Uzeo sam Mi9 pa ću napisati dojmove a kad stignem i kad bude duže kod mene napišem i detaljnije. Imao sam hrpu mobitela (S6,S7 edge, S9, P9,P10, G4, G6, Lumiu 830 i 1020, od xiaomi samo note midrangere itd itd). Ukratko, Mi9 je najbolji mob koji sam imao do sada. Gledao sam i P30 (S10/+ i P30pro su u cjenovnom rangu koji odbijam platiti za mob) ali taj mob je imao trzav video, fotke ništa bolje (bar indoor), izgledao mi je kao lošije izrade od Mi9 i sami format mediokritetni nekak. Ko igračka. MI9 izgleda jako lijepo (posebno ovaj ocean blue koji sam uzeo), lagano je zakrivljen straga s 3 dosta izbočene kamere, sprijeda RAVAN amoled ekran (edge mi se gadi iz više razloga koje sad neću ovdje navoditi plus što puca ko kokica kod padova). Maskica koja dolazi u paketu ne štiti kamere uopće. Treba uzeti neku kvalitetnu maskicu tipa Spigen ili Ringke i one imaju dobro zaštićene leće kamere iako se tada mob malo klacka na stolu što meni ne smeta jer ne tipkam po mobu dok je na stolu. Prekrasni 6.39 inchni super amoled ekran (FHD) pokriva skoro cijelu površinu moba i ima onaj "zub" koji je fakat slabo primjetan odn. nije tako velik kao kod nekih drugih modela. Kao što rekoh, ekran je odličan, od svjetline, kvalitete slike do oštrine. Sve top. Hardver je isto kako znamo vrhunski Snapdragon 855 i Adreno 640 ne štucaju ni kod 4k videa i kod igranja najzahtjevnijih igrica (Nisam neki gamer ,odigram ponekad Final kick i sl. al sam isprobao i PUBG). Pri tome se uopće ne zagrijava jako. Lagano sam se navikao i na dimenzije a mogu reći da moja prosječno velika šapa može koristiti mob i jednom rukom u većini situacija. Može se nositi i u džepu ali neka velika saginjanja i atletski skokovi nisu poželjni (bolje u torbicu). Unatoč gabaritima ne osjeti se veća težina - 173g, za razliku od Mi9t i Mi9t pro koji su nekih 20 ak grama teži i to sam u ruci skužio ali mislim da isto ne bi trebao bit problem. MIUI sučelje sam upoznao još davno pa mi to nije bilo ništa novo i neobično, dapače meni je to sve slično i svako sučelje ima svoje prednosti i mane pa tako i samsungovo i huaweijevo, pa čak i čisti android kojeg sam isto imao. Prevelika se fama oko toga stvara kao i kod "zuba" na ekranu koji je ovdje ionako vrlo ukusno "uguran" i ne strši previše. Brzina rada sučeljem je fenomenalna pogotovo jer sam isključio i one animacije u developer optionsima. Sve se otvara trenutno, blic sistem. Notifikacije se lijepo pokažu i može se staviti i da se vidi sadržaj na ekranu (npr. watsap) i nema nikakvih bugova tu. Ledica je vrlo diskretna i ne upada u oči kao kod nekih prijašnjih mobitela. 3.5mm jack mi fali ali nije neki veliki dealbraker jer ionako koristim jedne sluške koje onda spajam preko onog konektora na typec port (koji je btw, vrlo izdržljiv). Zvuk je jako dobar. Kamera je i bolja nego što sam se nadao, Xiaomi je krenuo konačno pravim smjerom u tom smislu iako im još softver zaostaje. Sonyev senzor (IMX586, 48MP) je odličan i još da ga prati kamera soft iste kvalitete bilo bi savršeno iako se i ovako dobiju jako dobre fotke na dnevnom svjetlu pa čak i indoor. Noćne zaostaju za konkurentima u klasi ali Gcam tu nešto popravlja stvar a vidjet ćemo u budućnosti jer dolazi MIUI 11. Svakako za tu lovu nemam prigovora a ionako fotkam 90% fotki po danu. Prednja kamera je isto dobra, detalji su ok i ja nemam primjedbi iako nisam neki vloger i ta stavka mi je nebitna. Video je odličan, za razliku od top Huaweijevih modela - on ne trza, i bolja je i stabilizacija iako to nije na razini Samsungove S serije. Zvuk u videu je tanak malo ali nije drama baš....opet, ja rijetko snimam video pa me to ne dira puno. Taj zvuk bi se dao softverski riješiti jer na Mi8 je bio bolji (192kbps vs 96kbps). Baterija na papiru tanka ali u stvarnosti jako dobro drži. zahtjevni će proć kroz dan oni manje zahtjevni i više. Punjač 18W ga napuni za pola sata negdje na 55% (moram još testirati) što je super a postoji i 27W punjač (za pola sata napuni nedje do 75% - prema recenzijama) koji se mora posebno kupiti kao i wifi 20W punjač kojeg Mi9 podržava. Zvučnik je jedan (nažalost nema dva) i dovoljno je glasan i jasan. Kvaliteta razgovora i signala je odlična, mene su drugi jasno čuli i ja sam njih jako dobro čuo, tu primjedbi nema. Signali (mreža, wifi, 4g, gps) radi ko po špagi i tu je isto sve za 5, (testirao sam samo na A1). Mobitel ima dual sim pa se mogu koristiti 2 sim kartice. Dodatne memorije nema (microSd utor) ali meni ona nije niti potrebna jer ne snimam tone 4k videa niti imam 100 igrica na mobu. Za one zahtjevnije postoji i 128GB verzija moba. 6GB radne memorije je više nego dovoljno i u 2019-oj g.
Eto to je to za sada.