Savjeti oko prelaska XP -> Vista

poruka: 9
|
čitano: 1.901
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Godina i pol bez formata diska i reinstaliranja windowsa. XP, jel.
Ali sad sam opet malo boostao konfu, pa pomislih da bi bilo pametno instalirati OS na cisto, nakon 3 nadogradnje kompa sa istom instalacijom winsa, format svega & shit.

Dakle, konfa, barem sto se tice bitnih stvari radi Viste:

-Core 2 Duo E4400
-2 GB DDRII @ 800 Mhz
-Radeon 1950 Pro 512 MB
-120 GB Seagate 7200.7, IDE:
             [-C: - 40 GB]
             [-D: - 80 GB]
-320 GB Hitachi, SATAII:
             [-E: - 120 GB]
             [-F: - 160 GB]
-500 GB Seagate 7200.11, SATAII:
             [-G: - 250 GB]
             [-H: - 250 GB]
-Creative SB Live 5.1(koristim ovo jer zvucna integrirana na maticnoj[AC'97, 5.1] radi probleme u novijim igrama ala Assassins Creed itd.)

Pa ono, poceo razmisljati o Visti i zanima me par stvari:

1.) - Kakvo je stanje sa driverima?

2.) - Jel se isplati koristiti 64 bit Vistu?(pretpostavljam da ne, ali zanimaju me konkretna iskustva. kad-tad ce stici igre koje nece bas lako raditi na "samo" 2 GB rama, a sustav je vec sad blizu limita adresiranja memorije uz ram, grafulju i cache posvuda & shit. A vec planiram iduci upgrade ionako.)

3.) - Podrska za starije igre. Dobro, inace ne igram precesto nesto starije. Fallout 1 i 2 se ionako daju igrati na Visti sa par patcheva, a najstarije sto planiram ponovno igrati bi bio Deus Ex. Jel barem igre u tom rangu starosti rade?

4.) Koliko bi bilo muke oko ciste instalacije? Dok se ne maknu raznorazne, svima poznate iritacije i vista namjesti tako da bude sasvim ugodna za rad, jel.
Nisam uopce ni pratio sto je sve potrebno za setup viste kako spada, pa ako mozete, linkajte ono sto mislite da je obavezno.

I samo da napomenem, nisam tip koji svakih mjesec dana formatira i reinstalira sve.
Pazim na sitnice, pa mi je zato komp radio kako spada cijelo ovo vrijeme. I sad radi, ali ipak malo sporije. ^^
A dualboot isto ne planiram. Too inconvenient.

Vjerujem da nisam jedini kojeg ovo zanima, pa ono, bilo bi pozeljno da odgovori netko tko zna nesto o tome.
Hvala unaprijed.

0 0 hvala 0
17 godina

Vista će ok da ti radi na tom kompu, s tim što ti preporučujem 32-bitnu verziju, pošto imaš 2 GB RAM-a, 64-bitni OS i drajveri bi ti samo zauzimali više memorije, vajde ne bi bilo. A kad napraviš taj veliki budući upgrade, onda instaliraj 64-bitnu, pošto isti ključevi rade na obe.

Drajverska podrška je generalno sasvim dobra, s tim što ipak treba proveriti za starije komade hardvera. Npr, sa matičnom i grafičkom stojiš ok, ali nisam siguran ima li drajvera za SB Live!.

Za softver važi isto, ja se ne sećam da neku igru nisam uspeo da nateram da radi, uključujući i originalni Sokoban na Visti x64 (preko DOS-Boxa, naravno), ali tu i tamo ima izuzetaka, pa za konkretne primere proguglaj i vidi hoće li slučajno iskočiti problem i ima li rešenja.

Instalacija uopšte nije problematična, slična kao i kod bilo kog Windowsa od 2000 na ovamo i nikakve posebne radnje nakon toga nisu neophodne (ja sam isključio Sidebar i tako to, ali nikakvo posebno stručno petljanje nije potrebno). Jedino što ti u odnosu na XP treba dosta veća sistemska particija. Preporučujem ti da ona ima barem oko 30GB. U prvi mah će ti sigurno pola biti prazno, ali se meni nakupilo vremenom iako ništa ne instaliram na C osim onog što mora (zakrpe, SP1 i šta već instalacije aplikacija tamo stave) i sad već ima 25GB.

Rekao si da te dual-boot ne zanima, no ipak da napomenem da bi, pošto već imaš XP, Vistu samo instalirao na praznu particiju i ona bi sve automatski uredila, tako da nema posebnih komplikacija.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Možda ovo bude od pomoći ;-)

Windows Vista for Dummies (2007)
Format: DVD

http://www.amazon.com/Windows-Vista-Dummies/dp/B000S8CLRE

Ja sam podli đavolji sluga, ja sam na kraju devetog kruga! Ja nisam loš, ja bih da se smijem još.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Savjeti oko prelaska XP -> Vista

Samoubij se, molio bih lijepo.

Hvala.

17 godina
protjeran

SB Live!!! 5.1 ne radi ni na 32bit ni 64bit Visti, provjereno. Zahvali Creative Labsu na podršci. Ne gine ti neki Audigy.

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ako nadogradim komp s više rama ili novom grafičkom mogu li ponovo instalirat original vistu ili trebam kupovat novu?

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

da ne otvaram novi topic

dal bi se meni isplatilo sa mojom konfom???

e2180 @2.0 dual core

2 GB RAM (na 800 mislim)

e3650 ati s 1024 Mb

250 GB HD

Intel(R) Pentium(R) Dual CPU E2180 @ 2.00GHz (2 CPUs) 2048MB RAM 250 GB Total ASUS EAH3650 Series 1024 MB xFire-->ddoxy
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Možeš instalirati opet istu verziju.

@doxy preporučujem vistu x32

"An expert is a person who has made all the mistakes that can be made in a very narrow field." - Niels Bohr
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.10.2008 17:52 (Black Knight).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ovakvih tema sa istim pitanjima i istim odgovorima ima već desetak.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice