Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.190
|
čitano: 3.268.261
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Koji SSD?
unknown kaže...
Patrick_cro kaže...
Izgleda ok ssd ali steta sto je samo 36mj garancija, ima za 560 i z400s sa 60mj garancije.

Ali je brzina pisanja dosta manja 370 ako se ne varam.

manji model da, ovaj od 256 ima veci write

9 godina
neaktivan
roby27 kaže...
zeroname kaže...
ltos kaže...

Pozdrav momci. treba mi jedan savet.

Planiram da uzmem neki SSD (konkretno onaj Samsung PRO 850) i na njega sam mislio instal OS i programe koji mi budu trebali. Laptop je namenjen za posao, a neki od programa koje sam mislio da instal su AutoCad, MathLab, SolidWorks, Eplan E8, PCAD, Corel, PSpice i ostali...

Dosta su oni memorijski zahtevni pa mi konkretno treba savet oko veličine diska. Dvoumim se između 256G i 512G. Zanima me i kako se menjaju performanse diska prilikom njegovog propunjavanja. (logično je da opadaju ali koliko osetno)?

Inače planiram da ga ugradim u laptop K550JX-DM233D i pored njega bi umesto optike stavio jedan storage HDD 1T koji je došao sa laptopom za filmove, muziku i ostale podatke.

Hvala najlepše!

Bolje ti je uzeti 500 GB EVO umjesto pro jer nema neke razlike u brzini. Svejedno za pvaj pro je bottleneck sata 3 sučelje. Jedina razlika je u vrsti NAND-a i trajnosti. Evo ima MLC dok Pro ima TLC NAND.

Valjda obratno...

I ja isto mislim. Juče sam čitao o tim MLC/TLC tehnologijama a i jedan kolega mi je pomogao savetom da je MLC SSD bolji ali zato i skuplji.

Meni je SSD potreban iz gore pomenutog razloga, pa kontam da je Samsung PRO 512G dobar izbor?

Ako neko ima nekog iskustva sa tim bio bih mu zahvalan kad bi me posavetovao.

Sve najbolje!

12 godina
Koji SSD?

ltos

mlc jest bolja verzija i trebala bi biti dugotrajnija i zato jest u pro verziji, no kapacitet od 500gb (što veći kapacitet manje se ssd troši, odnosno duže traje dok se počne ponovo zapisivati na iste blokove obzirom da moderni ssd-ovi ne pišu uvijek na prve po redu slobodne memorijske blokove, nego raspoređuju zapisivanje na cijeli kapacitet) i nova tlc v-nand samsungova tehnologija koja je navodno trajnija od obične tlc memorije čini 850 evo ssd-om kod kojeg će ti vjerojatno dvaput prije krepat sve drugo osim v-nand memorje, tako da za pro verziju baš nema smisla trošit pare 

Moj PC  
0 0 hvala 3
9 godina
neaktivan
Koji SSD?

Hvala ti druže na savetu!

Nije baš ni mala razlika u ceni, oko 30% je skuplja Pro verzija, pa me je baš zato interesovalo da li ima nekih velikih prednosti Pro verzija od Evo.

Ako još neko ima neki savet oko toga, bio bih mu zahvalan.

0 0 hvala 0
12 godina

Samsung Pro je neisplativ po cijeni pored SanDisk Extreme Pro koji je rame uz rame s njim, tako da ako vec mislis ici na MLC ssd razmisli o njemu.

http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=sandisk+extreme+pro+ssd+

Samsung Evo 500GB je odlican ssd inace.

10 godina
neaktivan
Koji SSD?

Bok,

Zanima me Je li mi dosta 120GB za dual boot windowsa i linuxa s time da na windowsima imam istalirano samo par programa (ableton i office) i drivere. Windowse rijetko palim i sve ostalo radim na linux particiji. Na SSD-u bih od linuxa drža samo root particiju to je mislim max 20GB dok bi home folder/particiju stavio na obični HDD.

Koliko sam shvatio 240GB bi možda bilo bolje jer nije velika razlika u cijeni i duže bi trajao disk jer je više prostora za zapisivanje, no ipak me zanima bi li mi bilo dosta i 120GB pošto ne bih volio potrošiti previše novaca.

Mislio sam recimo 120GB Patriot Blast iz ADM-a ali sam sad čitao da su ga prestali preporučivati jer se puno kvario. Koja je još preporuka za 120GB ako bi išao na najjeftiniju opciju (ako sam dobro vidio za hyperx i v300 ste isto pisali da se kvare).

U slučaju 240GB bih vjerujem trebao min. ići na x400 koji je oko 600kn i 5 g garancije te ima ovaj Samsung evo 850 u extreme digitalu no nisam siguran želim li se toliko protegnuti s cijenom a i rekli su mi na tel. da se u slučaju reklamacije samsung SSD-a isti šalje overseasom, dakle ne gine mi mađarska i mjeseci čekanja. Još možda ulazi u izbor i ta ADATA 240GB koju je preporučio forumaš tadic

jedino me muči da se ne kvari slučajno isto kao ovaj Patriot samo što  nije toliko preporučivana pa nije bilo toliko reklamacija?

0 0 hvala 0
17 godina
Ja bih isao na z400s, malo veca cijena nego adata ali ima 5 god garancije.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
10 godina
neaktivan
Koji SSD?

Vidio sam i ranije tvoj prijedlog kao i da je navedeno da taj od 256GB ima veći write, no na službenoj stranici piše da svi imaju write 340MB/s. Zbog toga sam kao skuplju opciju ipak naveo x400 jer je 50kn više od z400s te ADATA-u kao neki najjeftiniji izbor.

Ima li netko komentar na moje prvo pitanje je li mi dosta disk od 120GB?

0 0 hvala 0
17 godina
z400s 541kn najjeftinije kaj sam nasoa, ako ces imati par programa stat ce ti i na 120gb sve, makar po meni bolje uzeti 240gb pa si miran ako pozelis jos par programa gore staviti. Write je 540 a read 340 makar po meni nebitno, najvazniji ti je read i write 4kb datoteka. Po meni ili taj ili x400 u svakom slucaku bolje sandisk radi minimalne razlike u cijeni i 2god duze garancije.
10 godina
neaktivan
Koji SSD?

Ok hvala na odgovorima, još ću razmisliti i o z400s ali sam bliže ipak tom x400 ako budem išao na 250GB

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Koji SSD?

Dosta postova sam pročitao gde se predlaže da se HDD odspoji od matične ploče prilikom podizanja OS na SSD, a da se nakon toga vrati.

Jel zna neko iz kog razloga se to radi?

Hvala!

0 0 hvala 0
17 godina
Razlog je taj sta ces brze instalirati os jer pc nece svaki put traziti dodatne uredaje pri paljenju pa samim time trositi vrijeme za detekciju. Inace nema nekog drugog razloga. Stavis u biosu da ti je boot device ssd i stavis ahci mod i nemas nikakvih problema i sa hdd ukopcanim, makar ja dok snimam windowse uvijek iskopcam ostale hdd jer mi se neda cekat da stalno detektira hdd.
9 godina
neaktivan
Koji SSD?

Hvala ti, mislio sam da postoji neki bitniji razlog.

Bolje da sačekam malo nego da dvaput otvaram laptop.

Hvala još jednom.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Mislim da nije samo taj razlog, nego i nešto tipa "postoji šansa da se slučajno nešto instalira na HDD".

Nisam 100% siguran, ali sam čuo to više puta.

17 godina
Sandisk
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
16 godina
neaktivan
Koji SSD?

Dal mi se isplati davat 240kn više za Samsung Evo 850 250GB ili je SanDiski Z400s 256GB također dovoljno dobar? Osjete li se neke velike razlike s obzirom da nisam prezahtjevan korisnik? 

Oba imaju jamstvo 60 mjeseci.

Ne želim imenovati, ali ću reći da sam ja prokockao novac, a neki su prokockali Svetinju.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Ne isplati se
Moj PC  
1 0 hvala 1
11 godina

Moze preporuka SSDa za frenda za nekih 400kn, a veli da moze ici do 500kn i da mu je ok 120 ili 128GB za OS i nesto programa. Znam da su prije kojih mjesec-dva best buyevi bili Patriot Blast i Kingston HyperX, al vidim da se prica i o Sandisku sa 60mj jamstva. Nemam pojma sto da mu na kraju preporucim ?

Eh da, uvjet da je po mogucnosti iz Future i malo je hitno..

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.4.2016 13:05 (The_Fichek).
15 godina
The_Fichek kaže...

Moze preporuka SSDa za frenda za nekih 400kn, a veli da moze ici do 500kn i da mu je ok 120 ili 128GB za OS i nesto programa. Znam da su prije kojih mjesec-dva best buyevi bili Patriot Blast i Kingston HyperX, al vidim da se prica i o Sandisku sa 60mj jamstva. Nemam pojma sto da mu na kraju preporucim ?

Eh da, uvjet da je po mogucnosti iz Future i malo je hitno..

Sandisk X400, 419kn u Futuri, piše da je raspoloživo odmah.

15 godina
Koji SSD?

hmmmm

ne znam kamo ovo spada, ali s obzirom da SD ima manji kapacitet u odnosu na HDD, a većina korisnika kupuje 120-256 GB SSDove, postavit ću ovdje svoje upute za seljenje Users mape u Windowsima s C: na D: (ili neku drugu particiju)

na taj način nam SSD ostaje za Windows i programe (khmm "igrice" od 35 GB), a korisničke datoteke (slike s krštenja, rođendana, tuluma, kolekcije "filmova za odrasle" i sve drugo srcu drago a podatkovno teško) na HDD...

također je dodatna pogodnost micanje cacheva i drugih privremenih datoteka (users\kor_profil\appdata) koje samo "glođu" SSDove i njihove cikluse pisanja/brisanja memorijskih lokacija na HDD..

male upute koji rade perfektno, osobito na svježu instalaciju (svih Windowsa od 7 do 10), samo kreirati privremenog korisnika, iako ni za postojeće korisnike ne bi trebalo biti problema, samo će biti daleko više referenci na staru lokaciju...

link za Registry program

http://www.resplendence.com/download/RegistrarHomeV8.exe

instaliraj ga na stari komp, pa samu mapu C:\Program Files\Registrar Registry Manager baci na USB da ga možeš koristiti na novom Win PCu bez instaliranja...program ne radi na domenskim računalima, ali se sve ovo radi ionako debelo prije samog spajanja na domenu

sam proces ide ovako:

najbolje je odmah pri instalaciji kreirati usera s bezveze imenom (ali specifičnim i jedinstvenim, recimo ABC), nećeš ga koristiti, i nemoj ništa instalirati, ni drivere - goli windowsi....

1. ulogiraj se prvi put i podesi prava na drugim particijama (D: E: itd): Vlasnik cijele particije neka bude System, a dozvole prekopiraj s C:\ (za Administrators, System, Users i Authenticated users) - do toga se dolazi desnim klikom na C: pa iz menija Properties (Svojstva) - tab Security (Sigurnost) i klik na gumb Advanced (Dodatno) - ove postavke će dobiti particije ako ih iz Disk Managementa isformatirate, ali ako imate podatke na njima, morate ih ručno postaviti kako je na početku točke opisano

2. prekopiraj mapu C:\Users (iako piše Korisnici na HR verziji, mape se zovu engleskim imenima zapravo) na D: disk - javit će da ne može NTUSER.DAT i još par prekopirati, ali zanemari...

3. prekopiraj sigurnosne postavke s C:\Users na D:\Users mapu (vlasnika na System, a dozvole - Administrators i System na Full, a Everyone i Users na Read and Execute)

4. otvori neki registry editor (možee i Regedit, lakše je s spomenutim programom) na HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList - tamo su 4 ključa, mijenjamo 3 (PAŽLJIVO, ukopčati mozak prije prstića):
- Promjeni Default key u novu vrijednost (tj. iz %SystemDrive%\Users u D:\Users\Default).
- Promjeni Public key u novu vrijednost (tj. D:\Users\Public).
- Promjeni ProfilesDirectory u novu vrijednost (tj.. D:\Users).
Znači - %SystemDrive% mijenjamo u D:\ ili neko drugo, ovisno na koju particiju selimo Users mapu
NAPOMENA: ProgramData ključ ne mijenjamo, nema ni potrebe !!!!

5. klikni Start meni (ili Windows tipka), upiši "cmd" i kad ga nađe desni klik na CMD i odaberi "Pokreni kao Administrator"...
sad ćemo omogučiti pravi administratorski račun upisavši slijedeće 2 naredbe:
net user Administrator LOZINKA (naravno, lozinku unesi po volji, neka bude jača, min 8 znakova)
net user Administrator /active:yes

ako je sve u redu, na obje će komande doći odgovor: "The command completed successfully."
NAPOMENA: gornji postupak NIJE NUŽAN za kućne korisnike, ali je dobro za sve domain PC-e, da admini imaju jednog korisnika za svaki slučaj na PC-ima
ZA KUĆNE KORISNIKE: u Control Panelu kreirate korisnika s admin pravima po svom imenu (Pero, Ivo..)

6. Sad - za Win 7 restartamo PC (ne odjava, baš restart), a za Win 8/8.1/10 samo odjavimo korisnika (govorimo onaj inicijalni, privremeni korisnik ABC, baš odjava a ne promijeni korisnika) i odabiremo korisnika Administrator (ili Pero/Ivo) i upisujemo lozinku koju smo postavili s prvom "net
user" komandom, nakon malo čekanja pojavljuje se početni desktop (ako je crne boje pozadina, ima problema s lokacijom profila - morat ćeš ispočetka)

7. Control Panel (Upravljačka ploča) - Korisnički računi - brišeš incijalni račun (ABC) do kraja, sve datoteke

8. Izbriši C:\Users\ABC i D:\Users\ABC mape (znači samo privremeni korisnički profil ABC), i opet prekopiraj mapu C:\Users na D: disk (pregazi sve do kraja), dozvole ostaju

9. pokreni Registrar Lite program (može i s USB stika, poželjno desni klik na rr.exe i Run as Administrator), pretraži registry za C:\Users\ABC ključeve/podatke (ikona povećala u alatnoj traci gore, u prozoru s lijeve strane označi kućice uz Key names/Value names/Data pa klik na povećalo dolje lijevopokreće samo pretraživanj), kad ih nađe sve ( na lijevom dijelu prozora, iznad onog gumba povećala je odjeljak Results, tamo ispiše koliko je našao, njih par), na desnom dijelu prozora je popis nađenih ključeva, označi ih sve (Ctrl+A) i desni klik na jednu - Delete
znači to brišemo reference na inicijalnog korisnika ABC
zatim, pretražujemo reference na C:\Users
računajte ima cca preko 320 000 ključeva ukupno na svježoj instalaciji, a ovisno o verziji Windowsa, ključeva s C:\Users ima cca 25 (Win 7) ili 45 (Win 10)
na desnom dijelu ekrana, označite sve (Ctrl+A), desni klik - Replace (znak a|e) s D:\Users, potvrdi za sve...
NAPOMENA: jako dobro pazite, ako upišete u pretragu C:\Users\ onda mijenjate s D:\Users\ - ovdje je \ na kraju) - mijenja se zapravo slovo particije (s C u D) ali se pretražuje tako da čim preciznije dobijete reference, ne može se samo tražiti C:\ - dobijete preko 50000 ključeva) !!!

10. restartaj PC i opet prijavi kao Administrator ili novi admin korisnik (točka 5. Pero, Ivo), pa pretraži Regeditom (iz Windowsa) da li se gdje pojavljuje C:\Users u registryju - treba biti samo jedna i to zapravo na Resplendence Registrar Manager, jer smo njime u točki 9. pretraživali za C:\Users reference..
taj ključ možeš brisati, i slijedećih referenci na C:\Users ne bi smjelo biti...
ako ima, ponovi točku 9. - traži C:\Users pomoću Registrar registry Managera i mijenjaj s D:\Users

11. kad više nema C:\Users zapisa u registryju, možeš brisati C:\Users mapu kompletnu s C: diska, restartaj komp i ulogiraj se s svojim novim računom stvorenim u točki 5. Pero, Ivo ili pravim Adminom

12. sad više uopće nema spomena na C:\Users i svaki novokreirani korisnik će imati profil u D:\Users mapi...instaliraj drivere, sve nužne programe, sve update koje možeš, restartaj koji put PC, počisti C:\Windows\Temp i C:\Windows\SoftwareDistribution\Download (tamo su Windows Update cache datoteke), isprazni i koš (Recycle Bin) i iz Control Panela (Upravljačke ploče) - Sigurnosno kopiranje i vraćanje (Windows 7) - napravi sistemski image (sliku sustava), poželjno na vanjski disk, ali može i na D: ili E: - i to sliku C: i skrivene sistemske particije

i mirni ste duugoooooooo vremena

za admine koji imaju serije istih računala, ne ubacujte računalo u domenu, nakon instalacije svega nužnog i čišćenja, napravite SysPrep s gašenjem računala (opciju Generalize/Poopći NE KORISTITE za seriju istih računala, samo ako imate različita - hardverski gledano) pa pripremite neki 3rd party alat, npr Acronis true image boot CD i vanjski disk, pokrenite računalo, bootajte Acronis, i napravite na vanjskom disku image kojim možete isklonirati ostatak serije - svako računalo će dobiti drugi SID i neće biti problema s AD-om

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
1 0 hvala 3
11 godina
neaktivan
Koji SSD?

Pozdrav ekipa!

Trebam 240gb SSD isključivo za gaming, budžet 900kn.

Čitam da je Samsung 850 EVO top of the line za to ali mi je za oko zapela Corsair Force linija.

Isto tako zanima me hoće li biti uočljiva razlika ako uzmem jeftiniji SanDisk u odnosu na Samsung?

Pošto se ne razumijem u to što je najbitnije kod SSD-a da bi bio pogodniji za gaming, molim vas za neku preporuku.

Hvala!

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.4.2016 15:40 (ThomasCro).

0 0 hvala 0
12 godina
Koji SSD?
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
ThomasCro kaže...

Pozdrav ekipa!

Čitam da je SAMSUNG 850 EVO top of the line za to.

Ali mi je za oko zapela Corsair Force linija.

Pošto se ne razumijem u to što je najbitnije kod SSD-a da bi bio pogodniji za gaming, molim vas za neku preporuku.

Ja sam čuo da SSD ne pomažu nešto kod igara. Da ti brže loadira mapu možda. Ali kad igraš, onda brzina igre ovisi o grafičkoj, ramu i procesoru jer mislim da igra ne sprema podatke na HDD ili SDD u real time kako se ti igraš.

Neka drugi potvrde ili pobiju, ali mislim da se ne isplati kupovati SSD za video igre.

Ja sam uzeo 500GB Samsung EVO za ~1100kn, ili 143 eura.

Mislim da je Samsung najbolji, pa onda ide Intel, ne znam sad za Kingston. Mislim da 240gb imaš po 500-600kn. Kuda davat 900 za 240gb...

11 godina
neaktivan

Nemam mjesta u bužetu, 900kn je jedva nategnuto, a i ne treba mi 480 jer ću pazit na management prostora i neće mi bit pun drive.

tigerija kaže...
ThomasCro kaže...

Pozdrav ekipa!

Čitam da je SAMSUNG 850 EVO top of the line za to.

Ali mi je za oko zapela Corsair Force linija.

Ja sam čuo da SSD ne pomažu nešto kod igara. Da ti brže loadira mapu možda. Ali kad igraš, onda brzina igre ovisi o grafičkoj, ramu i procesoru jer mislim da igra ne sprema podatke na HDD ili SDD u real time kako se ti igraš.

Neka drugi potvrde ili pobiju, ali mislim da se ne isplati kupovati SSD za video igre.

Ja sam uzeo 500GB Samsung EVO za ~1100kn, ili 143 eura.

Mislim da je Samsung najbolji, pa onda ide Intel, ne znam sad za Kingston. Mislim da 240gb imaš po 500-600kn. Kuda davat 900 za 240gb...

Zapravo se slažem s ovime kada razmislim. Mislio sam da će imat utjecaj na igre koje streamaju world mapu, ali i sa ovim HDD-om kojeg imam je jako brzo. (Imam i 8gb rama, gtx 970 i 3570k oc-an na 4.4ghz)

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.4.2016 18:14 (ThomasCro).
11 godina
neaktivan

Mislim da mi se sviđa ovaj SanDisk ako će još netko potvrditi da je dobar izbor.

12 godina
Koji SSD?

Po meni odličan izbor, ima malo niže brzine ali to se ni ne primjeti a ima i 5 god garancije

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Što se tiće Future, Centro.hr-a i Protisa, koji je najsigurniji da će firma ostati u biznisu dok je garancija još u tijeku?

Sredinom 2000-ih sam kupio PC sa jednog takvog webshopa koji je zatvorio poslovanje u trenutku kada sam još imao garanciju.

11 godina

Centro je web shop Mikronisa, Protis mislim da ima nekakve veze s Linksom, Futura dobro posluje. Sva 3 misilm da se nece zatvorit jos dugo dugo vremena. Nevezano za to, mislim da sve da se ducan i zatvori tebi vrijedi garancija dok imas racun i jamstveni list sa kojima onda mozes rjesit jamstvo u servisnom centru koji popravlja ono sto bi se pokvarilo od tog i tog branda ili bi se cak dalo rjesit jamstvo kod samog uvoznika, tj. njihovog servisa.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice