Canon EOS 5D Mark III kao video kamera?

poruka: 4
|
čitano: 2.823
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran
Canon EOS 5D Mark III kao video kamera?

Zanima me ima li tko iskusta sa Canon EOS 5D Mark III kamerom za snimanje videa. Da li je bolja od videokamera tipa Sony NEX-VG20E, Canon CF-105 ili konukurentskih DSLR-a tima Canon 7D, Sony A-77 i Nikon D7000.

Glavna namjena polu-profesionalna filmska produkcija, vazan je nocni/low light video, cinema feel (24p) i prilagodljivost (razne lece), reproduckija boja i kontrast.

Pogledao sam videa na youtube-u, procitao reviewe i  sada me zanima ima li netko iskustvo s koristenjem, najvjerojatnije cu uzeti Canon EOS 5D Mark III posto mi se cini najbolji izbor. Otvoren sam za druge preprouke i budget mi je 3500 eura.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.7.2012 18:20 (crazy_frenki).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Canon EOS 5D Mark III kao video kamera?

Nemam iskustva s tim, ali prema onome što se može vidjeti na raznim reviewovima ispada da je 5DmIII izvrstni fotoaparat za snimanje low light videa, a pogotovo ako ti je bitna filmičnost. Ostali fotoaparati koje si nabrojao su redom s crop-faktor senzorima, Canon CF-105 ima malen senzor, s Sony VG20E je prepakirani Sony NEX-5N sa dobrim zoom objektivom. Sonyjeve Alphe (i NEX-ovi) imaju neke jako korisne cake poput fokus-peekinga (obilježi ti bojom što ti je u fokusu) i imaju kontinuirani fokus, dakle kao da se radi o običnim kamerama, no moram reći da me, barem prema onome što se može vidjeti na YouTubeu, A77 baš i nije oduševila kvalitetom videa. Još jedan aparat koji bi mogao pogledati ti je Panasonic GH2. Ne može se mjeriti s 5D-om u low-lightu i ne može postići tako plitki fokus, ali daje vrlo oštru sliku i mnogi ga smatraju ponajboljom opcijom između kamere i fotoaparata. I kao opcija još dolazi i Olympus OM-D E-M5 sa superiornoj stabilizacijom slike (stabilizacija senzora po 5 osi).

13 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Nemam iskustva s tim, ali prema onome što se može vidjeti na raznim reviewovima ispada da je 5DmIII izvrstni fotoaparat za snimanje low light videa, a pogotovo ako ti je bitna filmičnost. Ostali fotoaparati koje si nabrojao su redom s crop-faktor senzorima, Canon CF-105 ima malen senzor, s Sony VG20E je prepakirani Sony NEX-5N sa dobrim zoom objektivom. Sonyjeve Alphe (i NEX-ovi) imaju neke jako korisne cake poput fokus-peekinga (obilježi ti bojom što ti je u fokusu) i imaju kontinuirani fokus, dakle kao da se radi o običnim kamerama, no moram reći da me, barem prema onome što se može vidjeti na YouTubeu, A77 baš i nije oduševila kvalitetom videa. Još jedan aparat koji bi mogao pogledati ti je Panasonic GH2. Ne može se mjeriti s 5D-om u low-lightu i ne može postići tako plitki fokus, ali daje vrlo oštru sliku i mnogi ga smatraju ponajboljom opcijom između kamere i fotoaparata. I kao opcija još dolazi i Olympus OM-D E-M5 sa superiornoj stabilizacijom slike (stabilizacija senzora po 5 osi).

Hvala na odgovoru, trenutno imam Panasonic GF3 i Sony Nex-5N. Slike po danu su super, ali autofokus je uvjerljivo bolji na Panasonicu (za slike), a Sony je bolji za nocne slike. Video je dobar na obe kamere, ali nisam odusevljen. Pansonic ima trzavu sliku, slab autofokus, a Sony ima mekanu sliku nema ostirne i detalja. Tako da kupujem Canon. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.7.2012 3:58 (crazy_frenki).
17 godina
moderator
crazy_frenki kaže...

Pansonic ima trzavu sliku,

U kom smislu "trzavu"? Kod švenka (pana)? Ne znam mislimo li na isto - Panasonicov senzor daje 25p (iako ima mod Full HD 50i i HD 50p) pa je slika onako "filmski" trzava. To je i za očekivati (možeš eventualno pokušati smanjiti brzinu zatvarača da dobiješ više motion blura). Istu stvar ("trzavu sliku" u tom kontekstu) bi ti trebali raditi i svi drugi fotoaparati ili kamere koje snimaju 24 ili 25p.

crazy_frenki kaže...

a Sony ima mekanu sliku nema ostirne i detalja.

Da... Ljudi se žale na oštrinu NEX-ovih objektiva kod okidanja fotografija tako da je mekanija slika i za očekivati. Nego... Jesi probao video izoštriti softverski? Osobno nemam iskustva s fotoaparatima za snimanje videa (samo s kamerama), no mnogi od onih koji idu na filmičnost slike preporučuju posve isključiti izoštravanje slike u fotoaparatu (dakle, povući klizač na "najmekanije") i onda softverski izoštriti sliku onoliko koliko ti treba. Stvar je u tome da fotoaparat zapravo sa senzora dobi takvu mutnjikavu sliku i onda je, u ovisnosti o parametru izoštravanja, izoštri i tako zapiše u videodatoteku. Međutim, što je slika tako više izoštrena, to će zahtijevati više podataka pa je lakša pojava artefakata u videu. Pitanje je i koliko bi oštriju sliku dobio s Canonovim fotoaparatima - ovi s APS-C senzorom se baš i nisu iskazali po pitanju oštrine, a za ekstra oštrinu kod 5dMarkIII bi vjerojatno morao i softverski nešto izoštriti sliku, a preduvjet su i skupi (L) objektivi.

Tako da, ako te oštrina muči, onda mi se čini da bi ti Panasonic GH2 najbolje sjeo. Pogledaj videe snimljene s njim na YouTubeu i Vimeu - imaš i usporedbe s nekim Canonovim fotoparatima, poput 60D (kojeg GH2 pojede za doručak) i 5dMarkII - nema nikakve dileme da GH2 daje osjetno oštriju sliku (doduše i s većom dubinskom oštrinom) i nisam baš siguran da mu 5d u pogledu oštrine može konkurirati.

Napomena: sve ovo pričam iz perpsektive osobe koja je to proučavala na Netu, "teorijski". Nažalost ne mogu ti ništa iz prakse savjetovati. No, da idem kupovati fotoaparat, vodio bih se ovime što sam ti napisao, jer isto tako ne znam nikog tko ima te fotoaparate pa da mi ih posudi da ih isprobam. Jednostavno se moramo voditi videima i komentarima koje vlasnici stave na Net (prvenstveno YouTube ili Vimeo).

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice