NVIDIA Ampere 30xx izdvojena tema

poruka: 11.274
|
čitano: 2.170.280
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
NVIDIA Ampere 30xx

Navodno. 

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
NVIDIA Ampere 30xx

Vidim da masu ekipe i to cak nakon godina na forumu nije u stanju guglat razliku izmedu TDP - thermal design point i total power consumption.

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
NVIDIA Ampere 30xx

Sto se tice onih slika gdje je jedan cip ispod ploce, ako u tome ima istine sta mislite dali je to dual gpu setup pa od tuda 90 u imenu ili je vjerovatnoje da je u pitanju odvojeni cip za raytrace?

Postoje glasine za obje teorije..... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
NVIDIA Ampere 30xx

Živi bili pa vidjeli, glasine o Ampere rastu ko gljive poslje kiše. Sigrno će stvarnost biti puno gora nego leakovi .

Ali da, čitao sam i ja da je odvojeno za Tensor jezgre.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: NVIDIA Ampere 30xx
Rhodin kaže...
Promster kaže...
Rhodin kaže...

Vidjet ćemo uskoro. Ja se nadam 01.09. nVidia izbacuje svoje, kao na izbornu noć, AMD ili otvara šampanjce ili smišlja izgovor za to što nema odgovora.

Ne znam što reći, iznenadila me 3090 za 400W - računao sam da AMD ima "raw power" jaču grafu koja će gubiti na driverima, partnerskom odnosu nvidie sa proizvođačima (twimtbp ili nešto slično) i DLSS. Sad nisam uvjeren u to, mislim da nVidia puca na čistu pobjedu, a objavljene cijene... tj. leakane, samo idu u prilog tome da je nVidia sigurna u pobjedu.

1400$ 3090

800$   3080

600$   3070

400$   3060

Ako ponovo imamo situaciju da 3080 košta duplo nego je bila prije koju godinu, a AMD nema kako odgovoriti na to da se to iskorigira na 650$ barem, onda je to banana po mom mišljenju.

Znat će se u slijedećih mjesec dana sve, barem se nadam.

A od kud to mišljenje? AMD već godinama ne može ni taknuti Nvidijin high-end, oni sa svojih 7nm nisu uspjeli nadmašiti Nvidijin Pascal koji je star 4 godine i na 16nm...AMD će se vjerojatno držati svojeg dijela tržišta, a to je 'bang for buck', gdje su ispred Nvidije (samo moraju riješiti drivere), a Nvidija će držati top grafu i high-end segment i tamo gore divljati s cijenama kako i to i radi, samo još više.

Non stop se priča o AMD-ovim Nvidija killerima, Vega, pa Navi, pa big Navi, pa biggest Navi i kaj ja znam sve ne...Sve je to na kraju bio bullshit i nisu bili ni blizu. Ne vidim kako bi se sad to promijenilo, a ni ne ulijeva mi povjerenje ova šutnja i manjak 'leakova'.

Pa nosi pompozno smišljen naziv "nVidia killer"  - pretpostavljam da je takav ne jer uspješno parira RTX 3060, već top end karticama, valjda 2080 TI i jačim. "Big Navi" i "nVidia killer" bi trebali biti po raw poweru izuzetno jaki proizvodi, nešto čemu nVidia ne može parirat (odnosno nije mogla prije pola godine)... navodno. nVidia na to odgovara sa "preamptive strike" u obliku 3090 koja je ogromna, vuče 400W (vjerojatno i više jer je ograničenje službeno da moraš imat 850W napajanje) i dolazi sa posebno konstruiranim 12 pinskim adapterom.

Moja pretpostavka, iako nema ničeg službenog, a i nije samo moja već "internet" mjesecima bruji o toj ogromnoj kartici koja dere sve što nVidia ima. Dakle od tuda ideja da bi po raw poweru AMD trebao imati jaču karticu od nVidie. Problem je što je to krenulo kad je nVidia imala 2080Ti, pa 20% jače od toga je u rangu trenutne/buduće 3080 , a postoji 20-30% jača 3090... Osim ako nekim čudom AMD ima i to predviđeno i cilja bi 50% jači od 2080Ti, pa onda gubit u performansama radi svega dosad nabrojanog.

Pa govorim, nema ničeg službenog, nema ni leakova, nema ni zrna dokaza...Ljudi doslovno iz guzice izvlače te neke priče kako će AMD razbacati Nvidiju. To mi je smiješno, samo da se malo pogleda povjest i sva prošla nagoviještanja koja su neslavno završila. Zato velim bit će dobro ako izbace nešto u rangu 2080Ti za normalne novce, jer trenutno nisu dostigli 1080Ti koji je star 3.5 godine. 

10 godina
Promster kaže...

Pa govorim, nema ničeg službenog, nema ni leakova, nema ni zrna dokaza...Ljudi doslovno iz guzice izvlače te neke priče kako će AMD razbacati Nvidiju. To mi je smiješno, samo da se malo pogleda povjest i sva prošla nagoviještanja koja su neslavno završila. Zato velim bit će dobro ako izbace nešto u rangu 2080Ti za normalne novce, jer trenutno nisu dostigli 1080Ti koji je star 3.5 godine. 

točno to. Daj Bože da AMD izbaci nešto jebeno i da bude prave konkurencije i borbe sa cijenama, ali čisto sumnjam. 

15 godina

Neće AMD biti ništa jeftiniji.

10 godina
iMik kaže...

Neće AMD biti ništa jeftiniji.

Zasad je nvidia imala cijene kakve je imala zbog nedostatka konkurencije u gornjem domu gpua. Ako im se netko pridruži, odnosno nastane konkurencija u tom dijelu, jel nije onda logično da nastane borba za cijenama. Ili grafiče kartice ne poštuju ekonomiju?

15 godina

AMD će staviti malo niže cijene kao i dosada i to je to.

9 godina
NVIDIA Ampere 30xx

ma intel ce ih unistit sve :P

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Promster kaže...

Pitanje da li AMD ima namjeru, s obzirom da im Mobilni segment donosi neusporedivo više love nego nekakva najača Desktop gejming grafa.

Službeno da toga itekak ima, i to sam več usporedil na dolnjem linku dakle potrošnja struje.Dalje je prilično lako izvagat, s obzirom da Mikrošuft samo koristi isti RDNA 2 GPU hardver.

https://forum.bug.hr/forum/topic/graficke-kartice/nvidia-ampere-30xx/265501.aspx?page=9&jumpto=6183138&sort=asc&view=flat

AMD,........is that Epyc or what?
6 godina
protjeran
Promster kaže...

Pa ako AMD-ovi CU-i skaliraju barem nesto po broju onda se moze izracunati/zakljuciti da novi xbox ima perf na razini 2080ti. Stime da AMD je najavio i bolji IPC i klok naspram sadasnje navi, a isto koristi novi gddr6x(najvjerojatnije).

Nema po meni smisla da AMD neizbaci nesto 20-30% jace od 2080ti a ne 50 kako pricaju, onda bi bila top AMD-ova kartica na nivou 3080 sto je odlicno jer nvidia tu nece moci onda ici preko 700-800 dolara.

Nece sigurno AMD kresnuti titan i tier ispod nje, ali zasto nebi mogao sprasiti jednu novu 3080 recimo za 100tinjak dolara manje ili 1-1 biti snjom?! Ispast ce da konzolasi znaju bolje dizajnirati AMD-ov IP nego sam AMD...

Stime da nvidia iduci utorak online otkriva Ampere a AMD jos cuti, sto je svakako plus za Nvidiju, ako uzmem 3080 onda jebiga AMD ko te jebe kad ionako ce 99% AMD imati opet nestabilnu platformu na pocetku.

14 godina
NVIDIA Ampere 30xx

Nvidia drzi cijenu u tome je stvar zato cijena nece ici sigurno dolje!Kada se usporedi 5700xt vs rtx 2070 = Nvidia je logicniji izbor za kupnju. Nadam se da RDNA 2.0 donosi nekakav preokret.

3090 1400$ , kome to treba mozda 2-3 ljudi tu na forumu...

Nvidia je sa Kepler 700 serijom pocela dizat cijene u nebo pocevsi sa high end gtx780 su digli za 100$ nego prethodne tri serije 680,580,480.Dodali su 780ti za 700$.

900 seriju su spustili za neko cudo , ali zato su sa pascalom povecali za 50-150$.

Prosle godine RTX - 2060 ljudi kupili za 350$ dok su za 1060 dali 250$ prije 2 godine.Danas spominje 3060 za 400usd koja je na razini 1080.2012 za BF3 si kupovao gtx 680 po toj cijeni i igrao na ultra svaki moguci naslov na bilo kojoj rezoluciji bez rezanja detalja , dok danas da bi igrao na 2060 morat ces neke detalje iskljucit/ugasit/smanjit.100$ su digli cijene samo radi ray trace-a za kojeg danas svi pricate " pa od toga nema nikave koristi , kada su grafe preslabe" eto zato sam ja dao 464eura=3494kn za rtx 2060s...

Nvidia je kao intel isplati se uzet ali samo i7 9700k , 10700K nikakve i5 kf,znj,mnj...

Cast izuzecima koji koriste racunalo u neke korisnije svrhe , osim gaminga.

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.8.2020 15:40 (MGloc).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
NVIDIA Ampere 30xx

Moore's Law jučer veli da će 3070 imat performanse u rangu RTX 2080 Ti a cijena 3070 će navodno bit 600 dolara. Ako to zbilja bude tako onda sam ja izgleda dobro prošao kad sam prije par dana prodao svoju RTX 2080 Super za 4400kn.  A bilo mi je žao jer sam mislio da sam premalu cijenu stavio.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
MGloc kaže...

Nvidia je sa Kepler 700 serijom pocela dizat cijene u nebo pocevsi sa high end gtx780 su digli za 100$ nego prethodne tri serije 680,580,480.Dodali su 780ti za 700$.

900 seriju su spustili za neko cudo , ali zato su sa pascalom povecali za 50-150$.

Prosle godine RTX - 2060 ljudi kupili za 350$ dok su za 1060 dali 250$ prije 2 godine.Danas spominje 3060 za 400usd koja je na razini 1080.2012 za BF3 si kupovao gtx 680 po toj cijeni i igrao na ultra svaki moguci naslov na bilo kojoj rezoluciji bez rezanja detalja , dok danas da bi igrao na 2060 morat ces neke detalje iskljucit/ugasit/smanjit.100$ su digli cijene samo radi ray trace-a za kojeg danas svi pricate " pa od toga nema nikave koristi , kada su grafe preslabe" eto zato sam ja dao 464eura=3494kn za rtx 2060s...

Nvidia je kao intel isplati se uzet ali samo i7 9700k , 10700K nikakve i5 kf,znj,mnj...

Cast izuzecima koji koriste racunalo u neke korisnije svrhe , osim gaminga.

samo što ne računaš da je gtx 480 imala 3200 milijuna tranzistora, 580 je imala 3000, 680 - 3540, a da je gtx 780 imala značajnije većih 7080 milijuna tranzistora, dakle skoro je poduplan njihov broj u odnosu na te serije

razlog spuštanja cijena 9xx serije bilo je poprilično u tome da je amd u međuvremenu izdao fantastičnu 290/290x, a nevidija se ne boji spuštanja cijena ako im treba za vraćanje tržišnog udjela

i ovo što kažeš da su pascalu povećali cijene za 50-150usd izgleda kao da je dodatno povećana cijenu, a ustvari je vraćena na razinu 7xx serije

što se tiče novih serija, zaboravlja se da su sve ranije nabrojane serije rađene za 1080p ili sitno nižu rezoluciju i uglavnom 60hz, dok posljednjih godina drastično rastu zahtjevi zbog 2k i 4k te sve više traženih 144hz, da ne spominjemo sve zahtjevniju grafiku neovisno o rezoluciji i uvođenje raznih ultra postavki

zato danas 2060 ima manju 'trajnost' nego li nekad gtx 680

a rt jezgre, pa i one tensor jezgre, nisu besplatne

zato će jedna 2060, koja je bila blizu rx 5600, potencijalno biti i dvostruko bolja za svoje vlasnike, sa svakom novom igrom koja bude podržavala dlss 2.0

ne da branim nevidiju, ali treba ipak gledati da cijene nisu rasle bez razloga - osim naravno što su nakon toga iskoristili mining groznicu da cijene ostave na razinama koje su bile dok je potražnja ludovala

puno je tu dodatnog 'materijala' i tehnologija u novim grafama u odnosu na serije poput 4xx, 5xx i 6xx, a zahtjevi za snagom rastu danas daleko brže nego za vrijeme tondašnjih serija

6 godina
protjeran
NVIDIA Ampere 30xx

Nema sumnje da je Turing arhitektura vrlo napredna, prije 2 godine kad je izašla dolazila je s full podrškom za dx 12 ultimate i RT, ono što će tek buduće konzole i AMD kartice podržavati. No sam feature ne znači ništa ako ga grafička nije u stanju izvoditi optimalno. Turing je po svemu nešto kao beta proizvod koji služi Nvidiji da testira sve te feature, a Ampere prva 1.0 verzija. Kupci Turinga se nisu baš pretjerano usrećili zbog manjka RT, dx 12U i DLSS igara, a tek 3 godine nakon izlaska Turinga, kada takve igre budu izlazile u masivnijem broju zbog konzola, Ampere će već davno biti u prodaji i nudit će znatno bolje performanse u svemu tome, zapravo nudit će optimalne performanse. Također Navi kupci nisu po ničemu osakaćeni jer su povoljno nabavili svoje kartice, a uskoro će moći birati između Ampere i RDNA 2.

0 0 hvala 0
12 godina
Riot kaže...

Nema sumnje da je Turing arhitektura vrlo napredna, prije 2 godine kad je izašla dolazila je s full podrškom za dx 12 ultimate i RT, ono što će tek buduće konzole i AMD kartice podržavati. No sam feature ne znači ništa ako ga grafička nije u stanju izvoditi optimalno. Turing je po svemu nešto kao beta proizvod koji služi Nvidiji da testira sve te feature, a Ampere prva 1.0 verzija. Kupci Turinga se nisu baš pretjerano usrećili zbog manjka RT, dx 12U i DLSS igara, a tek 3 godine nakon izlaska Turinga, kada takve igre budu izlazile u masivnijem broju zbog konzola, Ampere će već davno biti u prodaji i nudit će znatno bolje performanse u svemu tome, zapravo nudit će optimalne performanse. Također Navi kupci nisu po ničemu osakaćeni jer su povoljno nabavili svoje kartice, a uskoro će moći birati između Ampere i RDNA 2.

sve je to istina za dobar dio forumaša koji su među prvima uzimali nove grafe, pa ih imaju već neko vrijeme i koji ih često mijenjaju, pa već sad planiraju preći na ampere ili novu generaciju amd grafa

međutim, za neke koji su birali između navija i turinga prije pola godine ili par mjeseci i grafe drže duži period, prednost 2xxx grafa tek će dolaziti do izražaja

već za koji mjesec nadolazeće igre poput cyberpunka drastično će razdvojiti perfomanse i fičre turinga od konkurencije, pa ti objasni nekom koji je nedavno odabrao rx5600 umjesto rtx 2060/2060s zašto će konkurentna grafa imati duplo veći fps ili mogućnost korištenja ray tracinga s istim ili boljim fps-om od njegove

za takve slijedi godina ili više od godine sve većeg razočaranja 

6 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...

sve je to istina za dobar dio forumaša koji su među prvima uzimali nove grafe, pa ih imaju već neko vrijeme i koji ih često mijenjaju, pa već sad planiraju preći na ampere ili novu generaciju amd grafa

međutim, za neke koji su birali između navija i turinga prije pola godine ili par mjeseci i grafe drže duži period, prednost 2xxx grafa tek će dolaziti do izražaja

već za koji mjesec nadolazeće igre poput cyberpunka drastično će razdvojiti perfomanse i fičre turinga od konkurencije, pa ti objasni nekom koji je nedavno odabrao rx5600 umjesto rtx 2060/2060s zašto će konkurentna grafa imati duplo veći fps ili mogućnost korištenja ray tracinga s istim ili boljim fps-om od njegove

za takve slijedi godina ili više od godine sve većeg razočaranja 

Tu ne mogu proturječiti, čak i između Pascala i Turinga raste razlika u novijim igrama, i Turing će puno bolje starjeti nego Pascal i sve trenutne AMD-ove arhitekture. Turing neće biti pretjerano dobar odabir za RT, ali ostaje mu dx 12 ultimate podrška koja bi trebala biti u masovnijoj uporabi zbog novog xboxa, i možda DLSS ako ga developeri prihvate to će biti big bonus i za Ampere i Turing korisnike.  

14 godina
NVIDIA Ampere 30xx
Za sva pitanja i pomoć, obratiti se preko privatne poruke. :D

2 0 hvala 0
14 godina

Sad prvi put vidim usporedbu, po dimenzijama je dosta manji od 2x8pin, to je valjda pozitivno...Ali vjerujem da će custom kartice imati klasične konektore barem za ovu generaciju još. Vjerojatno će sad polagano napajanja dolaziti sa oba konektora ili barem nekim adapterom. 

11 godina
NVIDIA Ampere 30xx

Nabijem ih a vjerujem da tako misli i svaki korisnik koji ima moodane konektore i kablove za napajanje...16-14-12 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Nisam puno pratio, no koji je benefit novog konektora osim prostora?

EDIT: Prije nego kazete vise struje, to se podrazumijeva da se može zamjeniti dodatnim konektorom.

Battlelog: D3lBoy-00
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.8.2020 19:07 (D3lBoy).
10 godina
NVIDIA Ampere 30xx

potvrđeno da je jača grafa 3090 i da ima 24 gb a 3080 ima 10 gb

https://videocardz.com/newz/confirmed-nvidia-geforce-rtx-3090-has-24gb-memory-rtx-3080-gets-10gb

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
NVIDIA Ampere 30xx

Budu ih vjerovatno bundlali sa aib verzijama.

Nema niki problema. Osim ako stvarno potrošnja bude 4000kw.

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Manji, praktičniji i naravno više struje daje (mislim da je do 600W). :)

5 godina
protjeran
NVIDIA Ampere 30xx

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Navodno na aftermarket karticama nece bit ti 12pinski

Battlelog: D3lBoy-00
11 godina
protjeran
Hoće li sve kartice biti ogromni potrošači ??
Računam si uzet karticu do 6k ako budu performanse vidljive kako je rečeno. Malo me zeza jer napajanje mi je 650w a razmišljao sam o 3080...
Bero
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
NVIDIA Ampere 30xx

sam 3090 ce imati 12pin, ostale ce imati standardno napajanje i nece biti tako veliki potrosaci kao 3090

zasto ti je bitno koliko trosi, ako ce hladenje biti takvo da se ne grije i nije bucno?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Timo kaže...

zasto ti je bitno koliko trosi, ako ce hladenje biti takvo da se ne grije i nije bucno?

zato što vrlo često buka i grijanje ovise o potrošnji, iako potrošnja i tdp nisu isto

i s modernim hlađenjima koja su dovedena do samog ruba hlađenje novih kartica postaje sve zahtjevnije

recimo, gtx 1070 msi je svojim gaming hladnjakom hladio bez problema - moja grafa ne prelazi gotovo nika 70 stupnjeva usred ljeta, a rpm ide do maks 1.300

već rtx 2070s se grije više i rpm ide značajno više s istom msi tehnologijom hlađenja i značajno podebljanim hladnjakom

razlika max potrošnje između 1070 i 2070s u gaming verzijama je 184 vs 244w, hladnjak na 2070s je značajno deblji, ima više heat-pipesa i opet je grafa toplija i glasnija od 1070

što će tek biti sa 3070 ne želim nit pomišljati, jebote kad pogledaš tu klasu grafa danas - čak i kod amd-a, stavljaju se monstruozni hladnjaci kakve su imale high end grafe samo koju godinu ranije, dok aktualne high end graafe imaju jače hladnjake od nekadašnjih lightning modela i sličnih čudesa 

mene osobno je strah da čak i ta viša srednja klasa grafičkih će biti no-no za picajzle poput mene, jer ih neće uspjeti baš dovesti u razinu efikasnosti (buke/zagrijavanja) kakvu su imali na serijama 9xx i 1xxx

osobno više ne želim uzet ništa što ide preko 1300rpm da bi ohladilo grafu, makar za to žrtvovao i 10-15 stupnjeva višu temperaturu, i to govorim o vrhunskim i skupim hladnjacima kakav je najčešće msi gaming, a da ne spominjemo lošije verzije koje budu daleko toplije i glasnije

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice