AMD Navi izdvojena tema

poruka: 10.404
|
čitano: 2.002.098
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: AMD Navi
Hazar kaže...

Na njuškalu se prodaje AMD Radeon RX 9070 Nitro+ 16GB GDDR6 za 680 eur, vjerujem da bi dao i za 650. Možd ok cijena.

Čak i sam razmišljam, iako ne znam jel bi morao i napajanje mijenjat, imam 650w, XPG Core Reactor

Ako ima garu i sve to, s obzirom da je fensi verzija sa sag bracketom i boljim hladnjakom i troši oko 240W, mogla bi biti dobra prilika. Sumnjam da moraš mijenjati napajanje...

Jedino taj 12V 2x6 konektor... ja bi to držao bez onog backplatea i stavio da kabel ide odozgo, da što manje obitava u onoj rupi...

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2025 9:50 (Mad Ant).
14 godina
itomic009 kaže...

Ma ne moraš mijenjati napajanje, RX 9070 nije jako zahtjevna po tome pitanju. 

Najs, ma gledam šta bi mi najbolje sjelo sad pošto sam se prebacio više na lg c3 telku i VR, iako tu 6700xt iznenađujuće dobro gura, ali ak bi se upgradeao, ne znam jel se isplati tih para 9070 ili bolje dat 150-200 eura manje za neku 7800xt ili 7900 gre.

14 godina
Hazar kaže...
itomic009 kaže...

Najs, ma gledam šta bi mi najbolje sjelo sad pošto sam se prebacio više na lg c3 telku i VR, iako tu 6700xt iznenađujuće dobro gura, ali ak bi se upgradeao, ne znam jel se isplati tih para 9070 ili bolje dat 150-200 eura manje za neku 7800xt ili 7900 gre.

Najjeftinija nova kod nas koliko vidim u Futuri za 875€...

Ako skineš na 650€ radije nju nego ove starije.

Jedino sad vidim da traži 3x 8pin za onaj adapter...

https://www.sapphiretech.com/en/consumer/nitro-radeon-rx-9070-16g-gddr6

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2025 9:59 (Mad Ant).
14 godina

Aha, znači morao bih tražiti ili novi kabel ili novo napajanje

14 godina
Hazar kaže...

Malo mi je cudno da bi non-XT verzija trebala 3x 8pin, ali ne znam da li bi radilo na samo dva bez da se kartica buni...

Jer sumnjam da ti 650W napajanje ima uopce tri puta 8pin (da bude pravilno, a ne 2x 8pin od istog kabela)...

14 godina
Hazar kaže...
itomic009 kaže...

Pa računaj da je manje više raw performance oko 30% brža od RX 7800 XT a u RT i puno više od toga, možda i duplo. Ako ti šta znači RT jer i dalje većini ne znači ili je i dalje beskorisno (jer ubije fps previše pa i na Ngreedija). Pa si onda sračunaj ili vidi za koliko možeš naći RX 7800 XT a koliko od toga je ova skuplja.

Inače, ja sam imao RX 6700 XT pa prešao na RX 7800 XT i tu je boost oko 50 - 60%, pa da imaš referencu . To je ipak primjetan boost. 

Mad Ant kaže...
Hazar kaže...

Malo mi je cudno da bi non-XT verzija trebala 3x 8pin, ali ne znam da li bi radilo na samo dva bez da se kartica buni...

Jer sumnjam da ti 650W napajanje ima uopce tri puta 8pin (da bude pravilno, a ne 2x 8pin od istog kabela)...

Meni isto nije jasno što kače takve konketore na grafu koja ima TBP od 240W!! Čemu 3 puta 8pin kao alternativa, nije mi jasno. Moja ima TBP mislim 270 ili 280W pa ima 2x8pin. Kao i sve takve i inače. Tako da mi ovo nije jasno i malo reći da je nepotrebno. 

12 godina
itomic009 kaže...

...a u RT i puno više od toga, možda i duplo. Ako ti šta znači RT jer i dalje većini ne znači ili je i dalje beskorisno (jer ubije fps previše pa i na Ngreedija). Pa si onda sračunaj ili vidi za koliko možeš naći RX 7800 XT a koliko od toga je ova skuplja.

i dalje iste budalaštine... rt je fantastična tehnologija za igrice, a jedini razlog za neprestano ponavljanje ovih gluposti je što je amd sve donedavno bio nesposoban to pokrenuti, pa amd fanbojčeki to psihički ne mogu podnijet

sa 3080 sam odigrao hrpu igrica s rt i, kao i svaka tehnologija koja poboljšava prikaz, itekako je korisna za grafiku i imerziju

od metroa, controla, dead islanda, dying light, cyberpunka (ofkors ne pt nego rt), pa nadalje rt itekako dobro izgleda i itekako je igrivo s grafom koja je to osposobljena pokretati uz dlss quality na 2k monitoru skoro sve s najvišim postavkama, a gdje malo zapinje nije problem ponešto spustiti s ultra na v.high

to što se u to vrijeme 6xxx serija doslovno davila u rt, a fsr je bio zaqurac, ne znači da su te tehnologije beskorisne

sad i 9xxx serija ima jako dobar rt, još bolji fsr4 i ekipa koja to kupi može guštati u rt i kvalitetnom fsr kao što sam ja guštao zadnjih godina, ofkors kad se fsr4 malo više raširi

trabunjanja kako su rt ili upscaling bezvezarija stvarno su više nepotrebna

14 godina
Mad Ant kaže...
Hazar kaže...

Onda bih ovako trebao napraviti

https://www.reddit.com/r/buildapc/comments/1j12y4h/confused_with_3x8pin_connections_on_rx_9070_xt/

"Use both cables and plug three of the four plugs in."

To bi onda valjda funkcioniralo bez da moram nabavljati dodatne stvari jel?

14 godina
picajzla0707 kaže...
itomic009 kaže...

...a u RT i puno više od toga, možda i duplo. Ako ti šta znači RT jer i dalje većini ne znači ili je i dalje beskorisno (jer ubije fps previše pa i na Ngreedija). Pa si onda sračunaj ili vidi za koliko možeš naći RX 7800 XT a koliko od toga je ova skuplja.

Smiri se brate malo, tema nije Rej Trejs. Za to ima neka tema pretpostavljam, pa tamo dijeli svoje oduševljenje s time. 

14 godina
Hazar kaže...
Mad Ant kaže...
Hazar kaže...

https://www.reddit.com/r/buildapc/comments/1j12y4h/confused_with_3x8pin_connections_on_rx_9070_xt/

S obzirom na power requirements grafe, ja bi rekao da je to ok. Plus bi ti preporučio undervolt tako da ti grafa troši oko 200W (možda i manje) a performanse iste ili možda malo i bolje. Na taj načn si potpuno siguran jer 200W je i više nego dovoljno i sa samo 2 8pin konektora. Treći nek je tu jer traži ali nisam siguran, kako su tu i napisali da uopće i koristi. To je tu ako ideš u neko extremn overclockanje. 

14 godina
itomic009 kaže...
Hazar kaže...
Mad Ant kaže...
Hazar kaže...

S obzirom na power requirements grafe, ja bi rekao da je to ok. Plus bi ti preporučio undervolt tako da ti grafa troši oko 200W (možda i manje) a performanse iste ili možda malo i bolje. Na taj načn si potpuno siguran jer 200W je i više nego dovoljno i sa samo 2 8pin konektora. Treći nek je tu jer traži ali nisam siguran, kako su tu i napisali da uopće i koristi. To je tu ako ideš u neko extremn overclockanje. 

Thx, e nisam nikad radio undervoltanje, koliko je to zajebancije?

11 godina
AMD Navi

Nikakav skoro kod radeona, stavis manji power limit (tipa -10) i eventualno mozes stavit i offset napona, trosi manje, grije se manje a performanse trunku manje ili iste.

Moj PC  
2 0 hvala 1
14 godina
Hazar kaže...

Thx, e nisam nikad radio undervoltanje, koliko je to zajebancije?

Ma da, to ti je jako lagano danas za raditi. Nemaš puno mudrolije. Za sve se koristi samo AMD software (onaj koji si instalirao kad si instalirao drivere) koji ima sve što ti treba, a za test "real gaming" scenarij i jednostavno igraj igre koje igraš pa vidi jel sve ok. 

Imaš i Youtube clipova o tome pa malo vidiš da stekneš dojam, ali nikakva drama a doslovno da kažemo "for free" smanjiš potrošnju (a time indirektno i buku recimo) uz iste performanse. Siguran sam da se ove RX 9070 daju optimizirati na oko 200W potrošnje a da su iste ko stock RX 9070 po performansama. 

14 godina
Hazar kaže...
Mad Ant kaže...
Hazar kaže...

Iako ja volim ultra po PS-u, mozes tako jer ne vuce puno.

Undervolt u Adrenalinu (driverima), pomakneš slajder, morao bi moći bar -75 mV (bez diranja ostalog). Ja ne bih dirao power limit jer radi malo sporije, osim ako hoces sto manju potrosnju, samo onda mozda ne prođe određeni UV...

Inace, UV smanji potrošnju i podigne frekvenciju Core-a u jednom.

I preporucam zagasiti ZeroRPM, jer se grafa kuha bezveze, a ventovi su necujni na idleu (moja vrti cca 900 rpm)...

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2025 13:55 (Mad Ant).
14 godina

Zašto gasiti ZeroRPM? Ako imaš dobro složeno i prozračno kučište nema nikakvog kuhanja. Moja prošla rtx3080 i sadašnja 7900xt radi na oko 30-40°C kad su ventilatori ugašeni a tek iznad 50°C sam složio da se pale. 

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
14 godina
vrinho kaže...

Zašto gasiti ZeroRPM? Ako imaš dobro složeno i prozračno kučište nema nikakvog kuhanja. Moja prošla rtx3080 i sadašnja 7900xt radi na oko 30-40°C kad su ventilatori ugašeni a tek iznad 50°C sam složio da se pale. 

Hotspot ide i vise, a nema razloga da stoji tako zagrijana. Imam i ja prozracno kuciste sa 7 ventova, ali to nece ohladiti grafu kao njeni ventovi, plus sto su tako necujni skroz...

15 godina
picajzla0707 kaže...
itomic009 kaže...

i dalje iste budalaštine... rt je fantastična tehnologija za igrice, a jedini razlog za neprestano ponavljanje ovih gluposti je što je amd sve donedavno bio nesposoban to pokrenuti, pa amd fanbojčeki to psihički ne mogu podnijet

sa 3080 sam odigrao hrpu igrica s rt i, kao i svaka tehnologija koja poboljšava prikaz, itekako je korisna za grafiku i imerziju

od metroa, controla, dead islanda, dying light, cyberpunka (ofkors ne pt nego rt), pa nadalje rt itekako dobro izgleda i itekako je igrivo s grafom koja je to osposobljena pokretati uz dlss quality na 2k monitoru skoro sve s najvišim postavkama, a gdje malo zapinje nije problem ponešto spustiti s ultra na v.high

to što se u to vrijeme 6xxx serija doslovno davila u rt, a fsr je bio zaqurac, ne znači da su te tehnologije beskorisne

sad i 9xxx serija ima jako dobar rt, još bolji fsr4 i ekipa koja to kupi može guštati u rt i kvalitetnom fsr kao što sam ja guštao zadnjih godina, ofkors kad se fsr4 malo više raširi

trabunjanja kako su rt ili upscaling bezvezarija stvarno su više nepotrebna

na svojoj RTX 3060 Ti koja je imala performanse RTX 2080S prethodne generacije nisam mogao ništa bitno igrati u RT-u da bi bili igrivo, donekle sam mogao dok sam bio na 1080p monitoru pa uz DLSS imao sam u cyberpunku padove na 40 fpsa i to me neriviralo, jer kad bi ugasio to govno imao sam 150 fpsa a grafika mi isti k. nakon 20 minuta.

Ista stvar Dying Light...Metro je bio OK do dolaska u pustinju, i eto me na 40 FPS-a. Znači u tom trentku ta grafičćka nije koštala kiriki, bila je praktički XX70 klasa grafe. Prelaskom na 1440p RT odlazi u totalnu neupotrebljivost.

Kaj se tiče korisnosti te tehnologije ima detaljna analiza na HU. otprilike 1/3 pogoršava grafiku unosom šuma i refleksija niske rezolucije koje su samo smetlo, 1/3 ne donosi praktično nikavu vidljivu raliku dok na 1/3 ima bitno vidljivih grafičkih poboljšanja. Ali u pravili uvijek ruši performanse i to debelo.

Ja sam namjerno prodao RT grafu i kupio totalno nesposbnu grafu za RT...tak da upće ne dolazim u napast  paliti to sranje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2025 19:28 (forumaš).
16 godina
AMD Navi

Grafe će možda za kojih nekoliko god dosegnit nivo da je full rt igriv tako čekat uvijek samo čekat. Ništa ne kupovat extra skupo glupo, pamet u glavu bolje whiskey oko 100€ eto dobiješ full RT jeftino.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
2 0 hvala 1
12 godina
forumaš kaže...

na svojoj RTX 3060 Ti koja je imala performanse RTX 2080S prethodne generacije nisam mogao ništa bitno igrati u RT-u da bi bili igrivo, donekle sam mogao dok sam bio na 1080p monitoru pa uz DLSS imao sam u cyberpunku padove na 40 fpsa i to me neriviralo, jer kad bi ugasio to govno imao sam 150 fpsa a grafika mi isti k. nakon 20 minuta.

Ista stvar Dying Light...Metro je bio OK do dolaska u pustinju, i eto me na 40 FPS-a. Znači u tom trentku ta grafičćka nije koštala kiriki, bila je praktički XX70 klasa grafe. Prelaskom na 1440p RT odlazi u totalnu neupotrebljivost.

ray tracing jest zahtjevan, ali se da koristiti, tvoj problem je bila slaba grafa

čak i tako na 1080p s dlss na quality mogao si igrat otprilike kao i ja 1400p sa 3080, a to je u većini rt igrica sasvim ok

brojne su tehnologije dolazile kroz godine s novim igrama, crisis nitko kad je izašao i godinama kasnije nije mogao goniti na max postavkama, pa su s vremenom igrice postae i zahtjevnije i ljepše od toga

metro, cyberpunk, dying light, control itd. itd., sve i jednu sam mogao igrat bez problema s ray tracingom na 80-100fps, a sad su to već skoro pet godina stare grafe

uostalom, tko kaže da si morao gejmat sve na utra, pc i jest platforma na kojoj se da podešavat hrpa postavki, a da napraviš kompromis između perfomansi i izgleda

i ne govorim da sve moraš srezat na low, dovoljno je nekad par manje bitnih postavki spustit s ultra na v.high ili high i već dobiješ bolje iskustvo

sad je još bolja situacija, nove grafe su još jače, dlss performance izgleda kao nekad quality, fsr 4 je odličan

sve se to da koristiti, ali ako tebi za metro ili cyberpunk treba 150fps kao da igraš bf multiplayer, onda jednostavno spustiš sve postavke pa igraš i na 300fps

15 godina
picajzla0707 kaže...
forumaš kaže...

ray tracing jest zahtjevan, ali se da koristiti, tvoj problem je bila slaba grafa

čak i tako na 1080p s dlss na quality mogao si igrat otprilike kao i ja 1400p sa 3080, a to je u većini rt igrica sasvim ok

brojne su tehnologije dolazile kroz godine s novim igrama, crisis nitko kad je izašao i godinama kasnije nije mogao goniti na max postavkama, pa su s vremenom igrice postae i zahtjevnije i ljepše od toga

metro, cyberpunk, dying light, control itd. itd., sve i jednu sam mogao igrat bez problema s ray tracingom na 80-100fps, a sad su to već skoro pet godina stare grafe

uostalom, tko kaže da si morao gejmat sve na utra, pc i jest platforma na kojoj se da podešavat hrpa postavki, a da napraviš kompromis između perfomansi i izgleda

i ne govorim da sve moraš srezat na low, dovoljno je nekad par manje bitnih postavki spustit s ultra na v.high ili high i već dobiješ bolje iskustvo

sad je još bolja situacija, nove grafe su još jače, dlss performance izgleda kao nekad quality, fsr 4 je odličan

sve se to da koristiti, ali ako tebi za metro ili cyberpunk treba 150fps kao da igraš bf multiplayer, onda jednostavno spustiš sve postavke pa igraš i na 300fps

Kad sam ja kupio RTX 3060 ti na dan izlaska, ima pet godina u tom trenutku to nije bila slaba grafa. To je bila skupa i jaka grafa, po snazi iz visoke klase prethodne serije koja se i dalje prodavala. Pokušaj ju sagledati u vrijeme izlaska.

Opet padovi na 40 fpsa su neprihvatljivi ako se lako mogu izbjeći. Tak da to nije OK, to je drek pogotovo na tako maloj rezoluciji uz upscaling. Nije se tu naprezala samo grafa, nego i CPU...prvo i5 9400F koji se gušio u RT-u, pe reko idem ga zamijeni sa i7 9700F, bilo je dosta bolje ali opet dropovi dok se ne isključi RT. 

Ti si realno za novce koje si dao za grafu trebao očekivati dobre 4K performanse uz RT, ta tvoja grafa ima da gladi jajca.

Spuštao sam ja RT na midium i low. opet je kršio performanse daleko previše.

Meni sasvim dovoljno da mi zgadi tehnologiju, koja mi ustalom ni jednu igru ne pravi boljom, samo gorom. 

Ne trebam ja više od 60 fpsa, ali ako mogu dobiti 120 zašto ne, bolje je definitivno ako ti ekran podržava. Osjetna je razlika. RT ili 120 fpsa? 120 fpsa. Jeftinije je dobiti 120 fpsa nego 60 RT fpsa te u konačnici fludnost osjetno pridonosi ugodi gejmanja. Tako da koristim ja kompromise i IMO RT je teško smeće.

12 godina
forumaš kaže...

Kad sam ja kupio RTX 3060 ti na dan izlaska, ima pet godina u tom trenutku to nije bila slaba grafa. To je bila skupa i jaka grafa, po snazi iz visoke klase prethodne serije koja se i dalje prodavala. Pokušaj ju sagledati u vrijeme izlaska.

kupio si mid range grafu i to je to, nije ti palo na pamet da previše očekuješ ako misliš s mid rangeom ganjat nove igre na ultra, pogotovo s novim tehnologijama

kad je crisis izašao ili stalker i oni s najjačim grafama nisu to mogli tjerat na ultra, sad je to odjednom nekakvo čudo, uvijek je bilo novih tehnologija koje su iznad mogućnosti hardvera, ali sa rt si i sa mid range grafom mogao gejmat na pristojnom fps-u i da dobro izgleda, ofkors ako su developeri napravili dobar posao, u što ne računam izdrkotine od igrica poput resident evila gdje je rt korišten za odraze u lokvicama vode, a kršio je igru

forumaš kaže...

Opet padovi na 40 fpsa su neprihvatljivi ako se lako mogu izbjeći. Tak da to nije OK, to je drek pogotovo na tako maloj rezoluciji uz upscaling. Nije se tu naprezala samo grafa, nego i CPU...prvo i5 9400F koji se gušio u RT-u, pe reko idem ga zamijeni sa i7 9700F, bilo je dosta bolje ali opet dropovi dok se ne isključi RT. 

pričaš gluposti, tvoja grafa na 1080p je slična mojoj na 1440p

da, avg 50fps s padovima na 40 je loše iskustvo, ali uključiš dlss quality i smanjiš samo par postavki koje uopće nisu vezane za rt i eto te na avg 80

primjerice u dying light, sve na ultra moja grafa na 1440p ima avg 50 (ko i tvoja na 1080p), sa dlss quality, isključenim blurom, smanjenim fog quality, ambient occlusion i slično, lako digneš fps na avg 80, što je više nego pristojno i gotovo bez ikakve vizualne razlike

forumaš kaže...

Tako da koristim ja kompromise i IMO RT je teško smeće.

kupiš konzolu, pa se ne moraš patiti s postavkama i gejmaš s kompromisima koje ti nametnu, kad već ne znaš sam iskoristiti benefite koje ti pružaju postavke na računalu

13 godina
picajzla0707 kaže...
forumaš kaže...

Iskomentirat cu samo Cyberpunk posto imam 217 sati u njemu. Nisi ga "bez problema" vrtio na 80-100 fps s raytracingom na 2k na RTX 3080. Vrtio si ga tako eventualno uz zesce kompromise s ostalim grafickim postavkama. 

Ista grafa, s ukljucenim RT je isao na nekih 50-60 fps, ovisno o sceni, ako su sve ostale postavke Ultra i DLSS Balanced. Jako rijetko iznad 60. Znam jer sam bas masu vremena proveo u postavkama i pokusavajuci dobiti sto bolje vizualno iskustvo a da mi je FPS 60+. I iskustvo je na kraju dana puno bolje uz stavljanje "obicnih" postavki na max i gasenjem RT. Ima cak i masa video usporedbi na Youtubeu u vezi RT on vs RT off i zakljucak je da RT generalno uopce nije bolji nego "drukciji", u dosta scena cak i losiji nego raster. Dakle doslovno si totalno hendikepiras performance radi necega sto je u masu slucajeva totalni gimmick. Jos ajd ako imas previse HW snage pa upalis jer zasto ne, ali smanjivati druge postavke radi RT je ono...

osobno svaku igru kad pocinjem se prvo koji sat pozabavim s fine tunanjem postavki, cilj mi je uvijek razumnih 60+ fps (dakle minimum, da nikad nije ispod 60) uz sto bolje postavke. I to u praksi znaci da nikad nisam palio RT jer jednostavno se nije isplatio ni u jednoj igri osim Witchera 3 u zadnjem prelasku, iako sam i tamo morao minimalno neke druge postavke smanjiti da upalim RT, na igri 5 godina starijoj od RTX 3080

EDIT: i vidim sad ovaj drugi post za Dying Light, u kojeg isto izrazavam sumnju :) s 50 fps average na 80 gasenjem motion blura i ambient occlusiona, lol. za toliki skok moras prakticki otici sa Ultra postavki na Medium ili Low. A tih par nebitnih pizdarija kao motion blur, lens flare, vignette i sl. ima zanemariv utjecaj na performanse.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2025 21:58 (Minneyar).
15 godina

Previše očekujem na 1080p uz upscaling? 60 fpsa minimum na grafi od 3900 kn koji su u tom trenutku prije pet godina bili lijepi novci za grafičku.

Ne, ne očekujem previše. Prije bi rekao da ti očekuješ pre malo.

Stalker sam igrao bez ikakvih problema na ATI HD 3850 koja je koštala 1150 kn na jako visokim postavkama i pristojnoj rezoluciji.

Mogu ja pričati gluposti do mile volje, volim pričlati gluposti koje ti voliš komentirati i sa kojima voliš raspravlajti. To kaj ti misliš da se ja ne znam poigrat sa postavkama, ha misli si kaj te volja. Ja znam kaj je za moj džep a kaj nije. RT je smeće.

Konzola se kupuje sigurno, ove presvetle silicije mogu prodavat nekom drugom.

17 godina
Rt izgleda bezveze. Ne primjeti se u vecini slučajeva ako ih ne trazis. A gubis previse u performansama

Pathtracing izgleda super, ali ni 5090 nemoze gurati cyberpunk u 4k pri pristojnim fpsima. Možda za 2 generacije kada bude mainstream grafe mogle gurat PT na barem 60 fpsa.
Moj PC  
2 1 hvala 0
12 godina
Minneyar kaže...

Iskomentirat cu samo Cyberpunk posto imam 217 sati u njemu. Nisi ga "bez problema" vrtio na 80-100 fps s raytracingom na 2k na RTX 3080. Vrtio si ga tako eventualno uz zesce kompromise s ostalim grafickim postavkama. 

Ista grafa, s ukljucenim RT je isao na nekih 50-60 fps, ovisno o sceni, ako su sve ostale postavke Ultra i DLSS Balanced. Jako rijetko iznad 60. Znam jer sam bas masu vremena proveo u postavkama i pokusavajuci dobiti sto bolje vizualno iskustvo a da mi je FPS 60+. I iskustvo je na kraju dana puno bolje uz stavljanje "obicnih" postavki na max i gasenjem RT. Ima cak i masa video usporedbi na Youtubeu u vezi RT on vs RT off i zakljucak je da RT generalno uopce nije bolji nego "drukciji", u dosta scena cak i losiji nego raster. Dakle doslovno si totalno hendikepiras performance radi necega sto je u masu slucajeva totalni gimmick. Jos ajd ako imas previse HW snage pa upalis jer zasto ne, ali smanjivati druge postavke radi RT je ono...

osobno svaku igru kad pocinjem se prvo koji sat pozabavim s fine tunanjem postavki, cilj mi je uvijek razumnih 60+ fps (dakle minimum, da nikad nije ispod 60) uz sto bolje postavke. I to u praksi znaci da nikad nisam palio RT jer jednostavno se nije isplatio ni u jednoj igri osim Witchera 3 u zadnjem prelasku, iako sam i tamo morao minimalno neke druge postavke smanjiti da upalim RT, na igri 5 godina starijoj od RTX 3080

EDIT: i vidim sad ovaj drugi post za Dying Light, u kojeg isto izrazavam sumnju :) s 50 fps average na 80 gasenjem motion blura i ambient occlusiona, lol. za toliki skok moras prakticki otici sa Ultra postavki na Medium ili Low. A tih par nebitnih pizdarija kao motion blur, lens flare, vignette i sl. ima zanemariv utjecaj na performanse.

nikakvi žešći kopromisi, igrao sam ga na full rt (ofkors ne path tracing) možda sam isključio rt shadows, nisam siguran, uz ostale postavke na v.high/ultra, neke high i neke medium, uglavnom ništa meni bitno i uz dlss quality, koliko se sjećam, avg je bio oko 80fps

neka sranja poput blura, film grain i slično sam kompletno isključio, ono sranje za oblake i ono drugo za maglu sam isto smanjio, sjene također, ne na low, nego na medium, uglavnom razlika u vizualijama minimalna, dobitak u fps sasvim solidan

EDIT

za dying light sam smanjio par postavki, uključio dlss quality i dobio sasvim solidan fps, koliko se sjećam isto oko 80 ili više

evo ti jedna od stranica koje su testirale pojedine postavke i utjecaj na perfomanse - link

The other important settings are ambient occlusion and fog quality, which both brought about a 10% increase in average frame rate...

Turning off motion blur not only looks a lot better, but it can also increase your frame rate by around 8%...

itd.

i tako par postavki spustiš neke poput ambient oclusion na low jer nema neke razlike u izgledu, uključiš dlss quality koji sam doda 20% i eto te bez problema na 80fps

Minneyar kaže...

... I to u praksi znaci da nikad nisam palio RT jer jednostavno se nije isplatio ni u jednoj igri osim Witchera 3 u zadnjem prelasku

kako se ne isplati, metro je sasvim druga igra sa ray tracingom, cyberpunk također, control da ne spominjem, dying light sam baš guštao u tome

istina je da je u dosta igara to traljavo odrađeno, ali u onima gdje se developeri potrude itekako izgleda impresivno

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2025 22:25 (picajzla0707).
15 godina
AMD Navi

Te nabrojane igre, pa to je predlanjski snijeg, nisam to igrao godinama.

Ak sam to igraš 24/7 pet godina onda u kujac :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
picajzla0707 kaže...

igrao sam ga na full rt (ofkors ne path tracing) m

Full Rt jest pathtrace ali drugi naziv.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
12 godina
forumaš kaže...

ma gejmam sve u 16, nedavno sam završio kingdom come, prije stalkera, jučer taman završio last of us 2 i sutra krećem sa oblivionom

žene sam se riješio, djeca odrasla, nekretnine riješene, posao lagabnica i s puno slobodnog vremena, pa guštam, kuhanje, vrt, kupanje u moru i podosta gejmanja

iako me neki čudno gledaju - prdonja od 52 godine i igra igrice, ali bmk što drugi misle o meni

dery kaže...

Full Rt jest pathtrace ali drugi naziv.

igrao sam prvu verziju dok još path tracing nije izašao, pod full rt sam mislio sve rt opcije uključene

iako se nekako islim da sam rt sjene isključio, isto kao i ono sranje za oblake... 99,9% vremena u igri ne gledam u pod niti u nebo, pa koji će mi penis onda to, ako baš ne treba

EDIT

ultra postavke su najčešće porez na budale, vrlo male ili nikakve razlike u odnosu na v.high postavke, a ultra taksativne za fps

kad mogu ostavim čisto jer mogu, kad zapinje, prvo što radim je da manje bitne postavke spuštam, posvetim 10 minuta ili po ure podešavanju i poslije guštam

kad mi to postane tlaka, počet ću ko i kolega forumaš razmišljat o konzolama

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2025 23:05 (picajzla0707).
4 mjeseca
forumaš kaže...

Hahahah ti i MEGATAMA odradite svaku vrijedna spomena igru dok ovi drugi kupuju, preprodaju, vraćaju Amazonu i šta ne već samo se ne gejmaju. Ownaš ih redovito

15 godina
AMD Navi

A vidi picajzlu, sad nabraja igre bez RTa, pa kak to možeš igrati da tak lošom grafikom. Pa to su igre za AMD sirotinju 

Moj PC  
1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice