Program za otkrivanje duplikatnih slika

poruka: 23
|
čitano: 10.608
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
protjeran

Pozdrav ljudi, zanima me sljedeca stvar.

Imam zbilja ogromu arhivu slika iz pvt zivota na sticku pod razlicitim folderima i skuzio sam da imam hrpu istih slika u razlicitim folderima. Postoji li neki program koji ce preskenirati cijeli stick i pobrisati duplikate ili ih barem izlistati da ih sam rucno obrisem? Hvala.

j*beš život bez rakije.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Program za otkrivanje duplikatnih slika

Ja sam prije koristio Awesome Duplicate Photo Finder

5 godina
neaktivan
clone cleaner lite 2.0.
8 godina

Hajde da malo osvježimo temu. Mislim da će kad tad trebati mnogima koji budu tražili softvere za sortiranje ogromnih količina fotografija. 

Čudi me da dosad ova tema nije zatrpana jer svatko tko ima pametni telefon ima sigurno tisuće nesortiranih fotki.

Uglavnom i u mene je problem što sam kopirao fotografije sa različitih mobitela na različite tvrde diskove pa se to premještalo i kopiralo tako da je sada to poprilična muka sve raspetljati.

Najbolje bi bilo kada bi postojao program koji bi preskenirao sve zadane direktorije (ili diskove) i onda izbacio rezultat skeniranja sa preporukom da ostavi sve originale (najveća rezolucija i kvaliteta?) a da ostale ponudi premjestiti sve u jedan direktorij za svaki slučaj da se može pregledati prije brisanja, ili automatsko brisanje svih "neoriginala"...*

Problem je što sam prije nekoliko godina takav program bio pronašao i oduševio se kako je intuitivan i moćan ali sam ga nekako izgubio na starom PC-ju i nemam više pojma kako se zove..

Ako netko zna za neki dobar i moćan alat za sortiranje fotografija (ne mora biti ovakav kakav sam opisao, može biti i bolji )  molio bih da pomogne cijenjenom neukom pučanstvu!

Unaprijed zahvalan 

ihush pomaži 

2 0 hvala 0
15 godina

-opciju 'pronađi duplikate..' ima svaki ''napredniji'' filemanager. (bilo što, od legendarnog NC i bezbroj klonova.. tj teško da neki napredniji nema opciju tj tad nije 'napredniji')..

-par sitnica.. prvo, ne podnosim juzere koji ne znaju što-gdje (imaju..) tj one koji misle da će im soft riješiti problem kojeg stvaraju..

-zatim razlikovati moguće usporedbe-kompariranje, npr file po sizeu ili timestampu pa do binarnog uspoređuvanja, dok ovisno o tipu filea, text, pict, video.. i za to postoje opcije-filteri-pluginovi i sl. .. tu imamo par jednostavnih pravila, logičnih-praktičnih.. npr video-film.. nije važno ako je jedan frame ili sekunda razlike, tad je to 'isti' film, file, sadržaj.. dok za projekte koje rade grupe-timovi moramo imati verzioning-kolaboracioni soft koji se brine o verziji-ažuriranu-kronologiji tj pitanje-odgovor koji file-verzija je posljednja-važeća ili povratak na neku prethodnu verziju-ispravak i sl. .. tad nam trebaju i različiti fileovi a sam soft to ne može znati, tj to zna korisnik, nitko drugi..

-tad soft-automatika može biti problem ili ograničeno korisno, tj uvjek treba znati specifičnosti, razlike, realne potrebe konkretnog korisnika.. dok 'generički juzer' zapravo ne znači ništa, kao ni uredski ili gamer..

-predpostavka.. slike, primarno osobne-privatne, npr obitelj, većinom kopiranje s mobitela i kopija kopije.. 'nek se nađe'.. tad je relativno lako, tj kad imamo 'kopiju-kopije' obično novija-kasnija ima sve + novije slike.. tad je dovoljno zadržati posljednju kopiju, ostalo je za brisanje, .. no problem, za svaku osobu-slučaj je specifično kao izuzetak, tj može biti da je jedna slika važna, ne tisuće ostalih.. i da je to primarni kriterij ili kako je pronaći a tu soft ne pomaže, odnosno sad to već može online kao chapt-ai.. ali on traži od online dostupnih sadržaja po nekom opisu, neprimjenjivo za 'normalne' potrebe-situacije, dok će još koju godinu potrajati da to postane lokalno (na računalu) dostupno i prihvatljivo brzo.. tj filmovi i realnost.

-za napredne juzere, kad trebam tad koristim npr beyondcompare, komercijala, odnosno što god mi je pri ruci, ponovo, tisuće free filemanagera, ako ne svaki, tad svaki drugi ima fičer-traženje duplikata... a logika kaže da je manje-više slično način rada ili rezultati, dok na kraju juzer mora biti taj koji će stvarno obaviti posao, .. tj alat je samo alat, bilo lopata ili bager, pa tako i soft.. juzer je taj koji to ako treba-želi, tad mora napraviti.. i znati kliknuti del ili copy-move.. ne može to nitko drugi, pa ni soft, umjesto njega :)

edit: primjer, freecommnader, find duplicates..

.. ili prevedeno, svaki (napredniji) filemanager koji ima dva prozora, ima i funkciju uspoređivanja-usklađivanja, tj ponekad tražimo razliku, ponekad isto-duplić, ponekad sinkroniziramo, ponekad brišemo-kopiramo-muvamo.. pa se program može razlikovati u 'specijalizaciji' no dovoljno je slično 'isto'.. 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.12.2024 9:22 (ihush).
6 godina

ja sam imao slično takav problem,

riješio sam ga tako da sam iskoristio HDD koji je većeg kapaciteta nego 5 i više starijih diskova zajedno.

na njega stavio filesystem koji "ZNA" ako je koji fajl duplikat, i kopirao fajlove sa ostalih diskova na nj.

sad imam  jedan disk na kojem su svi fajlovi sa svih diskova, nema duplikata.

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.12.2024 9:00 (gpd).

2 0 hvala 0
8 godina
ihush kaže...

-opciju 'pronađi duplikate..' ima svaki ''napredniji'' filemanager. (bilo što, od legendarnog NC i bezbroj klonova.. tj teško da neki napredniji nema opciju tj tad nije 'napredniji')..

-par sitnica.. prvo, ne podnosim juzere koji ne znaju što-gdje (imaju..) tj one koji misle da će im soft riješiti problem kojeg stvaraju..

-zatim razlikovati moguće usporedbe-kompariranje, npr file po sizeu ili timestampu pa do binarnog uspoređuvanja, dok ovisno o tipu filea, text, pict, video.. i za to postoje opcije-filteri-pluginovi i sl. .. tu imamo par jednostavnih pravila, logičnih-praktičnih.. npr video-film.. nije važno ako je jedan frame ili sekunda razlike, tad je to 'isti' film, file, sadržaj.. dok za projekte koje rade grupe-timovi moramo imati verzioning-kolaboracioni soft koji se brine o verziji-ažuriranu-kronologiji tj pitanje-odgovor koji file-verzija je posljednja-važeća ili povratak na neku prethodnu verziju-ispravak i sl. .. tad nam trebaju i različiti fileovi a sam soft to ne može znati, tj to zna korisnik, nitko drugi..

-tad soft-automatika može biti problem ili ograničeno korisno, tj uvjek treba znati specifičnosti, razlike, realne potrebe konkretnog korisnika.. dok 'generički juzer' zapravo ne znači ništa, kao ni uredski ili gamer..

-predpostavka.. slike, primarno osobne-privatne, npr obitelj, većinom kopiranje s mobitela i kopija kopije.. 'nek se nađe'.. tad je relativno lako, tj kad imamo 'kopiju-kopije' obično novija-kasnija ima sve + novije slike.. tad je dovoljno zadržati posljednju kopiju, ostalo je za brisanje, .. no problem, za svaku osobu-slučaj je specifično kao izuzetak, tj može biti da je jedna slika važna, ne tisuće ostalih.. i da je to primarni kriterij ili kako je pronaći a tu soft ne pomaže, odnosno sad to već može online kao chapt-ai.. ali on traži od online dostupnih sadržaja po nekom opisu, neprimjenjivo za 'normalne' potrebe-situacije, dok će još koju godinu potrajati da to postane lokalno (na računalu) dostupno i prihvatljivo brzo.. tj filmovi i realnost.

-za napredne juzere, kad trebam tad koristim npr beyondcompare, komercijala, odnosno što god mi je pri ruci, ponovo, tisuće free filemanagera, ako ne svaki, tad svaki drugi ima fičer-traženje duplikata... a logika kaže da je manje-više slično način rada ili rezultati, dok na kraju juzer mora biti taj koji će stvarno obaviti posao, .. tj alat je samo alat, bilo lopata ili bager, pa tako i soft.. juzer je taj koji to ako treba-želi, tad mora napraviti.. i znati kliknuti del ili copy-move.. ne može to nitko drugi, pa ni soft, umjesto njega :)

.. ili prevedeno, svaki (napredniji) filemanager koji ima dva prozora, ima i funkciju uspoređivanja-usklađivanja, tj ponekad tražimo razliku, ponekad isto-duplić, ponekad sinkroniziramo, ponekad brišemo-kopiramo-muvamo.. pa se program može razlikovati u 'specijalizaciji' no dovoljno je slično 'isto'.. 

pa dobro , ne volim ni ja neurednost u datotečnom sustavu ali se vrlo lako napravi kod onoga tko želi spašavati stvari. 
Vjerojatno su najčišći računari u onih kojima ništa nije bitno pa sve mogu klikom miša pobrisati i paf! sve čisto..

u pravu si, imam nekoliko tisuća fotografija koje se vuku sa par starih računara (nisu svi moji) i par mobitela (nisu svi moji). Najčešće bi se to događalo kada bi se dogodio neki problem sa računarom pa se spašavalo podatke na novi PC da ne propadnu, ali bi se sortiranje ostavilo za "neka bolja vremena" kao i uvijek... isto tako su se kopirale slike prilikom zamjene mobitela... Uglavnom više od pola toga je sigurno smeće kao i u većine juzera...

Malo je onih koji koriste smartphone kameru često i drže galeriju urednom bez smeća i onda sve to redovito spašavaju na PC...

kako god okrenem, ta sila podataka se mora nekako riješiti. Najlakše je sve selektirati i pritisnuti "delete" ali čemu onda sve dosad? Throwing baby with bathwater...

Najvjerojatnije ću se okrenuti opciji kao i kolega  gpd , jedan veliki HDD koji je veći nego svi ti direktoriji skupa i onda pokušati naći načina da izbrišem sve duplikate a ostavim sve originale (odnosno najveće formate ili najstarije datoteke..).

Problem je izvedba plana dakako   

Još čekam na kvalitetan (po mogućnosti free trial?) softver koji bi na poprilično "juzer frendli" način lijepo ponudio opcije šta i kako...

Ali hvala i na ovome 

15 godina

-gle.. na kraju priče, ako ne želiš na ćoravo lupiti 'delete', moraš pregledati, prebrowsati barem letimično sadržaj diskova-medija-kopija..

-slike.. zaboravimo na neki naslov-title filea, kao većinom beskorisno, tj staro-novo, staro je generiralo redne brojeve od 1-nadalje.. pa je svako kopiranje s fotoaparata ili mobitela slici dodijelio naziv u stilu 00001, 00002.. itd.

-novije, defaultno mobitel-android, kreira naziv prema date-timestampu, i to u pametnom obliku, godina-mjesec-datum+vrijeme ili nešto nalik tome. Tad nije problem sortiranja-kronologije (dan-mjesec-godina je problem) + nema dupliranja naziva što se sa starim rednim brojevima događalo.. pa je lakše, tj ako je isti naziv filea tad je vjerojatno isti file.. dok je kod starog svaka kopija bila istog naziva ovisno o broju slika..

-no na kraju slike moraš 'pregledati', što nije pretjeran problem, svaki file browser ili app za pregled slika prikaže folder kao mini slike, no problem je kad ih ima na tisuće i pogotovo ako su na sporijem mediju kao SD kartice.. uz ostale resurse-snagu-brzinu računala, preporuka ne imati tisuće slika u jednom folderu, postane (pre)sporo, bolje je podijeliti na recimo po 100 .. ili bilo koji praktičan broj.

-jednim pogledom na folder i umanjene slike je dovoljan da osoba prepozna što mu je važno a što smeće-duplić.. i tad soft-app za compare ili duplikate nije nešto korisno, višak.. tj može ako želi vidjeti jesu li fileovi identični u svemu ili postoji razlika, npr slika može biti cropana, može biti editirana, npr rutinski sam nekad brisao 'crvene oči' .. pa mogu postojati dvije 'iste' slike.. tad soft pomaže, tj prednost softa je kad mu nešto zadamo on to radi beskonačno nepogriješivo, no kriterij često nije jednostavan.. a za dvije slike je nevažno, tj važno je samo kad govorimo o tisućama fileova koje za pregledati traži sate-dane, pa i samo lupanje del tipke postane zamorno :)

-npr običan explorer.. način sortiranja + find-search.. pa dva filea istog naziva mogu biti usporedno jedan do drugog i tad vidimo npr datum ili veličinu.. veličina nije dobar kriterij, datum je bolji.. pa ostavljamo recimo novije-kasnije..

-ali i veličina filea, npr za slike u par kb, često genrira mobitel, apps kao whatsup i sl. generira za ubrzavanje rada na mobitelu dok u kopiji vidimo duplo, tad po kriteriju veličine možemo obrisati sve što je manje od npr 10kb.. jer je vjerojatno prewiev thumbnail ili neispravan-oštećen file koji treba brisati.. tako možemo običnim explorerom sortirati po veličini, *jpg i obrisati sve manje od neke granice, ili selektirati-muvnuti-kopirati ostale-veće .. dok je to u 'naprednijem' softu možda samo lakše-intuitivnije juzeru, no kvaka22, takav juzer kojem ova tema pomogne nema iskustva, neće se ni snaći.. đabe alat ako ne znaš što radiš :) tj dobar alat možeš cijeniti samo ako znaš što radiš i kad primjetiš razliku u nekoj primjeni.. juzer bez iskustva će birati po boji ikone.

-problem pregledavanja po raznim diskovima, npr hdd-ovi koje smo vremenom prikupili zamjenama za ssd i veće-brže, natrpali upravo takve 'nek se nađe' kopije.. to znači da je disk u pravilu izvan računala.. tad je zgodno imati docking-priključak, ili adapter (usb).. dalje je jednako kao disketa-medij.

-idući problem je usporediti sadržaj na više diskova.. pa nam istovremeno treba 2-3.. docking s više mjesta, cijena ... a i kvarovi, problemi koji se tad množe.

-ako su to diskovi do 1tb (100-500gb kao vjerojatna većina) tad na neki današnji od 2-4tb nije problem, no sve to traži vrijeme + docking ili priključak + moguće kvarove.. kao i to da lako dođemo do nekoliko desetaka TBa takvim kopiranjem na jedan-veći.. (ja vjerojatno oko sebe mogu pronaći barem 50tak diskova 3,5inča i još toliko 2,5..)

-vjerojatno si u tome sličniji meni nego prosječnom juzeru.. :)

.. ali ako je to uvod u kupnju većeg diska za tu svrhu, uz post iznad (o fantastičnom FSu-osu koji brine o duplikatima..) .. ovako, kad neki os-app brine o tome, može, umjesto kopije-dupliranja koristiti samo link (hardlink-simlink..) kao shortcut-pointer, koji umjesto duplića koji bi zauzeo mjesto na disku-mediju, jednostavno ima link-adresu prostora gdje se file nalazi.. no da bi kopiranjem to radio u letu, kao filter.. teško (prije nikako).. tj morao bi komparirati sve postojeće fileove sa svakim idućim kojeg želiš kopirati.. može s par fileova, ne sa tisućama, ne s folderima.. a za kopiranje istog filea istog naziva u isti folder ionako nemaš problem, tj ili će overwritati ili skipati.. i u jednom filderu ćeš imati jedan, ne dva ista filea pod uvjetom da su istog naziva jer je naziv osnovni kriterij adresiranja filea u klasičnom FS-u.. ostalo su razni 'editori' npr kreiranje albuma slika, linkovi, grupiranja.. uz razne fotoaparate ili skenere dolazio razni soft tipa acdsee, preglednici s rudimentarnim edit opcijama, kasnije prerasli u 'albume' koji kao i win nude linkove-librarije-kolekcije-grupe po raznim kriterijma pri čemu juzer nema pojma gdje se na mediju fizički nešto nalazi i kad želi 'ručno' kopirati ima problem.. a problem što takav soft danas na novom win više nema, npr stari epsonov skener iz doba xp-a.. 

-no ako soft tako nešto radi, tad već ulazi u klasu pravih compare-sync managera.. opet, komercijala beyondcompare, po svim zamislivim kriterijima-filterima.. ali i dalje ostane ručni dio posla ili rizik da ako ne pregledaš možda obrišeš nešto što bi želio spasiti.. tj kad znaš da na nekom mediju postoji tako nešto, tad tražiš ručno.. kad tog nema, tad može i format .. dvije krajnosti koje isključuju gradaciju između dok juzer može biti jedno od tog ili nešto između.

-evo i nešto kao popis.. pa biraj, ima i free.. 

-da bi bilo tko imao ideju što soft može, gdje može pogriješiti, kako se osigurati od greške, npr uključiti rec-kantu za smeće, ..

-svoje osobne fotke.. sve mogu prepoznati na prvi pogled i prisjetiti se važnosti, tuđe je besmisleno-uzaludno + kopija kopije.. i tad svaki file tretiraš jednako važnim a tad 90% ne obrišeš i ostane hrpa, previše, opet smeća jer ako godinama nije nitko tražio tad ..

-ovakve želje na kraju završe tako da na novi disk presnimiš stare diskove i tako to stoji dalje za jednom kad ćeš.. (nećeš!) :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.12.2024 15:00 (ihush).
6 godina
Neuk kaže...
ihush kaže...

pa dobro , ne volim ni ja neurednost u datotečnom sustavu ali se vrlo lako napravi kod onoga tko želi spašavati stvari. 
Vjerojatno su najčišći računari u onih kojima ništa nije bitno pa sve mogu klikom miša pobrisati i paf! sve čisto..

u pravu si, imam nekoliko tisuća fotografija koje se vuku sa par starih računara (nisu svi moji) i par mobitela (nisu svi moji). Najčešće bi se to događalo kada bi se dogodio neki problem sa računarom pa se spašavalo podatke na novi PC da ne propadnu, ali bi se sortiranje ostavilo za "neka bolja vremena" kao i uvijek... isto tako su se kopirale slike prilikom zamjene mobitela... Uglavnom više od pola toga je sigurno smeće kao i u većine juzera...

Malo je onih koji koriste smartphone kameru često i drže galeriju urednom bez smeća i onda sve to redovito spašavaju na PC...

kako god okrenem, ta sila podataka se mora nekako riješiti. Najlakše je sve selektirati i pritisnuti "delete" ali čemu onda sve dosad? Throwing baby with bathwater...

Najvjerojatnije ću se okrenuti opciji kao i kolega  gpd , jedan veliki HDD koji je veći nego svi ti direktoriji skupa i onda pokušati naći načina da izbrišem sve duplikate a ostavim sve originale (odnosno najveće formate ili najstarije datoteke..).

Još čekam na kvalitetan (po mogućnosti free trial?) softver koji bi na poprilično "juzer frendli" način lijepo ponudio opcije šta i kako...

Ali hvala i na ovome 

Ako ćeš raditi ovo što sam ja napravio, trebati će ti poznavanje linuxa, komandne linije. Nije za svakoga, i  treba godine i godine iskustva da ti to uopće padne napamet.

Tako da , vjerojatno nije za tebe, ako vrijedi ono pravilo nomen est omen.

Na linuxu možeš izabrati između nekoliko filesystema koji podržavaju Data Deduplication, kao što su XFS ili ZFS.

Koliko se sjećam ja sam odabrao taj filesistem na disku i datoteke koje sam kopirao na njega, su automatski deduplicirane.

Korišten je i softver rsync ako se ne varam. za prebacivanje datoteka. ili neki sličan,

PROS:

- Postupak ne zahtijeva prebiranje datoteka i isti je za sve diskove.

- Kompletne strukture direktorija su očuvane, ništa nije izbrisano.

- Deduplicirani su svi tipovi datoteka, a ne samo slike.

CONS:

- Ako imaš nekakve veće datoteke, kao što su VM diskovi ili arhivirane datoteke (ZIP), deduplikacija sadržaja istih neće biti moguća.

- Nije za svakoga.

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.12.2024 23:53 (gpd).
6 godina
ihush kaže...

-ovakve želje na kraju završe tako da na novi disk presnimiš stare diskove i tako to stoji dalje za jednom kad ćeš.. (nećeš!) :)

Istina, taj disk jako rijetko koristim. Uglavnom kad tražim neke datoteke iz davnih dana.

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.12.2024 23:44 (gpd).
15 godina
gpd kaže...
..

Korišten je i softver rsync ako se ne varam. za prebacivanje datoteka. ili neki sličan,

..

-svaki sync-compare-mrežni filemanager koristi rsync (ispod haube, dio)..

-spominjati linux i tipkanje u terminalu-cliju je 'nepristojno' za ovakve teme-pitanja tj kao riješenje, jer .. znanje potrebno za natipkati prelazi okvire upotrebe :) dok se čudesa mogu grepati-pajpati-swičati pa čak pod win, odnosno i win ima lin-subsys ili kao stari cygwin .. dok juzer želi nešto lako, klase klik-next, uz šarene (lijepe?) ikonice.. koje u pravilu neće ispuniti očekivanja (jer su realno-nerealna) :))

14 godina

Nije mi jasno što će se dogoditi ako imam par tisuća duplikata kad slika imam nekoliko miliona.

Ako se radi o privatnim slikama koje imaju sulude rezolucije koje ne trebaju jer se neće tražiti detalji postoje programi koji sliku smanje 10x da čovjek niti ne vidi tako da se slobodno može uzeti rezolucija monitora s tim da bude veća ako se nekad kupi nešto veće ali za većinu običnih korisnika nema potrebe.

8 godina
gpd kaže...
Neuk kaže...
ihush kaže...

Ali hvala i na ovome 

Ako ćeš raditi ovo što sam ja napravio, trebati će ti poznavanje linuxa, komandne linije. Nije za svakoga, i  treba godine i godine iskustva da ti to uopće padne napamet.

Tako da , vjerojatno nije za tebe, ako vrijedi ono pravilo nomen est omen.

Na linuxu možeš izabrati između nekoliko filesystema koji podržavaju Data Deduplication, kao što su XFS ili ZFS.

Koliko se sjećam ja sam odabrao taj filesistem na disku i datoteke koje sam kopirao na njega, su automatski deduplicirane.

PROS:

- Postupak ne zahtijeva prebiranje datoteka i isti je za sve diskove.

- Kompletne strukture direktorija su očuvane, ništa nije izbrisano.

- Deduplicirani su svi tipovi datoteka, a ne samo slike.

CONS:

- Ako imaš nekakve veće datoteke, kao što su VM diskovi ili arhivirane datoteke (ZIP), deduplikacija sadržaja istih neće biti moguća.

- Nije za svakoga.

Nisam odmah skontao da pričaš o linuksu ali ne bi vjerovao da znam o njima vjerojatno više nego prosječan juzer  

Sa tim softverom kojeg si koristio se nisam dosad susretao ali ne vidim zašto bi to sada bilo neko mudro slovo i da bi trebale godine nauke da bi se nešto takvo odradilo. Mislim da previše mistificiraš korištenje linuxa.

A slažem se ovaj put sa kolegom ihush  da ne vidim uopće potrebe za linuxom kada se sve može lijepo odraditi preko mali milijun (manje-više) besplatnih aplikacija koje će uraditi potupno istu stvar?

Meni je bitno od šume podataka koji su vjerojatno "radi sigurnosti" duplicirani više puta, bez ručnog pregledavanja i uspoređivanja, lijepo pobrisati ili dislocirati sve duplikate a ostaviti originale. ili obrnuto, da originale sve stavim u jedan folder a ostalo ostane u direktorijima koje bih poslje obrisao... uglavnom shvatili ste poantu 

Moj upit se najviše odnosio vezano za pomoć u traženju najboljeg (besplatnog) softvera koji bi to lijepo i bez velike muke (juzer frendli interfejs) odradio posao. 

Hvala zasad i tebi i kolegi ihush na doprinosu raspravi, možda se uključi još tko pa doprinese još. Mislim da će ovu temu ubuduće mnogi pretraživati jer prosječni korisnici slabo čiste digitalne albume.

P.S. da se nadopunim, zašto mislim da to rješenje preko linuxa nije baš najidealnije... Ako imaš zamršen datotečni sustav i mnogo dupliciranja, preklapanja, itd... onda nije rješenje "samo" pobrisati duplikate. Opet treba ući u mali bezbroj svih tih direktorija i pronaći sve te slike pa ih izvlačiti "na površinu". Zato je bolje korisitit neki programčić koji bi automatski izbacio rezultat koliko originalnih fajlova ima i koliko ima kopija pa da te pita šta da radi sa originalima a šta sa kopijama...
Dodatno nisam siguran da li se tvojom metodom prepoznaju slike koje su rotirane ili zrcaljene kao i one kojima je različita rezolucija od originala? Ja mislim da je odgovor NE na sva ta pitanja. A to sve rade besplatni programi za dedupliciranje. Eto nadam se da je sada malo jasnije 

Lp

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.12.2024 12:31 (Neuk).
8 godina
Sevelj kaže...

Nije mi jasno što će se dogoditi ako imam par tisuća duplikata kad slika imam nekoliko miliona.

Ako se radi o privatnim slikama koje imaju sulude rezolucije koje ne trebaju jer se neće tražiti detalji postoje programi koji sliku smanje 10x da čovjek niti ne vidi tako da se slobodno može uzeti rezolucija monitora s tim da bude veća ako se nekad kupi nešto veće ali za većinu običnih korisnika nema potrebe.

Nisam siguran jesi li meni replicirao ili nekome drugome ali ja nigdje nisam spominjao nenormalne rezolucije niti milijune fotografija sa tisućama kopija...

U mene je slučaj da imam u vrh glave 10 tisuca slika (vjerojatno manje, nisam provjeravao). Od toga neke imaju po 2-3-4 kopije koje su razbacane po različitim direktorijima.
I naravno velika većina tih slika je realno gledajući smeće koje se nije na vrijeme brisalo. Tako da bi na kraju kada bi se sve to očistilo možda ostalo petina...

Formati i rezolucije su standardne , ništa nenormalno.

lp

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.12.2024 12:26 (Neuk).
15 godina

-rezime, ili traženje 'smisla' :) ..

-prvo postaviti par pitanja-kriterija? npr što je cilj? osloboditi medije? -nije, tj to su 'stari diskovi' koji su višak, stoje.. (identično stanje bi bilo s fotoalbumima-fizičkim..) tj što će se bitnog dogoditi-promijeniti ako je na takvom mediju neobrisana kopija-file-folder koji možemo obrisati .. ili ostaviti duplić? ako to mjesto-kapacitet-medij ne trebamo, tad neka ga.. tj skuplja pita od tepsije ili nije šija nego vrat.. :)

-obrnuto, ako ne provjerimo prije brisanja, postoji mogućnost da obrišemo nešto važno, nešto što ne želimo obrisati, što želimo sačuvati.. tad je jedna takva slika 'jači' razlog od tisuća viška-smeća, jer opet, što je cilj, osloboditi medij za neku važniju svrhu ili ... što je važno, kome? osobno? svaki osobni kriterij je .. osobni, time beskorisno imati 'demokratsku' temu gdje će ostatak-većina karikiranom demokracijom to smatrati nevažnim ili obrnuto..

-smisao 2. .. backup! što će reć, imati kopiju (na različitim medijima) je stvar 'sigurnosti', tj primarna svrha backupa.. dok je jedini problem što s viškom-smećem tj u backupu često imamo manji-veći dio smeća, no opet to ovisi o osobi, konkretnom slučaju.. pa i medijima ostalim razlozima koji eliminiraju neki generički odovor za sve, tj svaki slučaj je za sebe. Ponoviti bitno pitanje kriterija, obrisati jednu važnu sliku, dokument, nešto što ne želimo izgubiti? vs terabajta prostora kojeg možda trebamo, no to nije navedeno kao kriterij i time nije zadan kriterij..

.. ostane samo na kraju komocija-praktičnost, ako imamo recimo desetak starih-manjih diskova, pa sve iskopiramo na jedan veći, kojeg iz tog razloga kupimo.. tad opet sve staro može ostati netaknuto, kao backup-rezerva, jer nije ni potrebno npr brisati jer nije kriterij-potreba za tim diskovima, dok će na novom kao jednom mediju sve biti dostupnije, lakše za pregledati-koristiti ako to želimo-trebamo.. pa i za tad lakše obrisati smeće dok u tom slučaju nije problem ako obrišemo nešto što želimo sačuvati jer tad imamo 'original'-izvor, stare diskove.. no tad se opet vratimo na početno pitanje, zašto nešto radimo, što je cilj, što je važno, što je kriterij.. cijena? praktičnost? uspomene? koliko vrijedi slika roditelja-djece? kome? meni-osobno, puno, ostatku svijeta nevažno..

-što mi tad 'tuđi' savijet ili kriterij vrijedi? tema? .. jedino za dobiti početnu ideju npr naziva programa-softa koji je za to zgodniji, kao compare.. no to bi osoba odovarajućeg iskustva korištenja računala i osnovnog engleskog već moga i pogoditi-googlati bez ove teme.. npr utipkati u search nešto kao 'how to .. find duplicates ili sync ili compare..' kao i iduće pitanje 'best 10..' ili free s nazivom teme unutar koje se želi nešto pronaći.. i dobit ćemo vrlo dobru ponudu-ideju barem za početak.

-no realno to nije stvar softa.. to je stvar osobe i osobnog kriterija, dok da bi to mogao riješiti softom ili select-querijem moram biti vrlo iskusan programer, juzer, linuxaš.. onaj tko to može tako, ostali moraju pregledati-vidjeti i lupati delete ili copy-move.. dok ni onaj tko to recimo zna kao guru, opet ima potrebu pregledati sadržaj prije nego lupi delete.. tj jedina razlika je u vjerojatnoj rutini-navici da takav guru uvjek ima backup ili ako obriše greškom može vratiti, undeletati, unformatirati.. dok juzer koji nije klase guru tad ima novu temu, mada tad opet može u google s pitanjem 'how to.. undelete' .. :)

-a to sve se može, kad osoba ima resurse, računala-medije-diskove, novac za kupnju novog medija-diska, vrijeme .. ne soft, jer i bez 'naprednog' filemanagera koji npr ima dva paralelna prozora-foldera, može i običnim win-filemanom otvarajući dva prozora.. dakle, uopće nije stvar softa, filemanagera, stvar je u osobi i njenoj želji-potrebi uz ostale resurse pa i cilju-smislu.. dok kriterij što je važno nije nešto što se može zadati u jedinstveni filter koji bi bio primjenjiv za ostale korisnike.

-zato, naprotiv.. ova i ovakve teme će zamrijeti, tj povremeno kao kometa blicnu, svi dobiju neku želju.. no prođe ih za minutu ili idući dan... :) .. neke dok pročitaju moje postove :)) ..

0 0 hvala 0
8 godina

Puno priče ni za šta... Mislio sam da je moj upit već sa prvim postom bio jasan, ali očigledno nije pa ću pokušati još prostije: 

Nije problem imati kopije slika na različitim diskovima, dapače, to je odličan backup. Uostalom zbog toga sam to i radio i tako je i nastala sva ta situacija.

Problem je u neredu. Problem je što na više različitih starijih diskova imam hrpetinu direktorija i poddirektorija sa različitim datotekama od kojih se sigurno pristojan broj preklapa. Eto to je problem.

A zašto je to problem? Pa zato jer kada tražiš nešto ne znaš gdje bi točno tražio a zauzelo je sav mogući prostor. 

Kakva ti korist od nečega ako ne znaš gdje se nalazi?!

To je slično kao da imaš neuredan podrum koji je pun nabacanih stvari koje ti priječe da normalno prolaziš. I sve je dobro dok to stoji tako na hrpetinama nabacano, sve dok ti ne zatreba nešto! E onda znaš da negdje imaš to nešto ali ne znaš gdje točno i kako doći do toga. Logično valjda 

Dakle potrebna je "generalka" to jest brisanje duplikata, pa onda čišćenje smeća i sortiranje po folderima gdje je što da bi bilo pregledno i jasno gdje što stoji. 

Zar je to bilo teško za shvatiti? Zar nitko od vas nikada nije imao takav problem u stvarnosti barem ako ne već u virtuali? 

I razlog zašto sam pitao na forumu a ne na googleu je valjda jednostavan za razumjeti. Ako nije i to mogu nacrtati... 

Postoji mali milijun softvera koji rade ono što meni treba, a mislim da se sasvim dovoljno znam služiti stranim jezicima i internetom da sam to mogao proguglati. Da ne spominjem "umjetne inteligencije" i njihove chatove... Mislim, zar toliko omalovažavaš sugovornika da misliš da mu je jednostavnije postaviti pitanje na forumu i čekati ponekad i danima na odgovor nego postaviti pitanje chatgpt ili googletu i dobiti instant milijun odgovora?

Ali postoji razlog zašto postoje forumi i zašto se postavljaju pitanja na forumima. Razlog je to da se traži pomoć od živih ljudi (a ne suhoparnih chat-botova) koji imaju iskustva u datoj problematici. 

Zar to nisu neke samorazumljive stvari? Pa valjda je razlog zašto se svi družimo po forumima taj da pomognemo jedni drugima i razmijenimo mišljenja,.korisne informacije, savjete, novosti, ideje...itd

Ali ponekad imam osjećaj kao da ljudi koji su na forumu prvenstveno žele hraniti svoju taštinu hvaleći se kako oni svašta nešto znaju a drugi ne znaju. Žalosno je da sam za ovo vrijeme koje sam na forumu većinom dobivao neka besmislena pitanja i psihoanalizu (zašto meni treba to što pitam i koji razlog leži u pozadini moje psihe) ili nadmena hvalisanja svisoka kako ja ne mogu bez godina studiranja odraditi neku glupost u linuxu, u stvari sam mogao dosad prosurfati i skinuti jedno 20 programa za dedupliciranje pa ih instalirati i testirati i između njih odsbrati jedan koji je najbliži mojim potrebama. Ali čovjek je naivan pa misli da će na specijaliziranom informatičkom forumu među hrpom "znalaca" bez puno gubljenja vremena i vlastitog istraživanja nači najbrže i najbolje rješenje. Ali eto izgleda da neću. Opet ću sam morati "istraživati"dok ne nađem to što mi treba, samo sam jos ovdje izgubio par dana čitajući kako sam glup jer "to nije za svakoga" i kako trebam duboko porinuti u svoju nutrinu da shvatim ZAŠTO meni zapravo treba jedan takav program...?

Ali dobro... Nisu ni forumi što su nekad bili. 

Živjeli i u zdravlje 

6 godina
Neuk kaže...

Puno priče ni za šta... Mislio sam da je moj upit već sa prvim postom bio jasan, ali očigledno nije pa ću pokušati još prostije: 

Nije problem imati kopije slika na različitim diskovima, dapače, to je odličan backup. Uostalom zbog toga sam to i radio i tako je i nastala sva ta situacija.

Problem je u neredu. Problem je što na više različitih starijih diskova imam hrpetinu direktorija i poddirektorija sa različitim datotekama od kojih se sigurno pristojan broj preklapa. Eto to je problem.

A zašto je to problem? Pa zato jer kada tražiš nešto ne znaš gdje bi točno tražio a zauzelo je sav mogući prostor. 

Kakva ti korist od nečega ako ne znaš gdje se nalazi?!

To je slično kao da imaš neuredan podrum koji je pun nabacanih stvari koje ti priječe da normalno prolaziš. I sve je dobro dok to stoji tako na hrpetinama nabacano, sve dok ti ne zatreba nešto! E onda znaš da negdje imaš to nešto ali ne znaš gdje točno i kako doći do toga. Logično valjda 

Dakle potrebna je "generalka" to jest brisanje duplikata, pa onda čišćenje smeća i sortiranje po folderima gdje je što da bi bilo pregledno i jasno gdje što stoji. 

Zar je to bilo teško za shvatiti? Zar nitko od vas nikada nije imao takav problem u stvarnosti barem ako ne već u virtuali? 

I razlog zašto sam pitao na forumu a ne na googleu je valjda jednostavan za razumjeti. Ako nije i to mogu nacrtati... 

Postoji mali milijun softvera koji rade ono što meni treba, a mislim da se sasvim dovoljno znam služiti stranim jezicima i internetom da sam to mogao proguglati. Da ne spominjem "umjetne inteligencije" i njihove chatove... Mislim, zar toliko omalovažavaš sugovornika da misliš da mu je jednostavnije postaviti pitanje na forumu i čekati ponekad i danima na odgovor nego postaviti pitanje chatgpt ili googletu i dobiti instant milijun odgovora?

Ali postoji razlog zašto postoje forumi i zašto se postavljaju pitanja na forumima. Razlog je to da se traži pomoć od živih ljudi (a ne suhoparnih chat-botova) koji imaju iskustva u datoj problematici. 

Zar to nisu neke samorazumljive stvari? Pa valjda je razlog zašto se svi družimo po forumima taj da pomognemo jedni drugima i razmijenimo mišljenja,.korisne informacije, savjete, novosti, ideje...itd

Ali ponekad imam osjećaj kao da ljudi koji su na forumu prvenstveno žele hraniti svoju taštinu hvaleći se kako oni svašta nešto znaju a drugi ne znaju. Žalosno je da sam za ovo vrijeme koje sam na forumu većinom dobivao neka besmislena pitanja i psihoanalizu (zašto meni treba to što pitam i koji razlog leži u pozadini moje psihe) ili nadmena hvalisanja svisoka kako ja ne mogu bez godina studiranja odraditi neku glupost u linuxu, u stvari sam mogao dosad prosurfati i skinuti jedno 20 programa za dedupliciranje pa ih instalirati i testirati i između njih odsbrati jedan koji je najbliži mojim potrebama. Ali čovjek je naivan pa misli da će na specijaliziranom informatičkom forumu među hrpom "znalaca" bez puno gubljenja vremena i vlastitog istraživanja nači najbrže i najbolje rješenje. Ali eto izgleda da neću. Opet ću sam morati "istraživati"dok ne nađem to što mi treba, samo sam jos ovdje izgubio par dana čitajući kako sam glup jer "to nije za svakoga" i kako trebam duboko porinuti u svoju nutrinu da shvatim ZAŠTO meni zapravo treba jedan takav program...?

Ali dobro... Nisu ni forumi što su nekad bili. 

Živjeli i u zdravlje 

Zamisli da je bilo obrnuto, da sam rekao da je to pi... dim. i nije nikakav problem deduplicirati datoteke. To bi bilo pogrešno.

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.12.2024 19:11 (gpd).
15 godina

.. (bla-bla..) :) .. -neće nered, problem koji korisnik stvara ponašanjem-navikom, riješiti neki čarobni soft-štapić... ili recimo 'de-duplikator'.

-odnosno, to je problem juzera, ljudi, očekivanja.. tko će što za njih napraviti, umjesto da to naprave, rade, održavaju.. ne da netko treći pa i soft radi reda za njima. To je problem, ne soft a to tad neće riješiti neki post na forumu ili milovanje niz dlaku.. no ako vas to čini sretnima...

-zašto postoje forumi? možda zato što nitko ne želi nešto napraviti nego traže da netko treći za njih nešto napravi? :) .. što je uzrok, što je problem? -juzer.

8 godina
ihush kaže...

.. (bla-bla..) :) .. -neće nered, problem koji korisnik stvara ponašanjem-navikom, riješiti neki čarobni soft-štapić... ili recimo 'de-duplikator'.

-odnosno, to je problem juzera, ljudi, očekivanja.. tko će što za njih napraviti, umjesto da to naprave, rade, održavaju.. ne da netko treći pa i soft radi reda za njima. To je problem, ne soft a to tad neće riješiti neki post na forumu ili milovanje niz dlaku.. no ako vas to čini sretnima...

-zašto postoje forumi? možda zato što nitko ne želi nešto napraviti nego traže da netko treći za njih nešto napravi? :) .. što je uzrok, što je problem? -juzer.

Prvo, koji klinac ces onda i ti ovdje na forumu tako pametan ako je forum mjesto gdje netko trazi da netko treći nešto uradi za njega??

Totalno bezvezno razmišljanje. Hajdemo se onda svi zatvoriti u svoje male čahure, nećemo razmjenjivati mišljenja ili ne daj Bože pomoći jedan drugome, nego neka svatko pojedinačno gubi vrijeme na svaku pojedinu glupost. To je logika!

Drugo tko je rekao da je problem u softveru? Ti upotno izvrćeš ono što ja želim reći. Nigdje ja nisam rekao da imam problem sa softverom. Upravo suprotno, u par navrata se javno ispovijedam tvrdeći da sam ja sam sebi napravio problem ne vodeći računa o sortiranju i čišćenju vlastite baze podataka (fotografija) nego se sklanjalo u stranu i tako gomilalo. I šta sad? Treba me javno linčovati? Šta je poanta tvoga pisanja da je problem do juzera? 

Pa sve je do juzera. Juzeri su i napravili softver da im služi. Nije softver izmislio čovjeka da mu služi nego je obrnuto.

I ne reče zašto bi to bio problem tražiti softversko rješenje za problem? Pa ako su ljudi dosad napravili na desetine takvih programa za upravljanje datotekama znači da ima potrebe za takvim softverima. I smisao softvera je da pomaže a ne odnemaže. 

Ja sam te dosad godinama poštivao i cijenio ali te stvsrno ne razumijem šta je poanta ovog tvog pisanja i istresanja mantri da je "juzer kriv". Pa Bogu hvala da je juzer kriv. Nece se softver sam ni napraviti ni pokvariti, sve je do korisnika.

Mislim da je besmisleno više postalo da se ja ovdje pravdam ZAŠTO MI POMOGU TREBA JEDAN JEDNOSTAVAN I UČINKOVIT SOFTVERSKI ALAT ZA DEDUPLICIRANJE FOTOGRAFIJA. Ako je problem pomoći i reći "gle prijatelju ja sam koristio taj i taj program, nije loš pa eto pokušaj" onda ne znam koja je svrha nadmudrivanja ovdje? Šta si ti sad postigao pišući kilometre teksta kako sam ja kriv i kako je sve do juzera i kako je bitno specificirati šta treba ali je opet sve besmisleno jer ce se opet napraviti nered bla bla...

Ponavljam, jako sam te cijenio kao forumaša ali brate mili tvoj doprinos na ovoj temi je najbolji za zaboraviti. Sramotno je da se na informatičkom forumu treba moliti i ispričavati za to što se postavlja banalno pitanje za banalan problem. 

Ako vam je stvsrno tlaka odgovoriti pa brate mili produži ili napiši "ne znam". 

Do sljedece teme i nadam se normalnije komunikacije, lijep pozdrav

15 godina
Neuk kaže...
..

I ne reče zašto bi to bio problem tražiti softversko rješenje za problem? Pa ako su ljudi dosad napravili na desetine takvih programa..

-u prvih par postova imaš odgovore, svaki 'napredniji' filemanager, pa i linkove.. i mada postoje desetine, ostatak postova je o problemu kojeg ne riješava soft, problem-uzrok.. i cilj.

-ono što kažem, neće soft riješiti problem, moraš 'ručno'..

14 godina

Po mom mišljenju, a imam ga prilično iako je mišljenje ko i guzica tj. svak ga ima ali su moja mišljenja u pravilu točna.

Ne postoji čarobni soft koji bi omogućio sigurno brisanje duplikata koji nisu potrebni jer bi to tražilo da su slike koje su već snimljene imaju određene dodatne tagove osim metadata/exif na koji će se soft pozivati i kojem se uvjetuje da se moraju poklapati prije nego se višak pobriše s tim da svakako treba znati da postoje slike koje čovjek vidom ne može razlikovati, a koje su umanjene kao i, ono što je teško povjerovati, slike koje su veće, a kvaliteta im je niža od onih većih s čime sam se sretao iako su to opet razlike koje je teško opaziti.

Postoje programi koji imaju brdo mogućnosti ali se i plaćaju ali su uvijek osnove točan naziv, veličina i vrijeme tj. datum jer ako se sve slaže... ja nisam našao duplikat koji po ta tri kriterija nije potpuno isti, a nije nikakav problem pobristai par tisuća slika s tim da uvijek u programu možeš provjeriti baš ona tri osnovna uvjeta s tim da napredniji programi imaju i traženje dupkih direktorija i ako se sadržaj slaže po veličini nema razloga ne baciti ga, a pogotovo ako se radi o slikama.

Obzirokm da se nitko nije javio za free program onaj kome treba ide na  internet i traži dok ne iscrpi mogućnosti.

Slika koje su mi važne imam dosta ali onih bez koji ne mogu... da ih mogu prodati za 1 M$ i da nemam od čega živjeti već bi se pobrinuo i držao ih u tri bankovna sefa dok se ne prodaju.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.12.2024 0:48 (Sevelj).
15 godina
Sevelj kaže...

..

Obzirokm da se nitko nije javio za free program ..

- filemanageri su većinom free, dok komercijala većinom ima trial 30 dana.. sasvim dovoljno za probu i sređivanje bez troška, no nakon tog treba održavati red (korisnik, ne soft).

-kad slike imaju identičan naziv tad je lako.. problem nastane kad naziv identičnog sadržaja-filea nije isti iz bilo kojeg razloga, npr renejmano ili ovisi o uređaju-generaciji stvaranja-kopiranja (na računalo)..

-točno (u postu), kad je naziv isti, tad je 99% to ista slika-sadržaj.. no opet je preporuka-bolje da juzer pogleda-usporedi i odluči, zadržati ili brisati, tj ako je to nešto možda važno, osobno.. nešto što se nikako ne želi izgubiti, tad je važnije da osoba provjeri, ne automatika-brisanje.. odnosno nikad nije problem jedna slika ili manji broj, problem su tisuće, koje se nakupe, kopija-kopije u podfolderima i sl. a tad soft koji bi to pratio stvarno mora biti iz klase čarobnog graha.. tj juzer može nešto željeti no ostat će želja. .. dok ja nikako ne preporučam takvo korištenje-brisanje, tj deduplikaciju, koja se provlači u temi-pitanju tj što bi takav soft radio.

-za file-filder ili bilo koja dva usporediva izvora, medij-disk, mreža.. lako je komparirati sadržaj primarno po nazivu filea, tad to radi svaki filemanager pa i win fileman 'trikom' kao search * pri čemu će ako postoji duplikat-naziv biti grupirano po više fileova istog naziva neovisno gdje ih je search pronašao u zadanom traženju.. i klikom na link možemo do svakog pojedinog filea ili prikazom detalja možemo i sami usporediti npr datum-veličinu i zaključiti jesu li isti-identični ili je samo naziv isti dok je file različit. .. dodatni problem mogu stvarati prewievi-thumbnailsi koje preglednici-uređaji generiraju za brže browsanje-baratanje (umanjene sličice, klasa ikone..) koji u pregledu vizualno mogu izgledati isto, tj ovisi o detaljnosti prikaza-pregleda pa nam tad umanjena slika izgleda isto kao i original-izvor i posotji mogućnost da obrišemo pogrešnu, no to je lako riješivo sortiranjem po veličini jer je razlika mb-kb..

-treća moguća situacija.. stari fotići i crvene oči.. tad je lako moguće imati dvije 'iste' slike, original-needitiran s crvenim očima i editiran.. tad je u pravilu isti naziv pa i exif podatci.. dok je razlika samo u crvenim očima i to opet može i ne mora biti lako uočljivo uz pitanje što tad želimo zadržati, needitiran original ili editiran (jer je i to 'original', tj ona slika koju želimo..).

-soft kao beyondcompare vrlo lako uspoređuje sadržaj dva izvora (bilo što, disk-medij, filder sa subfolderima ili pojedini file) .. čak kad je file isti, identičan.. tj primarno za radne dokumente, kad posotji kronologija, višekorisnički rad, kad se na istom dokumentu (svejedno text-slika-razno..) može paralelno raditi izmjene, kad je važno koja verzija treba ići dalje ili kad se želi vratiti na neki korak unazad iz backupa-arhive.. verzioning soft, kolaboracija i sl. .. nije ono što se traži za ovakav primjer, osobne potrebe, jedan korisnik itd.. no beyond čak i iste fileove može detaljno usporediti, naravno ovisno o tipu filea i pluginovima-filterima koje ima (ili nema) npr timestamp ili binarni kompare..

-za održavanje reda, po meni je beyond najbolji, ne samo slika, tisuće ostalih fileova koje prosječan juzer ima na prosječnom kućnom računalu, pogotovo gamer-softwareaš koji je skupljao kolekcije, filmovi itd.. pa je tad često moguće da ima par kopija koje zauzimaju veći prostor i ima smisla obrisati višak (pa i sve, jer sve što se može pribaviti s interneta nije problem, problem su samo osobne stvari kao slike koje nigdje drugdje nemamo..).. no to je komercijala.

- A tad, opet, pitanje što je tema-problem-pitanje? koji odgovor se traži?

- npr brisati duplikate. .. logična želja, no postoji li potreba? ako nešto stoji na diskovima, stari hdd izvađen iz računala.. što želimo? osloboditi ih za rad? baciti? .. ako nam ne trebaju, ako ne smetaju (fizički) tad neka ih.. nema uopće potrebe brisati bilo što pa i duplikate.. tj ili je važno ili nije, ako nije važno to se može i bez provjere sadržaja.

-obično je stvar praktičnosti, posložiti, kao fotoalbum.. npr kupiti veći novi disk na kojem tad može biti sve sa starih manjih diskova, praktičnost, umjesto nekoliko jedan.. no tad brisanje nije bitno, deduplikacija.. tj već u kopiranju imamo odgovor, pogledamo što kopiramo ili tad kompariramo sadržaj .. soft koji bi to 'kvalitetno' radio i provjeravao sve moguće kombinacije bi bio overkill a ako su filename identični tad to može svaki fileman obaviti pa i sam win trikom searchanja gdje ako postoje dva-više vidimo takav rezultat pretrage..

-obično su identični folderi, ne samo jedan file-slika nego u 99% imamo kompletnu kopiju nekog diska-foldera.. pa kad nađemo jedan i provjerimo, tad opet banalna komparacija po fileu ili veličini brzo-lako daje odgovor, isto ili različito (uz napomenu, ovisno o FileSysu-clusteru, prikazan kapacitet i zauzet kapacitet ne moraju biti identični, nisu.. pa ekšli isti sadržaj može biti prikazan u različitim veličinama-kapacitetu, stvarni file ili zauzet prostor-cluster no to je u par kb po disku i opet dovoljno je vidjeti broj fileova pa ako je isti tad je 99% identičan sadržaj, no opet.. brisati bez provjere? ako mi je važno, osobne slike.. nešto što ne želim izgubiti, tad provjerim-vidim.. ako nije važno tad deletanje.. no tad nam nije problem soft koji to radi nego kriterij :)

-imamo li na nekom disku recimo 100.000 fileova, slika.. problem je sama količina, npr sve je uredno, posloženo.. pregledati? vrijeme?

-naravno tad je problem ako je nekoliko kopija, npr 10x10.000 ... ili 100x po 1.000? no tad pitanje, kako smo došli do 100x kopija? što je korisnik radio? i opet, lako je komparirati dva filea ili foldera.. bez nekog posebnog softa, osoba sjedne i vidi, vidi veličine, datume, otvori par fileova-slika i vidi, isto ili različito.. u par minuta zna odgovor, kopija koju može brisati ili različito. Treba li za to neki čudotvorni soft? .. koji bi radio što? brisao bez potvrde-provjere?

-slike i inače baratanje većim količinama zahtijevnih fileova, tj slike preglednici žele keširati-učitati, što traži resurse računala, ram-cpu-gpu.. i problem, ako je u jednom folderu recimo 100 slika, tad i na slabijem HWu to radi recimo ok, ako je 1000 ili više.. tad može biti sporo, jer je naprosto to veća količina.. nepraktično, tj preporuka, slike, držati kao i albume, možda 10-100 komada u jednom albumu, npr rođendan-godina, neka fešta.. ako i ima više od 100 slika, podijeliti u neki primjeran broj, npr ne 1000 u jedan folder nego desetak foldera po 100 ili tri foldera po 300.. nije fixno pravilo, jer ga ni nema, no tad je to korisnije i za korisnika, tj ako ikad pregledavamo tad u većim kolekcijama pregledamo početni dio, kraj skoro nikad.. itd. usporedba s klasičnim foto-filmom, na filmu je bilo standardno 36 slika.. recimo da je to neki 'okvirni' broj prihvatljivih slika za neki album-temu.. odnosno bilo što od 10-100 je ok.. za više može, ali tad to traži resurse, pa ako na računalu radi ok-glatko, što kad isto to gledamo na npr tv-u koji ima iste mogućnosti pregleda slika? što kad je na sporom sd-flash disku? itd..

-zato je bolje držati u manjim dijelovima, imati 'mjeru' ili umjerenost :)

-no u prvom kreiranju možemo imati problem-situaciju da smo s više izvora kopirali sve na jedan veći disk-medij, na kojem tad radimo reda.. a to opet nije stvar softa, nego osoba sjedne i napravi, potroši dan i to je to.. ili se misli da će isto to raditi svaki dan kopirati desetke starih diskova na jedan veći? .. neće, tj to bi mogao raditi neki pc-servis kao uslugu, a tad nek rade :)

-običnom korisniku tad nije problem soft-komercijala.. pa čak ako i plati, tj kriterij što je važno, dok je za komercijalu trial 30 dana dovoljan za napraviti reda.. ostalo nije stvar čarobnog graha-softwarea nego juzera i održavanja reda..

14 godina
ihush kaže...

-slike i inače baratanje većim količinama zahtijevnih fileova, tj slike preglednici žele keširati-učitati, što traži resurse računala, ram-cpu-gpu.. i problem, ako je u jednom folderu recimo 100 slika, tad i na slabijem HWu to radi recimo ok, ako je 1000 ili više.. tad može biti sporo, jer je naprosto to veća količina.. nepraktično, tj preporuka, slike, držati kao i albume, možda 10-100 komada u jednom albumu, npr rođendan-godina, neka fešta.. ako i ima više od 100 slika, podijeliti u neki primjeran broj, npr ne 1000 u jedan folder nego desetak foldera po 100 ili tri foldera po 300.. nije fixno pravilo, jer ga ni nema, no tad je to korisnije i za korisnika, tj ako ikad pregledavamo tad u većim kolekcijama pregledamo početni dio, kraj skoro nikad.. itd. usporedba s klasičnim foto-filmom, na filmu je bilo standardno 36 slika.. recimo da je to neki 'okvirni' broj prihvatljivih slika za neki album-temu.. odnosno bilo što od 10-100 je ok.. za više može, ali tad to traži resurse, pa ako na računalu radi ok-glatko, što kad isto to gledamo na npr tv-u koji ima iste mogućnosti pregleda slika? što kad je na sporom sd-flash disku? itd..

-zato je bolje držati u manjim dijelovima, imati 'mjeru' ili umjerenost :)

Upravo tako, broj slika u direktoriju je ono što miluje naše kokoši, a meni se zna dogoditi da označim i snimim 50, 100 ili više setova od kojih svaki ima od 110 do 160 slika i kada sve to stavim u jedan onda malo traje da ih TC (bivši NC s kojim radim od kada se pojavio) učita pa je prelaz sa slike na sliku brz ali bilo koja operacija nad slikom. a pogotovo ako ih ima 10 000 trajeee, a opet mi je lakše pregledavati tako nego da mi se dogodi da neki snimljeni set koji predstavlja direktorij preskočim jer bih poslije mogao imati jako neželjenih problema.

Iznosim svoja mišljenja koja u pravilu nemaju nikakve veze s prosječnim korisnikom jer on nije, a velika većina njih neće ni doći u takvu situaciju.

Par desetaka tisuća duplih slika na 20 ili 30 TB diskovnog prostora ne predstavljaju nikakav razlog za uzrujavanje ali ako imaš 20 ili 30 000 filmova, a dio njih je u full 4K gdje sat vremena trajanja pojede 23 GB je već nešto ali to je jednostavno usporediti jer isto ime i ista veličina u kb znače da je isto s tim da postoji i hash...

Jedini problem je free, a svojevremeno sam vidio skoro pa kopiju TC koji je besplatan ali to nije program za traženje duplih slika/sadržaja i da su taj naziv ustvari smislili oni koji ih prodaju s tim da su automatizirali i dodali ono što ne znaju oni kojima su namijenjeni iako nemam ništa protiv toga da se netko zamara umjesto mene dok ja imam drugih zanimanja koja su mi trenutno važnija, od hrane, drijemanja, bavljenja osobom pored mene itd.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice