Aplikacija hrvatske banke skenirala mobitele koris

poruka: 17
|
čitano: 6.531
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Aplikacija hrvatske banke skenirala mobitele koris".
7 godina

Naplatit če se od korisnika, uzmu svakom jedan euro za sigurnosnu uslugu i doviđenja.

5 0 hvala 1
16 godina
Re: Aplikacija hrvatske banke skenirala mobitele k
I kaj sad?
Koja je to banka da mogu podići tužbu!???

2 0 hvala 0
7 godina
sina-k kaže...
I kaj sad?
Koja je to banka da mogu podići tužbu!???

ona koja koristi isusa da bi se reklamirala....a koliko je obitelji upropašteno sa švicarcem od njihove strane

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
19 mjeseci

Ništa novo...

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.12.2025 20:37 (SharkZ).

1 0 hvala 0
14 godina
Skenirali aplikacije na mobitelu, sve to u dobroj vjeri ofc i u skladu sa pozitivnim propisima, a pozitivni propisi vele da je upravo to zabranjeno, nesvrsihodno i za funkciju georga skroz nepotrebno zadiranje u privatnost korisnika.

Sve je ovo divno i krasno, al dok god se ne odrape kazne od 30%+ prošlogodišnjeg profita, ostaje nam samo lajat na zvijezde.

Kaj jm nije dost fantomskih troškova koje cijede na svakoj transakciji, sad još i prodavat podatke o korisnicima...
“But in the end it's only a passing thing, this shadow; even darkness must pass.”
Moj PC  
4 0 hvala 1
17 godina

Nikad dosta. Vide sve, a zele jos vise. Pohlepa na najjace.

Linux, Arch Linux.

3 0 hvala 0
15 godina

Ovo je zanimljivo:

Također, vrlo je bitno istaknuti da se navedeno rješenje koristi u svim zemljama u kojima posluje Erste grupa te ni u jednoj od njih nije dovedeno u pitanje s bilo kojeg regulatornog aspekta.

Što znači da jedino rvacki GDPR šerifi rade svoj posao odgovorno i pošteno. Ili je u rvackoj GDPR bitniji od Isusa.

6 0 hvala 0
15 godina
Apachy kaže...
Skenirali aplikacije na mobitelu, sve to u dobroj vjeri ofc i u skladu sa pozitivnim propisima, a pozitivni propisi vele da je upravo to zabranjeno, nesvrsihodno i za funkciju georga skroz nepotrebno zadiranje u privatnost korisnika.

Sve je ovo divno i krasno, al dok god se ne odrape kazne od 30%+ prošlogodišnjeg profita, ostaje nam samo lajat na zvijezde.

Kaj jm nije dost fantomskih troškova koje cijede na svakoj transakciji, sad još i prodavat podatke o korisnicima...

Ali onda isto tako kada penzicu maznu pare sa root-anog telefona i remote pristupom, neka se ide zaliti AZOP-u umjesto u banku.

Po ovome AZOP jaci od HNB-a. :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.12.2025 14:19 (Wespen).

1 0 hvala 0
14 mjeseci
A štvora ti, opet se austrijska banka ogriješila o zakon.

Što sad samo ime ne promijene.

https://indeks.hr/hypo-alpe-adria/
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
19 mjeseci
Apachy kaže...

Ne bi ni to imalo smisla, jer ako je korisnik oštećen, ne bi li on trebao dobiti novac odnosno odštetu?

Pokušavam shvatiti koju svrhu imaju (minimalne) kazne raznih regulatornih agencija i inspekcija kad se te kazne uplaćuju u državni proračun?

Što točno oštećeni dobiva s time?

Ovako mi to izgleda samo kao nekakvo kamatarenje od strane države, koja će ionako na ovaj ili onaj način vratiti toj banci te novce... zatvoren krug u kojem se novac vrti, a korisnik usluge popišan.

4 godine

Pogođeno više od 430.000 klijenata

Podsjetimo, postupak je pokrenut po službenoj dužnosti nakon što se Agenciji obratio klijent banke koji je primijetio da aplikacija za mobilno bankarstvo prikuplja podatke o svim programima i aplikacijama instaliranima na njegovom mobitelu. To je upalilo alarm u AZOP-u, koji je pokrenuo istragu zbog sumnje na nezakonitu obradu podataka velikog broja korisnika.

Istragom je utvrđeno da je banka na ovaj način obrađivala osobne podatke čak 433.922 korisnika. Programsko rješenje unutar aplikacije za mobilno bankarstvo, namijenjeno Android i Huawei uređajima, skeniralo je sadržaj mobitela te potom prenosilo i pohranjivalo popis svih instaliranih aplikacija u centralnu bazu podataka banke. AZOP je takvu praksu ocijenio kao "izrazit, prekomjeran i neopravdan upliv u privatnost".

c/p Index.hr

合気道 五段 Me, myself and I
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.12.2025 0:53 (Zaporožac).

0 0 hvala 1
16 godina

Znači, aplikacija za mobilno bankarstvo se ponaša kao antivirusni i sigurnosni softver. I ovi iz Erstea to prodaju pod normalno, oni svoju ekspertizu u bankarstvu iskoristili da razviju antivirusni softver za cijeli mobitel, ne znam što se ljudi žale, najbolje da im damo root pristup svemu. Ne bi to oni ni slučajno iskoristili za profiliranje korisnika i nešto. Što ovi iz AZOP-a znaju o pravu pristupa podacima? Za to je očito banka, kojoj se to slučajno podudara i poslovnim interesom, pametnija i stručnija od državnog nadzornog tijela. 

Da smo normalna država, ne bi oni ovako dijelili lekcije ikome, već bi im kazna bila 100 milijuna eura, a onda bi oni suradnjoj i uvjeravanje da posluju u skladu s regulacijama to spustili na samo par desetaka milijuna eura. 

Ja nisam na Ersteu i tu i tamo mi neki frend krene govoriti da pređem na njih, što plaćam skuplje kad su oni jeftiniji, daju više, bla bla. Sad kad mi netko tko sljedeći put kaže, mogu ga u startu srezati. 

2 0 hvala 0
14 godina

A kako znaš da tvoja banka ne radi isto?

Eto teme za informatički časopis, što i kako instalirati na mobitel / ruter da znam koje aplikacije što rade / što ide preko mreže , i kome.

I kako znam kad me aplikacija pri instalaciji/promjeni uvjeta pita dopuštam li da me ako im se sprdne zašiju u human centipede; pri klikanju na NE ne klikam ustvari na vizualno prikriveno DA :-)

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.12.2025 10:41 (klokan057).

4 0 hvala 0
16 godina
klokan057 kaže...

Ne znam. Ali znam za jednu banku da to radi i da njen PR to pokušava prodati pod normalno. I znam da u tu banku neću ići ni pod koju cijenu. Ako se za moju banku otkrije, onda ću rješavati taj problem kad se pojavi.

Ako je za mbankarstvo moram raditi dubinsku analizu je li to spyware kao da skidam nesto s nekog random foruma, onda su stvari već daleko otišle po krivu.

7 godina
klokan057 kaže...

Eto teme za informatički časopis, što i kako instalirati na mobitel / ruter da znam koje aplikacije što rade / što ide preko mreže , i kome.

I kako znam kad me aplikacija pri instalaciji/promjeni uvjeta pita dopuštam li da me ako im se sprdne zašiju u human centipede; pri klikanju na NE ne klikam ustvari na vizualno prikriveno DA :-)

Zna se dobro što aplikacija radi. Napisano je na Google Play-u na stranici aplikacije.
Tako za George Aplikaciju stoji napisano :

App Activity : 
   Data collected and for what purpose
    Installed apps
     Fraud prevention, security, and compliance

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.12.2025 11:44 (gpd).
5 godina
gpd kaže...
klokan057 kaže...

Zna se dobro što aplikacija radi. Napisano je na Google Play-u na stranici aplikacije.

App Activity : 
    Installed apps

To mora bit jasno oznaceo da prosjecni covjek moze lako imat tu informaciju, a ne zakopat ju negdje. Zato su i dobili globu i neka su. 

7 godina
slitinabakra kaže...
gpd kaže...
klokan057 kaže...

App Activity : 
    Installed apps

To mora bit jasno oznaceo da prosjecni covjek moze lako imat tu informaciju, a ne zakopat ju negdje. Zato su i dobili globu i neka su. 

Nema drugdje da to napišu nego na Google App Store, pitanje je samo jesu li to napisali prije nego su uhvaćeni ili nakon.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice