Kućne led žarulje izdvojena tema

poruka: 806
|
čitano: 372.881
|
moderatori: pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Kućne led žarulje

A budem vjerojatno probao s ovim od 12W onda. Ako mi ne budu odgovarale lako ih premjestim u šupu ili negdje 

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2016 14:24 (lllnuclearlll).
17 godina
moderator
David87 kaže...

Ja sam uzeo ove od 7W i 10W i stvarno super žarulje, jako svjetlo, topla boja, svakak preporučam, mada je sad vidim cijena dosta skočila, ja sam uzeo za 17kn, tj. 25kn sad su digli cijenu.

Nije baš dobra slika, ali iz ove bi se možda dalo naslutiti da je riječ o treperuši.

Možeš otvorit jednu i poslikat donju stranu? Ili barem testirati stroboskopski efekt?

10 godina
Koliko znam boja nema veze sa jacinom zarulje, vecinom kupujem bijelu svijetlost, znaci preko 4000k
17 godina
moderator
crnix kaže...
Koliko znam boja nema veze sa jacinom zarulje, vecinom kupujem bijelu svijetlost, znaci preko 4000k

Ako govoriš o LED ili CFL žaruljama, onda nema veze - onda se treba dobro gledati temperatura koja piše na kutiji. Ako govoriš o običnim, onda ima malo veze.

10 godina
Na LED sam mislio :)
9 godina

@mbaksa

Mašem ko lud s olovkom i na blizu i na malo dalje ali ne uočavam strobo efekt

Il sam preumoran il je gemišt il žarulja ne treperi

Sad mi još ostaje da razvalim jednu sam kaj su mi sve iskorištene

Tak da bu to pričekalo novu nabavu

Btw jeste vidjeli one u ikei? Malo su skuplje od ovih sole doduše ali imaju i obične a i  one kaj mogu na dimmer

17 godina
Steta sta te sole daju samo 1 god garancije, a reklamiraju 10god u njemackoj. Kod ikea vjerojatno ni nema garancije. Sve je to po meni banana sta nema barem 5 god garancije kad vec toliko reklamiraju radni vijek zarulje. Kupis zarulju i izgori za par mjeseci i mozes se fuckati a ne ustedjeti struju.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
14 godina
mbaksa kaže...
David87 kaže...

Ja sam uzeo ove od 7W i 10W i stvarno super žarulje, jako svjetlo, topla boja, svakak preporučam, mada je sad vidim cijena dosta skočila, ja sam uzeo za 17kn, tj. 25kn sad su digli cijenu.

Nije baš dobra slika, ali iz ove bi se možda dalo naslutiti da je riječ o treperuši.

Možeš otvorit jednu i poslikat donju stranu? Ili barem testirati stroboskopski efekt?

Koristim ovo već duže vrijeme, nema treperenja, lijepo svijetli i mogu reći da je stvarno dobro. P.S. Inače koristim LED već oko 5 godina tak da mogu reći da ima napretka što se toga tiče, ono prije je bilo dosta slabije za razliku od ovog danas (što se tiče svijetla) ;)

11 godina
protjeran
Koja boja jače osvjetljava (warm ili cold)? Mislim uzet ove foxanon il kak vec, 89 ledica,pa neznam uzet toplu ili hladnu
14 godina
Kućne led žarulje

Po meni bolje Warm, ova Cold mi je nekak preplava, ko za radione boja, tak da ak uzimaš uzmi Warm ;)

9 godina
Patrick_cro kaže...
Steta sta te sole daju samo 1 god garancije, a reklamiraju 10god u njemackoj. Kod ikea vjerojatno ni nema garancije. Sve je to po meni banana sta nema barem 5 god garancije kad vec toliko reklamiraju radni vijek zarulje. Kupis zarulju i izgori za par mjeseci i mozes se fuckati a ne ustedjeti struju.

meni su ak se ne varam rekli za sole 2 godine garanciju

A ak se zarulji kaj dogodi, jedna u paketu od 10 mi je bila DOA, zamjene mi bez pitanja, nisu me ni racun trazili

Solarshop na velesajmu inače

17 godina
moderator
bArut pLahor kaže...

@mbaksa

Mašem ko lud s olovkom i na blizu i na malo dalje ali ne uočavam strobo efekt

Il sam preumoran il je gemišt il žarulja ne treperi

Moguće je da ne treperi, samo što bi onda trebalo znati točno koji je model. Mislim fora je u tome što si ljudima preporučio kupnju Sole LED žarulja, a oni se mogu za*ebati pa kupiti drek modele Soleovih žarulja, na kakvu je Aldo naišao.

Snimi fotoaparatom/kamerom/mobitelom par sekundi kako mašeš - na videu bi se trebao lijepo vidjeti stroboskopski efekt ako isti postoji.

bArut pLahor kaže...

Btw jeste vidjeli one u ikei? Malo su skuplje od ovih sole doduše ali imaju i obične a i  one kaj mogu na dimmer

Tu isto treba paziti. Pisao sam o tome ranije u temi. One starije Ledare su treperuše, Ryet koje su ekvivalent 60W i kupuju se u paru nisu treperuše.

David87 kaže...
mbaksa kaže...
David87 kaže...

Koristim ovo već duže vrijeme, nema treperenja, lijepo svijetli i mogu reći da je stvarno dobro.

A stroboskopski efekt (pitam zato jer ljudi ne vide treperenje i kad ga ima, ali se mogu primijetiti posljedice treperenja, konkretno stroboskopski efekt)? Možeš snimiti kako brzo mašeš olovkom ispred nje?

matija410 kaže...
Koja boja jače osvjetljava (warm ili cold)? Mislim uzet ove foxanon il kak vec, 89 ledica,pa neznam uzet toplu ili hladnu

U kom smislu "jače osvjetljava"? Ak ti nije dosta jedna žarulja, uzmeš jaču ili uzmeš dvije. Boja svjetla se bira prema namjeni. Toplobijela je više umirujuća, rasvjeta za kasnije doba dana. Nisam siguran čemu služi hladnobijela, osim što možda kul izgleda u izlozima trgovina. Problem je što ta hladnobijela u pravilu nije boje sunca, nego više boja u hladu (plavičasta). Ja se osobno na to nikad nisam mogao priviknuti. Za radni prostor idealna je temperatura oko 4000K. Znači viša temperatura od toplobijele, ali nižda od hladnobijele. A zbog čega Kinezi (a zapravo valjda i proizvošači LED rasvjete općenito) forsiraju boju od oko 6500K - ne znam i ne razumijem. Da simulira dnevno svjetlo u hladu?

Na kraju krajeva, pozadinsko osvjetljenje monitora ima temperaturu svjetla od 6500K - ajd kroz dan je to još i dobra temperatura, ali navečer već postane neugodna i može utjecati na poremećaj bioritma, zbog čega mnogi koriste program f.lux, koji utopli boje na ekranu u večernjim/noćnim satima.

17 godina
mbaksa kaže...

Na kraju krajeva, pozadinsko osvjetljenje monitora ima temperaturu svjetla od 6500K - ajd kroz dan je to još i dobra temperatura, ali navečer već postane neugodna i može utjecati na poremećaj bioritma, zbog čega mnogi koriste program f.lux, koji utopli boje na ekranu u večernjim/noćnim satima.

Da, f.lux miče baš to plavo svijetlo koje si ranije spomenuo i koje umara oči. Nisam isprobao ali morat ću 

edit. Upravo instalirao. Užas živi  Ne mogu gledati u to, nekak mi je sve crvenije i slabija oštrina slike. Na 3400K mi je stavio. Katastrofa, barem meni 

Stavio sad na 5000K, to bi već moglo proć. Dat ću mu šansu pa ću vidjet za par dana 

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2016 20:53 (lllnuclearlll).
17 godina
moderator
lllnuclearlll kaže...
mbaksa kaže...

Da, f.lux miče baš to plavo svijetlo koje si ranije spomenuo i koje umara oči. Nisam isprobao ali morat ću 

edit. Upravo instalirao. Užas živi  Ne mogu gledati u to, nekak mi je sve crvenije i slabija oštrina slike. Na 3400K mi je stavio. Katastrofa, barem meni 

Stavio sad na 5000K, to bi već moglo proć. Dat ću mu šansu pa ću vidjet za par dana 

Jako ti ovisi o monitoru, odnosno temperaturi svjetla ekrana. Recimo meni je na laptopu na 3400K i boja je navečer jako dobra i oku ugodna. Ista boje mi je na Dellovom IPS monitoru neugodno crvena. Tako da sam na njemu stavio 4100K - što je i dalje možda malo crvenkasto, ali kako je cilj gledanje navečer, cilj mi je blago toplija boja, a ne neutralno bijela.

14 godina
mbaksa kaže...

A stroboskopski efekt (pitam zato jer ljudi ne vide treperenje i kad ga ima, ali se mogu primijetiti posljedice treperenja, konkretno stroboskopski efekt)? Možeš snimiti kako brzo mašeš olovkom ispred nje?

Nema nikakvog treperenja, bar ja to ne vidim, uglavnom velim, za te pare mislim da vrijede...

9 godina

Mob mi je preloš ali sam se sjetio dvije kuruze od 6W i mahao ispred njih, jasno se vidi strobo
Ponovo mahao ispred sole, nema strobo
Mozda ti promaklo ali napisao sam točno o kojem se modelu radi - 12W
Dodatno u shopu ti ih imaju izložene pa kad si u prolazu zaleti se, maši, uvjeri se i ak ti se svidi kupi, makar za probu
Ak ti se ne svide nikom niš, osim toga osim cold i warm imaju i neutral čini mi se oko 4000 ili 4500K
Zeza me tablet nemrem quotat kak spada
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2016 22:50 (bArut pLahor).
17 godina
moderator
David87 kaže...
mbaksa kaže...

Nema nikakvog treperenja, bar ja to ne vidim, uglavnom velim, za te pare mislim da vrijede...

Ne čitaš što pišem. Ni ja ne vidim da treperuše trepere, ali njihovo svjetlo doživljavam čudnim, neugodnim. I vidim stroboskopski efekt. Ovo ti je primjer stroboskopskog efekta:

Znači, lijevi monitor treperi na 240 Hz (ti to treperenje ne vidiš u stvarnosti, vidi ga samo kamera) i vidiš višestruke obrise olovke, dok kod desnog monitora vidiš samo zamućenje (jer taj monitor ne treperi). Lijevi monitor ima CCFL pozadinsko osvjetljenje - da ima LED, obrisi bi bili još vidljiviji zato jer ledice imaju puno kraću perzistenciju od CCFL-a, a time je i efekt treperenja, odnosno stroboskopski efekt, izraženiji.

bArut pLahor kaže...
Mob mi je preloš ali sam se sjetio dvije kuruze od 6W i mahao ispred njih, jasno se vidi strobo
Ponovo mahao ispred sole, nema strobo
Mozda ti promaklo ali napisao sam točno o kojem se modelu radi - 12W
Dodatno u shopu ti ih imaju izložene pa kad si u prolazu zaleti se, maši, uvjeri se i ak ti se svidi kupi, makar za probu
Ak ti se ne svide nikom niš, osim toga osim cold i warm imaju i neutral čini mi se oko 4000 ili 4500K

Možda svratim ako budem u prolazu. OK, ako imaju samo jedan 12W model, i to netreperavi. To ne znači da su i ove slabije snage netreperave. Zato treba biti oprezan.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2016 23:30 (mbaksa).
14 godina
Neznam nisam isprobaval te stvari, znam samo da svijetli jako dobro :D
S obzirom da imam Solarno u vikendici bitno mi je da imam sve Led, a ove koje sam navel su stvarno zadovoljavajuće što se tiče svjetla, potrošnje i cijene ;)
9 godina
mbaksa kaže...

Možda svratim ako budem u prolazu. OK, ako imaju samo jedan 12W model, i to netreperavi. To ne znači da su i ove slabije snage netreperave. Zato treba biti oprezan.

12W je samo jedan model na 220V koliko ja znam, imaju 12W na 12V ali to mi ne koristi pa nisam probao

slabije npr 7W imaju dva modela, jeftiniji i skuplji

jeftinije su ziher sa strobo efektom, kupio ih frend i razvalio unutra je kapacitivno napajanje

skuplje bi mogle biti ok ali nisam siguran, ponesi olovku u shop i maši :)

kod tih od 7W je još razlika u kutu osvjetljavanja i hladnjaku,

jeftinije imaju manji kut, skuplje veći i alu hladnjak

s ovim od 12W sam ja jako zadovoljan za te novce, naravno da bi prava cree bila bolja ali je i barem duplo skuplja

osim toga solarshop mi je usput pa kad mi treba uzmem i nemoram cekat dostavu iz kine

a da ne pricam o jamstvu kojeg kod kineza nema - dakle sljedeca zarulja bi morala biti fakat svemirski brod da bi ju iz kine isao narucivat ili nebi smjela bit skuplja od par kuna :D

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.2.2016 9:45 (bArut pLahor).
10 godina
neaktivan
Kućne led žarulje - ne shvatam

Imam luster sa četiri halogen žaruljama, pa te izbacim i stavim led žarulje. Sve to svetli veoma slabo. Onda promenim samo jedno led žaruljo sa halogen, pa sve rade ko violina. Na ugradnoj lampi ima dve 12v halogen žarulji, dobro svetli i grije. Zamenim jedno žarulju sa led, radita obe, jedino grije samo jedna, kad zamenim obe sa led nema svetla, kad upalim samo malo trzne i ništa. probam okretai žarilje - ništa. Šta se tu može uraditi ? U čemu je problem ?

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.2.2016 14:39 (stručko).
17 godina
moderator
Re: Kućne led žarulje - ne shvatam

Provjeri kako su žice spojene i izmjeri napone. I/ili probaj drugu marku žarulja.

9 godina
Re: Kućne led žarulje - ne shvatam

@
Strucko

Vjerojatno imaš "elektronski trafo" kojemu je potrebno minimalno opterecenje bez kojeg ne radi

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.2.2016 19:37 (bArut pLahor).
9 godina
neaktivan
Kućne led žarulje

Nešto planiram da se igram sa klincem pa smo htjeli napraviti "Beskonačno ogledalo". Evo i linka:

. Imam RGB traku 5050. Imam i ispravljač i kontroler: http://www.ebay.com/itm/5M-RGB-5050-150-Led-SMD-Lamp-Light-Strip-24-Key-IR-Remote-12V-2A-Power-Supply-OZ-/290969204513?rd=1&ssPageName=STRK:MEAFB:IT

Zanima me, ako napravim ovo ogledalo dimenzija 45x40 cm, to znači da ću utrošiti trake cca 165 cm, mogu li to priključiti na bateriju od UPS-a?

17 godina
moderator
Kućne led žarulje

Stigle one druge žarulje s AliExpressa. Oglašavaju ih kao netreperave, s dobrom bojom, a verzija sa 89 ledica bi trebala svijetliti kao 100W obična žarulja. U stvarnosti troši 6,2W, a svijetli upola slabije od 10W (izmjereno 9W) Osramove LED žarulje koja bi trebala biti ekvivalent 60W žarulji. Znači, imaju hrpu ledica, a svijetle smiješno slabo - kao 30-35W žarulja. Boja nije dobra - ima zelenkasti ton. Znači, u svemu su lagali osim u tome da ne trepere. Kupio onako za bezveze jer su bile jeftine - tada 18-19 kuna po komadu. No kad se sve uzme u obzir ispada da i nisu baš tako jako jeftine. Ovo su bile zadnje "jeftine kineske žarulje" koje sam naručio - razočaranjima nikad kraja.

17 godina
moderator
led_poc kaže...

Zanima me, ako napravim ovo ogledalo dimenzija 45x40 cm, to znači da ću utrošiti trake cca 165 cm, 

Tu negdje.

led_poc kaže...

mogu li to priključiti na bateriju od UPS-a?

A kakva je to baterija? Možeš priključiti na nju ako je na 12V - ako je malo više (a često su volt-dva više), bilo bi dobro da prvo na bateriju spojiš buck-converter kojeg ćeš podesiti tako da imaš izlaz od 12V ili možda malo manje - recimo ovako nešto.

17 godina
moderator
Kućne led žarulje

Recenzija Ikeine Ryet žarulje za 2016. godinu:

Za razliku od prošlogodišnje, koja nije treperila, ovogodišnja verzija treperi. Radili nekakva kemijanja s napajanjem i bezveze pokvarili dobru žarulju. 

17 godina
Kućne led žarulje

Jel probao tko ovu žarulju?

Planiram kupit za radnu sobu 2 komada 2700K ili 4000K, vidjet ću, pa ak tko ima iskustva?

http://www.solarno.hr/katalog/proizvod/LED-E27-6W/led-zarulja-e27-12w-top-ponuda

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2016 12:32 (lllnuclearlll).
17 godina
moderator
lllnuclearlll kaže...

Jel probao tko ovu žarulju?

Planiram kupit za radnu sobu 2 komada 2700K ili 4000K, vidjet ću, pa ak tko ima iskustva?

http://www.solarno.hr/katalog/proizvod/LED-E27-6W/led-zarulja-e27-12w-top-ponuda

Potraži "sole" na prethodnoj i na ovoj stranici ove teme.

14 godina
neaktivan
Kućne led žarulje

Gdje je potrebna ušteda struje, a kvaliteta spektra nije bitna, ove LEDice su bogom dane.

Na brodu sam sa 7+7+10 W pozicijskih skresao na 3x1,5 W i uz to svjetle daleko jače, te sa 2x20W kabine na 2x4 W. Milina.

Creeove 2x XML imam u lampi za biciklu, nebo i zemlja prema običnim žaruljama. I po jačini i trajanju baterije i snopu svjetla.

Ali mi sve nekako djeluje da ove LED žarulje i LEDice općenito još nisu skroz zrele za kućnu uporabu. Pogotovo ako spektar stvarno degradira već nakon godinu dana. Trenutno imam Philipsov volan koje je dobar, dapače najbolja CFL žarulja koju sam koristio, ali je svjetlo malo prežuto i nekako mutno. Daleko mi je ljepše svjetlo halogenki.

E sad, da li postoji neka led žarulja, ili LEDice u nekoj drugoj izvedbi koje mogu parirati ili nadmašiti kvalitetom svjetla halogenke? Znači odlično rasipanje, što je veći mogući CRI, mala degradacija s vremenom itd? Jer sve LED žarulje koje gledam ili nisu pretjerano kvalitetnog svjetla, ili brzo propada spektar, ili loše razbacuju. Cijena i nije pretjerano bitna, cilj je stvarno vrhunsko svjetlo.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.3.2016 1:16 (Griz).
17 godina
moderator
Griz kaže...

E sad, da li postoji neka led žarulja, ili LEDice u nekoj drugoj izvedbi koje mogu parirati ili nadmašiti kvalitetom svjetla halogenke? Znači odlično rasipanje, što je veći mogući CRI, mala degradacija s vremenom itd? Jer sve LED žarulje koje gledam ili nisu pretjerano kvalitetnog svjetla, ili brzo propada spektar, ili loše razbacuju. Cijena i nije pretjerano bitna, cilj je stvarno vrhunsko svjetlo.

Što se tiče kvalitete boja - obične žarulje imaju CRI 100 ili vrlo, vrlo blizu toga - znači ništa ih ne može nadmašiti, a samo skupe i teško dobavljive žarulje im mogu baš propisno parirati. LED žarulje s CRI-em preko 90 su teže dobavljive i nerijetko skupe - ovdje imaš primjer takvih žarulja. One s CRI-em 95+ su još rjeđe - ovi su ih prije imali, a sad vidim da imaju samo neke s grlom A14.

Uglavnom, LED žarulje s CRI-em 80+ (sa stvarnim, a ne lažiranim, kao što to kinezi u pravilu rade) daju dosta dobro svjetlo (koje se može razlikovati u temperaturi, ali sama količina tonova je dosta visoka, dakle boje ne ispadnu blijede) - tako da bi trebao probati takvu nekakvu brand name žarulju, pa ako ti to nije dovoljno, onda ići tražiti 90+.

Veliš da ti više odgovaraju halogene - halogene daju hladnije, bjelije svjetlo od običnih žarulja (koje daju oko 2700K, malo više ako su snažnije) - imaju temperaturu od oko 3200K. Tako da, eto, ciljaj onda na hladnije izvore svjetla. Baš 3200K vjerojatno nećeš naći kod hi-CRI žarulja pa možeš gledati 3000 ako želiš malo toplije, žućkastije svjetlo, ili 4000K ako želiš hladnije, bjelije.

Loše "razbacivanje" svjetla korigira se mutnim staklom plafonijere, odnosno svjetiljkom s reflektorom ako ti treba usmjerenije svjetlo. Žarulje s mutnim kupolama obično imaju sasvim solidno raspršivanje svjetla, bez da bacaju višestruke sjene.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice