Ok, znači dokle god mi se app za banku pokreće, I'm good to go?
Pixel 4A (HTC 10 | HTC 8X :) no more)
Pixel 4A (HTC 10 | HTC 8X :) no more)
meni se umalo desilo da mi je netko ušao u račun i zamalo nadoknadio minus...ali eto napravih update pa sam na kraju sam morao ispravljati minus
Forenzičar mi potvrdio da aktivno koriste propuste u starim verzijama OS-a i otključavaju sve podatke, a na pitanje mogu li vratiti podatke nakone wipea, rekao je da je moguće nakon što wipeaš do 6 puta. Pitanje je od koga štitiš podatke i koliko si spreman u to uložiti svakodnevnog truda.
Izgleda da se svaka nova generacija procesora pumpa sa raznim optimizacijama koje ga trebaju učiniti bržim, a onda se kasnije "otkrije" da u tim efikasnostima leže ranjivosti koje se zatim softverski krpaju i na kraju opet imamo spor procesor. I tako se ta priča ponavlja u krug već 20 godina. U međuvremenu, pretpostavljam da američke tajne službe prve skuže te ranjivosti i aktivno ih koriste za špijuniranje osoba od interesa, a onda kasnije, kad se objave te ranjivosti, oni već znaju za nove ranjivosti na novim generacijama čipova. Tu tek u kratkom vremenu dolaze "obični" hakeri, kao nekakvi strvinari koji love na ostacima dok se neki još nisu pokrpali. Praktički imamo cijeli jedan ekosustav.
-bla-bla-bla... bla. .. ne da mi se više o ovakvim istim temama :)
-'otkriveni propusti' nisu propusti nego fičeri, ne slučajni.. sve je planski, ciklusi, rutina i isti generički članak ćemo čitati za godinu-dvije nakon najnovijih ažuiranja koja istina mogu zatovoriti (pra)stare rupe no preskaću reći da otvaraju iste-nove, rutina, pravilo, nužnost.. kontrola i iskoristivost.
-ujkosem, imaginarni lik koji ne postoji kao mateijlana osoba, no on je vlasnik-šef svega, interneta, licenci, backdoorova, mreže, komunikacija.. tj većinu posjeduje on, nešto za sebe kina-rusija.. i to je to, podjela svjeta na sfere, utjecaje, kontrolu..
-ciklusi.. rutina.. rupa-'propust' nije korisna ako za nju znaju svi.. korisna je ujki kad on zna, ima pristup i potencijalnu korist-upotrebu, beskorisno ako imaju-znaju svi, ostali.. i kao npr tokeni banke se rutinski mijenjaju ovisno o npr datumu, kao što se npr mijenja bankovna kartica koja ima istek, rok trajanja, mada je inače vječna.. tj svaki certifikat, šifra-pin, svaki sigurnosni fičer može biti probijen, otkriven, kompromitiran.. no ako se rutinski mijenja, recimo dnevno, tad druga strana ima samo taj kraći period moguću korist i zato se to rutinski-ciklički mijenja, ovisno o potrebnovm levelu sirugnosti koji uračunava i mogućnost da netko kao 'haker' na bili koji način dobije recimo šifru-pin-pass nekog resursa, npr googlemaila ili win-acca ili pin bankovne kartice.. recimo ukrade, prepiše, bilo kojim načinom otkrije pa i slučajno pogodak na sreću.. no nakon promjene, koja je rutinska, to mu više ne vrijedi, beskorisno..
-zato sve firme koje traže neki level sigurnosti imaju rutinski zadano trajanje passa za login juzera, npr 90 dana.. + mogući dodatni kriteriji kao neponavljanje u nekom roku npr 12mj ili kompleksnost kombinacije duljine i seta znakova slova-brojke itd.. tad ako neki imaginarni špijun-haker klase jamesbond recimo uđe u firmu i s direktorovog ekrana tj postit papirća na kojem je zapisan pass isti prepiše-ukrade.. sazna, nakon te rutinske promjene opet mu je beskorisno tj tad bi taj jamesbond morao ponovo ponoviti proceduru otkrivanja-dobijanja passa.. a tad se lako i uhvati-otkrije.. itd.
-mobiteli.. pa i popularni za kriminal-terorizam, s reklamom neprativosti i sigurnosit, modeli za narkobossove.. .. a kad trumpek poželi odvede madura.. jer ukjosem to može i koristi kad poželi.. kao što je mosad iskoristio pagere i digao u zrak pola talibanaca.. pri tome narkobosovi-talibanci-ostali misle da su sigurni, odnosno, dok nitko ne zna za rupicu-fičer, jesu.. no ujko zna, jer ništa mrežno-komunikacijskog ne može na tržište bez tog da ujko ima pristup-kontolu.. naravno na dijelu tržišta-svijeta kojeg on kontrolira, pri čemu je vlasnik interneta i većine-svega, važnih poluga, tehnologije, čvorišta, .. ono što može i radi ujko ne može druga strana kao rusi-kinezi.. jer naprosto oni ne posjeduju ništa što korisnici koriste, mada su veći dio svijeta-planete po površini ili stanovništvu.. ujko posjeduje sve, novac, zabavu, filmove, glazbu, licence, igre.. zapad, dok istok samo služi kao proizvodni pogon itd.
-kaže članak, o aktualnom ažuriranju da krpa 107 propusta.. onak, lijep okrugli broj :) .. i priča-saga se nastavlja.. što će u hipotetskom članku na istu-aktualnu temu pisati za godinu? 107 rupa ili su sad sve pa i te zakrpane, sigurne, vječne.. ono, to je sad to? .. nije. Svake će godine biti isti-sličan članak, iste slične brojke, koje su sporedne, tj bilo ih 7 ili 77.. ne mijenja ništa, rutina, dok juzeri i narkobossovi moraju barem misliti-vjerovati da su skriveni, sigurni.. i da ujko ne posotji, jer ne bi on.. :)