Kojim alatom popraviti korumpirane MP4video zapise

poruka: 8
|
čitano: 2.249
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina

Prvo pozdravljam sve stručnjake, ne znam jesam li u dobroj temi postavio pitanje za svoj problem, ukoliko postoji neko drugo mjesto gdje bi mogao riješiti problem javite mi.

Problem je 20-ak korumpiranih mp4 videa koje sam snimao mobitelom (samsung galaxy s7 na sd kartici koja je u njemu), a radi se o koncertu jednom. Desio se neki konflikt kod snimanja da ni jedan video koji sam snimio ne mogu pokrenuti, osim prva dva koja su snimana ranije. Radi se o tome da su sve datoteke na mobitelu, ima nastavak .mp4 i ima neku memoriju  200mb, ali kod pokretanja dobijem poruku Can't play video i nema one preview slike nego je sve bijelo, interesantno da kad sam došao kući ponovno isprobao snimati  i sve dobro radi jedino tamo nije , mislim da je problem u memorijskoj kartici bio i zato se desio taj gubitak. Probao sam oživit te snimke sa programima Stellar repair for Video, Video repair tool i još neke ali mislim da je sve izgubljeno zauvjek. Nije stvar do video codeca nego nešto se zabrljalo tokom snimanja na sd karticu.

Zanima me postoji li još nešto što bi mogao učiniti da uspijem vratiti tih 20 snimki i ako sam se pomirio već da je sve izgubljeno 

0 0 hvala 0
11 godina

možda glupo pitanje - jel sd kartica neka brendirana ili neki kineski no-name ili oboje (česti slučaj fake sd kartica s krivo deklariranom veličinom pohrane)

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
Re: Kojim alatom popraviti korumpirane MP4video za

Micro Sd je Sandisk 256 GB, iz Kine....

15 godina

Sve je iz Kine, ali misli da tu pomoći na žalost nema...

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.9.2024 6:15 (BlackMoon).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

-jedino čarobnim štapićem.. no on je malo teže dobavljiv.

-tj u radu (svih) medija postoji tolerancija (kao i za sve ostale stvari), do neke granice, ovisno o FSu, tipu zapisa, redundanciji i logici + crc-u koja mora biti implementirana u bilo kojem storage-mediju-komunikaciji (inače bi zbog grešaka sve stalno imalo problem-prekid).

-šanse? pravliko (generičko) .. što je zapis 'gušći', time je svaki 'milimetar' gubitka značajniji-veći-teži, time teže nadoknadiv.. npr sirovi text-slova i kompresirani, dok je videokodek izuzetno visok stupanj kompresije i time kauzalno rezultat, teže-više-rizičnije.. tj sličan problem na text fileu i na video fileu neće biti jednak problem, jednake težine, rekonstrukcije-ispravka.. ovo je dakle, najgori-najteži file, video, najmanje šanse za popravak-spas-krpanje.

-zatim medij, FileSys, sd kartice i sl. mediji standardno koriste recimo fat32 zbog kompatibilnosti, no on ima daleko manje šanse za ispravak od naprednijih FSova (zato jesu napredniji..), dok svaki format medija određuje i postotak rezeerviranog dijela za rezervu-ispravak, što je minus kapaciteta u odnosu na ukupan-totalni, recimo 1/11 ili 1/9 prastarih disketa ili bilo kojeg drugog medija, hdd, flash, .. daju različite kapacitete za korištenje no time i različit rizik gubitka nečitljivosti..

-najgori dio priče je sd kartica iz kine, tj sve je iz kine, no postoje noname-fejk-škart.. često bagatelno ogromnog kapaciteta, to je tako, rizik.. kad se kupuje prvo test-proba.. snimiti nešto odgovarajućeg kapaciteta za test, npr barem 100gb na medij od 100-200.. barem pola ili četvrtinu ako ne više.. ako radi tad je normalan medij, možda samo spor.. ako zblenta-crkne-stane.. tad je uobičajen fejk-škart ono što se nazove 'kina-roba'.. smeće.

-kako radi rekonstrukcija, spašavanje-krpanje.. slično kao što bi osoba na papiru mogla dodati nedostajuća slova u riječi ili riječi u odlomku, logikom, zalihnošću-redundancijom i ukupnim smislom-rezultatom, tj kad nam fali dio slike možemo pretpostaviti što nedostaje i to 'nacrtati'-dodati..

-opet, po težini-problemu, text je jednostavan, slika je više podataka i odnos pixela nije kao odnos slova u riječi-rečenici, više permutacija-random.. pa je teže, ... a video je x-puta teži, jer je recimo 25fps-a- slika u sekundi za jednu sec sadražaja.. tj ako je teško spasiti sliku, video je x-puta teže, tj kao i igranje lota, pogodak groma, s više šansi više mogućnosti pri čemu je ovo negativna šansa tj gubitak ..

-a video upravo zato što je u odnosu na text-sliku veći-ogroman ne koristi tiliko redundancije pa je time dodatno teže spasiti, dodati-izmisliti nedostajući dio umnoženo za kompresor-odnos, koji je za par redova veličina veći, npr 1:10 vs 1:100-1000.. u usporedbi s revimo zip-rar fileom (koji se zato ne koriste za video-audio nego lossles i lossy kodeci..)

-da je medij ispravan, pravi, kvalitetan.. tad bi možda postojala šansa, no video bi bilo najteže za spasiti.

-kad je moguć 'kinez' tad šanse nema, jer naprosto nema zapisa, ničeg.. random stanje medija dok firmware lažno prikazuje kapacitet, što su ekšli adrese-lokacije gdje bi se na normalnom mediju nešto nalazilo, tj fejkfimware prikazuje lažnu adresu, kao da na jednom poboxu prijavimo stotinu firmi, oboje se koristi za fejkanje.. tj u normalnm mediju (ne-kinez-škartu) ako se recimo zbrlja particija-fat-zapis (adresar) tad soft za spašavanje (rekonstrukciju) ne čita taj podatak iz fat-tablice (jer je nema-oštećena) nego ide byte po byte po mediju i uspoređuje, nalik slaganju puzzla.. to traje, tj ovisno o kapacitetu, brzini, .. i sadržaju, to može trajati danima i možda uspije, tj broj permutacija se time povećava što je medij veći, file-kompresija itd.. takav soft može poslužiti, no nije čarobni štapić, ne može pročitati nešto čega nema iz nepostojećeg-fejk kapaciteta, kao što ne možemo pročitati nenapisanu knjigu, čak ni pronaći ju.. i naravno da nema alata za čitanje nenapisanog.. logično? :)

-u slučaju da je neka 'manja greška'.. npr ispravan medij kao npr cd-dvd (zamislimo ga zbog jednostavnosti demonstracije).. ako ga npr zagrebemo iglom.. na tom milimetru je podatak oštećen, no susjedni lijevo-desno su tu, sve osim tih 1% ili manje ispod ogrebotine.. u tom slučaju možemo spasiti dijelove, ostalo i pokušati rekonstrukcijom-crc-om ovisno o duljini niza i samoj ogrebotini, npr ide li okomito ili paralelno na traku-spiralu u nekom dijelu.. ako imamo dva susjedna bloka-clustera, prvi-treći i oštećen drugi između, tad postoji dobra šansa spasa, tj logičkog crc ispravka nazovimo izmišljanjem-izračunavanjem izgubljenog bloka koji na početku i kraju ima zajedničke dijelove kao slika puzzlea.. pri čemu je opet teže za video, lakše za text + kompresija.. a video je u svakom slučaju najteži-najgori s najmanjim šansama za spas.

-dodatni problem digitalnog filea (za razliku od analogije) .. što mora sve biti 100% ispravno-čitljivo, ne prekid.. ako file nije 100% tad normalan alat-player-editor kaže 'error'.. takav file je nedostupan, osim alatima za spašavanje koji ga drugačije čitaju, ne kao dokument nego bitove pri čemu je na kraju sve samo nakupina nula-jedinica dok o interpertaciji ovisi što će na kraju to biti, slovo, pixel.. analognu sliku možemo gledati ako je i samo pola slike.. možda nećemo vidjeti sve, no možemo je gledati.. digitalni file ne radi ako nije čitav, početak-kraj blok i sve između. .. tj jedino za video playere može, tj oni ne učitavaju čitav file nego playaju chunkove-dijelove-pakete, kao streamanje, pa će playati dok ne zapne-zblenta.. osim ako je greška na početku filea jer je tamo početni info dio-header pa bez njega ne može započeti... a u ovakvom slučaju za player ne postoji file, kao što os prikazuje 'praznu' ikonu, jer nema nikakvu drugu asocijaciju, tj ne vidi nešto kao film-text-sliku pa ne daje takvu simbol-ikonu-asocijaciju. .. zato tome ako postoji mogu pristupiti samo odgovarajući alati (za spašavanje) no nemaju čemu ako je fejk medij tj to sve vrijedi samo za 'normalne' medije, pa tad i kvar-problem.. ne za ovo što u startu vidimo kao 'kinez-medij'.. koji je 99% fejk i naprosto ne radi (tj može raditi samo neki mali dio stvarno postojećeg medija, npr 1gb od deklariranih 256gb.. na kojem je sve ostalo fejkano, tj tek kad se potroši taj dio dođe do problema.. ispod tog ponekad radi 'normalno' tj ažnim firmwareom on simulira snimanje kao da kazetu prevrtimo na početak i presnimavamo isto mjesto drugim sadržajem pa za vrijeme snimanja izgleda ok..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
Vernam21 kaže...

Micro Sd je Sandisk 256 GB, iz Kine....

e vidiš, tu ti može doći do problema ako je kupljeno kod neprovjerenog izvora... čest je slučaj da se brendirane kartice od, karikiram, 8gb (ili manje) "reprogramirane" prodaju pod 256gb i onda kad ti se taj originalni kapacitet od 8gb popuni, ostalo više ne može pohranjivati i zna se desiti ovo što se tebi desilo (ne kažem da je slučaj, ali mi izgleda tako)

članci i članci su pisani o toj temi godinama unatrag...

edit: vidim da je kolega ihush objasnio iznad (na sebi karakterističan način :) )

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.9.2024 13:43 (60nine).
16 godina
moderator
60nine kaže...
članci i članci su pisani o toj temi godinama unatrag...

Ima i video tutorijal 

https://www.bug.hr/savjeti/video-savjeti-kako-provjeriti-imaju-li-vasa-memorijska-kartica-ili-usb-stick-11784

5 godina

ok, to je to, izgleda da nema spasa, da kartica je kupljena preko AliEpressa nisam ju provjeravao prije snimanja, snimanje je išlo normalo dok sam snimao, vrijeme je išlo i na kraju snimanja kad sam stisnuo stop trebalo je malo duže vremena oko 40 sek. do minute da se opet pojavi simbol za record na mobitelu, to mi je bilo malo čudno... sve u svemu žao mi je što sam izgubio te podatke bio je to trud ni za što, ali na greškama se čovjek uči

Hvala Vam za pomoć svima

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice