Veze u Accessu - POMOĆ!

poruka: 5
|
čitano: 810
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Veze u Accessu - POMOĆ!

Pozdrav!

Zamolili su me da napravim najjednostavniju moguću bazu podataka za knjižnicu u staračkom domu u kojoj ima jedna tablica za članove (Članovi) i jedna tablica za knjige (Knjige). Kako bih mogao dobiti da mi se ime, prezime i broj iskaznice posuditelja pokažu u tablici Knjige iz tablice Članovi bez da se upišu svi podaci (samo broj iskaznice)? Prčkao sam malo po vezama, ali mi se podaci nikako ne bi pojavili u tablici Knjige...

Unaprijed hvala!

BC

Are you looking at me? Who are you looking at?!

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Veze u Accessu - POMOĆ!

Tablica ČLANOVI je tablica s osnovnim podacima o članovima, svaki član mora imati jedinstveni id. Tablica KNJIGE sadrži popis svih knjiga, naravno opet bi bilo dobro da ima jedinstveni id, generirani ili nekakav kataloški broj, sadrži ima autora, naslov knjige, žanr, godinu i sl. Tablica knjige se ne ažurira, ne radi update (nešto) kad se posuđuje, tablica je uvjetno rečeno statična, mijenja se kad se unosi nova knjiga ili miče stara (update datuma, statusa). Za potrebe posuđivanja treba nova radna tablica koja ima svoj id, id člana, id knjige, datum posudbe, datum vraćanja, zakasninu i sl. Uglavnom treba ti nova tablica u koju će se bilježiti posudbe, a onda iz te tablice možeš raditi preglede po članu, knjizi, datumu...

10 godina
neaktivan

Oke, razumijem, sad ću probati! Je, i tablica Knjige i tablica Članovi imaju primarni ključ pod Accessovo AutoNumber polje (automatski generirano). .

10 godina
neaktivan
zOOm kaže...

Tablica ČLANOVI je tablica s osnovnim podacima o članovima, svaki član mora imati jedinstveni id. Tablica KNJIGE sadrži popis svih knjiga, naravno opet bi bilo dobro da ima jedinstveni id, generirani ili nekakav kataloški broj, sadrži ima autora, naslov knjige, žanr, godinu i sl. Tablica knjige se ne ažurira, ne radi update (nešto) kad se posuđuje, tablica je uvjetno rečeno statična, mijenja se kad se unosi nova knjiga ili miče stara (update datuma, statusa). Za potrebe posuđivanja treba nova radna tablica koja ima svoj id, id člana, id knjige, datum posudbe, datum vraćanja, zakasninu i sl. Uglavnom treba ti nova tablica u koju će se bilježiti posudbe, a onda iz te tablice možeš raditi preglede po članu, knjizi, datumu...

Dakle, sve sam napravio tako kako ste napisali, ali ja bih da, kad upišem broj iskaznice i evidencijski broj knjige, da mi se pojave ostali podaci koje sam povezao (ime, prezime, broj telefona, naslov knjige, autor...) Je li to moguće?

14 godina
neaktivan

Kad se unese broj izkaznice člana (to je isto jedinstven broj u tablici ČLANOVI) slijedi SELECT id, ime, prezime, ... poljex, ... FROM ČLANOVI WHERE ID_ISKAZNICE = txtId.Text (ovo je unos). Select bi trebao vratiti jedan slog, podatke sa sloga koristiš i popunjavaš polja za prikaz (labele). Isto je i za evid.broj knjige - SELECT id, autor, naslov, ... FROM KNJIGE WHERE EVID_BROJ = txtEvidBroj. Ovo je pojednostavljeno, vrijedi za sve baze, ne samo za Access.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice