Pomoć oko odabira fotoaparata izdvojena tema

poruka: 2.248
|
čitano: 738.981
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Pomoć oko odabira fotoaparata
mala_zara kaže...

Haha baš sam sad htjela editirati post i spomenuti taj fotić jer sam ga vidla kao preporuku jednom dečku koji je jako zadovoljan njime.

Ove fotke su mi odlične: http://www.dyxum.com/dforum/19-pictures-a3000-zeiss1670-f4_topic100871.html

Najvjerojatnije ću onda uzeti jednog od ova 3: XZ-2, NX3000 ili ovaj Sony.

Moram još malo proučiti svakog zasebno pa odlučiti.

Hvala puno na savjetima!

da li znas koliko kosta Zeiss 16-70 f4 s kojim su te fotografije snimljene?  800€.

Znaci kad kupis taj aparat i ovaj objektiv moci ces i ti ovakve fotografije radit :)

9 godina
neaktivan
Pomoć oko odabira fotoaparata
Joj joj bez brige vidla sam da je tu dodan taj objektiv samo nisam znala da je toliko skup.
No ipak sam se ja odlučila za Olympus XZ-2 tako da nadam se da će uskoro biti kod mene. Pokažem vam uskoro neke fotkice, al prije toga ću malo proučiti tehnike fotografiranja. ;)

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

mislim da si izabrala najbolje za svoje potrebe

1 0 hvala 0
15 godina

Evo, pokušavam kupiti poklon za Božić do 1000 kn, a digitalni aparat mi je idealan i potreban toj osobi, al eto sudeći po komentarima i recenzijama, ispod 1000 kn teško se može nać nešto solidne kvalitete, a ne da je samo napucano megapikselima.

I onda naletim na Canon Ixus 500 HS za 1000 kn (novi), sad ne znam jel ja nešto krivo gledam ili isti takav svugdje košta preko 2000 kn? Prije toga sam gledao sony dsc w830 (našao na akciji za 780 kn), i canon sx600 na ekupi (ima akcija sa cashbackom 150 kn), koj prelazi moj cjenovni rang...

Dajte mi dobar savjet molim vas {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Electroroll kaže...

Evo, pokušavam kupiti poklon za Božić do 1000 kn, a digitalni aparat mi je idealan i potreban toj osobi, al eto sudeći po komentarima i recenzijama, ispod 1000 kn teško se može nać nešto solidne kvalitete, a ne da je samo napucano megapikselima.

I onda naletim na Canon Ixus 500 HS za 1000 kn (novi), sad ne znam jel ja nešto krivo gledam ili isti takav svugdje košta preko 2000 kn? Prije toga sam gledao sony dsc w830 (našao na akciji za 780 kn), i canon sx600 na ekupi (ima akcija sa cashbackom 150 kn), koj prelazi moj cjenovni rang...

Dajte mi dobar savjet molim vas {#}

A nemas nekih pa etnih izbora do ispod 1000kn. Za te aparate senzore uglavnom proizvodi sony, a objektivi su standardno od f3 pa na gore. Izaberi sto ti je cjenovno prihvatljivo... ili da ti je vizualno privlacno :)
15 godina

Pa da, tako nekako i gledam, pa sam se bazirao negdje na 800 kn, ali onda naletim na ovaj Ixus 500 za 1000 kn , koji je po svemu sudeći 50 % snižen. Ili se varam?

14 godina
neaktivan
Electroroll kaže...

Pa da, tako nekako i gledam, pa sam se bazirao negdje na 800 kn, ali onda naletim na ovaj Ixus 500 za 1000 kn , koji je po svemu sudeći 50 % snižen. Ili se varam?

Pa da, snižen je. 3 godine star aparat kojemu je izašao nasljednik. Rješavaju se zaliha. Mada za tu cijenu ne vjerujem da ćeš nać išta bolje...

12 godina

Pozdrav svima

Ženi bi kupio fotić za Božić, primjećujem da voli fotografirati dok se šećemo, najčešće pejzaže pošto živimo u prirodi, nerijetko i makro dolazi u obzir, no nije prioritet. Također je interesantno noćno slikanje nekakvih objekata (tipa Arena s jarunske šetnice u 8 navečer). Naravno, sve te stvari je dosad slikala mobilnim uređajem i to je blago rečeno katastrofa, a ja bi joj htio priuštiti uređaj koji ima mogućnost to napraviti bolje i kvalitetnije. Jednog dana možda krene u fotografske vode (vidim da ju to jako zanima), no dotad bi joj htio kupiti digitalni fotoaparat (ne SLR, a ni veličina nije bitna) koji može dati slike u uvjetima koje sam naveo. Pregledao sam temu, primijetio sam da za te potrebe može dobro doći Olympus XZ-2 kojeg mogu naći za 2.100,00kn cca. Osim toga, postoji li još koji model na koji moram baciti oko? Konkretno me svrbi Sony Alpha ILCE-3000K koji u ED košta 2kkn, s torbicom objektivom i sd karticom, jer čini mi se da nudi puno, za jednake novce. Ili je kvaliteta njegovog senzora ipak poprilično lošija od Olympusa?

Hvala svakako

Fuck me I am famous.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
guls kaže...

Pozdrav svima

Ženi bi kupio fotić za Božić, primjećujem da voli fotografirati dok se šećemo, najčešće pejzaže pošto živimo u prirodi, nerijetko i makro dolazi u obzir, no nije prioritet. Također je interesantno noćno slikanje nekakvih objekata (tipa Arena s jarunske šetnice u 8 navečer). Naravno, sve te stvari je dosad slikala mobilnim uređajem i to je blago rečeno katastrofa, a ja bi joj htio priuštiti uređaj koji ima mogućnost to napraviti bolje i kvalitetnije. Jednog dana možda krene u fotografske vode (vidim da ju to jako zanima), no dotad bi joj htio kupiti digitalni fotoaparat (ne SLR, a ni veličina nije bitna) koji može dati slike u uvjetima koje sam naveo. Pregledao sam temu, primijetio sam da za te potrebe može dobro doći Olympus XZ-2 kojeg mogu naći za 2.100,00kn cca. Osim toga, postoji li još koji model na koji moram baciti oko? Konkretno me svrbi Sony Alpha ILCE-3000K koji u ED košta 2kkn, s torbicom objektivom i sd karticom, jer čini mi se da nudi puno, za jednake novce. Ili je kvaliteta njegovog senzora ipak poprilično lošija od Olympusa?

Hvala svakako

Evo jedan mali ispravak - kvaliteta Sonyjevog senzora je daleeeekooo bolja od Olympusovog. U biti ni ne radi se o kvaliteti nego čisto o dimenzijama - Sonyjev je skoro 9 puta veći senzor.

12 godina
Trickortreat kaže...

Evo jedan mali ispravak - kvaliteta Sonyjevog senzora je daleeeekooo bolja od Olympusovog. U biti ni ne radi se o kvaliteti nego čisto o dimenzijama - Sonyjev je skoro 9 puta veći senzor.

Što će u prijevodu reći da taj Sonyjev senzor više odgovara ovome što tražim, jer veći senzor = više svjetla = bolji pejzaži, možda i noćno fotkanje? Ili bolje da šutim pa neka znalci pričaju umjesto mene. :)

Fuck me I am famous.
13 godina
neaktivan
guls kaže...

Pozdrav svima

Hvala svakako

Kvaliteta (i velicina) Sony-jevog senzora je poprilicno bolja od senzora kojeg ima Oly XZ-2. U biti sve je na Sony-ju bolje osim dimenzija i kit objektiva. Olympus boljim objektivom nadoknadjuje mane senzora. Kvaliteta fotografije out of the box je tu negdje no na Sony-ja naknadno mozes stavit objektive s kojima postaje puno bolji aparat.

Moj savjet ti je da pronadjes ILCE3000 u nekom ducanu i odvedes zenu da ga vidi tj. uzme u ruke i odluci da li joj pase dimenzijama i masom. Aparat je prevelik za zensku torbicu.

Pogledaj i Nikon P340. Odlican IQ. Mana mu je ponekad usporeno sucelje ali dimenzijama idealan za zensku.

Problem je ako zelis iznenaditi suprugu. Bolje vidi s njom sto zaista zeli.

12 godina
BlueMax kaže...

Kvaliteta (i velicina) Sony-jevog senzora je poprilicno bolja od senzora kojeg ima Oly XZ-2. U biti sve je na Sony-ju bolje osim dimenzija i kit objektiva. Olympus boljim objektivom nadoknadjuje mane senzora. Kvaliteta fotografije out of the box je tu negdje no na Sony-ja naknadno mozes stavit objektive s kojima postaje puno bolji aparat.

Moj savjet ti je da pronadjes ILCE3000 u nekom ducanu i odvedes zenu da ga vidi tj. uzme u ruke i odluci da li joj pase dimenzijama i masom. Aparat je prevelik za zensku torbicu.

Pogledaj i Nikon P340. Odlican IQ. Mana mu je ponekad usporeno sucelje ali dimenzijama idealan za zensku.

Problem je ako zelis iznenaditi suprugu. Bolje vidi s njom sto zaista zeli.

Zahvaljujem na informacijama.

Iskreno, mislim da njoj veličina nije bitna (bar što se fotoaparata tiče). Također čisto sumnjam da će ići na nadogradnju objektiva na low end fotiću, jer ipak su objektivi skupi. Moja pretpostavka je da će drljati taj fotić godinu dvije dok se ne uhoda i ne počne raditi kvalitetnije slike. Onda ćemo polako planirati prelazak na SLR modele.

Stvarno bi ju htio iznenaditi, ne bi baš da zna za taj moj 'trošak', jer će mi jaja prikucati na panj (ja ću to ipak malo preko firme ovo ono, možda čak i lišo, no ajde ti to ženi dokaži). Pogledat ću malo i taj Nikon, cijena je tu negdje, izgledom mi se dopada. 

Fuck me I am famous.
10 godina
guls kaže...

Zahvaljujem na informacijama.

Iskreno, mislim da njoj veličina nije bitna (bar što se fotoaparata tiče). Također čisto sumnjam da će ići na nadogradnju objektiva na low end fotiću, jer ipak su objektivi skupi. Moja pretpostavka je da će drljati taj fotić godinu dvije dok se ne uhoda i ne počne raditi kvalitetnije slike. Onda ćemo polako planirati prelazak na SLR modele.

Stvarno bi ju htio iznenaditi, ne bi baš da zna za taj moj 'trošak', jer će mi jaja prikucati na panj (ja ću to ipak malo preko firme ovo ono, možda čak i lišo, no ajde ti to ženi dokaži). Pogledat ću malo i taj Nikon, cijena je tu negdje, izgledom mi se dopada. 

Što se tiče veličine, najbolji aparat je onaj koji je kod tebe, i srce me boli koliko sam dobrih slika propustio jer mi mrcina sjedi doma u ormaru. I definitivno ne bih bacao novce na aparate sa malim senzorom jer takvu kvalitetu slike sad imaju mobiteli.

Mislim da bi ti idealan izbor bio nešto tipa Sony Alpha NEX-3 - dovoljno je mali da ga skoro uvijek može imati sa sobom a radi fenomenalne slike. Kao što si i rekao, veći senzor daje veći dinamički raspon - detalje na tamnim/svijetlim površinama (sjene i oblaci) i neusporedivi raspon boja od P&S aparata. Indoor slike i sumrak hvata nevjerojatno. Najbolje od svega, dovoljno je jeftin da ga možeš kupiti bez grižnje savjesti a radi kvalitetne slike, tako da i kad shvati što želi fotografirati može ostati na njemu ili dodavati objektive ili prijeći na nešto drugo.

14 godina
neaktivan
guls kaže...
Trickortreat kaže...

Što će u prijevodu reći da taj Sonyjev senzor više odgovara ovome što tražim, jer veći senzor = više svjetla = bolji pejzaži, možda i noćno fotkanje? Ili bolje da šutim pa neka znalci pričaju umjesto mene. :)

Pa eto, u biti si si sam odgovorio na pitanje. U fotografiji je svjetlo = informacija, a kako na veći senzor pada više svjetla, to znači više informacije (naspram šuma) i odmah bolja slika.

Evo i mali tehnički detalj:

Ako imaš aparat s APS-C veličinom senzora (većina DSLRa i mirrorlessa) i objektiv koji na žarišnoj duljini 35mm ima otvor blende f/4.0, na kompaktu (1/1.8" veličine senzora) bi trebao imati objektiv žarišne duljine 11mm i f/1.3 otvora blende, a takvo nešto na tržištu ne postoji.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.11.2014 16:59 (Trickortreat).
12 godina

Znači ovaj Sony Alpha NEX-3, fascinira me u svakom pogledu. No, za divno čudo božje, nigdje u HR ga nema. Čak ni ekipa u Sancta Domenici ne zna gdje bi ga uzeo i kako.

Ovo znači da sam se odlučio za uređaj :) Samo gdje ga iščupati... hm.

Fuck me I am famous.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Trickortreat kaže...
guls kaže...
Trickortreat kaže...

Pa eto, u biti si si sam odgovorio na pitanje. U fotografiji je svjetlo = informacija, a kako na veći senzor pada više svjetla, to znači više informacije (naspram šuma) i odmah bolja slika.

Evo i mali tehnički detalj:

Ako imaš aparat s APS-C veličinom senzora (većina DSLRa i mirrorlessa) i objektiv koji na žarišnoj duljini 35mm ima otvor blende f/4.0, na kompaktu (1/1.8" veličine senzora) bi trebao imati objektiv žarišne duljine 11mm i f/1.3 otvora blende, a takvo nešto na tržištu ne postoji.

Panasonic LX7 ima 1.4-2.3 na 1/1.7" a raspon mu je od 4.7-17.7 (24-90mm 35mm ekv.) a nije skup aparat (300€) to i nije velika razlika od Sony kit 16-50 (24-75mm 35mm ekvivalent) sa f3.5-5.6

Sto se tice fotografiranja pejzaza tu se i onako namjerno zatvara blenda (f16-f22 u nekim idealnim uvjetima). Takodjer, postoje kompakti sa APS-C pa i sa vecim ({#}) senzorima. 

@guls

Zakljucili smo kako dimenzije aparata nisu bitne pa bi sad trebali zakljuciti jos jednu bitnu stvar, a to je maksimalan iznos koji mislis platiti.

13 godina
neaktivan
guls kaže...

Znači ovaj Sony Alpha NEX-3, fascinira me u svakom pogledu. No, za divno čudo božje, nigdje u HR ga nema. Čak ni ekipa u Sancta Domenici ne zna gdje bi ga uzeo i kako.

NEX-3 je stara serija koja se vise ne proizvodi. Nasljednik mu je A5000 koji je nesto napredniji ali i dosta skuplji nego sto je NEX3 bio pred zalaz karijere.

14 godina
neaktivan
guls kaže...

jbg, ne mogu ga niti ja nigdje nać, možda neko drugi zna gdje ga možeš uzeti, ali alternativno možeš uzet ovaj

http://www.edigital.hr//kompaktni-fotoaparati-s-izmijenjivim-objektivima-%28slt/milc%29/samsung-nx3000-kit-%2816-50mm-objektiv%29-smedi-p76102.html?bid=&partner=10001&utm_source=nabava.net&utm_medium=cpc&utm_campaign=abTest2

Iste karakteristike ima kao Sonyjev

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.11.2014 21:04 (Trickortreat).
15 godina
Trickortreat kaže...
guls kaže...

jbg, ne mogu ga niti ja nigdje nać, možda neko drugi zna gdje ga možeš uzeti, ali alternativno možeš uzet ovaj

http://www.edigital.hr//kompaktni-fotoaparati-s-izmijenjivim-objektivima-%28slt/milc%29/samsung-nx3000-kit-%2816-50mm-objektiv%29-smedi-p76102.html?bid=&partner=10001&utm_source=nabava.net&utm_medium=cpc&utm_campaign=abTest2

Iste karakteristike ima kao Sonyjev

Da samo zaobic edigital u sto sirem luku.

14 godina
neaktivan
esko kaže...

Kupio sam svoj DSLR i 2 objektiva od njih - nikakvih problema nije bilo... slobodno podjeli iskustva ako imaš i negativnih

13 godina
neaktivan
Trickortreat kaže...
esko kaže...

Kupio sam svoj DSLR i 2 objektiva od njih - nikakvih problema nije bilo... slobodno podjeli iskustva ako imaš i negativnih

Ima na ovom forumu a i na mnogim drugima stranica i stranica negativnih iskustava s edigitalom. Ja sam kod njih kupovao 2 puta. Jednom mi je narudzba stigla za 2 dana a jednom za 5 ali je za proizvod pisalo kako je raspoloziv uz narudzbu tako da sam ocekivao i duze cekanje. Znaci to malo iskustvo kojeg imam s edigitalom je apsolutno pozitivno.

12 godina

Šteta zbog nex-3 modela. Realno, pare koje imam su do 2.500kn max (uračunat pdv). Iznad toga ni u ludilu.

Što se tiče kupnje u ED, to realno nije neki problem, jer kupiti je lako, a ako se i nešto dogodi, garancija se ostvaruje u ovlaštenom servisu, tu kod nas (MR servis, ZelCos, Sancta itd.). Tako da nema problema.

Fuck me I am famous.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
guls kaže...

Šteta zbog nex-3 modela. Realno, pare koje imam su do 2.500kn max (uračunat pdv). Iznad toga ni u ludilu.

Što se tiče kupnje u ED, to realno nije neki problem, jer kupiti je lako, a ako se i nešto dogodi, garancija se ostvaruje u ovlaštenom servisu, tu kod nas (MR servis, ZelCos, Sancta itd.). Tako da nema problema.

Onda onaj Samsung koji sam ti naveo - skroz je isti kao ovaj nex 3

16 godina
guls kaže...

Kaj se tiče ED dučana i problema,Nevinašce pa zapravo malo toga moš servisirat u našim ovlaštenim servisima dakle itekako je problem.Ak su fotiči u pitanju ili nešto slično, ovaj dole Češki dučan je puno bolja opcija, a da bi bilo zanimljivije obično imaš i besplatnu dostavu.Cool

http://www.alzashop.com/digital-cameras/18843129.htm

http://www.radiocrash.net/category/category/ekipa
10 godina

Onda imas srece :) Na bhphotovideo je na black friday dealu 300$ + 70$ shipping. Čak i sa pdvom je dobar deal

http://www.bhphotovideo.com/c/product/1022331-REG/sony_ilce_5000b_k_alpha_a5000_mirrorless_digital.html

Edit: ima i na amazon.de za 360€ sa dostavom

http://www.amazon.de/Sony-Systemkamera-Megapixel-Schwenkdisplay-SEL-P1650/dp/B00HH8A60C/ref=lh_ni_t?ie=UTF8&psc=1&smid=A3JWKAKR8XB7XF

grr sad sam na rubu :D

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.11.2014 17:38 (simsis).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Lijepi pozdrav! Hitno trebam kupiti novi fotoaparat, pošto je stari potrgan, a novi mi treba do petka. Naime ne znam na što trebam obratiti pozornost jer mi je fotoaparat potreban za nekakve osnovne potrebe, putovanja, zabave, svakodnevnicu. Nemam namjeru baviti se profesionalnom fotografijom. Ono što mi je bitno: cijena (1000 - 1600 kn), da je uređaj nov, da potraje čim duže (al dobro tko to može garantirati) i posljednje stabilizacija (ovo znam da mi je potrebno). Pronašla sam nekoliko modela, ukoliko je moguće da mi preporučite nešto od toga ili možda nešto drugo? Hvala vam.

Nikon COOLPIX L830

Canon PowerShot SX510 HS
Canon PowerShot SX400 IS
SONY DSC-H300B.CE3
FUJIFILM S4800

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
lovana kaže...

Lijepi pozdrav! Hitno trebam kupiti novi fotoaparat, pošto je stari potrgan, a novi mi treba do petka. Naime ne znam na što trebam obratiti pozornost jer mi je fotoaparat potreban za nekakve osnovne potrebe, putovanja, zabave, svakodnevnicu. Nemam namjeru baviti se profesionalnom fotografijom. Ono što mi je bitno: cijena (1000 - 1600 kn), da je uređaj nov, da potraje čim duže (al dobro tko to može garantirati) i posljednje stabilizacija (ovo znam da mi je potrebno). Pronašla sam nekoliko modela, ukoliko je moguće da mi preporučite nešto od toga ili možda nešto drugo? Hvala vam.

Nikon COOLPIX L830

Canon PowerShot SX510 HS
Canon PowerShot SX400 IS
SONY DSC-H300B.CE3
FUJIFILM S4800

Olympus XZ-10 http://www.se-mark.hr/detalji_proizvoda.44C56E2D-EA2E-4242-ABB3-C51C40327C5D.aspx

ili ako možeš izdvojiti 1700kn  - Nikon P310

11 godina
neaktivan
lovana kaže...

Nikon COOLPIX L830

Canon PowerShot SX510 HS
Canon PowerShot SX400 IS
SONY DSC-H300B.CE3
FUJIFILM S4800

Nikon L830 ili možda L330

12 godina
neaktivan

Prijatelj, stariji gospodin, kupuje fotoaparat do 1500 kuna. Najvažnije da bude malen, kompaktan, bez dodatnih objektiva ili ičeg kompliciranog. Primjena - najviše slikanje u prirodi, na izletima i takve stvari. Iz Zadra sam pa ako može što se najbolje može naći u lokalnim dućanima. Vidio sam da je Sony možda najbolji za ovakve stvari. Evo par primjera što sam našao pa ako može primjedbe i savjeti.
Hvala!

http://www.technomarket.hr/products/09118368/sony-dsc-wx50b

http://www.technomarket.hr/products/09119280/sony-dsc-h90r

Ako za parsto kuna više mogu dobiti nešto bolje slobodno dajte prijedloge.  

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
tyler kaže...

Prijatelj, stariji gospodin, kupuje fotoaparat do 1500 kuna. Najvažnije da bude malen, kompaktan, bez dodatnih objektiva ili ičeg kompliciranog. Primjena - najviše slikanje u prirodi, na izletima i takve stvari. Iz Zadra sam pa ako može što se najbolje može naći u lokalnim dućanima. Vidio sam da je Sony možda najbolji za ovakve stvari. Evo par primjera što sam našao pa ako može primjedbe i savjeti.
Hvala!

http://www.technomarket.hr/products/09118368/sony-dsc-wx50b

http://www.technomarket.hr/products/09119280/sony-dsc-h90r

Ako za parsto kuna više mogu dobiti nešto bolje slobodno dajte prijedloge.  

WX50 je sasvim ok za neko nezahjevno naslikavanje...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice