Tražim ffmpeg libxvid opcije

poruka: 9
|
čitano: 1.239
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Dragi moji,

ako me netko može uputiti na listu/popis opcija za libxvid unutar ffmpeg paketa, bio bih zahvalan.
Trebam napraviti ekvivalent ovoga što imam na mencoderu:

mencoder -vf pp=fd -ovc xvid -oac pcm -xvidencopts fixed_quant=8:hq_ac:autoaspect:turbo:nochroma_me:notrellis:max_bframes=0:vhq=0:threads=2 -o xvid.avi pond.dv

Dakle, trebam audio kodiranje u wav pcm, to sam napravio, no moram čim više ubrzati xvid enkodera; radi se o jednoprolaznom kodiranju (video capture), samo sa I frejmovima - dakle, da naknadno rezanje bude čim preciznije. Kopao sam po netu, po man stranicama, posvuda, no čini se da ffmpeg nema takvo upravljanje codecom, barem ne tim konkretnim, kao što to ima mencoder.

Ne bih volio koristiti mjpeg ako baš ne moram, zauzeće diska je enormno.

Trenutni parametri su ovi:

ffmpeg.exe -i pond.dv -c:v libxvid -qscale:v 8 -c:a pcm_s16le xvid.avi

Savjeti dobrodošli. Ah da, radi se na linuxu :) no testiranje obavljam na windowsima. Također, testiranje radim sa ulaznim DV fajlom, dovoljno dobro simulira kvalitetu TV prijema.

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Tražim ffmpeg libxvid opcije

Nisam točno skontao; ako želiš iz tog audio/video filea izvući zvuk u pcm formatu, sintaksa bi bila otprilike:

ffmpeg -i pond.dv -vn -acodec pcm_s16le zvuk.wav

ako želiš imati i video;

ffmpeg -i pond.dv -vcodec copy -acodec pcm_s16le video_zvuk.avi

ako želiš video xvid;

ffmpeg -i pond.dv -vcodec libxvid -acodec pcm_s16le video_zvuk.avi

Ovaj -qscale bi bio varijabilni bitrate. Možeš koristiti i -b <broj bita/sec> (npr. 300000) za CBR. Xvid encoder je 'multithread', a po defaultu koristi samo jedan, pa možeš ubrzati cijelu stvar ovisno o procesoru s -threads 2, 4, 8.. Ovaj xvid koji će ti libxvid napraviti će imati fourCC 'FMP4', ako ti treba baš xvid, tada koristiš '-vtag xvid'.

17 godina
bed kaže...

Nisam točno skontao; ako želiš iz tog audio/video filea izvući zvuk u pcm formatu, sintaksa bi bila otprilike:

ffmpeg -i pond.dv -vn -acodec pcm_s16le zvuk.wav

ako želiš imati i video;

ffmpeg -i pond.dv -vcodec copy -acodec pcm_s16le video_zvuk.avi

ako želiš video xvid;

ffmpeg -i pond.dv -vcodec libxvid -acodec pcm_s16le video_zvuk.avi

Ovaj -qscale bi bio varijabilni bitrate. Možeš koristiti i -b <broj bita/sec> (npr. 300000) za CBR. Xvid encoder je 'multithread', a po defaultu koristi samo jedan, pa možeš ubrzati cijelu stvar ovisno o procesoru s -threads 2, 4, 8.. Ovaj xvid koji će ti libxvid napraviti će imati fourCC 'FMP4', ako ti treba baš xvid, tada koristiš '-vtag xvid'.

Ok, to sve imam, i znam napraviti; no ne znam isključiti sve ove xvid điđebaje tijekom kodiranja koje papaju CPU vrijeme, a koje mi nisu toliko bitne - ne želim trellis, ne želim chroma motion estimation - jedino mi je bitno da imam samo I frameove, te da je proces kodiranja čim brži. Da, znam da bitrate ide u nebesa (mencoderu ide do 7 Mbit), no i dalje je bolje nego mjpeg, kojem je za istu kvalitetu slike potrebno barem 10 Mbita.

Na mom stroju doma te postavke mencodera koje sam naveo daju 60 fps kodiranje, što je odlično. Želim postići približno istu brzinu, može i nešto manju - no ne mogu naći adekvatne opcije za libxvid.

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
15 godina
neaktivan

Nema nigdje u opcijama codeca uklanjanje korištenja B-frameova?

17 godina

Eh, to je to - kojim fückin' opcijama? :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

{#} Zato i pitam, jer mi je taj paket codeca nepoznat (nikad ga nisam koristio). Ja koristim ffdshow sa bezbroj opcija, pa i sa tom -isključivanjem B-frameova.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.3.2013 15:32 (Ord Mantel).
15 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...
radi se o jednoprolaznom kodiranju (video capture), samo sa I frejmovima - dakle, da naknadno rezanje bude čim preciznije. Kopao sam po netu, po man stranicama, posvuda, no čini se da ffmpeg nema takvo upravljanje codecom, barem ne tim konkretnim, kao što to ima mencoder.

-intra              use only intra frames

Zanimljivo, trebalo bi to pisati u dokumentaciji pod "advanced video options", ali ne piše. Pojavi se samo u listi argumenata kada ffmpeg pozoveš sa -h argumentom.

0xBADC0DE
16 godina
neaktivan

Prema navedenim opcijama, ekvivalenti bi trebali biti slijedeći:

• fixed_quant=8  ->  ekvivalent konst. kvantizatora bi trebao biti -qscale:v 8, odnosno -q:v 8; u dokum. piše da se radi o constant quality i prihvaća raspon od 1 do 31; možeš upotrijebiti i postavke min. i max. kvantizatora -qmin i -qmax i postaviti ih na istu vrijednost
  • hq_ac ->  ako se radi o MPEG-4 AC prediction, uključuje se s -flags aic; po defaultu je (vjerojatno) isključeno
  • turbo  ->  mislim da tome odgovara -subq 1 -refs 1
  • nochroma_me  ->  nema ekvivalenta, ali mislim da nije potrebno specificirati - chroma se u ffmpegu po defaultu ne koristi nego sad (sum of absolute differences)
  • notrellis  -> -trellis 0
  • max_bframes=0  -> -bf 0
  • vhq=0  -> -mbd 0; ovo je i defaultna vrijednost, pa mislim da nije potrebno posebno specificirati
  • threads=2  -> -threads 2

Usput, -intra se u zadnjim verzijama ffmpega više ne koristi (deprecated) - umjesto toga treba upotrebljavati -g 1

Koliko vidim po netu, kod enkodiranja u Xvid, po defaultu su B-frameovi isključeni, a Trellis uključen; probaj enkodirati video s defaultnim postavkama i pogledaj koje flagove vraća, te ih prilagodi prema potrebi.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.3.2013 16:53 (hrx).
17 godina
hrx kaže...

Prema navedenim opcijama, ekvivalenti bi trebali biti slijedeći:

• fixed_quant=8  ->  ekvivalent konst. kvantizatora bi trebao biti -qscale:v 8, odnosno -q:v 8; u dokum. piše da se radi o constant quality i prihvaća raspon od 1 do 31; možeš upotrijebiti i postavke min. i max. kvantizatora -qmin i -qmax i postaviti ih na istu vrijednost
  • hq_ac ->  ako se radi o MPEG-4 AC prediction, uključuje se s -flags aic; po defaultu je (vjerojatno) isključeno
  • turbo  ->  mislim da tome odgovara -subq 1 -refs 1
  • nochroma_me  ->  nema ekvivalenta, ali mislim da nije potrebno specificirati - chroma se u ffmpegu po defaultu ne koristi nego sad (sum of absolute differences)
  • notrellis  -> -trellis 0
  • max_bframes=0  -> -bf 0
  • vhq=0  -> -mbd 0; ovo je i defaultna vrijednost, pa mislim da nije potrebno posebno specificirati
  • threads=2  -> -threads 2

Usput, -intra se u zadnjim verzijama ffmpega više ne koristi (deprecated) - umjesto toga treba upotrebljavati -g 1

Koliko vidim po netu, kod enkodiranja u Xvid, po defaultu su B-frameovi isključeni, a Trellis uključen; probaj enkodirati video s defaultnim postavkama i pogledaj koje flagove vraća, te ih prilagodi prema potrebi.

Zahvaljujem. Na žalost, ne mogu postići sa libxvidom na postojećem hardveru dovoljnu brzinu za capture, tako da isprobavam mpeg4 codec sa xvid tagom, puno je brži, no slika je lošije kvalitete, što moram nekako kompenzirati.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice