CMOS error

poruka: 8
|
čitano: 10.046
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
CMOS error

Imam komp star nekih 10 godina, nisam ga palio 2 mjeseca jer nisam bio kod kuce posto je star i windowsi mi stekaju instalirao sam linux i bolje radi nego windows. Prije tjedan dana sam se vratio kuci i dok se pokretao komp izbacilo mi je poruku CMOS error, pisalo je da pritisnem neku tipku da bih mi vratilo na tvornicke postavke, sto sam i napravio nakon toga mi je nastavilo sa pokretanjem linuxa i nije bilo nikakvih promjena. Posto je komp star ne mislim ga servisirati, pa me zanima je li ova greska nekakav problem u memoriji ili ?

0 0 hvala 0
17 godina
Re: CMOS error

Vjerojatno se samo potrošila baterija na matičnoj ploči koja čuva postavke u BIOS-u (CMOS).

KaeR
14 godina
CMOS error

Kao što kolega kaže promijeni bateriju CMOS-a.Ta baterija jednostavno dotraje i postavke u BIOsu se vraćaju na default(tvorničke)postavke

ako sam ti ikako pomagao,stisni hvala

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
CMOS error
Upravo tako, CMOS baterija na maticnoj se ispraznila, vjerojatno jer je racunalo bilo odspojeno iz napajanja dulje vrijeme - tada se koristi ta baterija za cuvanje datuma i ostalih postavki.
Ako nemas bateriju (CR2032) ili ako nemas iskustva s otvaranjem racunala, slobodno zamemari tu poruku i pristisni F1 da ucita zadane postavke. To ce ti se dogoditi svaki pit kad odspojis racunalo iz napajanja.
www.dreamteh.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
CMOS error

Imam iskustva sa rastavljanjem kompa,vidio sam tu bateriju na maticnoj (nisam znao da bi se mogla ikakva greska zbog nje dogadati) zanima me moze li ista nastetiti ako ne promjenim bateriju, kolika je cijena baterije.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Kako sam rekao, ne moze nista nastetiti ako ne promjenis bateriju, osim sto ce ti se CMOS svako malo resetirati na tvornicke postavke.

Cijena baterije je oko 4KN u chipoteci - http://www.chipoteka.hr/www_new/modules/moduli/shop/product.php?sifra=2400202033 a imas za kupiti i kvalitetnije Maxcell http://www.chipoteka.hr/www_new/modules/moduli/shop/product.php?sifra=2400202032 i Duracell baterije: http://www.chipoteka.hr/www_new/modules/moduli/shop/product.php?sifra=2394022331

www.dreamteh.com
14 godina
neaktivan

OK kupit cu nije mi skupa, ali otkako mi se to dogodilo komp je usporio otvara mi programe sporije nego prije odkako mi se resetirao BIOS, prije sam mogao igrati CoD 2 sad zapinje dok ulazi u igru, ima li to veze sa baterijom jer nije mi bilo nikakvog kvara na kompu, linux sam tek instalirao i zapinje mi dok pokrece firefox od programa i dodataka nisam nista instaliravao, na kompu je ubuntu 10.10.

14 godina
neaktivan

Nebi trebalo imati nikakve veze s baterijom, osim ukoliko su postavke u BIOSu bile drugacije podesene od tvornickih - pr. OverClock...

www.dreamteh.com
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice