Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.846
|
čitano: 6.933.207
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Vodič za odabir grafičke kartice

Rx 480 ili rx 470? AMD phenom II x4 955 4,1 GHZ

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.10.2016 22:02 (ivanzgg).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Re: Vodič za odabir grafičke kartice

FarmWithMeee Isplati ti se :)

480 malo više kuri pa je preporučljivo da gledaš samo MSI Gaming X ili XFX GTR modele. Trenutno nema osjetne razlike između 480 4GB i 8GB, ali XFX GTR dolazi samo kao 480 8GB, a cijena MSI Gaming 480 4GB je u HR nabijena (u Njemačkoj košta 1900kn..).

1060 je hladnija i nešto efikasnija tako da nije pretjerano bitno koji model, nego gledaj da cijena ne ide iznad 2600kn. Tu je bitno 3GB vs 6GB verzija jer 3GB baš i nije dovoljno za neke nove naslove (makar im je kompresija memorije vrhunska, ali bolje ići na sigurno) i 3GB verzija ima manje jezgri od 1060 6GB.

Možeš si još razmisliti o rx 470 (opet MSI Gaming, makar tu ima još nekih solidnih modela pošto manje kuri od 480 pa nije tolko zahebana za ohladit, ali MSI rastura i definitivno je najtiša) jer se može OCat na razinu 480 4GB, a dosta je jeftinija.

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.10.2016 22:03 (The_Fichek).
9 godina
neaktivan

Molio bih nekoga tko ima iskustva s nekom novijom pasivnom grafičkom karticom (pasivno hlađenje), da mi napiše iskustva s njom; što sve može tjerati i kako se grije, te koliko godina može izdržati?

Kako me ne zanimaju igrice, ima li smisla stavljati pasivnu grafičku u ovo moje kućište jer mi je, po nekim kriterijima, dovoljna i ova zalemljena na majčici ploči?

Naime, neki pluginovi u DAW-u su mi počeli štekati, kada ih stavim više i kada prikazuju sve one silne parametre u grafičkom modu, iako je na ekranu aktivan samo jedan VST.

A kako nemam neko ljuto napajanje (420W), molio bih znalce da pokušaju preporučiti i neku grafičku koja ide na moju konfiguraciju te koja se uz 2 HDD-a i zvučnu neće kuhati na full HD-u, na filmovima, u kratkim animacijama i sl.

Svakako bih htio da kartica ima i DVI i HDMI izlaze, najmanje 1 GB RAM-a i tako dalje, a i volio bih da je od Asusa ...

Thx !

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Koliko si novaca spreman potrositi?

mojpismonosa
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Ako ne pucam na one jake i najjače, namjerno nisam stavio iznos jer je izbor ograničen parametrima k'o što su:

- imam slabo napajanje (420W),

- utori ( https://www.asus.com/Motherboards/P8Z77V_LE_PLUS/specifications/ )

- trebam DVI i HDMI izlaze

- želim što tišu, pa čak i bez aktivnog hlađenja

- ako je moguć Asus ?

- ne treba mi za nove i jake igre

- samo nova dolazi u obzir

...

Ne baca mi se novac za svašta, a kad bi bio siguran da će na slabom napajanju raditi cijeli dan platio bih ju i više. Vidim na Njuški do 500 kuna ima hrpa toga, samo ne znam kakve su na djelu ...

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.10.2016 16:09 (Angel_003).
13 godina

Po svemu opisanom, ostani na integriranoj zalemljenoj u procesoru (ne maticnoj)

Hearthstone: Maks0806#2960 LoL EUNE: Maks0806
Moj PC  
3 1 hvala 0
12 godina
neaktivan

Evo ja sam nedavno imao prilike se susresti sa pasivnom grafičkom nakon dugo vremena ali je stara i vjerojatno (sigurno) nećeš naći novu. Asus amd 3650. Cinila se dosta u redu, jedino sto nisam mjerio temperaturu. Ne znam skoro nista o njoj osim da ima 512 mb-a sto je sudeći prema ovome što ti navodiš, i više nego dovoljno. Ja bi ti preporučio da si uzmeš nekakvu grafu i da ne ostaješ na integriranoj. Integrirana neka ti bude u slučaju da ova rikne. :)

13 godina
Angel_003 kaže...

Ako ne pucam na one jake i najjače, namjerno nisam stavio iznos jer je izbor ograničen parametrima k'o što su:

- ako je moguć Asus ?

- netreba mi za nove i jake igre

...

Ne baca mi se novac za svašta, a kad bi bio siguran da će na slabom napajanju raditi cijeli dan platio bih ju i više. Vidim na Njuški do 500 kuna ima hrpa toga, samo ne znam kakve su na djelu ...

Nova ASUS GTX 750 TI. Polovna R7 260X. Polovna R9 270.

Prve dvije su sličnih performansi u igrama dok je R7 270 puno jača.

Ove polovne se mogu kupiti s garancijom i svako napajanje koje daje 330W na 12V railu će ih držati bez problema.

EDIT: Evo usporedbe GTX 750TI vs R9 270.

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2016 11:46 (Mile 74).
14 godina
Mile 74 kaže...
svako napajanje koje daje 330W na 12V railu će ih držati bez problema.

Znači ti znaš da on ima napajanje koje daje 330W na 12V railu kad si mu preporučio te modele grafičkih kartica?

Zar ne bi bilo pametnije tražiti da napiše točan model napajanja i da mu onda prema tome daš preporuku?

ps. ne znaš niti koji procesor ima i možda će baciti novce bespotrebno.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2016 12:15 (Valentin17).
12 godina
prc12 kaže...

Evo ja sam nedavno imao prilike se susresti sa pasivnom grafičkom nakon dugo vremena ali je stara i vjerojatno (sigurno) nećeš naći novu. Asus amd 3650. Cinila se dosta u redu, jedino sto nisam mjerio temperaturu. Ne znam skoro nista o njoj osim da ima 512 mb-a sto je sudeći prema ovome što ti navodiš, i više nego dovoljno. Ja bi ti preporučio da si uzmeš nekakvu grafu i da ne ostaješ na integriranoj. Integrirana neka ti bude u slučaju da ova rikne. :)

Opet ti sa svojim "cini se dosta u redu" strucnim opazanjima 

Ako si se toliko potrudio da stisnes "moj pc" vidio bi da ima i7 sa integriranom HD4000 grafom koja je po performansama u rangu te tvoje HD3650 sto znaci ako bi poslusao tebe bacio bi pare za nesto sto vec ima. Svaka cast 

9 godina
neaktivan

Dečki, hvala vam na odgovorima i trudu, a evo što sam pročitao s napajanja:
Spire ATX-420W-PFC-N-PSU
DC output na +12 V ima 15A
A koliko je tih 15 Ampera vjerodostojno, nemam pojma te koliko pojedinim graf. karticama treba jačine (A) iz napajanja, odnosno snage (W) iz napajanja, isto nemam pojma?

Pošto nemam pojma niti koliko i kako se čuju te nove kartice - a još manje koliko troše - čitam negdje da se kod novijih kartica ventilator(i) uključuju tek pri određenom opterećenju? Što bi onda značilo da se pri minimalnom opterećenju računala ventilatori ne uključuju? I time nema frka za dodatne šumove i glasnoću iz kućišta računala.

I kako osim vent. napajanja i vent. procesora, u mom kućištu nema više niti jednog ventilatora, to znači da nije baš pametno stavljati pasivnu graf. karticu bez novog jednog ili dva ventilatora. Pa onda opet dolazimo do toga da je ipak najbolje uzeti onu s ventilatorom ili ostati na ovom što imam?
I tako dok se ne odlučim na kompletnu nadogradnju: novo kućište, novo napajanje, nova grafička, DDR4 memorija, SSD..., što pak sa sobom povlači i novu matičnu ploču, novi procesor ...

Neverending story ... ;)

0 0 hvala 0
8 godina
Mile 74 kaže...
Angel_003 kaže...

- ako je moguć Asus ?

- netreba mi za nove i jake igre

...

Nova ASUS GTX 750 TI. Polovna R7 260X. Polovna R9 270.

Prve dvije su sličnih performansi u igrama dok je R7 270 puno jača.

Ove polovne se mogu kupiti s garancijom i svako napajanje koje daje 330W na 12V railu će ih držati bez problema.

EDIT: Evo usporedbe GTX 750TI vs R9 270.

Ako naleti na 7770 isto bi mu bila ok. 

13 godina
Angel_003 kaže...

Dečki, hvala vam na odgovorima i trudu, a evo što sam pročitao s napajanja:
Spire ATX-420W-PFC-N-PSU
DC output na +12 V ima 15A
A koliko je tih 15 Ampera vjerodostojno, nemam pojma te koliko pojedinim graf. karticama treba jačine (A) iz napajanja, odnosno snage (W) iz napajanja, isto nemam pojma?

Pošto nemam pojma niti koliko i kako se čuju te nove kartice - a još manje koliko troše - čitam negdje da se kod novijih kartica ventilator(i) uključuju tek pri određenom opterećenju? Što bi onda značilo da se pri minimalnom opterećenju računala ventilatori ne uključuju? I time nema frka za dodatne šumove i glasnoću iz kućišta računala.

I kako osim vent. napajanja i vent. procesora, u mom kućištu nema više niti jednog ventilatora, to znači da nije baš pametno stavljati pasivnu graf. karticu bez novog jednog ili dva ventilatora. Pa onda opet dolazimo do toga da je ipak najbolje uzeti onu s ventilatorom ili ostati na ovom što imam?
I tako dok se ne odlučim na kompletnu nadogradnju: novo kućište, novo napajanje, nova grafička, DDR4 memorija, SSD..., što pak sa sobom povlači i novu matičnu ploču, novi procesor ...

Neverending story ... ;)

GTX 750Ti troši oko 75W. R7 260X troši oko 115W. R9 270 troši oko 150W.

Nažalost tvoje napajanje je preslabo za ove grafe, jer daje samo 180W na 12V railu.

Preporučujem da prvo promijeniš napajanje, pa tek onda razmišljaj o grafi.

Valentin17

Piše koji ima procesor pod Moj PC (i7 3770).

Grafe sam mu preporučio uz napomenu da mu napajanje može isporučiti 330W.

PS. Stvarno nisam očekivo da ima tako loše napajanje uz takav procesor.

BOOMboy

Naravno, HD 7770 bi mu isto bila dobra (da ima dobro napajanje), samo ne vjerujem da ih ima s garancijom.

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2016 15:59 (Mile 74).
14 godina
Mile 74 kaže...
Valentin17

Piše koji ima procesor pod Moj PC (i7 3770).

Grafe sam mu preporučio uz napomenu da mu napajanje može isporučiti 330W.

PS. Stvarno nisam očekivo da ima tako loše napajanje uz takav procesor.

He he, iskreno niti ja, kad sam pod njegovom "Moj PC" rubrikom vidio i7, odmah sam automatski pomoslio pa on to traži za neki drugi PC,

sad sam pogledao bolje i vidio da ima napajanje koje je dobio uz Spire kućište, ali dobro, svatko si bira i radi sa svojim novcima što hoće.

16 godina

Pozdrav ljudi, zaradile su se pare pa je vrijeme da napokon zamijenim grafičku karticu.

Iznos koji sam planirao dat za grafičku je 1500-2000kn. Koliko sam čitao vidim da su aktualne AMD Radeon RX 470/480 i GeForce GTX 1060/1070 grafičke. Neku od tih da uzmem ili neku petu?

Hvala na svim savjetima i prijedlozima 

Trenutna konfiguracija:

Matična: ASRock P67 Extreme4 Intel P67 Socket LGA1155

CPU: Intel Core i5-2400 3.1 GHz

GPU: ATI Radeon HD 6850

RAM: Corsair Vengeance Pro 16GB (2 x 8GB) DDR3 1866MHz

Hard: Western Digital 500GB (uskoro mijenjam za WD Black 2TB)

Napajanje: Corsair CX Series 600W

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2016 17:03 (Just Lost).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Just Lost kaže...

Uzmi si ili GTX 1060 MSI, Gigabyte modele ili RX 480 8 GB Sapphire Nitro, MSI, Gigabyte modele.

GTX 1070 ti je van budžeta.

13 godina
neaktivan

Ja bih tu bocnuo

RX 470 i neki SSD za ostatak novca 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
17 godina

Sada bi prcko hladno opalio - "GTX 960 2GB jer, čini se u redu kartica"....

Moj PC  
5 0 hvala 0
12 godina
doktor1 kaže...

Sada bi prcko hladno opalio - "GTX 960 2GB jer, čini se u redu kartica"....

"cini se dosta u redu" 

14 godina
neaktivan
inno3d ichill geforce gtx 780 herculez x3 ultra 6gb

ili

http://www.nvidia.com/gtx-700-graphics-cards/gtx-780/

(donja je s referentnim hladjenjem)
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
infeqt0r kaže...
inno3d ichill geforce gtx 780 herculez x3 ultra 6gb

ili

http://www.nvidia.com/gtx-700-graphics-cards/gtx-780/

(donja je s referentnim hladjenjem)

sta s tim?

gtx 970 za 1500kn to pojede

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
14 godina
neaktivan
Prelazi mi budzet :) ovog Herkulesa dobijem za 140€.
13 godina
neaktivan

Covjek ti suptilno kaze da je to prestaro i neisplativo za tu cijenu. Radije skupi jos koju kintu i uzmes novo i jace a neces morati dodati puno...

rx 470 cijene samo padaju

17 godina
Ili nadji rabljenu r9 380 sa garancijom.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
14 godina
neaktivan

Jel mi moze netko objasnit malo sta znaci taj bottleneck tocno? Razmisljam o Rx 460 ili 470 mozda za novi komp sa i3 6100 procesorom. Gledam po youtubeu kako dijeluju te 2 kartice s tim procesorom i razlika je naravno ocita. No 470 ima taj bottleneck s tim procesorom. Pretpostavljam da to znaci valjda da je procesor preslab da graficka pokaze svu snagu jel? Jel to prestavlja ikakvu opasnost za racunalo i ako ne, dal bi mi se isplatilo dat vise love za 470? Pa eto, ako mi netko moze pojasnit to

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

RX 470 JE POPRILICNO jaca od 460 ako imas love za nju, go for it.

Bottleneck iliti usko grlo, kad procesor nije dovoljno jak za graficku karticu i ne radi na 100% svoje snage vec na 70/80/90 nista ono strasno niti stetno, zato je bolje uzeti i5 ako mozes ili polovnu i5 sa tom grafom jer dobijes vise.

14 godina
neaktivan

eh pitanje je dal cu moci uopce do 470 doci, tak da mi uzimanje i5 procesora ne dolazi u obzir kad sam i ovako na knap s lovom. A jel ok uzimat najjeftiniju verziju s jednim ventilatorom? ima tko kakvih iskustva, jel se pregrijava, jel bucna? I da li je 450W napajanje dosta za nju?

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.10.2016 20:44 (danijel00).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pa reci nam koliko imas love ukupno i sta imas od kompa, pa cemo ti sastaviti nesto fino.

14 godina
neaktivan

Naravno da razumijem sta covjek hoce da kaze. Ne zelim prelaziti na AMD, samo sam pitao za izbor izmedju te dvije graficke jer ionako igram samo 1080p. Mozda i dodam nesto love za neku 970, ali su mi i 780-ke dovoljne. Imam ponudu za Palit 970 za nekih 160 eura ovdje u Njemackoj.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

a vec sam si sastavio sve za novi komp...samo me se oko graficke dvojim.

I3 6100 3,7 Mhz

MB Asrock LGA1511 B150M-HDV

Corsair 8gb 2400mhz DDR4

MS Voyager

HDD 500gb

XFX 450W PSU Pro Series CoreEdition 80

eto. zasad je vjerojatnije da cu uzet Rx 460...jedino ako uspijem nekako skupit 500, 600kn ili koliko mi vec fali za Rx 470

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.10.2016 22:53 (danijel00).

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice