AMD Radeon R9 300/Fury Series
- poruka: 6.870
- |
- čitano: 629.024
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pa nema baš gtx 980ti više prednosti, prije bih rekao obrnuto. No svakom svoje..
Samo što mene još uvijek muci taj hype :(
Očekivao sam WOW efekt a dobio sam kiflu..
Nekužim zašto je AMD onemogučio OC HBM memorije na Fury X,inače karticu hvale kao dosta tihu i zagrijavanje nije visoko pod opterečenjem samo cca:58c što je super AMD riješio,svaka čast.
Treba se ipak malo strpiti jer sigurno kartica ne daje puni potencijal kako od onemogučenog OC memorije i drivera sve u svemu Fury X je dostojan suparnik GTX980Ti,obe kartice imaju svoje prednosti i s vremenom možemo očekivati pad cijene od AMD jer oduvjek je tako.
Primjer:
Izasla GTX 900 serija, dosla GTX 970 grafa na police sa citavih 3.5+0.5GB memorije i svi sakom i kapom preporucujete i pricate da je bolji proizvod od r9 290x zato sto "manje trosi, manje se grije" a kad su bitne performanse, jebiga nije bolja.
Sad je izasla r9 fury x, ona je poprilicno izjednacena sa performansama sa 980ti, ali je dva puta manja grafa, pa po toj logici (apsolutno nebitno za jednog gamera koji hoce performanse) iz prethodnog slucaja odma bi je trebalo staviti iznad 980ti?
Nacin na koji razmisljaju neki ljudi na ovom forumu je fascinantan zaista.
O cemu ti pises i ko su to "vi"? Gdje ja spominjem gtx 970, kakve ona ima veze s icim i gdje je to ja preporucam??? Od kud sad prica o velicini kartice, ko to spominje???
Cini mi se da smo pricali o 295x2 i fluidnijem gameplayu i boljem min fps-u na 980Ti, al ti ocito nisi mentalni kapacitet za suvislu raspravu bez bjezanja s teme na temu...
Nekužim zašto je AMD onemogučio OC HBM memorije na Fury X,inače karticu hvale kao dosta tihu i zagrijavanje nije visoko pod opterečenjem samo cca:58c što je super AMD riješio,svaka čast.
Treba se ipak malo strpiti jer sigurno kartica ne daje puni potencijal kako od onemogučenog OC memorije i drivera sve u svemu Fury X je dostojan suparnik GTX980Ti,obe kartice imaju svoje prednosti i s vremenom možemo očekivati pad cijene od AMD jer oduvjek je tako.
Navodno je HBM vezana dosta na GPU, pa kaj nebi GPU riknul sa clockanjem je zaključano!
A što će ti OC memorije kad ima ogromnu memorijsku propusnost od 512GB/s i uz koju opet jedva parira GTX980Ti koja ima "tek" 336GB/s. Clockanjem memorije na Fury-ju ne bi dobio ništa..
Kartica je odlična ali malo pre skupa. Trebala bi biti 100$ jeftinija od GTX 980Ti i onda im nitko ništa ne bi mogao prigovoriti.
Fury x zapravo nije ništa preskupa, jedina puno preskupa grafa u toj razini performansi je Titan X dakle 1000+dolara.Dakle ko oče prigovarat na cijene, nek ide psovat na Titan X cijenu fučkaj ga.
Zašto bi AMD stavio manju cijenu, zbog čega kad je u 4K igranju na razini performansi Nvidia grafa.Prvo treba znat činjenice, i onda obično nema problema, no guranje glave u pijesak je druga priča.
- HBM memorija je osjetno skuplja od DDR5 memorije
- posebno prilagođeno vodeno hlađenje nije jeftino
Nije fury namjenjena za monitore iz 1973...
Činjenica da Fury X nema DVI utor, to nije nikakav problem jer ima Display Port 1.4 koji podržava 60hz na 4K rezoluciji.
Ako imaš love za Fury X, onda imaš love i za neki vrlo jeftini 4K IPS/PLS/AHVA/AMVA monitor 27+ veličine.
http://www.amazon.com/Acer-B326HK-ymjdpphz-Widescreen-ErgoStandch/dp/B00PDOBUGQ
Ok Fury grafe nemaju HDMI 2.0, ali niti to nije neki veliki minus jer tu je adapter Display Port=HDMI 2.0 na TV/monitor sa HDMI 2.0 i eto nema frke.Dakle samo jedan adapter rješava problem, kolko ja vidim oko toga se diglo više bure, nego oko Apple prakse gdje trebaš više konektora i adaptera nego kaj stonoga ima nogu.
- VGA video predstavljen 1987 godine, analogni video posljednji pozdrav
- DVI video predstavljen 1999 godine, 4K rezolucija je nemoguča misija prve klase
Za 4K rezoluciju bi sigurno dalo neki postotak perfomansi.Kingstonu se bude dobro prodavala ova memorija http://www.overclockers.co.uk/pimg/MY-169-KS_87768_350.jpg ....
Nema wow efekta jer je do prije tjedan dana izasla famozna gtx980ti, neznam uopce tko je ocekivao da ce rasturiti doticnu i to za ono po vama barem 50%! od kud vam uopce takve ideje, tocne najave iz Amd-a su bile da ce Fury-X biti za cca 50% brza od 290x sto i je u nekim slucajevima i 60%, odlican oc potencijal su valjda najavili ( osobno neznam od kud ta informacija pa evo ako netko moze potvrditi) , no ako je hbm memorija drito pored cipa nekako mi je logicki jasno da je oc potencijal mali jer zagrijavanje memorije i cipa odjednom mi neuljeva povjerenje cak ni za vodeno! dobili smo novi cip koji ce ubrzo pojeftiniti s vremenom i jos dobiti na perfomansama samo iz drivera, prvi modeli su eto identicni po perfomansama s zastrasujucom Gtx980Ti, meni je to cisti uspjeh za suparnika(AMD) tko se ne slaze nema pojma o nicemu
LP
Zbog tržišta koje preferira Nvidia grafe. Prosječni Lolek i Bolek ne zna koja je grafa bolja ali zna da je Nvidia "najbolja" pa eto radije kupi 9800Ti. Da li će pogriješiti? Ne, jer su obje grafe odlične ali kada je cijena 1:1 i ja osobno koji pratim tržište radije biram nvidiju. Ne zato jer mi je draža nego zato jer u tom slučaju preferiram bolju optimizaciju naslova za nvidiju. Pogledaj npr. pCars.
Dam se kladiti da ako će cijena biti podjednaka, da će nvidia prodati puno više GTX 9800Ti grafa nego AMD Fury X. Fury X je odlična grafa koja je malo razočarala po pitanju najavljenih performansi. To su trebali malo korigirati cijenom i bilo bi sve izvrsno.
no ako je hbm memorija drito pored cipa nekako mi je logicki jasno da je oc potencijal mali jer zagrijavanje memorije i cipa odjednom mi neuljeva povjerenje cak ni za vodeno!
Jesi pogledao uopće testove? GPU radi na samo 50-60C pod opterećenjem no svejedno rijetko tko je uspio clockat sa 1050MHz na preko 1150MHz. Na ComputerBase kažu da ako koji slučajem GPU dođe na 72C počinje throttlanje na oko 1000MHz a ako prijeđe 75C počinje ogromno throttlanje na ~300MHz. Znači da bi kartica radila "normalno" vodeno je obavezno, jer u suprotnom raste potrošnja, zagrijavanje a radni takt postaje nestabilan. Da je AMD ovo mogao napravit uz jeftinije zračno hlađenje sigurno bi napravio. Baš me zanima kakav će običan Fury biti, kakva će bit potrošnja, performanse, temperatura i sve to uz kakav cooler.
Ili za 4K televizore daleke buducnosti.....osim ako si zadovoljan sa max 30 fps na njima.......
Nema wow efekta jer je do prije tjedan dana izasla famozna gtx980ti, neznam uopce tko je ocekivao da ce rasturiti doticnu i to za ono po vama barem 50%! od kud vam uopce takve ideje, tocne najave iz Amd-a su bile da ce Fury-X biti za cca 50% brza od 290x sto i je u nekim slucajevima i 60%, odlican oc potencijal su valjda najavili ( osobno neznam od kud ta informacija pa evo ako netko moze potvrditi) , no ako je hbm memorija drito pored cipa nekako mi je logicki jasno da je oc potencijal mali jer zagrijavanje memorije i cipa odjednom mi neuljeva povjerenje cak ni za vodeno! dobili smo novi cip koji ce ubrzo pojeftiniti s vremenom i jos dobiti na perfomansama samo iz drivera, prvi modeli su eto identicni po perfomansama s zastrasujucom Gtx980Ti, meni je to cisti uspjeh za suparnika(AMD) tko se ne slaze nema pojma o nicemu
LP
pa i nisu baš "identične", na rezama 1080 i 1440 gdje se s tim grafama može igrati s maksimalnim detaljima i iznad 60fps-a nove igre, 980ti dobija od minimalne do preko 25% prednosti na svim igrama koje su testirali, što bi bar tebi kao starom "gejmeru" trebalo nešto značiti
da ne kažem da su to razlike na stock brzinama i da se fury toliko jadno oca da je to tuga i žalost, a kad 980ti ocneš za bar 20-ak posto sam izračunaj koliko će biti jača - to bi također tebi kao starom "oceru" nešto trebalo značiti
sitna prednost koju fury ima na 4k je parodija, jer tko će dati toliku lovu za vrhunsku grafu i igrati se na 30-ak fps-a, trpiti padove na 25 i trzanje od kojeg gubiš volju igrati - ili, jao žalosti, s najjačim single gpu karticama koje lova može uzeti biti prisiljen na smanjivanje detalja samo kako bi održao kakvu-takvu igrivost
amd će ovo vrlo brzo spustiti za 100usd, jer će ga natjerati tržište i tada će to biti ok
Može li netko objasnit zašto su nove AMD kartice u high end segmentu tako male. Ili se to meni samo čini.
Ili za 4K televizore daleke buducnosti.....osim ako si zadovoljan sa max 30 fps na njima.......
...A ovi što spominju konvertere, mislim da je očito da nisu imali iskustva s njima...Bez uvrede...
Dobro je i to, ionako veci fps nece ni biti na 4K
P.S. DP na njima bi trebao voziti 4K 60Hz
Sad se ja pitam ko će da kupi Fury X ili GTX 980Ti jedva bih skrpario za nekakav pristojan FHD monitor ... no dobro koliko se vas povuklo u raspravu ... bespotrebnu. Dali baš svi planirate to kupit ili marketnig čini čuda :)
Tehnoljubci (koji sam i sam) bolje da komentiramo nešto što je bliže našem đepu ... mada bi i sam volio da mogu testirat ove zvijerčice ... ovako samo mogu sanjati o tome :)
Ma ništa ti to ne predstavlja bez kompletne periferije za koju to ima smisla(recimo 34" ultrawide monitora).
Pa pogledaj nove igre, grafika skalira gore nego ikad, a svi smo očekivali da će biti
boost zbog slične arhitekture zadnje generacije konzola. Kažu zadnji batman na PC šteka ispod igrivosti
na facking titan karticama u sli, a razlika između scena na niskim detaljima i visokim u mnogim igrama je
gotovo nepostojeća.
Ako čovjek karticu baš ne koristi za posao u kojem softver točno zna što će sa GPU, onda je za
kućnog korisnika na nekom hd monitoru sasvim svejedno za grafiku u razlici valjda od nekih 2000 kuna do 9000 kuna.
jer koliko ja vidim(neznam valjda sam ćorav), igre skaliraju grafičke detalje vrlo nepovoljno (neprimjetno) za skupe high end grafike.
Neznam gdje su nestale sve one mogućnosti iz tech demoa raznih engineova.
Neznam gdje su nestale sve one mogućnosti iz tech demoa raznih engineova.
mislim da su ih i amd i nvidia ,"optimizirali" u driverima. , al i to je oćekivano jer virujen ima dosta ljudi koji bi upalili AA na 4k monitoru jer mora sve bit na ultra uber mega turbo bla bla
To što kaže kolega, ljudi se tu svađaju za 3 fps-a ili 10% više istih a to anuliraš isključivanjem jedne grafičke opcije ili smanjiš sa ultra na high i dobiješ 20% boost fps-a a razliku NE vidiš osim ako staneš i blejiš u kadar. Malo marketing, malo placebo i furi ljude da samo kupuju. Na FHD monitorima su dobri svi još koji su kupili dobre grafe prije 2 godine. Ja sad imao u kompu mjesto svoje R9 270 od brata i upalim BF4. Postavke su mi inače bile sa R9 280X Ultra, 2x MSAA. Sad sam samo ugasio MSAA a ostavio ultra i igra radi fluidno i nemoguće je vidjeti razliku igrivosti između toga i sa R9 280X sa 2x MSAA, FPS je nešto niži u prosjeku ali je igrivost ISTA. Gledamo svi tu neke Titane, Fury i slično a preko 90% gamera ima 1080p monitor ili neku nižu rezu za koje su super dosta grafe do 2000 kn nove ili 1000 kn polovne. Tek tko ima WQHD nek gleda jače ili naravno ako netko igra na 4K monitoru. ZA WQHD su taman grafe tipa GTX 970 ili R9 390. Ne mora igra ić sa Ultra postavkama nego je bitnije da ide glatko 60 fps a na toj rezi s tim grafama se to lako postiže na svim igrama, samo treba podesit kako treba grafičke postavke. Ovi top GPU-ovi su za 4K a ne za 1080p i tu su GTX 980 Ti i R9 Fury iste. Besmisleno je njih uspoređivat na 1080p monitorima.
Hoće biti neki livestream nekog predstavljanja ili nešta? Ništa ne javljaju na fb...
Bravo itomic i overhaul za malo razuma u ovoj temi.
@Vkm996 mislim da te radi tog posta nitko vise nece ozbiljno shvacat u temi, sto je dobro.
Nisu mi jasne dvije stvari. Cemu forsiranje neke nove skupe memorije? Da nema te memorije kartica bi bila nesto duza, ali bi bila jeftinija sto je najvaznija stavka kod svih AMD proizvoda ikad. Oni su isli ovdje na neku Apple semu gdje su malo zrtvovali performanse (nemogucnost OC-a memorije) i stavili tu skupu HBM memoriju da bi skraili karticu. A nadam se da ce im se isplatiti, ali sumnjam s obzirom da nemaju kult kao Apple (dobro, Rambox ce uzet dvije tri Fury kartice kaj ne?). Druga stvar sto mi nije jasna je vodeno hladjenje. Znam da kartica throttla na visim temperaturama, ali oni su nama to prikazali na nacin da kartica zapravo ima tih 30 celzijevih stupnjeva lufta za overclockanje, a na kraju ispalo guvno, ne samo da nismo dobili famozni OC kakvom smo se nadali s ovako dobrim temperaturama, nego smo dobili iznimno los OC. Ako se mene pita ovo je pomalo sramotno s obzirom da je AMD uspio izbaciti kartice koje se jedva natjecu s konkurencijom, a ta ista konkurencija je svoje graficke kartice zavrsila i izbacila mjesecima prije AMD-a. Covjek bi ocekivao bar marginalnu prednost od AMD-a, makar po cijeni, kad vec ne moze po performansama.
HBM je odlična stvar ali nažalost mislim da im trenutno u ovoj situaciji i po ovim cijenama više šteti nego koristi. Fury X moraju prodavati relativno jeftino a veliki GPU, HBM i vodeno hlađenje dižu cijenu proizvodnje.
Preburna reakcija na post Vkm996a pa sam zbriso ovaj dio.
Mozda zato da naprave nesto novo. To je HBM 1.0, tko zna sto ce biti sa HBM 2.0, hoce li novi driveri ili DX12 poboljšati performanse te memorije itd. itd.
Ja bih tu HBM memoriju nazvao tehnološkim postignućem, napretkom, ali to je samo moje mišljenje.
Pa zaista jest tehnoloski napredak, ali zasto ga gurati u ovu seriju, kad se svim atomima snage bore protiv nvidije koja polako odmice?
Poštujem svačije mišljenje, ali po napisanome i izrečenome ispada da je novi fury zadnje govno. A nije. Na stocku je jednako brz kao i gtx980ti i popriličan je iskorak za AMD i po performansama i po potrošnji i po kvaliteti izrade. Ne znam šta ste očekivali, da će razvaliti Nvidiu za 20% +. Čip je veoma napredan i mislim da 650 usd, s obzirom na cijenu konkurencije i na jaki dolar prilično razumna cijena. Da sad kupujem grafičku prije bi uzeo Fury X nego gtx980ti jer su grafičke tu negdje, svaki gtx980ti se zasigurno ne klocka za 25%, a i nemogu više smisliti Nvidiju sa ovim sranjima koje izvodi sa cijenama i softverom. E da, pitanje je kakva će bit gtx980ti kad dođe pascal pa je odjedanput prestanu optimizirati igre za gtx980ti.
A i obadvije arhitekture su maksimum šta se može ponuditi na 28nm procesu. Ove 16nm koje će doći bit će od 60 do 80 posto brže.
nv fanboyevi dosli pametovat u amd temu i to bez jakih argumenata
fury x ftw