Koje RAID polje?

poruka: 15
|
čitano: 2.080
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Koje RAID polje?

Planiram kupit 2 diska od 1 TB + imam jedan od 640 GB pa me zanima koji RAID preporucujete?

Jedan disk ce bit pun podataka koje nebih htjeo nikako izgubit, a i taj jedan ce mi bit dovoljan(nadam se).

Imate kakvu ideju?

potpis :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Koje RAID polje?

Obzirom da imaš 2 ista diska (s ovim 1 različitim zapravo ne možeš ništa), možeš samo 0 ili 1, tj. striping ili mirroring. Pa šta ti više treba, brzina ili sigurnost..

17 godina
neaktivan
bed kaže...

Obzirom da imaš 2 ista diska (s ovim 1 različitim zapravo ne možeš ništa), možeš samo 0 ili 1, tj. striping ili mirroring. Pa šta ti više treba, brzina ili sigurnost..

sta da imam 3 ista :D ?

17 godina
protjeran
Koje RAID polje?

Imaš 3 mogućnosti ukoli ih ti podržava kontroler (souhtbridge ili posebni čip) na ploči. JBOD, znači "samo hrpa diskova", nije RAID ali dobivaš kapacitet i jedan disk veličine zbroja kapaciteta svih diskova. Za RAID 0  i 1 trebaš imati (poželjno je) 2 diska istog kapaciteta i istoga proizvođača, WD ima RE edition za takve stvari. U tvojem slučaju za RAID 0 (stripe) bi dobio 2 TB, ali, ako rikne jedan disk, gubiš podatke, nema recoverya, nesiguran RAID. Kod RAID-a 1 (mirroring) veličina virtualnog diska odgovara najmanjem kapacitetu u polju, dakle, kod tebe bi RAID 1 dao 1TB, prednost, ako rikne 1 disk, na drugom ostaju podaci, upikneš novi disk i obnoviš RAID polje.

Zavisi što želiš, ako želiš kapacitet, uzmi RAID 0, sigurnost RAID1.

Budući da imaš 640 GB disk, ja bi išao na RAID 0 radi kapaciteta, i onda važnije stvari backupirao na 640GB disk.

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...I'm not your friend, buddy! I'm not your buddy, guy! He's not your guy, friend! I'm not your friend, buddy! We're not your buddies guy
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.8.2009 19:54 (the_tux).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pa onda bi imao i opciju raid 2, 3, 4 i 5.

17 godina
neaktivan
the_tux kaže...

Budući da imaš 640 GB disk, ja bi išao na RAID 0 radi kapaciteta, i onda važnije stvari backupirao na 640GB disk.

Sve ono sta bude na disku od 1 TB ce bit "vazniji podaci" :D

17 godina
neaktivan
Koje RAID polje?

Evo ti moja tema LINK

Hakiranje je umjetnost a ne zločin.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Hacker-ri kaže...
the_tux kaže...

Sve ono sta bude na disku od 1 TB ce bit "vazniji podaci" :D

Sve je na tebi, sam procjeni što ti odgovara.Smijeh

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...I'm not your friend, buddy! I'm not your buddy, guy! He's not your guy, friend! I'm not your friend, buddy! We're not your buddies guy
16 godina
neaktivan
the_tux kaže...

ako rikne jedan disk, gubiš podatke, nema recoverya, nesiguran RAID.

Da, tako kaže teorija, jedan primjer iz prakse;

Imao raid 0 s dva 160GB hd, jedan mi crko, uspio izvući 98% podataka i još mi zamjenili oba dva harda (i ispravni) jer sam prilikom kupnje rekao da je za raid (obični diskovi) pa je čovjek rukom napisao na račun raid, a bili pod garancijom..

17 godina
neaktivan
bed kaže...
the_tux kaže...

Imao raid 0 s dva 160GB hd, jedan mi crko, uspio izvući 98% podataka i još mi zamjenili oba dva harda (i ispravni) jer sam prilikom kupnje rekao da je za raid (obični diskovi) pa je čovjek rukom napisao na račun raid, a bili pod garancijom..

+zakon :D

jesu ti i podatke uzeli :D

17 godina
protjeran
bed kaže...
the_tux kaže...

Zanimljivo. Jesi imao softwerski ili hardverski RAID? Ja bi očekivao da u RAID 0 podaci više fragmentiraju među diskovima, ili možda i sam filesystem (NTFS, ext3...) utječe na ponašanje polja.

Imao sam i ja 2 WD-RE 160GB u RAID 0 na nForce4 (nvRAID) ploči.Osmijeh

16 godina

S obzirom da ti ploca ima ICH10R southbridge mozes npr. sloziti na ta 2 od 1TB i Raid 0 i Raid1 na ista 2 diska - http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Matrix_RAID

Onda slozis jos i redoviti backup sa Raid 1 volumea na toj stari od 640GB i brijem da su ti podaci koje nikako ne zelis izgubiti super sigurni Osmijeh

17 godina
protjeran
Mauro kaže...

S obzirom da ti ploca ima ICH10R southbridge mozes npr. sloziti na ta 2 od 1TB i Raid 0 i Raid1 na ista 2 diska - http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Matrix_RAID

Onda slozis jos i redoviti backup sa Raid 1 volumea na toj stari od 640GB i brijem da su ti podaci koje nikako ne zelis izgubiti super sigurni Osmijeh

Na taj način može imati 1TB za RAID 0 i 1TB za RAID 1.

16 godina
neaktivan
the_tux kaže...

Zanimljivo. Jesi imao softwerski ili hardverski RAID? Ja bi očekivao da u RAID 0 podaci više fragmentiraju među diskovima, ili možda i sam filesystem (NTFS, ext3...) utječe na ponašanje polja.

Imao sam i ja 2 WD-RE 160GB u RAID 0 na nForce4 (nvRAID) ploči.Osmijeh

Hardverski, ploča je bila neka nforce2, kontroler fasttrak 376. A hard je riknuo na način da se i dalje vrtio, ali ga kontroler nije prepoznavao niti modao build-ati array na tom hardu. A hardovi su Seagate ST3160812AS, u to vrijeme poprilično skupi s 5g garancije i vratili svaku paru jer se i danas veselo vrte na Intel 82801 SATA RAID kontroleru.

Mauro kaže...

S obzirom da ti ploca ima ICH10R southbridge mozes npr. sloziti na ta 2 od 1TB i Raid 0 i Raid1 na ista 2 diska

Mislim da se to može i drugim kontrolerima, jer je to nudio i ovaj moj gore stariji spomenuti, tj. možeš napraviti i raid polje i s samo jednim hardom.

17 godina
neaktivan
Koje RAID polje?

Imam jedno pitanje

kupio sam 2x1TB black

i u drive menangmentu imam MIRROR VOLUMEN pa me zanima dali je to nesto kao RAID ili??

cisto me zanima dali je moguce dobiti nesto slicno kao RAID

i imam ep45-ds3 pa me zanima dali je moguce kupiti neki raid kontroler (i koji?) da bi dobio nekakvu mogucnost raida ?

imam 2x 1TB i 2X640GB

pa prihvacam sugestije i dalje

hvala

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.8.2009 20:04 (Hacker-ri).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice