Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSwitch

poruka: 28
|
čitano: 6.013
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
offline
Valve radi na svojoj konzoli sličnoj NSwitch-u

https://arstechnica.com/gaming/2021/05/exclusive-valve-is-making-a-switch-like-portable-gaming-pc/

 

Zanimljive činjenice o konzoli

 

  • Mogućnost igranja cijelog Steam library-a
  • Mogućnost dockanja da se spoji na monitor, miš i tipkovnicu
  • Trebala bi izaći krajem 2021 godine
  • Koristila bi custom APU od Intela ili od AMD-a, ali čini se da će prije biti od AMD-a. Neće koristiti Nividijn chipset kao što Nintendo Switch koristi
  • Konzola bi imala ekran cca 7'' do 8''
  • Bila bi na bazi Linuxa i koristila SteamOS
  • Cijena bi bila 400USD 

 

LP
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2021 11:44 (zabbax21).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSw

-još jedna ideja... pokušaj, koji će ostati samo to.

-valve je soft, ne hard

-odavno se priča o linux-gamerima i sl.. no i dalje u promilima, npr gdje je steamos?

-mogućnost dockanja? spojiti monitor-miš..? to je fičer? kao da kažemo da auto ima kotače-volan-sic.. i motor, i ratkape.. i brisače, svjetla..

-dok ciljanje na npr 400usd kao nisku cijenu otkriva da blage veze nemaju, tj nije cilj biznisa biti jeftin nego profit-zarada, dok je 400$ ili za eu-€ + porezi.. više od cijene početnog laptopa tj nije ni jeftino time upitno zašto bi gejmer kupio tu konzolu umjesto pleyke ili x-a... ili računalo-pc pošto je ovo ekšli pc-hw.. tj da je barem na bazi nvidijinog riješenja tad bi možda bile i performanse odgovarajuće ovako su samo klasa laptop-tablet (snaga-mogućnosti) .. a njih ne najavljujemo da se može npr spojiti miš-monitor jer se podrazumijeva, tj monitor moramo moći spojiti na bilo koji uređaj ako želimo sliku-prikaz, tj mogli su dodati i lan-wlan i bt za povezivost pod fičere, što naravno ima, mora imati.. no kad se takve stvari koriste u nabrajanju fičera, to tad otkriva da fičera ekšli nema... a za sad nema ničeg, osim najave što će vjerojatno kroz godinu i ostati tako kao i ostali slični pokušaji .. odnosno, i ćorava koka ponekad nabode, pa možda ovaj put nešto od tog i bude.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
offline
Re: Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSw
Biti će uspješna kao i Steambox
Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
Moj PC  
2 1 hvala 0
15 godina
offline
Re: Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSw
Hexfire kaže...
Biti će uspješna kao i Steambox

 -upravo to, tj ponavljanje priče, ista stvar.. drugi put. Empirija kaže isti rezultat, tj moraju dati neki 'jači' argument zašto bi ovaj put nešto stvarno i napravili.. osim najave.

 

evo nekih isječaka .. (priča započinje 2015te..)..

-u 2018moj ugl vijesti-naslovi da je steambox-stema machine mrtav ili s upitnikom na kraju..

Valve says its Linux-powered Steam Machines aren’t dead yet (thenextweb.com)

 

sad ponavljaju istu priču, samo novi naziv konzole... što je drugačije pa da je veća šansa? nema dostupnosti dijelova npr gpu, nedovoljno ram-ssd i ostalih poluvodića.. tj ako tad nisu uspjeli po tadašnjim cijenama i ponudi na tržištu, sad imaju još manje šanse jer npr gpu su nedobavljive osim za jače oeme pa po domaćim trgovinama jaču gpu možete kupiti samo u konfiguraciji-računala .. itd.

-cijena u usa, u eu = duplo, tj kao je raspon predviđenih cijena kao za prošli projekt, od 400 do 6000$ .. zašto (naravno reklamno, zavaravajuće) navode samo doljnju cijenu + problem trenutnog tržišta tj nedobavljivost i time viša cijena recimo gpu..

tj realnost vs najave, dok se nešto ne promijeni šanse ispod 2%.. tj sigurnije je igrati rulet i nadati se pogotku.

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2021 12:20 (ihush).
13 godina
offline
Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSwitch

Gledajući kakav je uspijeh Valve Index, ja ću ostati otvorenog uma. 

 

Nisu oni više baš tako zeleni šta se tiče Hardware-a, a isto mislim da ih je previše zeznulo šta su out sourcali Steamboxove drugim proizvođačima a i cijena je bila prevelika. Naravno i Proton  nije bio vani šta je isto podosta zeznulo sam Steambox.

LP
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSw

-ne.. jednostavno steam-valve nisu pravi igrači (umni sklop, što već..) za hw-realnost.

-npr od st.7mog nadalje se linux najavljuje kao win-killer, super-đabe.. i od početka steam servisa je tu, .. kao steamos, kojeg nema, mrtav, dok se za linux distru preporuča ubuntu. Odnosno, besmisleno je razmišljati o linuxu kao winkilleru jer desetljećima dokazuje upravo suprotno tj sad se ms širi na linux, tj ms ima cilj ubiti win, os, support, preći na usluge-cloud tj ms će napraviti sve da ti kao juzer možeš koristiti nrp linux i njima plaćati mjesečno uslugu dok oni tad nemaju više trošak održavanja-razvoja osa.. tj ms ima interes, ne valve-steam, koji kao pravi vlasnici servisa za gaming trebaju gledati korisnike tog servisa a tu dominira pc-mac + postojeće konzole, npr igre za VR support...

 

steam-valve je nešto kao žaba i potkivanje.. nije jasno što žele, tj primarni biz im je soft + platforma za gaming-servis.. tj njima kao ms-u u budućnosti je sporedno koji ćeš os ili soft koristiti tj jedini interes im je da pri tome koristiš njihov servis tj da njima plaćaš tu uslugu, dok ih nešto treće ne treba zanimati tj zašto bi se sad gurali u proizvodnju konzole kad su loša vremena (cijena-dobavljivost) + nemaju s tim iskustva, .. ili kako se to radi kad se zna što se radi je primjer applea-mac-m1.. ili ajfona itd..

-ima li sličnosti applea i steama? nema.. tj jedni najavljuju više puta dok apple nakon desetljeća na x86 pređe na svoj m1..

-jasno je zašto ms želi postati servis, no nije jasno zašto bi steam želio biti proizvođač konzole za koju nema baš ni jedan resurs + ideje kao linux ili fičeri kao monitor su osnova reklame.. što ekšli pokazuje da blage veze nemaju što rade-žele, tj možda samo žele investirati višak novca, pa na ćoravo tapkaju-traže.. ili gledaju ms-roadmap pa se žele pripremiti, no tad bi poradili na svom steamosu a to ne rade tak da nije jasno što steam ekšli želi, plan-cilj.. osim naravno zarada u bizu neovisno što je sam biz npt prodaja računala, kokica ili karata za kino-koncerte..

-želi li steam zaraditi na proizvodnji? nema pogone, proizvode oemi.. kao za apple reći će netko, .. ne, tj apple je imao ogromnu marginu, cijenu, kvalitetan ajfon .. i zarađivao više nego nrp foxconn, steam nije apple, mada to svatko recimo želi biti..

-želi li zarađivati na licencama? .. ako je os free.. ms ne želi zarađivati na osu, želi ga ubiti, pretvoriti u servis-online.. a ms također zna kako se posluje, tad steam treba razmisliti zašto želi suprotno od ms-a.. tj možda je ms glup-griješi?.. možda je hw konzola put za bogatstvo kao apple? .. apple ima svoj mob, svoj os, svoj mac, svoj chip-m1.. što ima steam? nema svoj os, nema hw, nema pogone, .. a ima servis koji radi, usluga i gura se tamo gdje već dokazano nemaju mjesta, žaba+potkova.

 

-jesam li ja sad posebno pametan? ne.. tj vrlo vjerojatno griješim, no to je samo forum-tema.. ali što radi steam-valve? oni si dozvoljavaju takve gluparije? neozbiljno, tj ako žele ozbiljno tad imaju primjere apple+ms.. i ostale, ne treba izmišljati toplu vodu. Zato 90% od tog ništa, tj vidjet ćemo identično stanje za recimo 5god.. kao za prošlu priču.

 

edit: + da, praktički sam zaboravio da je ms vlasnik jedne od konzola.. pa ne gleda taj biz kao nešto kamo se želi širiti.. naprotiv, želi na arm-android, dok je kao s win durgoročni cilj ubiti xbox tj naplaćivati usluge, pa zato kupuje npr minecraft, skype a ne fabove-tvornice tj ide u cloud-servise i ako ms zna što radi tad steam može od njih prepisivati recept, koji tad kaže da je cilj usluga, ne konzola za koju nemaju ni jedan resurs, ni šaraf, ni monitor, ni miš.. tj time će zaraditi samo netko treći koji to ima dok se oni nadaju većem prometu na servisu-steamu, no to ne ovisi o jednoj konzoli više-manje na tržištu (koja bi tad vjerojatno bila vezana upravo tim servisom.. i dovoljan razlog da je ne kupiš ako želiš nešto drugo kao battlenet, origin itd.. tj tad će opek gejmer-kupac kupiti pleyku ili xbox..). + ms dodatno ulaže u surface jer mu je jedan od ciljeva arm-andorid, dok zakonom spojenih posuda to znači da ubija xbox, što mu ni nje važno nego ono što ćeš koristiti a to je tad npr minecraft ili ms-office itd.. i to ćeš plaćati mjesečno recimo 10$/€ pri čemu će ms povećati dosadašnje profite tj nije loš uzor, nije kao apple ali je 2nd best.. i to steam previđa? neozbiljno u bizu...

 

edit: .. ili stanje SteamOSa.. jadno, no izgleda da za 21vu imaju neki plan, tj dežavu-ponavljanje samo s novim nazivom konzole i dok nešto konkretno ne promjene u svemu-planu, ne vidim mogućnost boljeg rezultata nego do sad..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2021 14:51 (ihush).
Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSwitch

Ni to nije neka luda vijest, naime takve konzole već postoje. Evo samo jedna od nekoliko njih:

 

 

 

U principu mobilni procesor i integrirana Intel Iris XE grafička kartica. Vrti Indie igre, nezahtjevne 3D igre, AAA naslove stare cca 7 godina i emulatore do max. PS2 (mozda i srece s novijim generacijama, ali ovisi od igre do igre).

Zgodno ali ne i spektakularno.

 

 

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.6.2021 16:01 (ZovemseZoranidolazimizRijeke).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSw
ZovemseZoranidolazimizRijeke kaže...

Ni to nije neka luda vijest, naime takve konzole već postoje. Evo samo jedna od nekoliko njih:

 

 

 

U principu mobilni procesor i integrirana Intel Iris XE grafička kartica. Vrti Indie igre, nezahtjevne 3D igre, AAA naslove stare cca 7 godina i emulatore do max. PS2 (mozda i srece s novijim generacijama, ali ovisi od igre do igre).

Zgodno ali ne i spektakularno.

 

 

 Ma cijeli svijet je svijestan da takvo što postoji, samo big deal kod ove novosti je šta nebi uopće runalo windows nego bi se ponašala kao konzola koja direktno pali steam i igraš. Isto je big deal jel Valve si može priušiti da prodaje konzolu mnogo ispod cijene naspram  kao primjer GPD Wina ( koji je realno pre skup ) ili neke druge kineske kompanije jel je sama poanta konzole da prodaje software, Valve ipak dobiva 30% od svake kupljene igre. 

LP
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.6.2021 18:46 (zabbax21).
13 godina
offline
Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSwitch
Moj PC  
0 0 hvala 2
9 godina
offline
Re: Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSw
ihush kaže...

-ne.. jednostavno steam-valve nisu pravi igrači (umni sklop, što već..) za hw-realnost.

-npr od st.7mog nadalje se linux najavljuje kao win-killer, super-đabe.. i od početka steam servisa je tu, .. kao steamos, kojeg nema, mrtav, dok se za linux distru preporuča ubuntu. Odnosno, besmisleno je razmišljati o linuxu kao winkilleru jer desetljećima dokazuje upravo suprotno tj sad se ms širi na linux, tj ms ima cilj ubiti win, os, support, preći na usluge-cloud tj ms će napraviti sve da ti kao juzer možeš koristiti nrp linux i njima plaćati mjesečno uslugu dok oni tad nemaju više trošak održavanja-razvoja osa.. tj ms ima interes, ne valve-steam, koji kao pravi vlasnici servisa za gaming trebaju gledati korisnike tog servisa a tu dominira pc-mac + postojeće konzole, npr igre za VR support...

 

steam-valve je nešto kao žaba i potkivanje.. nije jasno što žele, tj primarni biz im je soft + platforma za gaming-servis.. tj njima kao ms-u u budućnosti je sporedno koji ćeš os ili soft koristiti tj jedini interes im je da pri tome koristiš njihov servis tj da njima plaćaš tu uslugu, dok ih nešto treće ne treba zanimati tj zašto bi se sad gurali u proizvodnju konzole kad su loša vremena (cijena-dobavljivost) + nemaju s tim iskustva, .. ili kako se to radi kad se zna što se radi je primjer applea-mac-m1.. ili ajfona itd..

-ima li sličnosti applea i steama? nema.. tj jedni najavljuju više puta dok apple nakon desetljeća na x86 pređe na svoj m1..

-jasno je zašto ms želi postati servis, no nije jasno zašto bi steam želio biti proizvođač konzole za koju nema baš ni jedan resurs + ideje kao linux ili fičeri kao monitor su osnova reklame.. što ekšli pokazuje da blage veze nemaju što rade-žele, tj možda samo žele investirati višak novca, pa na ćoravo tapkaju-traže.. ili gledaju ms-roadmap pa se žele pripremiti, no tad bi poradili na svom steamosu a to ne rade tak da nije jasno što steam ekšli želi, plan-cilj.. osim naravno zarada u bizu neovisno što je sam biz npt prodaja računala, kokica ili karata za kino-koncerte..

-želi li steam zaraditi na proizvodnji? nema pogone, proizvode oemi.. kao za apple reći će netko, .. ne, tj apple je imao ogromnu marginu, cijenu, kvalitetan ajfon .. i zarađivao više nego nrp foxconn, steam nije apple, mada to svatko recimo želi biti..

-želi li zarađivati na licencama? .. ako je os free.. ms ne želi zarađivati na osu, želi ga ubiti, pretvoriti u servis-online.. a ms također zna kako se posluje, tad steam treba razmisliti zašto želi suprotno od ms-a.. tj možda je ms glup-griješi?.. možda je hw konzola put za bogatstvo kao apple? .. apple ima svoj mob, svoj os, svoj mac, svoj chip-m1.. što ima steam? nema svoj os, nema hw, nema pogone, .. a ima servis koji radi, usluga i gura se tamo gdje već dokazano nemaju mjesta, žaba+potkova.

 

-jesam li ja sad posebno pametan? ne.. tj vrlo vjerojatno griješim, no to je samo forum-tema.. ali što radi steam-valve? oni si dozvoljavaju takve gluparije? neozbiljno, tj ako žele ozbiljno tad imaju primjere apple+ms.. i ostale, ne treba izmišljati toplu vodu. Zato 90% od tog ništa, tj vidjet ćemo identično stanje za recimo 5god.. kao za prošlu priču.

 

edit: + da, praktički sam zaboravio da je ms vlasnik jedne od konzola.. pa ne gleda taj biz kao nešto kamo se želi širiti.. naprotiv, želi na arm-android, dok je kao s win durgoročni cilj ubiti xbox tj naplaćivati usluge, pa zato kupuje npr minecraft, skype a ne fabove-tvornice tj ide u cloud-servise i ako ms zna što radi tad steam može od njih prepisivati recept, koji tad kaže da je cilj usluga, ne konzola za koju nemaju ni jedan resurs, ni šaraf, ni monitor, ni miš.. tj time će zaraditi samo netko treći koji to ima dok se oni nadaju većem prometu na servisu-steamu, no to ne ovisi o jednoj konzoli više-manje na tržištu (koja bi tad vjerojatno bila vezana upravo tim servisom.. i dovoljan razlog da je ne kupiš ako želiš nešto drugo kao battlenet, origin itd.. tj tad će opek gejmer-kupac kupiti pleyku ili xbox..). + ms dodatno ulaže u surface jer mu je jedan od ciljeva arm-andorid, dok zakonom spojenih posuda to znači da ubija xbox, što mu ni nje važno nego ono što ćeš koristiti a to je tad npr minecraft ili ms-office itd.. i to ćeš plaćati mjesečno recimo 10$/€ pri čemu će ms povećati dosadašnje profite tj nije loš uzor, nije kao apple ali je 2nd best.. i to steam previđa? neozbiljno u bizu...

 

edit: .. ili stanje SteamOSa.. jadno, no izgleda da za 21vu imaju neki plan, tj dežavu-ponavljanje samo s novim nazivom konzole i dok nešto konkretno ne promjene u svemu-planu, ne vidim mogućnost boljeg rezultata nego do sad..

 Al, ga nalaprda. $399-$649. 2 Teraflops na 720p (PS4 ali bolje posto je manja rezolucija). Linux, ali igra Windows igre.

Nego pitanje je da li bugovci prati IT vijesti, ili pripreme samo 5 vijesti o romobilima.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.7.2021 21:01 (pravi_covijek).
15 godina
offline
Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSwitch

-ima par pozitivnih stvari.. vrti se na kde-plasmi, dakle ipak nisu tumpleki odlučivali ili geekovi koji bi svoj fork-forka.

-preskupo gradirano po storageu.. više ciljano 'exclusive' dodatci .. da je cijena 50% realno, no prodavat će se + dock + brzo problem s kapacitetom (i neobično da već ne nude i 1-2tb nvme .. tj klasično je to za drugu rundu nakon božično-novogodišnjih (ras)prodaja dok zapad odavno zna trik naših trgovaca koji prvo podignu cijenu pa proglase akciju-sniženje.. no malo bezobrazno ako to naprave onima koji rezerviraju i plate unaprijed .. tj uz klasične 'akcije' vjerojatno da će biti 30% niža cijena od navedenih u prednarudžbama. Ne zaletavati se, barem dok ne krene neki hype + recenzije (kojima se može vjerovati, tj dok nemamo u rukama).. što se tiče rada i performansi-kvalitete-robustnosti... tj čak i ako netko pametan to vodi, početnici moraju griješiti, recimo neadekvatno hlađenje ili neki klimav priključak recimo usb-c.. pa ako krene po uobičajenom planu, 'prava' verzija bi mogla u proljeće.

 

edit .. ah, štaš.. * post iznad..

..general nakon bitke :) ili pročitaj pa vidi.

-npr najavljena cijena 400$ .. i što kažem za tu cijenu? niska.. a što je sad? to je počeni model, ono što je zanimljivo je 650€.. ok?

uz korekciju, cijene, počinje od 419€, 549€, 679€... tak da o laprdanju bi mogli no nećemo :)

-ili 'kritika' steamosa.. i ovo što sad vidimo, ne neko njihovo kemijanje, nego nešto 'normalno' klasično uzmeš ubuntić i koristiš, tj ono što u odgovarajućim temama sugeriram za izbor distre ako računalo zadovoljava je upravo kde-plasma kao kubuntu, dok računalo koje nema adekvatne resurse mora na xfce-lubuntu i sl.. no za surfanje i gejmanje to jednostavno nije riješenje. Zato uz ovih par ispravaka, vidim da griješim u proricanju-skepticizmu.. ako izađu ove godine po planu (možda i neće.. pa sam opet u pravu) :)

-ostalo je kao što kažeš.. no, moramo malo, čemu inače tema? :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.7.2021 21:22 (ihush).
 
1 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSw
ihush kaže...

-ima par pozitivnih stvari.. vrti se na kde-plasmi, dakle ipak nisu tumpleki odlučivali ili geekovi koji bi svoj fork-forka.

-preskupo gradirano po storageu.. više ciljano 'exclusive' dodatci .. da je cijena 50% realno, no prodavat će se + dock + brzo problem s kapacitetom (i neobično da već ne nude i 1-2tb nvme .. tj klasično je to za drugu rundu nakon božično-novogodišnjih (ras)prodaja dok zapad odavno zna trik naših trgovaca koji prvo podignu cijenu pa proglase akciju-sniženje.. no malo bezobrazno ako to naprave onima koji rezerviraju i plate unaprijed .. tj uz klasične 'akcije' vjerojatno da će biti 30% niža cijena od navedenih u prednarudžbama. Ne zaletavati se, barem dok ne krene neki hype + recenzije (kojima se može vjerovati, tj dok nemamo u rukama).. što se tiče rada i performansi-kvalitete-robustnosti... tj čak i ako netko pametan to vodi, početnici moraju griješiti, recimo neadekvatno hlađenje ili neki klimav priključak recimo usb-c.. pa ako krene po uobičajenom planu, 'prava' verzija bi mogla u proljeće.

Ne mogu se sloziti da je preskupo? U odnosu na sta? Ako uspredjujemo da sirovom snagom PS5/Xbox series X onda da.

Ako usporedjumo sa drugim rucnim konzolama tipa Nintendo Switch onda ne. "Novi" switch sa nekoliko godina starom nvidia arm skalamerijom kosta $350, a ne moze ni nativne igre da odradi bez da padne framerate na 10 fps.

Storage je razlika izmedju eMMC i NVme, ali tu ocito zele da uberu neki pinku. Za $399 dobijas Zen 2, 4 core 8 thread CPU, RDNA 2 grafiku sa ray tracingom, 16 GB LDDR5 RAMa, 720p OLED ekran, mogucnost dokiranja itd. Idealno za djecu koje ne znaju/nece da build svoju PC kantu, i za putnike namjernike koji mogu u hotelu u Japanu da igraju DOOM.

Evo i kratki video

 

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.7.2021 21:24 (pravi_covijek).
15 godina
offline
Re: Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSw

-joj .. daj nemoj o mogućnosti dockanja (jer nije u kompletu) ili ponovo pasus o 'reklama-fičerima' kao auto s kotačima.. ima usb-c. (točka).

-ne dobiješ ništa nego platiš i to više, 419-679€ .. + euro nije dollar.

-razlika u cijeni je veća nego da kupiš 2tb nvme.. tj neisplativo-deru, više se isplati kupiti osnovni + dodati nvme, veći-jeftiniji, no računaju s paketom i prosječnim zapadnim kupcem koji dođe i plati, ne 'mi' koj štedimo parsto eura razlike.

-s čime uspoređivati ako ne s pleykom? s tamagučijem ili usporediti s mikrovalnom? Uspoređuješ s konzolama koje drmaju tržište + steam (zastupljenost).. a to s tad pleyka i xbox + možda andorid-appsi kao za mobač no steam store nije applestore ili ms store.. igre-naslovi-aaa .. 1st person napucavanje online s ekipom.. to je takva konzola, ne 'privjesak' za predškolce.

-jel pleyka jača? je, jel jeftinija, je.. no vidiš nešto drugo? možda je problem što si ćorav? :)) opaska u skadu s avatarom.

 

-čemu kratki video? to će dokazati što? :) ne kontam baš ali jamačno nešto ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
offline
Re: Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSw
ihush kaže...

-joj .. daj nemoj o mogućnosti dockanja (jer nije u kompletu) ili ponovo pasus o 'reklama-fičerima' kao auto s kotačima.. ima usb-c. (točka).

-ne dobiješ ništa nego platiš i to više, 419-679€ .. + euro nije dollar.

-razlika u cijeni je veća nego da kupiš 2tb nvme.. tj neisplativo-deru, više se isplati kupiti osnovni + dodati nvme, veći-jeftiniji, no računaju s paketom i prosječnim zapadnim kupcem koji dođe i plati, ne 'mi' koj štedimo parsto eura razlike.

-s čime uspoređivati ako ne s pleykom? s tamagučijem ili usporediti s mikrovalnom? Uspoređuješ s konzolama koje drmaju tržište + steam (zastupljenost).. a to s tad pleyka i xbox + možda andorid-appsi kao za mobač no steam store nije applestore ili ms store.. igre-naslovi-aaa .. 1st person napucavanje online s ekipom.. to je takva konzola, ne 'privjesak' za predškolce.

-jel pleyka jača? je, jel jeftinija, je.. no vidiš nešto drugo? možda je problem što si ćorav? :)) opaska u skadu s avatarom.

 

-čemu kratki video? to će dokazati što? :) ne kontam baš ali jamačno nešto ..

 Pa usporedjujes rucne konzole sa rucnim. Ne mozes spakirati PS5 u djep i igrat se na njemu u kaficu/moru? Plus Switch je najprodavanija konzola nove generacija sa preko 85 miljuna primjeraka.

Kakav PC mozes kupiti za 419€? Nikakav? To je sitnis zaradis za par dana.

Ako ti ne treba rucna konzola onda je rasprava besmislena  Corav nisam iako su mi pokusali prodati naocale za svaki slucaj.

A video je da se ocima uvjeris kako rade AAA naslove bez problema.


15 godina
offline
Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSwitch

Ovo se meni čini kao jako dobra stvar ako uspije. Imam switch 2 godine i najveća prednost je malena i tiha konzola koja ne smeta, portabilna da je mogu uzeti u krevet i nastaviti igrati, ili spakirati u torbu i odnijet sa sobom gdje god. Ovdje mi se još više sviđa mouse/keyboard support, koliko vidim ima i browser? (može se surfati ili samo steam?) uz to da ima podršku za youtube, netflix par takvih servisa, imaš small package entertainment sustav koji možeš nositi sa sobom.

 

U principu switch na steroidima. Pogotovo ako ima garanciju da će novi naslovi raditi (naravno neće biti 4K ultra 120fps) ali da je igrivo, uz prihvatljicu cijenu, mogao bi i razmisliti o kupnji istog (taman sam bratu dao switch jer ga nisam zadnja 3 mjeseca uopće upalio pa da ne skuplja prašinu 😅)

Stoja
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
protjeran
offline
Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSwitch

Neka im je sa srećom.

Ne vidim potrebu igrati igre igdje osim doma.

Ako sam na putu najčešće sam za volanom, ako sam na odmoru, ne želim vidjet elektroniku ni blizu sebe.

Za djecu je ovo noćna mora, ovako previše vremena se gubi na ta sranja, još da ih potičem da i u školi igraju. Kaj nije dovoljno da su svaka novija generacije sve nesposobniji? Izgube se uz pomoć putokaza, karte, GPS-a/navigacije.

 

Za te novce si složiš pravi stroj od second hand komponenti koji će trajati koliko treba.

 

P.S. nisam stari konj koji mrzi igrice. "Gejmam" punih 28 godina, tamo negdje od 93'e.

Da je prije 15 godina bilo tih smeća, vjerojatno ni srednju nebi završio.

A te priče oko "samokontrole" i "organizacije" vremena su puka laž. To dvoje imaju oni kojima netko drugi organizira vrijeme, i umjesto samokontrole imaju uvjete pod kojima žive u roditeljskoj kući.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSw

prije 15 godina je naveliko bio dostupan Sony PSP, prije toga nintendo 3D(S), pa prije toga gameboy..

jednostavno industrija nije toliko napadala kolko napada danas.

 

btw, kod ovog Steamovog uredjaja mi se svidja kaj ce jos jace ispolirat Proton, kroz neko vrijeme uopce nece biti potreba za igranjem na windowsima (rade i na anti-cheat podrsci na linuxu)

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
2 godine
neaktivan
offline
Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSwitch

............

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.4.2022 12:23 (Antonio_Andelic).
 
0 2 hvala 0
13 godina
offline
Re: Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSw
pravi_covijek kaže...
Kakav PC mozes kupiti za 419€? Nikakav? To je sitnis zaradis za par dana.

 Samo da se zna, ima jako solidnih laptopa u tom cjenovnom rangu s ekranima od +15" inča i SSD-ovima.

Znam da smo prijatelju našli lap sa ryzen 3200u i 500 gigi ssd za 3,3k kuna prošlu jesen.

Say hello to my little friend
2 godine
protjeran
offline
Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSwitch

U slučaju uspjeha kakav utjecaj bi to trebalo imat na linux generalno što se tiče gaminga? Pretpostavljam da je vrlo lagano portat igru s jedne na drugu linux distribuciju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSw
Osvrtnik kaže...

U slučaju uspjeha kakav utjecaj bi to trebalo imat na linux generalno što se tiče gaminga? Pretpostavljam da je vrlo lagano portat igru s jedne na drugu linux distribuciju.

 Igre rade neovisno o distribuciji.

Proton je "plugin" unutar Steama, dok god možeš instalirati Steam, možeš koristiti i Proton

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
9 godina
offline
Re: Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSw
Osvrtnik kaže...

U slučaju uspjeha kakav utjecaj bi to trebalo imat na linux generalno što se tiče gaminga? Pretpostavljam da je vrlo lagano portat igru s jedne na drugu linux distribuciju.

 Koriste proton ( vine sa ekstra optimizacijama za igre) za direktno igranje Windows naslova na Linuxu. 

edit: Kolega me prestigao

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.7.2021 0:27 (pravi_covijek).
15 godina
offline
Re: Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSw
Osvrtnik kaže...

..Pretpostavljam da je vrlo lagano portat igru s jedne na drugu linux distribuciju.

 -linux je jedan (os-krenel).. a distre su 'problem' tj frontend nakupine jer svaki geek želi neki svoj izbor + x11 tj manageri za sve i svašta kao za gui, tako za installere itd. tj linux je lego-sistem, složiš što složiš, kako želiš.. a kad se traži neka kompatibilnost tad je recimo wine-emulator (koji se ne naziva emulatorom) recimo odgovor pa igraš win gamese.. univerzalnije-kompatibilnije nego razmišljati o distri-ovisnosti dll-ova ili dll-hellu koji se jednostavno mora desiti ako ne prvog dana installacije tad kroz neko vrijeme updateom osa-appsa od kojih svaka traži nešto za sebe ili naprosto nešto ugase (razvoj).. distra je ok outofbox ostalo je stvar koliko različitog softa želiš. Kao stroj za neku kontretnu namjenu, nešto server.. je savršeno, složiš, radi... no juzerski pogotovo gamerski, je problem (jer gamer svakih par dana želi novu igru, nije to uredski rad gdje instaliraš office i radiš dok se ne raspadne računalo..).

-upravo temica o ms-linux distri.. koja služi recimo za win365.. a tad vidimo filozofiju, nije važno što od softa 'koristiš' kao os (ili driver) kao što kod auta nije važan sic, vrsta goriva, .. naplatim ti parking ili cestarinu neovisno koje si boje, branda.. jer naplatim parking-cestarinu, nešto neograničeno, ne jednokratno.. tj naplata usluge (što je recimo i steamservis..) dok se steam sad gura u os, ms napušta os i ide u usluge.. što mislite tko je 'više u pravu'? .. ni sony ne zarđuje na pleyki, nego na licencama, dok će ms sad na uslugama a hw je za 'kineze' na čemu može zarađivati jedino apple visokom maržom, no ostali ne mogu..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
2 godine
protjeran
offline
Re: Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSw
pravi_covijek kaže...
Osvrtnik kaže...

U slučaju uspjeha kakav utjecaj bi to trebalo imat na linux generalno što se tiče gaminga? Pretpostavljam da je vrlo lagano portat igru s jedne na drugu linux distribuciju.

 Koriste proton ( vine sa ekstra optimizacijama za igre) za direktno igranje Windows naslova na Linuxu. 

edit: Kolega me prestigao

 Koliki je performance loss s korištenjem protona tj "posrednika"? 

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.7.2021 15:24 (Osvrtnik).
15 godina
offline
Re: Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSw

teoretski nula, praktično ovisi .. o svakoj app ili igri-engineu, što koristi, koliko kvalitetno-čisto ili trikovi (nekad davno prljavo kodiranje tj više problem kompatibilnosti, čak više problem recimo zaštite -drm i sl.) pa nije isto koristi li engine recimo directx ili opengl.. tj koji dx, 90c-12 + updateovi itd.

-ekšli, sve radi hw, kroz driver, teoretski os 'ne postoji', tj daje miša, zvuk, periferiju, no igra može direktno, neovisno o osu recimo koristiti gpu tj samo je pitanje layera-posrednika time i recimo latencija ili dubine cijevovoda za keširanje kao u svemu što računalo radi, npr cpu.. tj kao što je za cpu praktički sporedno koji ćeš os koristiti tako je skoro i igri tj appsu koji živi u svom svemiru (recimo minecraft kao primjer)..

-teoretski, npr zbog recimo antivirusa, linux može biti i brži, jer tad naravno ima manje taskova-paralelno dok ti za gaming ne treba antivirus pogotovo na konzoli i online.. tj ako eliminiraš surfanje kako ćeš danas dobiti neki malware.. pa je tad antivirus nepotreban, tj teoretski je tad isto računalo-hw brži za konktetan task jer manje dodatnih taskova mora obraditi, a tome dodati npr fontove, layoute tipkovnica, regije, datum-vrijeme, aktivne ikone kao vremensku prognozu, update, defrag itd itd.. bezbrojni servisi + dio za koji prosječan juzer ni ne zna ili defaultno su upaljeni dok na takvoj platformi ne moraju ni postojatni, npr bez tipkovnice ili bez plug&playa ako nemaš usb na koji možeš priključiti bilo što kao printer-miš-disk.. pa normalan os mora i to prepoznati, obavijestiti, dok konzola ne mora ni imati.. tad je to 'specijaliziran ključ' za jednu namjenu (maticu-šaraf) i tad to radi brže nego univerzalni, kao klasičan de-os.. tj razlika između pleyke i računala je upravo to.. dok je ispod haube isti-sličan os, no ne mora npr razmišljati o printanju iz worda i fontu, printeru.. dok sabirnica tad ostaje 100% za igru, kao što je autoput ili trkača staza za brzu vožnju bez prepreka, semafora koje običan auto u gradu ima.. slično.

 

-pad u performansama je kad nešto moraš virtualizirati-emulitati tj kad to ne postoji kao hw nego tad to sve soft-cpu mora stvoriti.. no kad imaš hw, kao gpu, tad je samo potreban recimo driver i spojiti igru-engine i hw.. a os je skoro višak, tj normalno to radi os, sad posrednik.. tj time je teoretski isto ili brže, dok naravno početno vjerojatno nije brže bugovi-ispravci.. optimizacije koje os već ima desetljećem razvoja .. no recimo da je isto :) ... i zato to radi inače nitko ne bi uzeo npr 3080 i imao performanse 1030.. tj svi cpu moderne arhitekture tj platforme podržavaju VT-virtualizaciju, nesting, dep.. uz simdove.. samo je stvar da ih app-igra-engine zna i može koristiti tj u gamingu to najviše i radi engine, ne os, tj u win je to directx dio, ne čitav os.. tj karikirano bi to reducirali na sam driver a directx je tad osov-engine-driver posrednik, jedini dio koji treći os treba nekako pravno (teže nego fizički) riješiti .. i kao u primjeru s minecraftom može raditi na bilo kojem osu, win-lin.. ista igra-file, jer sve je samo file, dok su os i ostale sitnice samo stvar vlasništva-kontrole-komercijale tj copyrihta i licenci temeljem čega se zarađuje, kao što drm samo smeta no tu je jer štiti pravo vlansika sadržaja.. ponekad toliko da ga uklone čak i pirat-crackom :)

 

-tj.. nekad je postojao 'dos'.. app je radila recimo 'direktnno' s hw.

-problem, tad svaka app da bi nešto koristila mora znati što je neki uređaj, tj imati driver..

-kad to kao posrednika prebaciš na os, tad app brine samo o sebi-app-potrebi, os o npr mišu i printeru.. posrednik, kao taxi..

-kad skupiš takve dll-libove dobiješ osnovu, univezralnost-modularnost (i dll-hell) :) ovisno što koja app treba-traži + verzija.. i tu je win u prednosti kao jedna platforma dok je linux razmrvljen u tisuće forkova kao sam gui-dio.. a mac je mac, ne hw ili sw nego oboje kao i pleyka.

-ovo je ekšli povratak, s razlikom, sad imamo te dll-libove i game-engine koji rade, neovisno o platformi pa čak ni koji cpu, ram, disk, vga.. tj ako je dovoljno-requirementsi.. ili jače-slabije kao kriterij... i tad teoretski os postane višak, tj za specijalizirane namjene je skoro nestao.. tj kutijice kao dvbt su recimo okrljaštena distra dok je linux jedan, no zato te kutijice ne služe ničemu drugome kao što služi univerzanlo računalo s osom.. tj konzola je specijaliziran alat, dok je klasičan DE os kao švicarski nožić univerzalan za sve ali zato i slabije performanse jer je kompormis-optimum, ne selektivni maximum. Svaki sepcijalizirani alat je bolji-brži ali tad ograničen tom namjenom.

-surfanje-konzole ili tablet.. sve je postalo isto, .. dok je hw i resursi dovoljno jak da čak i čitav os drži sa strane tj ne mora ga izbaciti da bi kao dvbt kutijica na par chipova za šaku kuna radilo ok.. tj dvbt je cijene recmo 20€ .. računalo 200-2000€ da ne idemo na skuplje-jače.. i upravo u toj razlici os može biti 'sporedan' tj mada je nešto kao motor-osnova, nije sam sebi svrha niti traži neke jake reusrse kao što to ekšli traži app-soft tj igra, jer nemaš 3080 zbog win, nego to imaš zbog igre ili app koja to iskorištava.

-os je samo posrednik ili nužno zlo :) a ostalo radi engine i driver.. pa da nema licence konzola može u VMu vrtiti i neki win-client pa tako imati recimo directx no tad to vidi ms pa tuži-naplati.. i zato ova kemijanja kao wine.. ili proton :)

-s druge strane, pošto ms prelazi na .. prije bi možda isto to već utužio, sad možda neće. Često problem nije što se može, nego što se (ne)smije.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
2 godine
protjeran
offline
Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSwitch

Onda kako raste popularnost toj konzoli, a samim time i linuxu možemo očekivati sve bolju kompatibilnost s protonom kad već developeri ne žele nativno raditi? Osobno preferiram samo windowse jer mi ništa nije dostupno na linuxu što koristim, ali bih prvom prilikom prešao na linux kada bi se situacija promjenila.

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.7.2021 16:10 (Osvrtnik).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSw
Osvrtnik kaže...

Onda kako raste popularnost toj konzoli, a samim time i linuxu možemo očekivati sve bolju kompatibilnost s protonom kad već developeri ne žele nativno raditi? Osobno preferiram samo windowse jer mi ništa nije dostupno na linuxu što koristim, ali bih prvom prilikom prešao na linux kada bi se situacija promjenila.

 -nema 'nativnog' odavno.. tj svaki razvojni alat-ide je nešto.. neki engine, npr naš serous ili doom-quake, veći biz nego jedna igra za sebe.. tj kao os ili mini-os.. tj postaje problem kako ćemo nešto nazvati-klasificirati, od BIOSa koji jednako u nazivu skriva OS.. a sve je to softvare i kompatibilan je koliko oni žele, pa kao što možeš slušati mp3 neovisno o osu-softu-driveru.. tj važaj je kodek kojem je uz fraunhofer-institut vlasnik i ms.. itd..

postoji nešto kao 'binnarna kompatibilnost'.. tj soft to može, os je sporedan.. pa čak i 'višak', tj os je samo posrednik koji devove rasterećuje dok se primarno fokusiraju na izradu igre tj važniji im je datum izlaska nego da se brinu o tome hoće li raditi na nekom hw.. kao recimo novi chipset ili gpu.. to prepuste osu. Kad si zatvoren sys kao mac-pleyka tad nemaš drugi chipset nego jedan.. i tad nemaš problem drivera tj trebaš jedan koji ako želiš hardkodiraš i to tad radi.. a ako si PC-kompatibilac tad od tisuće komponenti moraš imati npr driver.. tj moraš postati windows da bi ga zamijenio.. a linux ima taj problem tj i proizvođačima je problem razmrvljenost + ciljano tržište, pa tako za sve ide redosljed izlaska, prvo za win, mac, lin.. appsi, igre, driveri-support.. lin je posljednji, a tu je sad i andoroid.. koji je ekšli lin ali drugačiji, googleov :)

dio proizvođača preskoči lin jer je desetljećima ispod 2%.. time nezanimljiv tj trošiti resurse a ide nova serija, novi win, novi chip.. preskoče ga, tj kvaka-22.. ako gledaš na steamu ponudu igara i platforme-zastupljenost.. dominira win, da bi to preuzeo lin mora imati jači support, brži, prvo izaći driver i igra za lin.. tad bi gejmeri birali lin.. ovako to neće tj do sad je to bilo recimo pola godine kašnjenja u prosjeku a to je za gaming i online previše, čak mjesec je isti problem.. jer se igra mora prodati za recimo božić, ne u prvom mjesecu..

-lin nije stvar supporta jedne firme-vlasnika nego stotine distri, kao temeljna debian, kao vodeća (support) ubuntu.. i ostale koje su juzerske kao npr mint ili kako se koja pojavi-nestane.. no nisu nešto za biz koji moraš razvijati godinu u ciklusima, dok su win i mac tu provjereno kao i razvojene platforme, dirveri.. čak do te mjere da se možda većina softa radi na lin, ali ga na kraju kompajliraš za recimo win a za lin možda nema verzije.. mada je možda nativni razvoj na njemu a sve je ponekad na par klikova mišem ili opcije kompajelra tj više stvar tržišta nego da se ne može..

 

-kao btw, imali smo prije desetljeća rat flash medija-standarda.. došlo se do cca 70 različitih.. pa je SD pobjedio i sad imamo sd-kartice u npr mobačima, iste-kompatibilne. Imali smo i usb priključke, pa je eu direktivom recimo punjače pretvorio u jedan, ... usb, jer se vlasnici-industrija-interesi nikad neće dogovoriti, svakto želi svoje... kao i primjer birokratskog problema dogovora oko ljetno-zimske vremenske zone i odgođene odluke jer nema dogovora, koji može biti samo +/- sat. .. to je tako. A na soft dodaj licence-copyright-vlasništvo i time kontrolu-zaradu nad standardom, pa čak ako samo želiš neki logo na svom uređaju, plaćaš vlasniku. Soft je soft, sve se može, može biti kompatibilno no ne želi se.. a nema eu direktive koja to može narediti (osnove).. mada vidimo da je recimo msoffice na win-macu.. uskoro na lin? .. ima andorid, ima libreoffce za sve.. takle isti soft kao i browseri na svim uređajima recimo chrome-firefox.. i radi isto, kao što svaki audio-cd ili mp3 ili video player palaya sadržaj neovisno na kojem računalu-osu-softu je nešto masterirano.. sve može, no biz želi zaradu i prije im je na pameti zaštita kao drm-hdcp nego olakšati korisniku korištenje, što je zapravo normalno-legitimno (štititi svoj interes) mada reklama sugerira da sve rade zbog nas :) rade za sebe u svom interesu i tek kad im interes kaže da je recimo lin isplativiji od win tad će to i napraviti.. a ovako to može, no ne vidim smisao za sam steam.. recimo zaradu na konzoli dok je i dalje primarno online servis-usluga izvor zarade. OK, njihov novac, njihova konzola.. radit će na njihovom servisu.. pa nije promašaj, možda, tj povijesno su pokušaji već postojali, možda prerano pa je sad vrijeme.. možda sad uspije.

 

-ali, ako ne uspije.. problem? nema ga.. tj treba gledati u smijeru korisnika, npr ako usporedimo mobitele i nekadašnje zaključavanje na mrežu operatera već godinama je zabranjeno.. zašto bi konzola bila ograničena nekom uslugom, servisom online kao steam.. (ostali servisi, gaming.. kao na računalu, koristiš što želiš, browser, os, servis..) tj kako sony drži zatvorenu pleyku može i steam svoju konzolu no eu bi to moga otvoriti kao mobitele i tad kupiš uređaj, spojiš online, koristiš što želiš.. ne ovisiš o brandu, servisu.. može se ako se to netko sjeti, lakše nego natjerati na jedan os/soft/rješenje vlasnike koji imaju svoje interese-formate-licence..

-zašto ova konzola ne bi mogla na npr epic ili na origin.. nema razloga, hw-sw.. osim interesa vlasnika koji ovisno o tumačenju zakona može biti i nezakonito, no naravno eu to ne može jer je ujko preko bare jači-šef pa do daljenjeg ostaje staro.. no desilo se s moibitelima-punjačima kao i roaming cijenama.. dakle može se..

 

edit: . ... a problem, tj početak pitanja.

-kako raste popularnost možemo očekivati.. da, to bi bilo logično, ali ne s linuxom :) tj više distri se pojavi-nestane u godinu-par dok za takav trend treba vrijeme.. i tako linux ostaje 'statistička greška' tj borba geekova i forkova, kao i ovisnost o entuzijazmu tima koji to radi, pa nakon nekog vremena projekt zamre, nestane.. promjeni se sve, gui-engine.. koliko DE-managera se promjeni u desetljeće, sad smo na npr kde-palsmi5.. ili gnome3.. a za godinu? Win ili bilo što se nije zapravo promijenilo od kamenog doba, .. čak i stare diskete da imaš i da spojiš rade.. kompatibilnost! Bootanje, install-os.. sve je isto desetljećima a varijacije su stvar ikona-skina, ne osnove-šasije ispod haube kao FS recimo fat32 ili ntfs.. osim što uefi to malo komplicira i namjerno stvara umjetnu nekompatibilnost (ako nemaš opciju u biosu..).

-već je problem što na svakom x86 računalu možeš bilo koji os, osim po želji wintela ne možeš recimo xp.. a to rade uz pomoć oema koji recimo ne stavi opciju u bios. Prije su to radili protiv linuxa i plaćali kazne, sad su se opametili i koriste to protiv starog osa ne protiv lin koji nije konkurent, čak postaje poželjan, bespatan os na kojem će ms jednako zarađivati + bolje jer tad ne mora brinuti o supportu (win365).. tj neki lin-geek će nešto kao raditi-održavati a ms će naplatiti uslugu u cloudu. Obrnuto os steama koji je usluga a gura se u hw.. da ms to radi s xboxom možda bi dobio kaznu itd.. ovako to radi pametnije ili barem ne kažnjivo.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.7.2021 16:55 (ihush).
Re: Valve radi na svojoj portable konzoli tipa NSw
Osvrtnik kaže...

U slučaju uspjeha kakav utjecaj bi to trebalo imat na linux generalno što se tiče gaminga? Pretpostavljam da je vrlo lagano portat igru s jedne na drugu linux distribuciju.

 

Windowsi su i dalje daleko ispoliraniji nego Linux. Dakle možda će nešto više porasti popularnost, ništa spektakularno. Dobro će biti u nekim segmentima jer nećeš morati plaćati licencu za Windowse, a i Linux je puno sigurniji i u nekim stvarima praktičniji od Windowsa (najviše što se tiče developmenta i to samo onog cross-platform s open source tehnologijama, za ostalo nisam baš siguran).

 

Koristim na jednom stroju (nije za posao) PopOs, a prije sam imao i Ubuntu i Mint. Općenito su OK, ali nije to definitivno u rangu Mac-a kojeg ću nabaviti za slijedeće računalo za rad. 

 

 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice