Kućne led žarulje izdvojena tema

poruka: 806
|
čitano: 372.869
|
moderatori: pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Kućne led žarulje

A kakvo je danas stanje sa degradiranjem spektra?

17 godina
moderator
Re: Kućne led žarulje
Griz kaže...

A kakvo je danas stanje sa degradiranjem spektra?

Ne znam. A gle - računaj na to da će ti žarulje s vremenom postati malo magentastije - koliko brzo, to možemo doznati samo ovako preko foruma, gdje korisnici razmjenjuju osobna iskustva. Mislim da nije prošlo još dosta vremena za to.

Smiješno je recimo što ja uvijek kvocam zbog toga što jeftine kineske žarulje najčešće bacaju zelenkasto svjetlo, ali ako one izdrže godine rada, zbog slabljenja zelenekastih tonova, one će s vremenom davati oku ugodnije svjetlo. Baš mi je takav slučaj s 4W filament žaruljom u kupaonici, staroj godinu i dva mjeseca (dnevno radi možda dva sata). Kad je bila skroz nova bila je ogavno zelenkasta, s prigušenim bojama - ali kako je bila u kupaonici, gdje je ionako puno toga plavog (pločice) i ponešto zelenog mislim, sve to skupa je bilo prihvatljivo. E, danas je boja koju daje zbilja dosta ugodnija. I dalje mislim da ima zelenkasti tint, ali to više nije toliko izraženo. Čak mi se čini da se zbog toga CRI marginalno popravio, ali je i dalje vidljivo lošiji od samo CRI 80 Philipsove 3000K ili Osramove 2700K žarulje (stvar je naravno u tome što marke poput Philipsa i Osrama ne lažu o CRI-u svojih žarulja - stvarni CRI od 80 je sasvim OK za rasvjetu prostora - problem je s kineskim žaruljama što ponekad čak i tvrde da im žarulje imaju CRI preko 85, a na očigled daju osjetno lošije svjetlo od provjerenih marki s CRI-em od "samo" 80).

Ako ti nije presudno da je svjetlo ultrastabilno, onda si razmisli o Philipsovoj CorePro od 9,5 3000K (ne vidi se treperenje, ali je nestabilnost svjetla na razini tipičnih CFL žarulja, možda malčice lošija, što ne bi trebao biti problem velikoj većini ljudi, ali ipak moram napomenuti) - kupi jednu, probaj, pa ako ti odgovara kupiš još. Tih 3000K je zapravo, ako se dobro sjećam kad sam mjerio fotoaparatom, oko 3200K - znači hladnije, bjelije od tipične tople rasvjete i puno bliže halogenoj. Na stranici za koju sam dao link su zapravo krivo napisali - napisali su "Warm White", a Philips je na kutiji napisao samo "White", jer je razlika u boji svjetla između te žarulje i one od 2700K i više nego očita.

14 godina
neaktivan
Kućne led žarulje

Ima li tko iskustva sa GU10 žaruljama koje ne trepere?

Da li je bolje uzimati dimmabilne ako se neće koristiti sa dimmerom, tj da li je bolja elektronika u njima?

Zasad su mi ove zapele za oko:

http://www.ebay.com/itm/E27-E14-GU10-MR16-GU5-3-LED-Spotlight-Bulb-SMD-COB-Epistar-Lamp-3W-5W-9W-12W-15W-/121824498403?var=420818054645&hash=item1c5d4e52e3:m:mIFqcz8fsY7fRiG75JtNf8A

17 godina
moderator
Griz kaže...

Ima li tko iskustva sa GU10 žaruljama koje ne trepere?

Ja imam s jednim drugim - slabe, puno preslabe. Ako ćeš naručivati, naruči prvo samo jednu, da se uvjeriš u snagu.

Griz kaže...

Da li je bolje uzimati dimmabilne ako se neće koristiti sa dimmerom, tj da li je bolja elektronika u njima?

Ja bih prije pretpostavio da će dimabilne biti nepouzdanije zbog veće kompleksnosti.

9 godina
lllnuclearlll kaže...

Jel probao tko ovu žarulju?

Planiram kupit za radnu sobu 2 komada 2700K ili 4000K, vidjet ću, pa ak tko ima iskustva?

http://www.solarno.hr/katalog/proizvod/LED-E27-6W/led-zarulja-e27-12w-top-ponuda

ja, oko 40tak komada sebi i mozda i preko duplo toliko ekipi - svi zadovoljni

Ali uzimao sam tople 2700K

Vidim sad kod njih i neke novosti, 9, 15 i 18W

11 godina

Koristim 7W 2700K 470lumen LED žarulju iz Konzuma i htio bih preći na prirodno bijelu LED, a ta je kolko vidim po netu između 4000-5000K pa nemam pojma kaj uzeti. Ima ko iskustva sa razlikom između 4000 i 4500K (nisam našo razliku na netu jer te 2 temperature trpaju u isti koš) i koji vrag znači kad netko na Njuškalu ili nekom dućanu napiše prirodno bijela, ima li neki standard za temperaturu te boje na hrv. tržištu, zna li netko? Također, ako može par linkova dućana koji ne nabijaju cijene na te žarulje, po mogućnosti onih sa fizičkom trgovinom. Vidim da ih ima hrpetina na Njuškalu, nemam pojma otkud uzeti, odgovara mi Zaprešić, odnosno Zagreb. Bilokakav savjet je također dobrodošao, npr. sa kolkom snagom ih uzeti za jednu stolnu lampu. 7W kolko sad imam mi se cini ok, ali nemam pojma oce bit ok na vecoj vecoj temperaturi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.3.2016 20:09 (The_Fichek).
17 godina
moderator
The_Fichek kaže...

Koristim 7W 2700K 470lumen LED žarulju

Nekako malo lumena za 7W (ako stvarno troši 7W).

The_Fichek kaže...

htio bih preći na prirodno bijelu LED, a ta je kolko vidim po netu između 4000-5000K pa nemam pojma kaj uzeti. Ima ko iskustva sa razlikom između 4000 i 4500K (nisam našo razliku na netu jer te 2 temperature trpaju u isti koš)

Temperatura boje svjetla je pomak na relaciji crveno/narančasto - plavo, znači između toplih i hladnih tonova. 4000-4500 K bi trebalo biti otprilike neutralno, znači ni narančasto ni plavo, nego nekako bijelo. 4000 bi očito trebala biti maaaalčice narančastija od one na 4500 K, odnosno ona na 4500 K bi trebala biti maaaalčice plavija u odnosu na 4000 K. Ali obje bi se trebale doživljavati prilično neutralne, bijele. Temperatura od 4500 K se preporuča kao radna, uredska rasvjeta.

E sad - temperatura boje (pomak narančasto-plavo) nije jedini faktor koji određuje boju svjetla. Tu je još i "tint", odnosno pomak zelena-magenta (kričavo rozna). Jeftine marke žarulji (pogotovo ako se radi o kineskim bezimenjacima) tu znaju više ili manje vući u zeleno. Znači, čak i ako je boja na relaciji narančasto-plavo bijela, neutralna, većina jeftinih kineskih žarulja će imati pomak u zelenkasto.

Valja imati na umu i da boje LED žarulja neće nužno biti ultra-konzistentne, a i pitanje je kako su oni mjerili temperaturu.

Uglavnom, nema druge nego da kupiš jednu ili obje i vidiš kako ti se koja dopada. Oglašavane brojke ti samo daju okvirnu sliku.

11 godina

Hvala na detaljnom objasnjenju. Kolko vidim, 470 lumena je standard na hrv. trzistu za 6-7W.. (ispravi me, ako grijesim). Znas li kakav shop sa ok cijenama LED žarulja u Zagrebu?

17 godina
moderator
The_Fichek kaže...

Hvala na detaljnom objasnjenju. Kolko vidim, 470 lumena je standard na hrv. trzistu za 6-7W..

Nisam gledao tako slabe žarulje pa ne znam kako se to kreće. Philipsova ili Osramova 9-10W žarulja daje 800+ lumena (ekvivalentno 60W običnoj žarulji), znači učinkovitije su od ove 7W, odnosno daju više svjetla po utrošenom W.

The_Fichek kaže...

Znas li kakav shop sa ok cijenama LED žarulja u Zagrebu?

Ne znam. Možda bi ih trebalo loviti na akcijama, u velikim centrima. Mislim, stvar je u tome da ne možeš za LED žarulje očekivati da će koštati kao CFL žarulje. LED žarulje su skuplje, a veća trajnost i štedljivost opravdavaju razliku u cijeni (ako ne ideš na top-modele LED žarulja). Znači, kad kupuješ jednu LED žarulju, ne gledaj to kao da ćeš je koristiti umjesto jedne CFL žarulje, nego kao da ćeš je koristiti umjesto dvije-tri CFL žarulje.

11 godina

Mislio sam da mozda ima neki poznatiji shop sa nizim cijenama. U svakom slucaju hvala ti na informacijama.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.3.2016 8:06 (The_Fichek).
9 godina

http://solarno.hr/kontakt/

poslovnicu iz Zaprešića su preselili u Ilicu

ako ćeš kupovat kod njih 7W uzmi skuplju, bolja je i ima alu hladnjak

jeftinija je skroz plastična i spada u "titrave"

12 godina
neaktivan
Osram je daleko najbolji.
Nikakve kineske netreba kupovati.
Osram parathom advance cca 80kn
I miram si 10+godina, 4g sigurno koliko traje garancija.
Ili ti 25 000 sati rada pa sta dode prije..
Usteda je 50kn godisnje u odnosu na zarulje sa zarnom niti ako radi u prosjeku 3sata na dan.
13 godina
neaktivan
Kućne led žarulje

Evo od mene jedna preporuka za Canyon LED 15W toplo žuta 2700K sa čak 1512 lm za manje od 50 kuna. Ne treperi, ugodno žutog svjetla, žarko svijetli uz instantno paljenje i ne grije se. Deklarirano na 50.000 radnih sati i 25.000 paljenja/gašenja. Jedini problem je lagano zujanje ali mi se čini da je jačim zavrtanjem u grlo gotovo nestalo. Garancija je kod nas 2god mislim no na službenoj stranici reklamiraju 5god. Ima i slabijih i jeftinijih modela sa raznim grlima i 4000K bojom svijetla.

Pozdrav.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.3.2016 23:39 (Blacklord).
15 godina
neaktivan
E da.
Imao sam 3 LED žarulje, tj. 2 još uvijek imam.
I samo jedna zuji, pa me zanima kako to, i zašto?
Dosta je iritantno.
Optimizam je nedostatak iskustva.
17 godina
moderator
turbojc kaže...
E da.
Imao sam 3 LED žarulje, tj. 2 još uvijek imam.
I samo jedna zuji, pa me zanima kako to, i zašto?
Dosta je iritantno.

Loš, nestabilan induktor. Baci, kupi drugu.

15 godina
neaktivan
Baci ti tries kuna. :D
Znači tu nema spasa? kakva te zapadne, to je to?
Nema veze, ionako je u hodniku di mi ne smeta, a dobro dođe. :D
Optimizam je nedostatak iskustva.
17 godina
moderator
turbojc kaže...
Baci ti tries kuna. :D
Znači tu nema spasa? kakva te zapadne, to je to?
Nema veze, ionako je u hodniku di mi ne smeta, a dobro dođe. :D

Možeš je otvoriti, utvrditi koji induktor zuji i zamijeniti ga drugim induktorom iste vrijednosti.

12 godina
neaktivan
50000 sati i 20000 paljenja ovo je smijesno :)
Pa da upalis 10puta na dan trajat ce 4,5g, tako da ovih 50 000 sati je samo obicna laz.
Osram ima 25000 sati i 100 000 tisuca paljenja.
Sa 10 paljenja na dan traje preko 10g. Da radi 5,6h na dam opet traje preko 10g.
I imas 5g garancije..
14 godina
neaktivan
Kućne led žarulje

Crkao philips volan, vrijeme za prebacivanje na ledice.

Koju bi 100w+ ekvivalent žarulju preporučili do oko 100kn a da nema flicker. Za sada mi je ova zapela za oko, ali nemogu naći ništa o njoj na netu.

http://www.philips.hr/c-p/8718696510568/led-zarulja

13.5W

1500 lumena

50 000 paljenja

15 000 sati.

Za flicker ništa ne piše. 

17 godina
moderator
Griz kaže...

http://www.philips.hr/c-p/8718696510568/led-zarulja

13.5W

1500 lumena

50 000 paljenja

15 000 sati.

Za flicker ništa ne piše. 

Nećeš znati dok ne probaš. A možda ni onda, ako nije izraženo i ako to ne primjećuješ. Nisu svi jednako osjetljivi na to. U svakom slučaj, ako i ima flicker, taj flicker se sigurno ne može mjeriti s flickerom jeftinih kineskih žarulja s kapacitivnim napajanjem, tako da i ne moraš biti toliko zabrinut.

14 godina
neaktivan
Kućne led žarulje

Još da pitam, gdje ima kupiti ovih philipsovih žarulja? Po konzumu, lidlu nema philipsa uopće

15 godina

Ja ih kupujem u Pevcu.

With the first link, the chain is forged. The first speech censured, the first thought forbidden, the first freedom denied, chains us all irrevocably.
9 godina
neaktivan
Smart LED bulbs
Ima li itko iskustva sa pametnim LED žaruljama?
Naime čitam i znatiželjno gledam reviewove na cnet i ostalim stranim portalima još od kraja 2013.
Nisam nikako upoznat kako bi led pasao u sobi ili hodniku mome oku.
Pa ako ima netko preporuku koji "ton" je najugodniji ljudskom oku da se privikne nakon klasičnih.
Naravno da su sigurne po zdravlje i ikakvih karafeka kao ona druga vrsta žarulja što je se plasirala na tržište tamo 2009,pa je na provjerenom svako malo bio koji clip o kancerogenosti istih.
Koliko strani portali pišu na iste se dobiva po 10-11 godina tvorničke garancije.
9 godina
neaktivan
Kućne led žarulje

LED da,"pametne" ne(ili da ak imaš para na izvoz),uzmeš toplo bijele(warm white ak te strah prijelaza na novu tehnologiju).

9 godina
neaktivan
Kućne led žarulje

Sorry,dupli post....

Uglavnom,kancerogenosti se nemaš kaj bojati,jer LEDice jako mali dio opasnih tvari bacaju u mjerljivom svemiru,a mi se ne bojimo ničega kaj ne možemo izmjerit,inače furamo alu-šilterice.....

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.6.2016 21:30 (fer-de-lance).
17 godina
moderator
Kućne led žarulje

I tako... Za bezveze, uz još neke druge stvari, uzeo i dvije E14 žarulje preko eBaya pa ono - nek budu u napi. Jedna uopće nije radila jer jedan spoj uopće nije bio zalemljen, druga je vrlo brzo prestala raditi. Zalemim ja taj spoj na prvoj - ne radi. Prijeđem po spojevima na drugoj - ne mogu je oživjeti. Stavim jednu od njih (ne znam koju) u svjetiljku i testiram multimetrom napon. Vidim 230V na ulazu, ali nema 230V na graetzu i primijetim da se počne malo dimiti i počelo smrdjeti. Ne stignem stisnuti prekidač kad li "bang"! Ko da je netko pištoljem pucam na mene. Otvorim je i vidim da se elektrolitski razletio (zašto elektrolitski?!). Prekleto smeće koje rade i prodaju... Već sam par puta rekao nikad više pa popustio. Ali sad stvaaaaarno... 

9 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

I tako... Za bezveze, uz još neke druge stvari, uzeo i dvije E14 žarulje preko eBaya pa ono - nek budu u napi. Jedna uopće nije radila jer jedan spoj uopće nije bio zalemljen, druga je vrlo brzo prestala raditi. Zalemim ja taj spoj na prvoj - ne radi. Prijeđem po spojevima na drugoj - ne mogu je oživjeti. Stavim jednu od njih (ne znam koju) u svjetiljku i testiram multimetrom napon. Vidim 230V na ulazu, ali nema 230V na graetzu i primijetim da se počne malo dimiti i počelo smrdjeti. Ne stignem stisnuti prekidač kad li "bang"! Ko da je netko pištoljem pucam na mene. Otvorim je i vidim da se elektrolitski razletio (zašto elektrolitski?!). Prekleto smeće koje rade i prodaju... Već sam par puta rekao nikad više pa popustio. Ali sad stvaaaaarno... 

Uuuuu.....

Ovo je bilo gadno....

Izgleda da ledice nisu imale dobar spoj,  a mamlazi stavili elektrolit niskog napona, pa kad su ledice ispale iz kruga  došlo mu prek 300V na njega, a nije ventao odmah da izgubi spoj.

Kruha i igala...
17 godina
moderator
fer-de-lance kaže...
Uuuuu.....

Ovo je bilo gadno....

Još na desno uho ne čujem jednako ko na lijevo (desnim uhom sam bio okrenut prema žarulji. 

fer-de-lance kaže...
Izgleda da ledice nisu imale dobar spoj,  a mamlazi stavili elektrolit niskog napona, pa kad su ledice ispale iz kruga  došlo mu prek 300V na njega, a nije ventao odmah da izgubi spoj.

Da, vjerojatno se upravo to dogodilo. I fakat - čemu onaj križ za ventanje, ako ne služi svrsi?

Kvaliteta izrade je strašno loša - još nisam naišao na tako loši PCB na žaruljama, a i stavljali su previše lema - ko da su djeca lemila.

9 godina
neaktivan
Kućne led žarulje

Često ventanje zakaže na kineskim elektrolitima, pogotovo s toliko većim naponom.

APP uvijek kod sumnjivih marki.....

Premda imaju i dobrih komponenata,ali ovi očito ne.

Kruha i igala...
17 godina
moderator

Tražim jučer povrat para za te dvije žarulje (što je zbilja sića), a danas me dočeka pet mailova vezanih uz to. Debosi me prvo traže da ih pošaljem natrag! Onda ispada da mi ne mogu poslati "return shipping label" (valjda se informirali kolko košta povratna poštarina), pa mi onda ipak vraćaju pare. A nije da im nisam poslao fotku žarulje.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice