Windows 8 i 8.1 - općenito izdvojena tema

poruka: 8.531
|
čitano: 4.531.437
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 8 DEV instalacija i dojmovi, Windows 8 i 8.1 - problemi
16 godina
neaktivan
Re: Windows 8
ihush kaže...

- toliko panike oko keya... oni koji imaju valjani key nek sačekaju SP1. Testni strojevi su ionako za test (nije važan key).

Ma najbolje SP2. {#} Onda će bit najbolja!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
16 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
Franjo15 kaže...

Ja imam original 8, probao sam s 8.1 preview, i koma, laptop mi se tako zblokirao da je bilo užas, sve mi otišlo kvragu. 

Valjda su nastali problemi s driverima jer BSOD mi nikad nije bio niti na 7, niti na 8, ali na ovome je bio skoro svaki puta kad se upalio. I sporo užasno bilo ako je nekad slučajno ušao u sustav.

Nekak mi je klimava ta priča ,pogotovo s driverima koji se nisu uopće promjenili - kaj je radilo na 8.0 ,radi isto i na 8.1.

Pogotovo ako si napravil clean install.

Ali dobro ,ti znaš najbolje kaj ti se događa.

Ma drivere koje imam i koji mi sad rade zadnji su izašli za vistu :)

I to je super radilo i na 7, a i na 8. Ali tada na 8.1 sustav je bio lud, sve se samo blokiralo, probao sam jedan upgrade iz metro sustava, 2 clean install. Nikako nije radilo kako treba.

A laptop o kojem je riječ je PackardBell MX65 moja stara krama koja radi savršeno.  

Đuro#2155
16 godina
neaktivan
Franjo15 kaže...

A laptop o kojem je riječ je PackardBell MX65 moja stara krama koja radi savršeno.  

Laptop napravljen za XP (eventualno Vistu)

Vista capable?! :)) Vista capable?! :))
  i čudiš se zašto šteka?

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.9.2013 11:28 (kizo2703).
17 godina
neaktivan
Franjo15 kaže...

I to je super radilo i na 7, a i na 8. Ali tada na 8.1 sustav je bio lud, sve se samo blokiralo, probao sam jedan upgrade iz metro sustava, 2 clean install. Nikako nije radilo kako treba.

Ček, jel govoriš za Preview verziju od 8.1 ili sad ovu RTM?

16 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
Franjo15 kaže...

Laptop napravljen za XP (eventualno Vistu)  i čudiš zašto šteka?

Ali super radi i na 7 i na 8, nikad nije štekalo {#} niti radilo probleme do 8.1, ali ipak ako je sve bilo super na 8 mislio sam da će biti i na 8.1, ali sam se prevario. 

Za preview verziju govorim. 

Đuro#2155
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.9.2013 11:24 (Franjo15).
17 godina
neaktivan
Franjo15 kaže...

E to čekam.. preview verzija ne služi ničemu. Skini sad ovu RTM i trebalo bi sve radit kao i sa osmicom.

16 godina
neaktivan
Penryn kaže...
Franjo15 kaže...

E to čekam.. preview verzija ne služi ničemu. Skini sad ovu RTM i trebalo bi sve radit kao i sa osmicom.

Ma ništa dok ne izađe "službeno", a i tada ću biti pametan pa napraviti prvo image harda, da mi se ne dogodi opet isto, a nisam bio spreman, jer sam mislio da će sve biti uredu. {#}

Đuro#2155
17 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
Franjo15 kaže...

Laptop napravljen za XP (eventualno Vistu)  i čudiš se zašto šteka?

ne vidim u cemu je problem... ukoliko driveri iz win8 podrzavaju hardver, onda ce cak i na takvim laptopima 8ica radit uredno... nije bas da ces stavljat nekakva cuda na njega, ali sam OS, office i osnovni set aplikacija ce radit bez vecih problema... 

16 godina
neaktivan
wifi kaže...

ne vidim u cemu je problem... ukoliko driveri iz win8 podrzavaju hardver, onda ce cak i na takvim laptopima 8ica radit uredno... nije bas da ces stavljat nekakva cuda na njega, ali sam OS, office i osnovni set aplikacija ce radit bez vecih problema... 

Ma problem je da s 8.1 sam dobro po**šio vremena i sustav nikako nije radio, a to je vjerojatno što preview ipak je samo za preview :D

Pa sam zato skeptičan oko update, ali nadam se da kad dođe da će sve biti ok. 

Ma komp služi za osnove stvari, office, internet, filmovi tu i tamo, AutoCAD, nekad ga spojim na veliki monitor kad mi treba više prostora za rad. 

Đuro#2155
16 godina
neaktivan
Franjo15 kaže...

Ma ništa dok ne izađe "službeno", a i tada ću biti pametan pa napraviti prvo image harda, da mi se ne dogodi opet isto, a nisam bio spreman, jer sam mislio da će sve biti uredu. {#}

Osim ako nisi kupio i downloadao svoj Windows 8.0 sa Microsoft stranice ,MSDN-a ili sa DreamSparka ,99,9 % je da imaš verziju koju je također ,kao i sad ovu 8.1 ,leakao WZor - ruski leaker.

Dakle ,ovo jeste original ,službena verzija.

17 godina
neaktivan
Franjo15 kaže...

Ma problem je da s 8.1 sam dobro po**šio vremena i sustav nikako nije radio, a to je vjerojatno što preview ipak je samo za preview :D

Ma komp služi za osnove stvari, office, internet, filmovi tu i tamo, AutoCAD, nekad ga spojim na veliki monitor kad mi treba više prostora za rad. 

ne vidim razloga zbog cega bi "forsira" 8.1 ukoliko ti je 8 radia. Dok ne izidje konacna, sluzbena verzija 8.1 s njim se nebi uopce bavia. uostalom, kad krene sluzbenim kanalima, moci ces update-at na 8.1 i onda kad ti stvari rade na 8 radit ce i na 8.1. sve ostalo je nepotrebno kompliciranje i osim ako nemas jako puno vrimena, ne vidim razloga zbog cega bi to sebi radia...

za osnovne stvari 8 radi jako dobro, cak i na dosta starim racunalima... eventualno bi stavia 2gb u laptop i to je to... 

16 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
Franjo15 kaže...

Osim ako nisi kupio i downloadao svoj Windows 8.0 sa Microsoft stranice ,MSDN-a ili sa DreamSparka ,99,9 % je da imaš verziju koju je također ,kao i sad ovu 8.1 ,leakao WZor - ruski leaker.

Dakle ,ovo jeste original ,službena verzija.

Imam verziju s MSDNAA

wifi kaže...
Franjo15 kaže...

ne vidim razloga zbog cega bi "forsira" 8.1 ukoliko ti je 8 radia. Dok ne izidje konacna, sluzbena verzija 8.1 s njim se nebi uopce bavia. uostalom, kad krene sluzbenim kanalima, moci ces update-at na 8.1 i onda kad ti stvari rade na 8 radit ce i na 8.1. sve ostalo je nepotrebno kompliciranje i osim ako nemas jako puno vrimena, ne vidim razloga zbog cega bi to sebi radia...

za osnovne stvari 8 radi jako dobro, cak i na dosta starim racunalima... eventualno bi stavia 2gb u laptop i to je to... 

Ma samo sam htjeo vidjeti probati, ma u laptopu imam 3gb rama, prije sam imao 4gb, ali samo je staralo problem, tu i tamo je znao biti BSOD zbog "viška" memorije, jer imam 32bitni proc u laptopu. Dok nisam skinuo na 3 nije prestajao BSOD tu i tamo se pojavljivati. 

A jel netko probao ovu zadnji verziju koja je ispala, jesu šta promjenili, ili sve ostalo isto?

Đuro#2155
17 godina
Windows 8

Nemojte "kao grlom u jagode" u vezi 8.1.

Postoji dobar razlog zašto MSDN/srodni korisnici nisu dobili RTM sada, već će ih dobiti za mjesec i pola. 8.1 Preview je imao gomilu problema i bilo je jasno da se neće do kolovoza stići svi ispraviti. Microsoft je htio čuvati reputaciju (moje mišljenje), pa su službeno dovršili RTM do predviđenog datuma u kolovozu, no to će biti prava stvar kada se izpeglaju problemi, odnosno u listopadu. Moj savjet je da si strpite još tih mjesec i pola.

Primjer

Napokon o čekanju do listopada; "Microsoft explained the reason: Windows 8.1 isn't completely cooked yet, so it doesn't want its software developers to use it for their tests." (neću komentirati koliko je to opravdano ili ne, ali činjenica je da nije sve dovršeno i RTM će dobiti još dosta updatea do dostupnosti široj javnosti). Ne vrijedi sada troubleshotati eventualne probleme, samo ćete steči loš dojam, a kasnije vjerojatno večinu problema više neće biti.

Mašta je puno važnija od znanja. Znanje je ograničeno. Mašta okružuje svijet.
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Lovac kaže...

Nemojte "kao grlom u jagode" u vezi 8.1.

Postoji dobar razlog zašto MSDN/srodni korisnici nisu dobili RTM sada, već će ih dobiti za mjesec i pola. 8.1 Preview je imao gomilu problema i bilo je jasno da se neće do kolovoza stići svi ispraviti. Microsoft je htio čuvati reputaciju (moje mišljenje), pa su službeno dovršili RTM do predviđenog datuma u kolovozu, no to će biti prava stvar kada se izpeglaju problemi, odnosno u listopadu. Moj savjet je da si strpite još tih mjesec i pola.

Primjer

Napokon o čekanju do listopada; "Microsoft explained the reason: Windows 8.1 isn't completely cooked yet, so it doesn't want its software developers to use it for their tests." (neću komentirati koliko je to opravdano ili ne, ali činjenica je da nije sve dovršeno i RTM će dobiti još dosta updatea do dostupnosti široj javnosti). Ne vrijedi sada troubleshotati eventualne probleme, samo ćete steči loš dojam, a kasnije vjerojatno večinu problema više neće biti.

Pričaš to ovdje ,gdje je puno ljudi instaliralo i upotrebljavalo Developer ,Consumer i Release Preview verzije 8.0 kao jedini OS?

Bez obzira na upozorenja nas nekoliko da to nije završeni proizvod i da je bolje prvo isprobati u virtualci ili na drugoj particiji ili disku?!

I onda se čudili što ne radi ovo ili ono?

O razlozima otom - potom. S obzirom na to da su u MS-u pokupili Appleovu politiku šutnje ,ova objašnjenja baš i nisu uvjerljiva.

Nitko nikog ne tjera da instalira 8.1 ,ali ako ljude veseli imati najnoviji Windows ,neka ih.

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.9.2013 17:53 (kizo2703).
17 godina
Windows 8

Ima li neko možda problema sa polling rateom miša na windows 8.1?

Ja imam logitech g400 miš i polling mi je samo oko 200 a u logitech gaming softweru sam naštimao na 1000.

Polling sam testirao sa Mouse Rate Checker programom 

0 0 hvala 0
17 godina
kizo2703 kaže...

Pričaš to ovdje ,gdje je puno ljudi instaliralo i upotrebljavalo Developer ,Consumer i Release Preview verzije 8.0 kao jedini OS?

Bez obzira na upozorenja nas nekoliko da to nije završeni proizvod i da je bolje prvo isprobati u virtualci ili na drugoj particiji ili disku?!

I onda se čudili što ne radi ovo ili ono?

O razlozima otom - potom. S obzirom na to da su u MS-u pokupili Appleovu politiku šutnje ,ova objašnjenja baš i nisu uvjerljiva.

Nitko nikog ne tjera da instalira 8.1 ,ali ako ljude veseli imati najnoviji Windows ,neka ih.

Napisah to zato da ne bude "zašto ne radi" (a svi tako euforično stavljaju 8.1 na fizičku mašinu...). Ovo podcrtano se naravno podrazumijeva.

Za objašnjenja od strane MS-a se slažem jer čak ako i treba krpati trebalo bi dati ljudima da u miru isprobavaju appove na 8.1 RTM. 

16 godina
neaktivan
Windows 8

Imao sam instaliranu osmicu prosle godine dreamspark kljucem te potom na nju aktivirao media center sa onim besplatnim keyem koji su se djelili. Zbog nekih problema sam formatirao i stavio sedmicu i sad planiram u skorije vrijeme instalirati 8.1.

E sad, buduci da nemogu pronaci media center kljuc, kako sada ide postupak? Instaliram originalnim kljucem osmicu, nakon toga stavim 8.1 i hocu li trebat media center kljuc da dobijem media center ili ce on odmah biti prepoznat? Ili mozda nijedno?

WoT: GuntherPrien
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
dedaa kaže...

Imao sam instaliranu osmicu prosle godine dreamspark kljucem te potom na nju aktivirao media center sa onim besplatnim keyem koji su se djelili. Zbog nekih problema sam formatirao i stavio sedmicu i sad planiram u skorije vrijeme instalirati 8.1.

E sad, buduci da nemogu pronaci media center kljuc, kako sada ide postupak? Instaliram originalnim kljucem osmicu, nakon toga stavim 8.1 i hocu li trebat media center kljuc da dobijem media center ili ce on odmah biti prepoznat? Ili mozda nijedno?

->Na koju foru ce raditi 8.1 upgrade sa 8.0 na 8.1 iz Win. Stora jos se nezna do 19. (cini mi se), ali 90% da ce se nakon installacije upgrejta treba ponovno ReAktivirati windowse, jer 8.1 RTM koj je izašao više ne koristi KSM system i zato za sada još uvijek ne postoji piratska aktivacija. . .

->Ovaj key što ti imaš bi trebao raditi na 8.1, no po meni je najbolje instalirati 8.1 na čisto bez ikakvih upgrejta. . .

17 godina
Windows 8

Kolega puknul gore 8.1, čista instalacija, veli da winsi rade ko podmazani, one drivere i programi kaje koristil na win 7/8, rade i na 8.1.

Vrijedi probat:)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Windows 8

Bok.

Imam pitanje u vezi veličine Win8.

Zauzima mi točno 30GB na C disku. Može li se to kako smanjiti?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Windows 8

Ja sebi pogasim fast boot, hibernaciju, system restore, paging file i sve skupa budu negdje ispod 20GB sami windowsi. E sad, fast boot i hibernaciju možeš ugasiti, system restore bolje ne, ja radim jednom tjedno automatski backup cijelog C diska(cijelog SSD-a) pa mi ne treba sys restore. A paging file možeš smanjiti na nekakvih 1GB, pogotovo ako imaš dosta RAM-a. Ja ga sa 16GB RAM-a držim ugašenog.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.9.2013 13:54 (Penryn).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Penryn kaže...

Ja sebi pogasim fast boot, hibernaciju, system restore, paging file i sve skupa budu negdje ispod 20GB sami windowsi. E sad, fast boot i hibernaciju možeš ugasiti, system restore bolje ne, ja radim jednom tjedno automatski backup cijelog C diska(cijelog SSD-a) pa mi ne treba sys restore. A paging file možeš smanjiti na nekakvih 1GB, pogotovo ako imaš dosta RAM-a. Ja ga sa 16GB RAM-a držim ugašenog.

E nemam ti bas nekoga iskustva u tom, pa nemam pojma kaj pričaš.

Kako uopće gasiš te opcije?

Ako ugasiš taj fast boot, dali ti se pc diže sporo ili sporije?

Kaj smatraš hibernacijom?

Kaj je to paging file i čemu služi?

Sorry ak su glupa pitanja, ali nerazumijem se u to previše, pa ak ti nije problem malo pojasniti.

Moju konfiguraciju imaš pod "moj pc".

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.9.2013 17:50 (Tsar).
17 godina
neaktivan
Tsar kaže...

Sorry ak su glupa pitanja, ali nerazumijem se u to previše, pa ak ti nije problem malo pojasniti.

Naravno nisu glupa pitanja, do nedavno ni sam nisam znao što je što, otprilike. Bit će malo teže objasnit to sve al pokušat ću. Ako gdje falijem nek uskoči tko u pomoć.

1. Svaka se gasi na svoj način.

2. Ako ugasiš fast boot windowsi 8 će se dizat nešto sporije, pogotovo ako imaš običan disk a ne SSD. Otprilike će se dizati jednako brzo kao što bi i Win 7. Ako ga ugasiš nećeš oslobodit ništa prostora. Par GB ćeš oslobodit ako ugasiš hibernaciju. E sad, ako ugasiš hibernaciju, fast boot će ti se također ugasit, jer je taj fast boot praktički neki oblik hibernacije. Hibernacija je 'način gašenja' gdje se windowsi ne gase skroz, tj. ugasi se laptop/komp, ali sav sadržaj iz RAM-a se sprema na disk pa se kod sljedećeg paljenja komp pali puno brže. Ja inače ne volim hibernaciju, tj. ne vidim neku korist od nje pa je i ne koristim. Evo ti ovdje tutorial kako ugasiti fast boot i hibernaciju. Pošto imaš laptop i običan disk, ja bi ostavio fast boot uključenim.

3. Paging file je nešto kao nevidljiva datoteka na disku, a služi tome da kada ti ponestane RAM-a, tj. zauzeće RAM-a bude preko ~90%, dio podataka iz RAM-a seli na disk, u obliku te datoteke. Da nema njega programi bi se jednostavno počeli smrzavati, gasiti kad bi nestalo slobodne RAM memorije. Par puta mi se to dogodilo dok sam imao 8GB, a ugasio sam skroz pagefile. I naravno imao sam pokrenuto par zahtjevnih programa pa su pojeli sav RAM, inače u običnom radu se to nebi gotovo nikad dogodilo.

Od svih ovih stvari najviše mjesta zauzima taj pagefile, pogotovo ako imaš više RAM-a, jer što imaš više RAM-a to je i pagefile veći. Da, glupo ali je tako. Tebi za tih 6GB bi bilo dobro da staviš pagefile od 1 do 2GB, mislim da bi to bilo dovoljno. Evo ovdje jedan tutorial, ako se teško snalaziš pitaj.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.9.2013 18:35 (Penryn).
17 godina
Penryn kaže...
Tsar kaže...

Naravno nisu glupa pitanja, do nedavno ni sam nisam znao što je što, otprilike. Bit će malo teže objasnit to sve al pokušat ću. Ako gdje falijem nek uskoči tko u pomoć.

1. Svaka se gasi na svoj način.

2. Ako ugasiš fast boot windowsi 8 će se dizat nešto sporije, pogotovo ako imaš običan disk a ne SSD. Otprilike će se dizati jednako brzo kao što bi i Win 7. Ako ga ugasiš nećeš oslobodit ništa prostora. Par GB ćeš oslobodit ako ugasiš hibernaciju. E sad, ako ugasiš hibernaciju, fast boot će ti se također ugasit, jer je taj fast boot praktički neki oblik hibernacije. Hibernacija je 'način gašenja' gdje se windowsi ne gase skroz, tj. ugasi se laptop/komp, ali u RAM memoriji ostavlja najvažnije podatke pa se kod sljedećeg paljenja komp pali puno brže. Problem je ako recimo u međuvremenu nestane struje, onda se svi ti podaci iz RAM memorije gube, pa može doći do problema. Ja inače ne volim hibernaciju, ne vidim neku korist od nje i ne koristim je. Evo ti ovdje tutorial kako ugasiti fast boot i hibernaciju. Pošto imaš laptop i običan disk, ja bi ostavio fast boot uključenim.

3. Paging file je nešto kao nevidljiva datoteka na disku, a služi tome da kada ti ponestane RAM-a, tj. zauzeće RAM-a bude preko ~90%, dio podataka iz RAM-a seli na disk, u obliku te datoteke. Da nema njega programi bi se jednostavno počeli smrzavati, gasiti kad bi nestalo slobodne RAM memorije. Par puta mi se to dogodilo dok sam imao 8GB, a ugasio sam skroz pagefile.

Od svih ovih stvari najviše mjesta zauzima taj pagefile, pogotovo ako imaš više RAM-a, jer što imaš više RAM-a to je i pagefile veći. Da, glupo ali je tako. Tebi za tih 6GB bi bilo dobro da staviš pagefile od 1 do 2GB, mislim da bi to bilo dovoljno. Evo ovdje jedan tutorial, ako se teško snalaziš pitaj.

Ovo boldano nije točno. Kod hibernacije se sadržaj RAM-a kopira na disk, tako da sve normalno radi ako i ostaneš bez struje. Mislim da si zamijenio hibernaciju i sleep.

17 godina
neaktivan
Lovac kaže...

Ovo boldano nije točno. Kod hibernacije se sadržaj RAM-a kopira na disk, tako da sve normalno radi ako i ostaneš bez struje. Mislim da si zamijenio hibernaciju i sleep.

Da, zbrljao sam tu, hvala na ispravku. {#}

15 godina
neaktivan
Windows 8

@Penryn, hvala za odgovor.

Kaj se tiče hibernacije i fast boota, to nebi micao.

A taj pagefile, ako namjestim kako si rekao, dali možda gubim, dobivam ili se ništa ne mijenja sa performansama?

Imam dva virtualna diska, C i D. C je sistem, D je sve ostalo. Namještam li pagefile sam za C ili i za D?

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.9.2013 21:52 (Tsar).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ako imas malo mjesta na C: disku mozes stavit pagefile na D: particiju.
Dovoljno je imat pagefile samo na jednom disku.
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao
17 godina
neaktivan
Tsar kaže...

A taj pagefile, ako namjestim kako si rekao, dali možda gubim, dobivam ili se ništa ne mijenja sa performansama?

Imam dva virtualna diska, C i D. C je sistem, D je sve ostalo. Namještam li pagefile sam za C ili i za D?

Ne gubiš apsolutno ništa na performansama. Pošto imaš jedan disk, svejedno je hoćeš li stavit na C ili D particiju. Trenutno ti je taj pagefile velik 6GB, i to bi mogao smanjit ručno na nekakvih 1GB, znači oslobodio bi 5GB na disku.

15 godina
neaktivan
Windows 8

Kako da ovo fix-am? Kada kliknem na neku app izbaci poruku This app can't open.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Almin94 kaže...

Kako da ovo fix-am? Kada kliknem na neku app izbaci poruku This app can't open.

To se se nešto igro pa ti je počelo izbacivati to (si mako možda watermark ili cracko neku od applikacija), ovo ne dođe samo od sebe.

EDIT: Da ti možemo pomoći moraš reči što si uradio, ma da ti već sada preporučam system na novo ako ti je stalo do metro applikacija.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.9.2013 11:09 (Diazz72).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 8 DEV instalacija i dojmovi, Windows 8 i 8.1 - problemi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice