Win Vista/igra sa tipom particije-active, system

poruka: 7
|
čitano: 3.245
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Ok, ovakva situacija:

particija C (prva po redu na hardu u Disk Manageru) - instaliran win XP 64 SP3 (naziv pod Vistom particija D) - oznake: System, Active, Primary Partition -> 9.02/14.65 GB free

particija D (druga po redu na hardu u Disk Manageru) - instaliran win Vista 64 SP 2 (naziv pod Vistom particija C) - oznake: Boot, Page File, Crash Dump, Logical Drive 0.91/29.29 GB free

particija E (treca po redu na hardu u Disk Manageru) - oznake Logical Drive

Rado bih postao screenshot, ali iz nekog razloga prt scr ne radi nista :( moguce da rikla tipka ili ja ne znam gdje sprema pod vistom screenove sa win desktopa

Dakle moj problem: trebam tocnu uputu (step by step sa potrebnim softwareom i izvorom odakle ga mogu nabavit, osim instalacijskog CD-a od win Vista ult. 64, to imam) kako maknut system i primary partition sa particije gdje mi je XP, dodat te oznake particiji gdje je Vista, takodjer predpostavljam da ta particija mora postati aktivna. Potom obrisat particiju gdje je XP i dodat ju particiji gdje je trenutno Vista jer mi fali na njoj prostora, a XP nisam koristio od kada imam racunalo, dakle godinu dana skoro, a i ne planiram, a ratujem s prostorom na vista particiji non-stop, ovih 14.65GB bi mi doslo ko naruceno, a ne zelim format svega i sve iznova jer nemam office vise za nasnimit, a i vista je OEM sluzbeno

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Win Vista/igra sa tipom particije-active, syst
Rhodin kaže...

Ok, ovakva situacija:

particija C (prva po redu na hardu u Disk Manageru) - instaliran win XP 64 SP3 (naziv pod Vistom particija D) - oznake: System, Active, Primary Partition -> 9.02/14.65 GB free

particija D (druga po redu na hardu u Disk Manageru) - instaliran win Vista 64 SP 2 (naziv pod Vistom particija C) - oznake: Boot, Page File, Crash Dump, Logical Drive 0.91/29.29 GB free

particija E (treca po redu na hardu u Disk Manageru) - oznake Logical Drive

Rado bih postao screenshot, ali iz nekog razloga prt scr ne radi nista :( moguce da rikla tipka ili ja ne znam gdje sprema pod vistom screenove sa win desktopa

Dakle moj problem: trebam tocnu uputu (step by step sa potrebnim softwareom i izvorom odakle ga mogu nabavit, osim instalacijskog CD-a od win Vista ult. 64, to imam) kako maknut system i primary partition sa particije gdje mi je XP, dodat te oznake particiji gdje je Vista, takodjer predpostavljam da ta particija mora postati aktivna. Potom obrisat particiju gdje je XP i dodat ju particiji gdje je trenutno Vista jer mi fali na njoj prostora, a XP nisam koristio od kada imam racunalo, dakle godinu dana skoro, a i ne planiram, a ratujem s prostorom na vista particiji non-stop, ovih 14.65GB bi mi doslo ko naruceno, a ne zelim format svega i sve iznova jer nemam office vise za nasnimit, a i vista je OEM sluzbeno

Ovakva je situacija imas jednu primarnu particiju C i jednu extended particiju koja sadrzi dva logical drive-a a to su D i E.

1. Samo primarne particije mogu biti active

2. Pretvaranje extended particije u primarnu ako je uopce moguce (pretpostavljam da je ali nisam nikad probao)

nije bas za neiskusne korisnike cak i uz upute jer svasta moze poci po zlu.

3. Spajanje (merging) particija nije problem ako je particija koja se treba prispojiti nakon particije na koju se spaja,

u tvom slucaju to nije tako jer je C prije D a to bi ukljucivalo premjestanje svih podataka sa D na pocetak diska gdje je nekad bio C.

4. Windows operativni sutavi sliku koju napravis sa Print Scrn spremaju u clipboard (meduspremnik), da bi je dobio u otvori paint i

pejstaj sliku "ctrl+v".

5. Da sam ja na tvom mjestu formatirao bi C, pa na tu particiju instalirao Vistu, backupirao sto treba sa D, izbrisao D, i prostor koji tako

dobijes spojio sa C, tako bi imao primarnu particiju od 45GB i particiju E

Program kojega ja koristim za rad s particijam na win je Partition magic, ali mozes dosta toga i sa Disk Maneger-om, samo neznam da li podrzava

spajanje particija

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
16 godina

@ Rhodin, najjednostavniji/najbrži način u postoječoj situaciji je:

-obrisati (običan del) sve s C-XP diska, ostavljajući boot fileove (ntldr...), znači sano win, prog, doc... direktorije/foldere. Ili malo čišči način, koji će izbaciti i XP s boot menija, Vistin boot-DVD. Bootaš i formatiraš C(XP), popraviš boot i restartaš -u vistu.

-Sad iz Viste, disk manageri resizaj s tim da C disku (pod vistom-D) ostaviš npr 1-2GB. -gotovo.

-Na taj način se neće poremetiti slovne oznake i boot.

-Ipak, pošto su ti podatci na posebnoj  particiji, razmisli i o clean installu, vremenski je slično (osim ako je količina ostalog sw-a problem..)

btw. kao što je drnde već (skoro) točno rekao... particija može biti; obavezno jedna primarna +, do 4 primarne ali samo jedna od njih je aktivna, primarna + jedna extended je uobičajeno, ... i još mnoge koje su sad nevažne.

-ako je tvoja C-primarna, a D u extended, može biti problema kod mergeanja možda je to bolje obaviti nekim spec. softwareom jer nisam koristio vistinu mogućnost za to. Za to je Particion Magic (stvarno magic..), Paragon, Acronis...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
16 godina

ma da.... stvar je u tome da ne bih sve to radio ako nije absolutno potrebno jer win Vista je OEM, sad mogu ja skinut PRODUCT ID, napravit clean install sa Win Vista Ultimate 64 install CD-om i onda ukucat taj PRODUCT id, ali ne znam hoce li to radit (nije mi bitno krsim li time licencu sluzbeno, dok god ce mi uredno skidati updeate i gledati to ko genuine windows-e)

stvar je u tome da backup documenata nije problem, svi free to download and install programi takodjer nisu problem, problem je sto zelim zadrzat genuine windoze i office, koji je takodjer nasnimljen prilikom preuzimanja PC-a, dakle predpostavljam OEM ili ekvivalent tome

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Rhodin kaže...

ma da.... stvar je u tome da ne bih sve to radio ako nije absolutno potrebno jer win Vista je OEM, sad mogu ja skinut PRODUCT ID, napravit clean install sa Win Vista Ultimate 64 install CD-om i onda ukucat taj PRODUCT id, ali ne znam hoce li to radit (nije mi bitno krsim li time licencu sluzbeno, dok god ce mi uredno skidati updeate i gledati to ko genuine windows-e)

stvar je u tome da backup documenata nije problem, svi free to download and install programi takodjer nisu problem, problem je sto zelim zadrzat genuine windoze i office, koji je takodjer nasnimljen prilikom preuzimanja PC-a, dakle predpostavljam OEM ili ekvivalent tome

Cekaj, ti si kupio komp na kojem je bio Vista i Office snimljen na extended particiju ? kako je onda xp dosao u igru ?

Inace reinstalacijom windowsa ne radis nista ilegalno i oem key bi trebao raditi, zar nisi dobio i key za office, mislim platio si ga 

pa si trebao dobiti i key?

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
16 godina

Ok, necu sad objasnjavat kako i zasto, nisam bas toliko platio, vise sam dobio, neocekivano, xp sa officeom na prvoj particiji i vistu sa officeom na drugoj...

sve je original, OEM, skida normalno updeate itd.,.

dakle xp nikada nisam koristio, a na visti mi je ostavio premalo prostora.

ne znam da li sve skrsit, formatirat, reinstalirat i upisat product id ponovo i da li ce to radit, ili probat krpat?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
ihush kaže...

@ Rhodin, najjednostavniji/najbrži način u postoječoj situaciji je:

-obrisati (običan del) sve s C-XP diska, ostavljajući boot fileove (ntldr...), znači sano win, prog, doc... direktorije/foldere. Ili malo čišči način, koji će izbaciti i XP s boot menija, Vistin boot-DVD. Bootaš i formatiraš C(XP), popraviš boot i restartaš -u vistu.

-Sad iz Viste, disk manageri resizaj s tim da C disku (pod vistom-D) ostaviš npr 1-2GB. -gotovo.

-Na taj način se neće poremetiti slovne oznake i boot.

-Ipak, pošto su ti podatci na posebnoj  particiji, razmisli i o clean installu, vremenski je slično (osim ako je količina ostalog sw-a problem..)

btw. kao što je drnde već (skoro) točno rekao... particija može biti; obavezno jedna primarna +, do 4 primarne ali samo jedna od njih je aktivna, primarna + jedna extended je uobičajeno, ... i još mnoge koje su sad nevažne.

-ako je tvoja C-primarna, a D u extended, može biti problema kod mergeanja možda je to bolje obaviti nekim spec. softwareom jer nisam koristio vistinu mogućnost za to. Za to je Particion Magic (stvarno magic..), Paragon, Acronis...

Probo sam se ovo jos malo igrat, neide pa neide....

Nista, clean install... dakle sto sad trebam:

Buduci da imam legalan software (product key) mene zanima je li dovoljno s neke torrent stranice skinut bilo koju verziju vista ultimate 64 i office ultimate 2007 i samo kod instalacije upisat svoje product key-eve? Hoce li prilikom automatic updeata microsft skuzit/pravit problema oko toga sto su OEM verzije reinstalirane nekim drugim verzijama?

Buduci da sam trazio po torrent stranicama install dvd za vista ultimate 64 i office ultimate 2007 i nema nitko originalni dvd image, sve su neke reloaded i sta ja znam verzije koje vec automatski neke key-eve upisuju, imaju sp1 i sta ja znam sto sve ne, cak i ova verzija office-a koju skidam je modana sa sp1 zakrpom, nije clean OEM dvd poput ovoga koji je meni bio instaliran. Takodjer verzije su en-US language packege, ove moje su bili sa en.eu i hr ako se ne varam

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice