Spori Samsung 640gb

poruka: 25
|
čitano: 3.969
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Spori Samsung 640gb

Kupio sam Samsung 640GB (642JJ) sa 16MB keša i mislim da mi sporo radi. Napravio sam i par testova u HD tunu i tamo mi pokazuje da je prosječan transfet rate oko 58 MB/sec. Čitao sam po forumima da taj disk ima prosječan tranfer rate oko 95 MB/sec. Zanima me da li sam možda nešto pogrešno spojio? Matična je gigabyte x48-dq6 i disk je spojen na sata port 1, instalirani su intelovi driveri i svježa Vista x64. Evo šaljem u prilogu i par screensa od HD tune-a pa ako neko zna u čemu je problem neka mi javi. Pozdrav

q9300@3,00/Gigabyte X48-DQ6/ OCZ Reaper DDR2 @ 1066/ASUS 4870/
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.9.2008 13:01 (zoka).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Spori Samsung 640gb

Nisam baš stručnjak za diskove, al provjeri tam u device manageru kod kontrolera jesu li ti diskovi na ultra dma modu, a ne na pio.

Po slici je na 5ici, a podržava 7 pa ak imaš tu mogućnost probaj ga preabiciti.

Jimi
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Spori Samsung 640gb
ili možeš postaviti da ti HDD ide brže ali s time ugrožavaš gubljenje podatak.
17 godina
Spori Samsung 640gb

Stavljen je disk na ULTRA DMA Mode 5 u device manageru. Ima li mozda neko isti disk da malo testira? Nema mogućnosti uređivanja, ima ili DMA 5 ili PIO. Kad stavim na PIO još je sporiji...

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.9.2008 13:25 (zoka).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Spori Samsung 640gb

bio sam ti u nedoumici između tog samsunga i seagatea istog kapaciteta. i na nekim lijevim stranicama (neki forum, ne sjećam se više, ipak je prošlo cca 10ak dana od kad sam tražil :D ) je navedeno da samsung koristi dva tipa ploča na tom modelu. odnosno, navodno samsung izbacuje model koji ima 2 334 GB ploče i model koji ima 3 250 GB ploče, te je navodno na ovome sa 3 ploče (obzirom da računica kaže da je to 750 GB model) tvornički onemogućen dio ploče koji je "loš" (nekaj slično priči oko trojezgrenih Phenoma, da su to zapravo četverojezgreni sa jednom lošom jezgrom, te stoga tvornički disable-anom). jest da zvuči malo čudno, al mislim da je neki user na tom forumu post-ao benchmarke od tog samsungovog harda, te je bio izrazito sporiji u odnosu na test sa nekog review-a. fakat, dok sam čitao (a i dok sad ovo pišem), još uvijek mi to sve zvuči malo prenategnuto, jer bi to značilo da je posrijedi varanje kupaca od strane samsunga, ali opet... uglavnom, bio mi je dovoljan razlog da se odlučim za 20ak kuna skuplji seagate (btw, da pokucam u drvo, brz je onolko koliko i benchmarci na review-ima kažu, +/- 5% kaj ovisi o SATA kontroleru na matičnoj)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
zoka kaže...

Kupio sam Samsung 640GB (642JJ) sa 16MB keša i mislim da mi sporo radi. Napravio sam i par testova u HD tunu i tamo mi pokazuje da je prosječan transfet rate oko 58 MB/sec. Čitao sam po forumima da taj disk ima prosječan tranfer rate oko 95 MB/sec.

Nesto si pobrkao. Vecina danasnjih diskova ne dostizu maksimalnu brzinu prijenosa od 95 MB/s, a kamoli prosjecnu. Pogledaj recimo malo rezultate na HD Tuneovoj stranici.
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
zoka kaže...

Kupio sam Samsung 640GB (642JJ) sa 16MB keša i mislim da mi sporo radi. Napravio sam i par testova u HD tunu i tamo mi pokazuje da je prosječan transfet rate oko 58 MB/sec. Čitao sam po forumima da taj disk ima prosječan tranfer rate oko 95 MB/sec.

Nesto si pobrkao. Vecina danasnjih diskova ne dostizu maksimalnu brzinu prijenosa od 95 MB/s, a kamoli prosjecnu. Pogledaj recimo malo rezultate na HD Tuneovoj stranici.
možda je zabunom napisao prosječan... naveo je 58 MB/s i 95 MB/s, obje kao prosječne... logika ti nalaže da je pod 95 MB/s mislio na maksimalni transfer rate što je nisko sa današnjih mjerila za SATA HDD (svi na početnom dijelu imaju transfer rate veći od 100 MB/s)
17 godina
moderator
TripperNX kaže...
možda je zabunom napisao prosječan...
To ce se on morati izjasniti.

TripperNX kaže...
naveo je 58 MB/s i 95 MB/s, obje kao prosječne...
Da, jednu koju je sam izmjerio, drugu koju je procitao na Netu.

TripperNX kaže...
logika ti nalaže da je pod 95 MB/s mislio na maksimalni transfer rate što je nisko sa današnjih mjerila za SATA HDD (svi na početnom dijelu imaju transfer rate veći od 100 MB/s)
Ne vidim logiku u tvojoj zadnjoj recenici. Zoka se zali sto njegov model diska ne dostize 100 MB/s (odakle ti uopce to da "svi na početnom dijelu imaju transfer rate veći od 100 MB/s")? Sto je onda uopce isao mjerit i isticat brzinu svog diska, kad je vec "informaciju" pokupio na Internetu? Ili se zali na svoj disk zato jer njegov disk ima manju prosjecnu brzinu nego taj model inace ima maksimalnu (tek to bi bilo glupo)? Ili?
17 godina
Spori Samsung 640gb

E ovako, kao prvo evo vam link na stranicu sa testovima gdje se jasno vidi da je average read speed i write speed za ovaj disk oko 97 MB/sec http://techreport.com/articles.x/14200/13 . Gledao sam na još stranica i rezultati su identični. Znači kod mene nešto nije u redu.

Kao drugo, ona HD Tune stranica je malo out of date, tamo imaju testove diskova iz prijašnjih generacija. Takođe sam čitao da bi maksimalan transfer rate trebao biti oko 115 MB/sec. U računaru imam i Maxtorov sata disk od 250 GB star oko 4 godine i on takođe pokazuje slične rezultate, znači da nešto ne štima. Tek je WD Raptor 74GB nešto brži od ova dva ( ne mnogo).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
zoka kaže...

E ovako, kao prvo evo vam link na stranicu sa testovima gdje se jasno vidi da je average read speed i write speed za ovaj disk oko 97 MB/sec http://techreport.com/articles.x/14200/13 . Gledao sam na još stranica i rezultati su identični.

Koliko vidim, koristili su HD Tach, a ne HD Tune. Na drugoj stranici rezultati za HD Tune su nesto nizi - prosjek 91 MB/s. Takodjer, imaj na umu da su to rezultati za disk sa 32 MB cachea - tvoj ima upola manje.

zoka kaže...

Takođe sam čitao da bi maksimalan transfer rate trebao biti oko 115 MB/sec. U računaru imam i Maxtorov sata disk od 250 GB star oko 4 godine i on takođe pokazuje slične rezultate, znači da nešto ne štima.

A onda ti nesto ocito koci disk. Samsungov disk ti radi u SATA AHCI modu, ne? Jesi ga probao testirati na drugom racunalu?
17 godina
mbaksa kaže...
zoka kaže...

E ovako, kao prvo evo vam link na stranicu sa testovima gdje se jasno vidi da je average read speed i write speed za ovaj disk oko 97 MB/sec http://techreport.com/articles.x/14200/13 . Gledao sam na još stranica i rezultati su identični.

Koliko vidim, koristili su HD Tach, a ne HD Tune. Na drugoj stranici rezultati za HD Tune su nesto nizi - prosjek 91 MB/s. Takodjer, imaj na umu da su to rezultati za disk sa 32 MB cachea - tvoj ima upola manje.

Pokušao sam i ja sa HD Tach-om , dobijem prosječno 66 MB/sec. Razlike u brzini između 16 i 32 MB cachea na ovom disku skoro ni nema.  

zoka kaže...

Takođe sam čitao da bi maksimalan transfer rate trebao biti oko 115 MB/sec. U računaru imam i Maxtorov sata disk od 250 GB star oko 4 godine i on takođe pokazuje slične rezultate, znači da nešto ne štima.

A onda ti nesto ocito koci disk. Samsungov disk ti radi u SATA AHCI modu, ne? Jesi ga probao testirati na drugom racunalu?

Da, radi u AHCI modu, nisam ga još testirao na drugom računalu, to ću još morati.
Izgleda su mi ponovo u Vemilu utrpali neispravnu robu... evo link http://www.tomshardware.co.uk/forum/246721-14-slow-samsung-640gw-hd642jj 

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.9.2008 6:56 (zoka).
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Ne vidim logiku u tvojoj zadnjoj recenici. Zoka se zali sto njegov model diska ne dostize 100 MB/s (odakle ti uopce to da "svi na početnom dijelu imaju transfer rate veći od 100 MB/s")? Sto je onda uopce isao mjerit i isticat brzinu svog diska, kad je vec "informaciju" pokupio na Internetu? Ili se zali na svoj disk zato jer njegov disk ima manju prosjecnu brzinu nego taj model inace ima maksimalnu (tek to bi bilo glupo)? Ili?
 u pravu si, moj bed, malo sam ubrzao sa zaključkom. ovo sa >100 MB/s sam našao na hrpetinama review-a SATA hardova na koje sam naišao, a i kak sam imam 2 SATA HDD-a, oba na početnom dijelu (prvih 10ak %) imaju brzinu čitanja preko 100 MB/s a nisu u RAID-u 0. što me podsjetilo... @zoka, da nisi ti možda našao benchmark kojim su testirani samsung HDD-ovi koji su bili u RAID-u 0, što bi pojasnilo tak veliku razliku između tvoje i na testu izmjerene prosječne brzine čitanja? također, čini mi se da veličina cache-a (16 MB vs. 32 MB) nema toliko velik utjecaj na razliku u prosječnoj brzini, možda bi razlika iznosila do 10 MB/s (po slobodnoj procjeni)
17 godina
protjeran

Ja ću ovih dana instalirati novi disk: HDD SAMSUNG SpinPoint F1 640GB 7200rpm 16MB cache Serial ATA II. Nisam skužio ako je to isti kao tvoj, ali javim kada instaliram. Btw sada imam isti sa 320 GB kapaciteta: radi sve 5! Nadam se da će i novi...Namigiva

Intel Core 2 Quad Q6600 , 4x2.4GHz, socket 775, 8Mb, DDR2 4GB (2x2GB kit) PC8000 (1000MHz) OCZ, Platinum XTC, DC kit, VGA Ati Radeon HD 4870, 512Mb GDDR5 256bit, Dual DVI, PCI-E
17 godina
Spori Samsung 640gb

@TripperNX   Ne diskovi nisu bili u RAID-u 0 nego single drive.

@stoncin3   Obavezno mi javi rezultate ako se sjetiš.

Pošto mi je ovaj SAMSUNG prespor za sistemski disk, a raptora je pregazilo vrijeme i bučan je previše namjeravam da uzmem dva diska od 320GB i da ih puknem u RAID 0.

Moram neki single plate da uzmem , sta mi vi preporučujete 2xWD 320 ili 2x SEAGATE 320?   SAMSUNG ne kupijem više a ni u Ve-mil ne zalazim....

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Zanimljivo... Inace, kad sam posjetio prvi link koji si dao na temi, prvo sto mi je palo na pamet je objasnjenje broj 3 - na prvu loptu mi se iz opisane situacije cinilo da se uopce ne radi o istoj seriji diskova (F1) zbog kapaciteta... Al opet - pise da Samsung namjerno ogranicava velicinu diska na one koje su uobicajenije na trzistu. Teorija 2 mi se cini najmanje vjerojatnom, bar s jedne strane - rekao bih da su diskovi hardverski identicni, samo sto ovaj disk na 5400 ima "eko-friendly" firmware koji vrti disk na tom nizem broju okretaja. Sad, zasto i tvoj disk ima eko-friendly firmware, to je drugo pitanje - mozda je jednostavno u pitanju serijska greska gdje je i JJ seriji greskom ukljucena eko-friendly "funkcija" (onaj jedan disk koji radi na "pravoj brzini" ocito ima noviji firmware). Dakle, ja bih se priklonio prvoj mogucnosti. Uglavnom, pokusaj kontaktirati Samsung i objasni situaciju da disk s novijim firwareom radi ispravnom brzinom i trazi da ti posalju novi firmware (1AA01112 ili noviji). Naravno, ova cijela prica ima smisla ako je post na forumu tocan.
17 godina
neaktivan
Spori Samsung 640gb

Evo ti rezultate od mojeg Samsunga, kolko vidim tebi je jedino aktivni prijenos manji od mojeg (UDMA7, a tebi je aktivan UDMA5), tak da ne mora bit da je do hard diska...

LINK

Intel Core2Duo E8600 @ 4200MHz -> Thermaltake CL-P0464 DuOrb | Gigabyte GA-P35-DS4 | OCZ Reaper 2x2GB @ 1120MHz | Gigabyte 8800GTX 768MB 660/2000MHz -> Accelero Xtreme 8800 | Fortron 650W FSP650-80GLC | Seagate 320GB ST3320620AS | Chieftec LCX-01SL-SL-B | Logitech G15 | Logitech MX518
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Spori Samsung 640gb

Moj disk na poslu od 320 gb isto ima takov spor transfer rate, od 50 do 80gb/sec, prema hd tune. 

Sto se tice drugih diskova, evo bas i ja biram sto kupiti, u obzir dolazi sljedece: samsung f1, wd wd6400aaks, seagate 7200.11. Mislim da bi to bili danas najbrzi diskovi, ako izostavimo velociraptora.

Razmiljao sam i o raid 0, ali me testovi na netu nisu bas impresionirali!

"A developer is a machine that converts coffee into code"
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

@ ch33ta

A reci mi kako si aktivirao UDMA7 jer kod mene nema opcije da promjenim a imamo sličan čipset na matičnoj i istog proizvođača (Gigabyte)?

Ah tek sada vidim da je kod tebe druga revizija firmwarea1AA01112, dok je kod mene  1AA01108.

Izgleda je kod mene ta problematična verzija, koja se i spominje na tomshardware forumu.

Postoji li način da flašujem firmware od HDD-a? To još nisam radio :))

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.9.2008 12:36 (zoka).
17 godina
moderator
zoka kaže...

Ah tek sada vidim da je kod tebe druga revizija firmwarea1AA01112, dok je kod mene  1AA01108.

Izgleda je kod mene ta problematična verzija, koja se i spominje na tomshardware forumu.

Nije razlika samo u tome - ti imas 16 MB cachea, on ima 32 MB.

zoka kaže...

Postoji li način da flašujem firmware od HDD-a? To još nisam radio :))

Postoji - rekoh, kontaktiraj Samsung i trazi da ti posalju novi(ji) firmware.
17 godina

Kontaktirao sam ih i poslao sam zahtijev za novi firmware, javim vam ako dobijem kakav response...

17 godina
neaktivan

E, sorry zaboravil sam spomenut, ovaj hard mi je na drugom kompu (server, samo za spremanje podataka) GA-M51GM-S2G, Athlon X2 4600+, 2x512DDR i naravno svima poznati Samsung od 640GB :)

Ovo za ukljucivanje UDMA modova nemam nigdje, otkad sam ga stavil na servercic on radi na UDMA7, nisam nis mjenjal. Izgleda da si ti bas nabasal na zajeb*** reviziju :(

EDIT: Meni se cini i da se ovaj HD Tune tilta malo kaj se tice tih UDMA prijenosa kod SATA diskova, oni nemaju UDMA prijenos, to su prijenosi kod ATA diskova, SATA ima 150 ili 300,  tak da nemoj previse gledat na to.

Intel Core2Duo E8600 @ 4200MHz -> Thermaltake CL-P0464 DuOrb | Gigabyte GA-P35-DS4 | OCZ Reaper 2x2GB @ 1120MHz | Gigabyte 8800GTX 768MB 660/2000MHz -> Accelero Xtreme 8800 | Fortron 650W FSP650-80GLC | Seagate 320GB ST3320620AS | Chieftec LCX-01SL-SL-B | Logitech G15 | Logitech MX518
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.9.2008 21:57 (ch33ta).
17 godina
protjeran
zoka kaže...

@TripperNX   Ne diskovi nisu bili u RAID-u 0 nego single drive.

@stoncin3   Obavezno mi javi rezultate ako se sjetiš.

Pošto mi je ovaj SAMSUNG prespor za sistemski disk, a raptora je pregazilo vrijeme i bučan je previše namjeravam da uzmem dva diska od 320GB i da ih puknem u RAID 0.

Moram neki single plate da uzmem , sta mi vi preporučujete 2xWD 320 ili 2x SEAGATE 320?   SAMSUNG ne kupijem više a ni u Ve-mil ne zalazim....

Jučer sam ugradio drugi HDD od Samsunga. Danas poslijepodne javim rezultate oba diska na "HD Tune Free" na forum! Pozz
Intel Core 2 Quad Q6600 , 4x2.4GHz, socket 775, 8Mb, DDR2 4GB (2x2GB kit) PC8000 (1000MHz) OCZ, Platinum XTC, DC kit, VGA Ati Radeon HD 4870, 512Mb GDDR5 256bit, Dual DVI, PCI-E
17 godina
protjeran
Spori Samsung 640gb

Benchmark sa HD Tune:

HDD Samsung 320Gb HDD Samsung 320Gb
HDD Samsung 640Gb HDD Samsung 640Gb
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hudo kaže...

Moj disk na poslu od 320 gb isto ima takov spor transfer rate, od 50 do 80gb/sec, prema hd tune. 

Sto se tice drugih diskova, evo bas i ja biram sto kupiti, u obzir dolazi sljedece: samsung f1, wd wd6400aaks, seagate 7200.11. Mislim da bi to bili danas najbrzi diskovi, ako izostavimo velociraptora.

Mene mehanički diskovi već odavno nisu impresionirali. Ja čekam masovni dolazak SSD-a na tržište i pad cijena pa ću onda ubosti jednoga.
17 godina
neaktivan
drago7 kaže...
hudo kaže...

Mene mehanički diskovi već odavno nisu impresionirali. Ja čekam masovni dolazak SSD-a na tržište i pad cijena pa ću onda ubosti jednoga.
 ja isto cekam. ne toliko zbog brzina (i zbog tog), nego zbog vece sigurnosti i dugovjecnosti.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice