot, a vlasnici su i Gainwarda i Galaxa i KFA2 i PNY 

Nedugo je bila tamo jos niže

Edit

Evo ti KFA² GeForce RTX 4090 SG (1-Click OC) to je verzija kao ova iznad s Amazona samo kaj ova ima RGB ledice a ona nema... Ovdje su overklokeri TecLab brazilci koji imaju sponzorstvo od Galax i KFA2 rušili svijetske rekorde sa njom klik tako da KFA2 FTW 

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.9.2023 1:09 (Jacked).
Moj PC  
2 0 hvala 1
13 godina

Znam već sve, zguglo sam gotovo sve 4090ke.

Dugo me svrbi ta i INNO koji uopće nije loš, jedino što je lockan na 450w pa nije neka sreća sa OC.om.

1730e ispada sa našim pdveom i dostavom. 

Kako velim strpit ću se još tjedan-dva jer ionako ne stignem ništa.

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Moj PC  
0 0 hvala 0
20 mjeseci
protjeran

Pa to jel 450w BIOS tak svejedno, flashas gore bios od Tufice ili Strixa 

NVIDIA GPU BIOS flashing tools can now flash any BIOS to any GPU, bypassing restrictions

A i šta ce ti uopce veci bios kad i ovako graficka moze potegnut 525w (450 iz konektroa i 75 iz slota) a ni to neces nikad povuc u igrama cak ni sa naponom i power limitom na max i sa full OC jezgre i memorije eto pokazo ti lik iz videa razlike od ta dva biosa da ni nema jer grafi đabe mogucnost potezanja 675w kad bema gdje takvo ooterecenje postic.

Moj PC  
0 0 hvala 1
8 godina
neaktivan

Bok,

Imam problem s grafičkom koju imam već 6+ godina pa je vrijeme za upgrade. Molim preporuku za neku grafičku da ide na ovu konfu:

XFX RADEON RX 480 RS 8GB GDDR5 - grafička koju mijenjam

MSI B250M Mortar, KabyLake, S.1151

Intel Core i5 7500 3,4GHz,6MB,LGA 1151

Fortron Raider S 550W, 80+ SILVER - 60mj.

Zalman Z3, USB3.0 black, 3x120mm

Do do nekih 600 € gledam.

Btw, problem koji imam:

https://i.imgur.com/MJjI9C5.png

Grafička se zagrijava bez ikakvih programa koji bi ju opterećivali, a ventilatori ne mrdaju, probao sam sve opcije kroz AMD software:

https://i.imgur.com/IafRFh8.png

0 0 hvala 0
15 godina

RX 6600 za 200eura, u biti trebao bi zamjeniti komplet sve, zastarjelo je za gaming 

Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina
Vladd_ kaže...

Bok,

Imam problem s grafičkom koju imam već 6+ godina pa je vrijeme za upgrade. Molim preporuku za neku grafičku da ide na ovu konfu:

Btw, problem koji imam:

Grafička se zagrijava bez ikakvih programa koji bi ju opterećivali, a ventilatori ne mrdaju, probao sam sve opcije kroz AMD software:

Taj CPU ti je realno BN za sve preko RX570/580, GTX1060/1660.

Mozes sada uzeti neku jacu grafu ali morat ce mjenjat platformu na nesto novije da bi izvukao maksimum iz tih grafi 

7 godina
ibme74 kaže...
Vladd_ kaže...

Bok,

Btw, problem koji imam:

Mozes sada uzeti neku jacu grafu ali morat ce mjenjat platformu na nesto novije da bi izvukao maksimum iz tih grafi 

Potpišem, nema smisla kupovat ikakvu grafičnu skuplju od 50 eur jer nemaš nikakve koristi od nje sa ostatkom kompa. Ako ti ta crkava nađi neko jeftino govno na njuškalu, a razliku gurni u "kasicu prasicu" i šparaj za malo bolji komp.

8 godina
neaktivan
nikonja kaže...
ibme74 kaže...
Vladd_ kaže...

Bok,

Btw, problem koji imam:

Potpišem, nema smisla kupovat ikakvu grafičnu skuplju od 50 eur jer nemaš nikakve koristi od nje sa ostatkom kompa. Ako ti ta crkava nađi neko jeftino govno na njuškalu, a razliku gurni u "kasicu prasicu" i šparaj za malo bolji komp.

Hvala na savjetima. Trenutno ionako ne gejmam na PCu baš pa će sada odluka vjerojatno biti uzeti nešto prolazno oko 200€ da ova konfa odradi svoje bar još godinu dana. A onda dođem po friške preporuke za novo sve ;)

12 godina

Ma ne troši ni toliko, nadi neku rabljenu RX570/580, znaju se naci po cca 50€.

12 godina

4070ti ili 7900xt?

Gamerovk nvidia ili bi uzeo asrock taichi amd

BBall,Tech,Ink....all the way....
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
mariolla79 kaže...

4070ti ili 7900xt?

Gamerovk nvidia ili bi uzeo asrock taichi amd

6 Palit RTX4070Ti GameRock 12GB
16 AsRock RX7900XT Taichi 20GB
15 godina
ovisi sta igras

meni se amd rusi u rdr2
R33mba#2892
12 godina

Hvala kolege..igram momentalno Starfield,stranger of paradise,vožnje a planiram u 12 mjesecu uzet ili am5 platformu ili samo 5800x3d i mozda c2 42 invh ili neki 4k monitor,jer sam promjenio posao,radim za skoro duplo u Sloveniji 😁

P.s ovog puta gledam max iz grafe izvuc za next 2-3godine tak da razmisljam sto bolji future prof sto se grafe tice

P.s 2 nadam se da napajanje može drzat 7900xt

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.9.2023 14:21 (mariolla79).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
mariolla79 kaže...

Hvala kolege..igram momentalno Starfield,stranger of paradise,vožnje a planiram u 12 mjesecu uzet ili am5 platformu ili samo 5800x3d i mozda c2 42 invh ili neki 4k monitor,jer sam promjenio posao,radim za skoro duplo u Sloveniji 😁

P.s ovog puta gledam max iz grafe izvuc za next 2-3godine tak da razmisljam sto bolji future prof sto se grafe tice

P.s 2 nadam se da napajanje može drzat 7900xt

Glede budućnosti u tehnonoškom smislu nevidija je nedohvatljiva stoga rtx4070ti bolja jedino ima malo vrama ako misliš 4K.Ali kad ovo vidim uzeo bi nevidiju:

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
12 godina

Da imam vise para uzeo bih 4080 ali sta ke tu je...ak usspijem od brata žena je pocela radit u logistici u computer universu pa možda mogu dobit dobru cijenu ua 4080 bumo vidjeli

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Ako je 4k ja bi onda definitivno dao prednost AMD jos Igras starfield koji je kodiran za amd i lose se vrti na nvidiji..
Sto nejdes onda na 7900xtx
To je cjenovno sweetspot za 4k..
Kazem ja sam 2x davo priliku AMD al ga moj sustav ne voli.. Uostalom ako ti ne legne mos uvjek vratit nazad,tako sam ja napravio u mindfactoryu..Bez problema mi vratili lovu..

https://www.mindfactory.de/product_info.php/24GB-ASRock-Radeon-RX-7900-XTX-Phantom-Gaming-OC-Aktiv-PCIe-4-0-x16--Re_1475488.html
R33mba#2892
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.9.2023 16:27 (R3nchi).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
R3nchi kaže...
Ako je 4k ja bi onda definitivno dao prednost AMD jos Igras starfield koji je kodiran za amd i lose se vrti na nvidiji..
Kazem ja sam 2x davo priliku AMD al ga moj sustav ne voli.. Uostalom ako ti ne legne mos uvjek vratit nazad,tako sam ja napravio u mindfactoryu..Bez problema mi vratili lovu..

https://www.mindfactory.de/product_info.php/24GB-ASRock-Radeon-RX-7900-XTX-Phantom-Gaming-OC-Aktiv-PCIe-4-0-x16--Re_1475488.html

Vjerojatno zbog napajanja.

4 godine
R3nchi kaže...

Hahahahni moj

13 godina
Jao Phantomica lmao....pa ta je najveći drlog od cijele serije. Tu ni AMD Mile ne bi stavio u svoj traktor.

Uzmi Nitro Đuka i igraj se ko čoek.
Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.9.2023 18:55 (DarthMarkus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
neaktivan

ne kuzim sta se imas dvoumiti, vec 10 godina jedini izbor je nvidia 

amd kupis, ako ne zelis svoje novce dati nvidiji i to je jedini legitimni razlog

sve ostalo su ti preseravanja, glupiranja i komentari u stilu "hvali svog konja", a realnost je nvidia, jedino nvidija i samo nvidija

svidalo se to nama ili ne, takvo je trziste, i jedini krivac za takvo stanje trzista je nesposobni AMD, sto je jos jedan razlog da im nedas pare jer su nesposobni

2006 su kupili ATI, samo zato da mogu iskoristiti patente i tehnologiju za iGPU i unistili jedinog konkurenta nvidiji, i sad imamo to sto imamo

prihvati da mi iz hrvatske nikako ne utjecemo svojom kupnjom/ne kupnjom bilo kojeg proizvoda i kupi za svoje novce, najbolje sto mozes kupiti

Boris Grozni: sad na 4k ekranu se moze potegnuti s FSR-om i do 16k +ako igra u sebi ima skaliranje rezolucije.
Moj PC  
12 0 hvala 1
7 godina

Potpišem u potpunosti jer sve drugo osim Nvidije su kompromisi koliko god nam to bilo ili ne bilo drago jbg.... tako je kako je.

Još nekako postoji nada da se AMD probudi ali iskreno ne vidim kako.... prije će Intel napravit dobru karticu nego oni kako izgleda.

15 godina
Da al 4070ti nije 4k grafa ,a 4080 je 1150e
R33mba#2892
Moj PC  
0 3 hvala 0
15 godina

Moja RX 6800 posere i popiša RTX 3060 Ti koju sam volio prilično. I to baš u svemu, od osnovnog widows key+P i paljenje /gašenje dodatnog ekrana gdje to radi svaki puta savršeno i baš svaki puta prebaci i zvučnu karticu za razliku od nvidije gdje sam trebao isti TV palit/gasit  i sl.

Hrapa vrama za relativno malo novaca dok se ta ista nvidija gušila u dosta igara baš zbog škrtih 8 gb vrama, jednostavno je prebrzo ostarila. FSR je nešto lošiji ali ja baš i ne kužim neku razliku, tak da ga palim bez problema. RT je zaklao RTX 3060 Ti u svakoj zahtjevnijoj igri, tak da mi se zgadio za sva vremena.

Zaključavanje frejm generatora, za novu seriju grafa, za razliku od AMD-a, zgadio mi je nevdiju vjerojatno zauvjek. Nvidija je preuzela PC gaming i gura ga u elitizam i apsurdnu cijenovnu kategoriju, pokonzoljuje sve skupa i guraju svoj zatvoreni konzolaški sustav, štoviše zaključava ga i od vlastitih kupaca prethodne serije.

Nevidia master plan, esktremno skup hardver ili nvidia cloud gaming u najam.

Sobzirom da su globalno ljudi sve to prihvatili i da nema alternativa osim konzola, ovo mi je vjerojatno zadnji PC u životu. Kupuje se neki novi XBOX i game pass, do tada će biti super, a nakon toga za surfanje i stare igre.

4 godine
R3nchi kaže...
Da al 4070ti nije 4k grafa ,a 4080 je 1150e

evo moja je cak za 8k

Dok ti mislis da 4070ti nije za 4k davno prije nje sam se naigrao na 4k još i na gtx 970 gdje se gta5 vrtio u 40fpsa, s 3060ti mi je 4k bio pod normalno. Sad s 4070ti da ne pricam koja je doslovno 2x brza  Ne mora se svaka igra nabijati na 8xaa i slicne fičere koji ubijaju framerate i koji su donekle i nepotrebni na 4k.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice