Staklene boce sadrže puno više mikročestica plasti

poruka: 12
|
čitano: 3.192
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Staklene boce sadrže puno više mikročestica plasti".
17 godina

pa na koji način ta boja uđe u bocu ako je čep obojan s vanjske strane? Jedina plastika koja je u kontaktu s pićem je ona brtvena s donje strane čepa

6 0 hvala 1
17 godina
Re: Staklene boce sadrže puno više mikročestica pl
Nedavna studija ANSES-a, objavljena u Journal of Food Composition and Analysis, donosi iznenađujući zaključak: pića u staklenim bocama sadrže znatno više mikročestica plastike nego ona u plastičnim bocama ili limenkama. Na prvu, ovo zvuči alarmantno — no analizom dostupnih podataka otvara se ključno pitanje: je li izvor zagađenja zaista staklena ambalaža ili proces zatvaranja boca?

Autori studije navode da mikročestice dolaze iz boje na vanjskim dijelovima metalnih čepova, koja se uslijed trenja i mehaničkih udara ljušti, te čestice dospijevaju u tekućinu. No taj mehanizam ulaska u bocu ostaje nedovoljno razjašnjen, s obzirom na to da čepovi obično imaju unutarnju brtvu koja sprječava direktan kontakt s pićem.

Dodatno, činjenica da vino — koje također dolazi u staklenim bocama — ima znatno niže razine mikročestica sugerira da je odlučujući faktor vrsta čepa, a ne materijal boce. Ako čepovi od pluta smanjuju kontaminaciju, tada se fokus istraživanja i higijenskih protokola mora preusmjeriti s ambalaže na tehnološke aspekte pakiranja i zatvaranja boca.

Zaključno, iako podaci o količini mikročestica u staklenim bocama nisu neosnovani, interpretacija da je staklo manje sigurno od plastike zaslužuje znanstvenu kritiku.

Prava meta poboljšanja nije ambalaža — već pažljivije upravljanje čistoćom čepova i higijenom pakiranja.
17 godina
Xidrus kaže...

Zaključno, iako podaci o količini mikročestica u staklenim bocama nisu neosnovani, interpretacija da je staklo manje sigurno od plastike zaslužuje znanstvenu kritiku.

Prava meta poboljšanja nije ambalaža — već pažljivije upravljanje čistoćom čepova i higijenom pakiranja.

upravo tako

u EU bi se to lako rješilo zabranom korištenja bojanih čepova. A ako je problem brtvena plastika s done strane čepa, i to se da rješiti korištenjem latexa kao brtvila

6 godina

Jesu li prostudirali i to kako i gdje se ta voda puni i transportira?

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky

1 0 hvala 0
9 godina

Ma to mi nema smisla. Boce piva su takvog oblika da ne znam kako bi se čepovi trljali jedan o drugi. Pogotovo tijekom transporta u gajbi. I da se trljaju, kako boja uđe u zabrtvljenu bocu? Pitanje je kakvom vodom se te boce peru prije ponovnog punjenja? U toj vodi ima svega. Pa čak mi se desilo da sam vidio opušak u boci piva izvađenoj iz gajbe. 

Prosječno glup i umjereno lud. Twitch: Duxcro
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
DuxCro kaže...

Ma to mi nema smisla. Boce piva su takvog oblika da ne znam kako bi se čepovi trljali jedan o drugi. Pogotovo tijekom transporta u gajbi. I da se trljaju, kako boja uđe u zabrtvljenu bocu? Pitanje je kakvom vodom se te boce peru prije ponovnog punjenja? U toj vodi ima svega. Pa čak mi se desilo da sam vidio opušak u boci piva izvađenoj iz gajbe. 

Ne trljaju se kad su na boci. Trljaju se prije nego ih stave na bocu, a za to vrijeme su boce otvorene i čestice, koje lebde u zraku, upadnu u bocu.  

42
6 tjedana

Mislite da je mikroplastika loša? Čekajte, ima tu i forever chemicals što špricaju direkt u boce 

Više o forever chemicals: 

5 0 hvala 0
8 mjeseci
Pa kako sad pobogu plastični čep na staklenoj boci piva , nikad vidio takvo čudo. Unas ide limeni čep.
Znači li to da naše pivo nema 50 puta više mikroplastike?
Totalno zbunjujuće istraživanje , znači nije do staklene boce nego do plastičnog čepa jel?
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Pa i plastične boce imaju plastične čepove, gdje ta mikroplastika ide?

0 0 hvala 0
12 godina

Po ovome ispada da je boja zapravo mikroplastika?

1 0 hvala 0
6 godina
Xidrus kaže...
Nedavna studija ANSES-a, objavljena u Journal of Food Composition and Analysis, donosi iznenađujući zaključak: pića u staklenim bocama sadrže znatno više mikročestica plastike nego ona u plastičnim bocama ili limenkama. Na prvu, ovo zvuči alarmantno — no analizom dostupnih podataka otvara se ključno pitanje: je li izvor zagađenja zaista staklena ambalaža ili proces zatvaranja boca?

Autori studije navode da mikročestice dolaze iz boje na vanjskim dijelovima metalnih čepova, koja se uslijed trenja i mehaničkih udara ljušti, te čestice dospijevaju u tekućinu. No taj mehanizam ulaska u bocu ostaje nedovoljno razjašnjen, s obzirom na to da čepovi obično imaju unutarnju brtvu koja sprječava direktan kontakt s pićem.

Dodatno, činjenica da vino — koje također dolazi u staklenim bocama — ima znatno niže razine mikročestica sugerira da je odlučujući faktor vrsta čepa, a ne materijal boce. Ako čepovi od pluta smanjuju kontaminaciju, tada se fokus istraživanja i higijenskih protokola mora preusmjeriti s ambalaže na tehnološke aspekte pakiranja i zatvaranja boca.

E bravo kolega, svaki problem uvijek treba razmatrati sa što je moguće više gledišta. Možda ima nešto u načinima na koje se različita pića pakiraju. Pivo je također i artikl koji se više konzumira od vina (predmnijevam ) - možda je ubrzani proces pakiranja piva drugačiji, traljaviji... Francuzi i inače ponekad imaju neka čudna tehnička rješenja. 
Stvarno, odnosi li se istraživanje iz teksta na pića svugdje, ili samo u Francuskoj?

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2025 13:20 (Al Crane).
6 godina
thinkpad kaže...

Mislite da je mikroplastika loša? Čekajte, ima tu i forever chemicals što špricaju direkt u boce 

Više o forever chemicals: 

Ima preko 80 000 registriranih kemikalija koje se koriste danas, od toga barem 2 500 njih u industrijskoj proizvodnji. Od toga je možda tek nekoliko desetaka njih malo bolje ispitano kako eventualno utječu na ljudsko zdravlje (i okoliš). Praktično vodimo biokemijski rat protiv sebe i vlastite okoline.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice