Neispravan usb stick

poruka: 12
|
čitano: 1.779
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
Neispravan usb stick

Preko Temu sam kupio 2 neispravna usb stickova. Dobio sam povrat novca ali ne moram vračati ove stickove.

Dakle kupio sam 128 gb, toliko piše i u postavkama ali kada prebacim sve te podatke, velik dio postane nečitljiv. Otprilike radi oko 40 gb sadržaja. 

Pitanje. mogu li to nekako preformatirati da bi on stvarno stanje prikazivao i da ju mogu iskoristiti i tih 40 gb bez da misli da ima 128 gb. ako razumijete . 

0 0 hvala 0
5 godina
Neispravan usb stick

Ja bih takve stickove bacio. Jer podaci vrijede više od sticka. Imam probleme i sa stickovima kupljenim u domaćim trgovinama, kao i sa reklamnim stickovima koji krepavaju, a nisam nikada htio kupiti takve s Alija ili Temua. Ima ljudi koji su to napravili i ne žale se. Jasno je da stick na kojem piše da ima 2TB prostora nije stvarno takav, ali mislim da je rizik gubitka podataka prevelik u odnosu na uštedu u novcu.

5 0 hvala 0
9 godina
Re: Neispravan usb stick
zelenapaprika kaže...

Ja bih takve stickove bacio. Jer podaci vrijede više od sticka. Imam probleme i sa stickovima kupljenim u domaćim trgovinama, kao i sa reklamnim stickovima koji krepavaju, a nisam nikada htio kupiti takve s Alija ili Temua. Ima ljudi koji su to napravili i ne žale se. Jasno je da stick na kojem piše da ima 2TB prostora nije stvarno takav, ali mislim da je rizik gubitka podataka prevelik u odnosu na uštedu u novcu.

mislio sam koristiti za reproduciranje filmova na drugim uređajima, podaci nisu toliko važni ako se izbrišu. tj imam na kompu. 

@ihush možda ti znaš kako to učiniti ?  

8 mjeseci
Isto tako kupio PNY u Pevexu od 1TB, on kao ima prostora toliko ali uništi zapise. Isto kupio za filmove ali skoro svaki film mi tv loše čita, pikselizira ili preskoči zvuk, tako da baci to ili nek ti služi za glazbu u autu.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
17 godina
Neispravan usb stick

Postoji provjereni besplatni alat kojim se može utvrditi stvarni kapacitet USB sticka: h2testw

Nakon te provjere može se na sticku napraviti particija veličine stvarno dostupnog kapaciteta (ili nešto malo manje radi sigurnosti), ostatak ostaviti neparticioniran ("raw") da se ne vidi u OS-u.

U svakom slučaju, ako je kapacitet već i bio lažiran, postoji vjerojatnost da je i stick (kojeg god kapaciteta stvarno bio) lošije kvalitete, pa ga možda nije uputno koristiti za neke bitne podatke.

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2025 7:16 (KaeR).
Moj PC  
0 0 hvala 2
16 godina

-takve stvari se rade flashanjem .. kao što se radi s biosom matične.

ali:

- problem može biti što prvo moraš znati točne podatke kapacitet-čip, dok za normalnu robu normalnog branda postoje teh.podatci, specifikacije itd.. kod fejk robe ništa od tog nemaš, ne znaš.. na ćoravo je uzaludno jer radiš i dalje nešto što nije točno ili loto-šanse..

- a drugi dio problema ako sve to znaš ili pogodiš, sam uređaj-memorija-bilo što, ne mora biti ispravan, može biti škart serija koju inače proizvođač uništava (ili to plaća kao zbrinajvanje otpada i dobije subvencije) pa sami tehnički podatci ne znače puno ako je npr kontroler neispravan.

- zatim, koji bios-firmware.. lako je za matičnu i sl. posotoji izvor-original-provjeren, za ovo nema jer je fejk..

- a za neke čipove-flashanje, nije dovoljno imati usb-spoj, moraš imati direktan pristup čipu kao eeprom programator, krokodil klješta za kontakt-pinove i sl. npr nekad su se grafičke mogle soft-modati, no kasnije su proizvođači to zaključali-tvornički, kao i intel cpu fičere dok je cpu jezgra-priozvodnja ista u istoj generaciji pa bi otključavanjem u slučaju ispravnog dobio onaj jači.. to je amd radio kao reklamu, kupiš 3 a možda ako je ispravno otključaš četvrtu jezgru..

- zato su šanse male-nikakve.. tj ima smisla probati, jer je već smeće za baciti pa zašto ne probati.. ali, problem je što i kako probati, pravi-odgovarajući bios-firmware, fizički pristup čipu-kontaktima, .. i da je ispravan, a kad je sve ok, kad je original-ispravan uređaj to ne znači da se neće pokvariti itd..

-hobistički, dok nabaviš alat-programator.. i stekneš iskustvo, npr prepoznavanja što bi moglo biti-nagađanja.. tek tad možeš očekivati pozitivan rezultat, do tad ni kao loto-jackpot na sreću jer je previše faktora u igri, npr ako imaš pravu soft-kombinaciju i dalje mora biti ispravan čip, a dok pogađaš s pogrešnim podatcima i ispravno postaje cigla-neispravno, pa čak kad sve odradiš ok imaš negativan rezultat.. nemaš kako provjeriti, korigirati se u učenju-pokušaju.. i zbog same cijene je to neisplativo, ostaje hobistički ili spašavanje podataka što može biti skup posao ... no za ovakve slučajeve nećeš spasiti podatke.. pa to znanje-iskustvo nije od veće koristi itd.

-nije ti žao nekog truda kad na kraju nešto uspiješ-napraviš ili spasiš... no s ovim na ćoravo čak kad si 'blizu' ne znaš zašto neće, gdje popraviti da bi idući bio uspješan. Hobistički samo razočarenja, profesionalno kao popravak uzaludno i neisplativo, skuplje radno vrijeme popravka od kupnje desetaka komada novih-ispravnih stikića.. dok podatke ne možeš spasiti jer nikad nisu ni bili ispravno zapisani na takvoj memoriji.. ne postoje.. tj kad posotji to je samo dio-fragment a namjena-upotreba stikića sugerira da je podatak na računalu-disku i ako pokušavaš spašavanje tad to radiš na računalu, ne usb flash memoriji..

edit: ili suprotnim primjerom.. 

- od ispravnog uređaja 100%, pogrešnim fortom-firmwareom napraviš 'ciglu'-neispravan.

- samo na 100% ispravnom HW i ispravnom-odgovarajućem SW možeš dobiti ispravan rezultat.

- ako je hw u startu neispravan, tad nikad ne možeš dobiti ispravan uređaj-rad.. a to je često škrart roba i da je ispravan kapacitet ne znači da bi radilo ispravno ili različito od trenutnog ..

- to su čipovi, banke memorije, način pristupa-adresiranja + interni enkoding-zaštita i dok se klasičan-mehanički disk mogao tako iskoristiti, tj promjenom geometrije-adresa se moglo 'izbaciti' oštećeni dio i koristiti ostatak kao ispravan disk, to može na takvom mediju, kao cd.. ne može na čipu, koji je u radu kao žarulja-tranzistor-prekidač.. radi ili ne radi.

- npr što kad na ispravnom mediju imaš zaštitu-kriptiranje? što kad ti crypt malware zaključa podatke? što kad interno kontroler zaključa? kako do tih podataka doći? proizvođači ako imaju alate, ne daju ih (kao nekad za diskette..) itd. a u slučaju enkripcije, sve je ispravno.. jedino nemaš ključ pa opet do podataka ne možeš..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2025 7:39 (ihush).
9 godina
ihush kaže...

-takve stvari se rade flashanjem .. kao što se radi s biosom matične.

ali:

- problem može biti što prvo moraš znati točne podatke kapacitet-čip, dok za normalnu robu normalnog branda postoje teh.podatci, specifikacije itd..

hipotetićki pitam, prebacim cijelu tv seriju na usb stick. čitljivo je samo prvih 20 a ostsatak ne radi. Može li se na temelju toga utvrditi koji dijelovi sticka su upotrebljivi i tako formatirati tj prilagoditi da samo te sektore iskoristi. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2025 7:49 (T700).
17 godina
T700 kaže...

hipotetićki pitam, prebacim cijelu tv seriju na usb stick. čitljivo je samo prvih 20 a ostsatak ne radi. Može li se na temelju toga utvrditi koji dijelovi sticka su upotrebljivi i tako formatirati tj prilagoditi da samo te sektore iskoristi. 

Okvirno može, po ukupnoj veličini ispravnih datoteka. Ali za točnije rezultate bolje je upotrijebiti alat poput h2testw.

KaeR
16 godina

-ne.. tj to radi na način kao da vhs-kasetu presnimavaš beskonačno, u krug.. ili cd-medij.. ništa time ne možeš otkriti, osim da računalo dobije adresu izvan postojećeg raspona adresa dok samom internom kontroleru računalo-juzer nema pristup niti može interno nešto vidjeti-znati.. vidi ono što mu uređaj kaže-pokaže.. a to je fejk podatak i time beskoristan, kao što je na lažnom rolexu lažno otisnut naziv-rolex.. čitanjem takvog podatka ne znaš ništa.

-jedina razlika npr flash i sd memorija vs ostalih kao hdd-ssd, je način rada, sekvencijalno snimanje kao na cd medij ili kasetu, bez fragmentiranja, pa tad kad ne znaš adresu logički pretpostaviš da je idući sektor s nastavkom podatka koji tražiš i tako ga čitaš-prikažeš.. za npr sliku je to idući pixel i ako ga prikažeš na idućoj poziciji bit će 99% točno.. bez da postoji zapis u toc-u, na ćoravo, kao što rade alati za spašavanje-čitanje podataka kad dođe do oštećenja particije-adresnih podataka.. a adrese-tabica je samo to, tablica, kao sadržaj knjige-pregled sadržaja, pri čemu ne mora postojati no poglavlja-sadržaj knjige je tad i dalje na svom mjestu, nije nestao... na disku je to kao da više ne znaš koje slovo pripada na koju stranicu texta, čitaš slovo no ne mora biti uduće u rečenici, može biti iz sasvim druge knjige.. tj fragmentiranost i način rada raznih filesysova uz metatagove kao razlika npr fat32 i ntfs pa file nema neke podatke npr share-pristup itd.. kao ista pjesma u mp3 formatu koja može imati mpeg-tag s podatcima album-izvođač-godina.. itd.. ali ne mora.

-razlika, kod izgubljenog sadržaja-tablice (popisa adresa gdje se koji podatak nalazi, redosljed..) sam podatak je ispravan-zapisan, samo ga treba pronaći.. tj izgubljene su tad adrese-upute do njega, kao shortcut na desktopu.. no može ga se pronaći na disku i normalno pročitati, dok interni ecc i ostali mehanizmi koji štite integritet mogu rekonstrukcijski-redundancijski pronaći idući cluster-sektor s odgovarajućim baytom podatka kao za slaganje puzzlea.. u ovakvom slučaju to nije to, nije problem adresar i slaganje puzzlea, nego nemaš sve-ni-pola puzzlea.. tj ako imaš sve to je ono stanje koje je ok i za koje ti ne treba nikakav alat ili spašavanje.. tj to je ono što radi mada lažno prikazuje kapacitete.. pa kad snimiš jednu sliku možeš je pročitati-provjeriti.. radit će i nema potrebe spašavanja. radit će sve dok je idući sadržaj ne prebriše kao što to možeš na vhs kaseti, tj nemaš sve dijelove puzzlea jer ih fizički ne može stati-imati-sadžavati... kao mini-kanister za tekućine, nema, a tad nema ni spašavanja nečeg čega nema :)

edit: tj tom metodom-logikom možeš samo dovoljno točno pogoditi stvarni-postojeći kapacitet medija umjesto deklariranog-lažnog, no ništa više, tj i dalje nemaš nikakav interni pristup + uređaj-medij može biti škart-neispravan ne s jednim problemom-greškom nego više njih istovremeno a to eliminira sve moguće teoretske metode koje bi u normalnim slučajevima možda dale pozitivan rezultat.. tj da je isto pitanje za inače ispravan-pravi medij, tad bi šanse postojale.. ovako samo ako je ekšli stikić ispravan no tad ostaje problem flashanja pravim podatcima nakon čega bi stikić normalno funkcionirao..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2025 8:07 (ihush).
5 godina
T700 kaže...
zelenapaprika kaže...

mislio sam koristiti za reproduciranje filmova na drugim uređajima, podaci nisu toliko važni ako se izbrišu. tj imam na kompu. 

@ihush možda ti znaš kako to učiniti ?  

Sve što se prodaje za sitan novac vjerojatno nije prošlo kontrolu kvalitete koja je pokazala da stick (ili SSD, jer je i to čest slučaj) nije odgovarajuće kvalitete. Pa da ga se ne baci, proda ga se za siću uz, zapravo, lažne podatke. Ljudi vide cijenu od 2-3 EUR-a i kapacitet koji je napuhan i onda to kupe. Kao što sam napisao, imao sam problema i sa stickovima koji su kupljeni kod nas u trgovinama. Nekada davno, kada su stickovi tek postajali popularni, nisam imao problema s njima, tek jedan jedini put. Svi ostali su bili pouzdani. Sada je priča sasvim drugačija i često imam probleme.

Isto imam jedan PNY, koji se ovdje spominje, od 32GB, za sitnije prijenose podataka i to je strahota od sticka. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2025 10:32 (zelenapaprika).
16 godina
Neispravan usb stick

Temu, Aliexpress i slično.

Nikad ne kupuj USB stikove, memorije za komp..

Nemreš vjerovat ali ti kinezi sve živo fejkaju.

Ne samo tech roba, nego opčenito bilo kaj da kupiš očekuj da češ dobit nalošiju kvalitetu moguču.

Tech robu kupujem samo u našim tech dučanima.

2 0 hvala 1
7 godina
danko99 kaže...

Temu, Aliexpress i slično.

Nikad ne kupuj USB stikove, memorije za komp..

Nemreš vjerovat ali ti kinezi sve živo fejkaju.

Ne samo tech roba, nego opčenito bilo kaj da kupiš očekuj da češ dobit nalošiju kvalitetu moguču.

Tech robu kupujem samo u našim tech dučanima.

Previše generaliziraš pogotovo ako uzmemo u obzir da se velika večina današnje elektronike proizvede u Kini. Da, carevi su za kopirat tuđe ideje ali zadnjih godina oni junački inoviraju, samo pogledaj BYD, DJI, Huawei, Ugreen, Foxconn..... i malo po malo ćemo mi copy/pejstat njihove ideje a ne obratno. Na Aliexpressu i Temu-u se da dobit kvalitetnih stvari ali treba malo više vremena izgubit i na kraju vidiš da to isto možeš kupit i na Amazonu npr gdje je punoooooooo lakše reklamirat bilo kakve probleme i gdje je % problema puno manji.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice